Σχετικά άρθρα x

 

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο μια εκδήλωση για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των Ομοφυλόφιλων, Αμφισεξουαλικών και Τρανσεξουαλικών ατόμων με το διεθνή όρο GayPride. Κοινό αίσθημα όλων των συμμετεχόντων είναι το αίσθημα του «ανήκειν», καθώς μοιράζονται κοινούς στόχους με τον ίδιο παρονομαστή:

την καταπολέμηση των στερεοτύπων και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις GayPride είναι συχνό φαινόμενο να πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις από άλλες ομάδες ατόμων, δηλώνοντας την αντίθεση τους για τα ομοφυλόφιλα άτομα.

Οι διακρίσεις της κοινωνίας κατά των Λ.Ο.Α.Τ. ( Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουλικά, Τρανσεξουαλικά άτομα) είναι ένα συχνό φαινόμενο. Η οποιαδήποτε μορφή ταμπελοποίησης και διάκρισης τους επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Συγκεκριμένα, τα ομοφυλόφιλα άτομα είναι κατά 10 φορές πιθανότερο να βιώσουν διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό σε σύγκριση με τα ετερόφυλα άτομα. Από την άλλη η κακομεταχείριση που υφίστανται είναι πολύπλευρη, από τα φαινομενικά καλοήθη αστεία, τις λεκτικές προσβολές, την επιθετική μεταχείριση, τις ύβρεις μέχρι και την σωματική βία.

Η κακομεταχείρηση και η προκατάληψη για τους Λ.Ο.Α.Τ. βρίσκεται σε όλους τους τομείς της ζωής τους, στο σπίτι, στο σχολείο και στην εργασία. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα των ερευνών που δείχνουν ότι η απόρριψη ξεκινάει από το σπίτι καθώς το 50% των εφήβων Λ.Ο.Α.Τ. βιώνουν αρνητικά συναισθήματα από τι αντιδράσεις των γονέων τους, το 30% έχει βιώσει σωματική βία και το 20% έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους. Επιπλέον οι ενήλικες Λ.Ο.Α.Τ. που έχουν βιώσει την απόρριψη από τους γονείς τους έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες για απόπειρες αυτοκτονίας αλλά και κατάχρηση παράνομων ουσιών.

Ένα ακόμη συχνό φαινόμενο είναι ο εκφοβισμός (Bullying) που πραγματοποιείται στο σχολικό περιβάλλον με τα ποσοστά σωματικής βίας να ανέρχονται στο 40%. Οι διακρίσεις και ο εκφοβισμός λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού, φαίνεται να σχετίζεται θετικά με την αύξηση της κατάθλιψης και τον κίνδυνο για απόπειρα αυτοκτονίας. Αποτελέσματα άλλων ερευνών δείχνουν ότι περισσότερο από το 25% των Λ.Ο.Α.Τ. γίνονται θύματα κακοποίησης εξαιτίας της σεξουαλικής τους ταυτότητας. Όσα άτομα έχουν επιβιώσει από πράξεις βίας φαίνεται να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, θυμού, άγχους και μετατραυματικού στρες.

Για να μπορέσουν να εκλείψουν τα συμπτώματα εκφοβισμού, τα στοιχεία δείχνουν πως μια αποτελεσματική λύση αποτελεί η πλαισίωση του σχολικού περιβάλλοντος με υποστηρικτικές και ενημερωτικές εκστρατείες από τους εκπαιδευτικούς για μείωση του εκφοβισμού. Σε χώρες όπου υπάρχει η νομοθεσία για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και προστασίας των Λ.Ο.Α.Τ., μειώνονται αισθητά τα επίπεδα ψυχικών διαταραχών σε σχέση με χώρες που δεν υπάρχουν οι ανάλογες νομοθεσίες.Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί επίσης η προβολή ομοφυλόφιλων ζευγαριών σε τηλεοπτικές σειρές στοιχείο που δείχνει την πρόοδο στην έκφραση της σεξουαλικής ταυτότητας σε μια άλλοτε συντηρητική κοινωνία χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει καταπολεμηθεί πλήρως η λογοκρισία αλλά και τα περιστατικά διακρίσεων.

Για την αντιμετώπιση της θυματοποίησης των Λ.Ο.Α.Τ. χρειάζεται να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση μας και να ενημερωθούμε για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι διακρίσεις εις βάρος τους. Χρειάζονται διορθωτικά μέτρα και υποστήριξη από όλους τους φορείς ώστε η διαφορετικότητα του σεξουαλικού προσανατολισμού να συνεχίσει να εκφράζεται ελεύθερα βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ατόμων.

 

Συγγραφή Άρθρου

Χρήστος Πηλίτσης Ψυχολόγος, University Of East London, Amc
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: ChristosPilitsis.com

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Κανένας υγιής άνθρωπος δεν γίνεται βασανιστής
  • Παρασκευή, 21 Οκτώβριος 2016
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Κανένας υγιής άνθρωπος δε γίνεται βασανιστής (Carl Jung) . Κανένας άνθρωπος με γαλήνη στην ψυχή του δεν επιδιώκει να γεμίσει με φόβο την ψυχή των άλλων. Κανένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει σε...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Ενισχύοντας το θετικό διάλογο των παιδιών με τον εαυτό τους
  • Τετάρτη, 10 Φεβρουάριος 2016
  • Από: Αμανατίδου Φωστηρία

Αρκετές φορές ακούμε τα παιδιά να μιλούν αρνητικά για τον εαυτό τους π.χ. "Είμαι τόσο ηλίθια", "Κανείς δεν με συμπαθεί", "Είμαι χοντρή", "Είμαι άσχημος". Μερικές φορές μέσα από αυτές τις...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Σχολικός Εκφοβισμός (Bullying). Όταν το πείραγμα σταματάει να είναι χαριτωμένο
  • Παρασκευή, 11 Δεκέμβριος 2015
  • Από: Ειρήνη Κορδερά

Τώρα τελευταία, στα διαλείμματα 3 παιδιά από την ΣΤ’ τάξη έρχονται στο θρανίο μου και με ενοχλούν. Στο θρανίο κάθομαι μόνος μου. Μου παίρνουν την τσάντα και τα τετράδια και τα...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Άγχος εξετάσεων - συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Άγχος εξετάσεων

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι ζωές των ανθρώπων εν μέρει καθορίζονται από την επιτυχία ή αποτυχία κάποιων δοκιμασιών ( τεστ, διαγωνισμοί κ.λπ.). Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως τα αποτελέσματα των εξετάσεων μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια αυτοκριτική, φιλοδοξίες αλλά και φόβο.

Freud, Ψυχανάλυση και Προσωπικότητα (Video)

“Η συνείδηση μοιάζει με σιντριβάνι που παιχνιδίζει στον ήλιο και ξαναβυθίζεται στη μεγάλη υπόγεια δεξαμενή του υποσυνείδητου από όπου πηγάζει”. SigmundFreud
Η μελέτη της προσωπικότητας προκαλεί το ενδιαφέρον των ειδικών και μη, του τομέα της ψυχολογίας. Η προσωπικότητα μπορεί να εξεταστεί και να μελετηθεί υπό το πρίσμα διαφορετικών θεωριών, κοινός τόπων των οποίων είναι η μελέτη του ατόμου.

6 απλοί τρόποι για να βοηθήσεις το παιδί σου να αγαπήσει το διάβασμα
παιδί και διάβασμα

Υπάρχουν δύο κίνητρα για να διαβάσεις ένα βιβλίο: το ένα είναι για να το απολαύσεις. Το άλλο, για να παινευτείς γι’ αυτό.
Τα παραπάνω λόγια ειπώθηκαν από τον Βρετανό μαθηματικό και φιλόσοφο Bertrand Russell και ίσως αποτυπώνουν μια αλήθεια.

Πειράματα Ψυχολογίας που άλλαξαν τον κόσμο ( Β' Μέρος- Video )

Η επιστήμη της Ψυχολογίας είναι σχεδόν μια νέα επιστήμη. Το 19ο αιώνα η Ψυχολογία αποκτά πειραματικό χαρακτήρα καθώς όσα φαινόμενα (κοινωνικά, βιολογικά, γνωστικά κ.α.) απασχολούν τον άνθρωπο δοκιμάζονται στα «εργαστήρια» ως πειραματικές συνθήκες.Μέχρι σήμερα έχουμε μια πληθώρα από πειραματικούς σχεδιασμούς που μας βοηθούν να κατανοήσουμε το τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία αλλά και ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά ως μια αυτόνομη οντότητα.

Ίσως η εκπαίδευση

Η εκπαίδευση πλέον έχει γίνει μια λέξη προς δημόσια εκμετάλλευση. Με στόμφο και επαναστατικότητα διαλαλείται από τους σοφούς της κάθε χώρας κάθε φορά που προκύπτει η κοινωνική ανάγκη για αντιμετώπιση κάποιας κοινωνικής παθογένειας. Η Δυτική εκπαίδευση αποσκοπεί στην αναβάθμιση του ανθρώπινου είδους. Υποστηρίζεται δε, πως είναι ο δρόμος με το κόκκινο χαλί που οδηγεί στην αίθουσα που απονέμουν βραβεία ανθρωπιάς.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.