Ακρόαση άρθρου......

Όλοι μας έχουμε έρθει σε επαφή με ανθρώπους που εκφράζουν και εκπέμπουν αρνητισμό και τοξικότητα τόσο λεκτικά, όσο και μέσω της συμπεριφοράς τους. Και το αναπάντεχο ερώτημα, αναδύεται ενστικτωδώς. Τι να κάνω με αυτούς τους ανθρώπους; Να τους απορρίψω ή να τους κρατήσω στη ζωή μου;

Ας πάρουμε την πρώτη εκδοχή, να τους απομακρύνω, δηλαδή, από τη ζωή μου για να μην έρχομαι σε επαφή με αυτήν την τοξικότητα.

Η επιστήμη της Ψυχολογίας μας εξηγεί ότι, αναγνωρίζουμε γύρω μας χαρακτηριστικά που έχουμε κι εμείς στη δική μας προσωπικότητα.

Έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία όταν συναντάμε σε έναν άνθρωπο τοξικά συναισθήματα ή συμπεριφορά, να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Αν επιλέξουμε αυτόν τον άνθρωπο να τον απομακρύνουμε, ίσως να χάνουμε αυτή την ευκαιρία. Από την άλλη, κρατώντας τον στη ζωή μας, χρειάζεται να έχουμε την ψυχολογική δύναμη να αντιμετωπίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Από προσωπική πείρα, έχω να παραθέσω ότι διώχνοντας τους ανθρώπους που θεωρείς ότι είναι τοξικοί από τη ζωή σου, στο τέλος μένεις μόνος/η και δεν πιστεύω ότι ζούμε για να απομονωνόμαστε, αλλά για να μαθαίνουμε διαρκώς τον εαυτό μας και να τον εξελίσσουμε.

Η δεύτερη εκδοχή είναι να κρατήσω το αρνητικό, τοξικό άτομο στη ζωή μου και να προσπαθήσω να μάθω από αυτό. Αυτή η εκδοχή έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εμένα. Δίνει τη δυνατότητα να δούμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας με άλλη ματιά και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε, όχι εκείνον, αλλά τον εαυτό μας. Κάντε ερωτήσεις, γνωρίστε καλύτερα τους λόγους για τους οποίους “βγάζει” αυτήν την αρνητικότητα. Θα διαπιστώσετε ότι έχετε πολλά κοινά.

Και εάν, στην ιδανική περίπτωση, αποφασίσετε να βρείτε μαζί μια λύση, θα διαπιστώσετε ότι τα οφέλη είναι πολλαπλάσια, αφού τελικά βοηθώντας εκείνον, βοηθάτε και τον εαυτό σας.

Αν μη τι άλλο, η γνώση αυτή μας βοηθά να μην απορρίπτουμε εν ριπή οφθαλμού. Μας κάνει πιο συμπονετικούς και ανθρώπινους, με μεγαλύτερη ικανότητα να κατανοούμε και να αποδεχόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας με τις ιδιαιτερότητές τους, αλλά μας δίνει και τη δυνατότητα να εξελιχθούμε με παρέα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων
Προέδρος του International Council of Expansion Method (ICEM), ψυχολογικής μεθόδου άμεσης συναισθηματικής απελευθέρωσης.
Ιστοσελίδα: ExpansionMethod | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.