Ακρόαση άρθρου......

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στη χώρα, 30 χρόνια από την έναρξή της. Η νομοθετική παρέμβαση θα παρουσιαστεί σε ένα από τα αμέσως επόμενα Υπουργικά Συμβούλια και θα συζητηθεί στη Βουλή εντός των επόμενων 3-4 μηνών, αποκαλύπτει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για θέματα Ψυχικής Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Με αφορμή τις απομακρύνσεις διοικητών από τα νοσοκομεία και τα προβλήματα που αυτά αντιμετωπίζουν ο κ. Βαρτζόπουλος τονίζει ότι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας είναι η διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό.

Προβλήματα προφανώς υπάρχουν τα οποία χρήζουν σε πολλές περιπτώσεις πολιτικής παρεμβάσεως και επιλύσεως. Από την άλλη πλευρά, πολλά νοσοκομεία έχουν πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις και αυτό που ζητήθηκε από την πρώτη στιγμή από τις διοικήσεις ήταν ότι πρέπει να βλέπουν κάθε κομμάτι του νοσοκομείου, σαν να είναι το σπίτι τους.

Προσθέτει ότι οι επισκέψεις στα νοσοκομεία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα συνεχιστούν και αναφέρεται στο σχέδιο ανακαίνισης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των ψυχιατρικών κλινικών.

Ακολουθεί η συνέντευξη του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Έφη Φουσέκη.

Ερ.: Η επίσκεψή σας στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα και οι δηλώσεις σας μετά για την κατάσταση στην ψυχιατρική κλινική άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για την Υγεία και το ΕΣΥ. Κάνετε λόγο για εικόνες που μας προσβάλλουν. Ποιοι ευθύνονται γι' αυτή την κατάσταση, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο συγκριμένο νοσοκομείο;

Απ.: Δεν νομίζω, ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Πολλώ δε μάλλον νομίζω, ότι υπογραμμίσθηκε το αυτονόητο, δηλαδή ότι η καλή κατάσταση των νοσοκομειακών χώρων, ώστε να διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό, είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας.

Είναι γνωστό βέβαια, ότι πολλά νοσοκομεία έχουν πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις. Από την πρώτη στιγμή ζητήθηκε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών, να αντιμετωπίσουν άμεσα οιοδήποτε πρόβλημα των χώρων υγιεινής ή μικροζημιές σε κάθε χώρο των νοσοκομείων με κάλυψη, αν χρειαστεί, της δαπάνης από το υπουργείο Υγείας.

Και ο υπουργός και η λοιπή πολιτική ηγεσία έχουμε επανειλημμένως τονίσει, και το υπογραμμίζω, ότι οι διοικήσεις πρέπει να βλέπουν κάθε κομμάτι του νοσοκομείου, σαν να είναι το σπίτι τους.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Ερ.: Θα πραγματοποιήσετε και άλλες επισκέψεις σε νοσοκομεία, καθώς μεγάλα ή μικρά προβλήματα υπάρχουν στα περισσότερα νοσοκομεία και της Αθήνας και της επαρχίας; Και ποιος ο στόχος αυτών των επισκέψεων;

Απ.: Και ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αρμόδιος υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους επισκέπτονται συνεχώς τις νοσοκομειακές Μονάδες και εγώ τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, σε όλη τη χώρα. Προβλήματα προφανώς υπάρχουν παντού, τα οποία είναι είτε γενικής λειτουργικής, είτε τοπικής φύσεως, τα οποία πραγματικώς χρήζουν σε πολλές περιπτώσεις πολιτικής παρεμβάσεως και επιλύσεως.

Το να φροντίζει όμως η τοπική Διοίκηση, να μην υπάρχουν ανθυγιεινές και αντιαισθητικές φθορές στα πατώματα, τις οροφές και τις τουαλέτες, είναι η στοιχειωδέστερη υποχρέωση της. Και τα μέσα προς τούτο υπάρχουν παντού και πάντοτε.

Ερ.: Υπάρχει σχέδιο για συνολική αναδιοργάνωση ή πρόκειται για αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν και είναι παραδεκτά από όλους;

Απ.: Ήδη υφίσταται και υλοποιείται πρόγραμμα για την ανακαίνιση και αναβάθμισή όλων των νοσοκομειακών Μονάδων με τη διάθεση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό, που διατίθεται για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Για τις ψυχιατρικές κλινικές είναι επίσης, σε εξέλιξη, ήδη, η υλοποίηση προγράμματος για την αναβάθμισή τους συνολικού ύψους 3.5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ερ.: Ποιος είναι ο σχεδιασμός και οι στόχοι για τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας;

Απ.: Η κυβέρνηση ολοκληρώνει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην χώρα μας, 30 χρόνια από την έναρξη της και εφαρμόζει πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προχωρώντας σε μείζονα νομοθετική παρέμβαση.

Διοικητικά τούτο σημαίνει συγκεκριμένα:

Μετεξέλιξη των υφισταμένων Οργανισμών σε Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, στα οποία εντάσσονται όλες οι σχετικές πρωτο- και δευτεροβάθμιες δομές με ενιαία υπηρεσιακή και επιστημονική Διοίκηση ανά ΥΠΕ, η οποία συνεπικουρουμένη από ένα τοπικό συντονιστικό Επιστημονικό Συμβούλιο θα ρυθμίζει την πλοήγηση των περιστατικών και την αλληλοσυμπλήρωση των υπηρεσιών.

Αυτές θα συμπεριλαμβάνουν τις υφιστάμενες, αλλά και θα αναπτύξουν νέες, βάσει επιδημιολογικών στοιχείων και της ευρωπαϊκής εμπειρίας.

Ερ.: Τι χρονικό ορίζοντα έχετε για να νιώσουν οι πολίτες ότι υπάρχει ένα ΕΣΥ που τους δίνει σιγουριά για την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών που τους παρέχει;

Απ.: Η νομοθετική παρέμβαση για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης παρουσιάζεται σε ένα από τα αμέσως επόμενα Υπουργικά Συμβούλια και συζητείται στη Βουλή εντός των επόμενων 3-4 μηνών.


* Πηγή: Αδειοδοτημένη αναδημοσίευση από ΑΠΕ ΜΠΕ