Δυσλειτουργικές σχέσεις

Ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να εξοικειωθούν με τη δυστυχία στη σχέση παρά να μείνουν μόνοι τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Αρκετοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να παραμείνουν σε μια σχέση, ακόμα κι αν αυτή δεν τους ικανοποιεί πια, είτε γιατί είναι πολλά χρόνια παντρεμένοι είτε γιατί συζούν πολύ καιρό.

 

 

Τι ορίζουμε ως δυσλειτουργική σχέση; Είναι η σχέση η οποία δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς μιας υγιούς σχέσης, όπως είναι η αγάπη, ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη και η κατανόηση. Στις δυσλειτουργικές σχέσεις, τέτοιες έννοιες εκλείπουν σε σημαντικό βαθμό. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ανεπαρκείς, προβληματικές, μη υγιείς, μη φυσιολογικές σχέσεις.

Γιατί λοιπόν, ενώ δεν υπάρχει αλληλεπίδραση, κατανόηση αλλά και σεβασμός τα άτομα παραμένουν σε τέτοιες σχέσεις, όπου δεν λαμβάνουν τίποτα; Οι απαντήσεις πολλές.. Όπως αναφέραμε και πριν, αυτά τα άτομα ίσως προτιμούν να παραμείνουν σε μια δυστυχισμένη σχέση, παρά να είναι δυστυχισμένα μένοντας μόνα τους.

Κάποιοι βιώνουν τη μοναξιά με τρόμο, με αγωνία αλλά και με δυστυχία. Αδυνατούν να δουν τα οφέλη μιας προσωρινής μοναξιάς (όπως ηρεμία, ανακούφιση αλλά και ελευθερία) και επικεντρώνονται στα αρνητικά: «Δε μπορώ να μείνω μόνος/η, φοβάμαι» ή «Δεν μπορώ να φύγω από τη σχέση, δεν έχω μάθει να μένω μόνος/η», είναι μερικές από τις φράσεις θεραπευόμενων που είναι σε μια δυσλειτουργική σχέση.

Για ποιους άλλους λόγους όμως δε φεύγει κανείς;

1) Θέματα υγείας: Πολλοί παραμένουν σε μια τέτοια, δυσλειτουργική σχέση διότι ο/η σύντροφος/η έχει ένα θέμα υγείας (πχ έχει πάθει έμφραγμα, χρειάζεται καθημερινή φαρμακευτική αγωγή κτλ). Επομένως προτιμούν να κρατήσουν περισσότερο έναν ρόλο φροντίδας για τον άλλο, παρά να φροντίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Ίσως γιατί η απόφασή τους να φύγουν, συνοδεύεται και από ενοχή.

2) Ντροπή: Τα άτομα που ντρέπονται να παραδεχτούν ότι η σχέση τους απέτυχε, παραμένουν σε αυτή. Η ντροπή αφορά κυρίως την ύπαρξη σημαντικών άλλων, όπως πχ η οικογένεια του ίδιου αλλά και η οικογένεια του/της συντρόφου καθώς και φίλοι. «Μα τι θα πει ο κόσμος;» «Δεν μπορώ να φύγω, είναι η οικογένεια στη μέση».

3) Ύπαρξη παιδιών: Αυτή η ανησυχία είναι κατανοητή, αλλά από την άλλη δεν είναι πολύ σαφές κατά πόσο είναι ωφέλιμη στην ανάπτυξη των παιδιών, η ύπαρξη δύο γονιών που βρίσκονται συνεχώς σε αντιπαράθεση ή που ακολουθούν παράλληλες ζωές. Ίσως αυτή η επιλογή έρχεται να ταυτιστεί με τη μοναξιά. Ορισμένοι χρησιμοποιούν τα παιδιά μόνο και μόνο γιατί δεν μπορούν να μείνουν μόνοι. Αυτό έρχεται όμως σε αντιδιαστολή με το εξής: Άλλο κομμάτι να είσαι γονιός, άλλο να είσαι μια ξεχωριστή προσωπικότητα (άντρας ή γυναίκα).

4) Προηγούμενες σχέσεις-καταβολές: Τελικά ίσως τα άτομα να έχουν μάθει σε τέτοιες ελλιπείς σχέσεις ή να έχουν βιώσει μέσα στην οικογένειά τους σημαντικές συναισθηματικές ελλείψεις, ώστε μια δυσλειτουργική σχέση να συνεχίζει τον φαύλο κύκλο. Είναι όμως ένα αδιέξοδο, από το οποίο αν δεν καταφέρει να βγει, θα εγκλωβιστεί.

Τελικά το γιατί παραμένει κανείς σε μια δυσλειτουργική σχέση είναι ένα σύμπλεγμα υποθέσεων κι όχι μια απλή απάντηση. Στις μέρες μας ωστόσο, όταν ενισχύεται η προσωπική φροντίδα και η θρέψη του εαυτού μας, θέλει πολύ μεγάλη σκέψη αυτή η παραμονή. Ίσως τελικά η μοναξιά να μην είναι και τόσο «κακή» όσο νομίζουμε…

Το σημαντικό είναι η επιλογή που θα κάνουμε να μας γεμίζει και να μας ολοκληρώνει, όχι να μας πονάει!!

Συγγραφή Άρθρου

Αικατερίνη Μούτουπα

moutoupa katerinaΨυχολόγος

Ειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία. Θεραπεία ενηλίκων και εφήβων.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Αθλητική Ψυχολογία
Ο ρόλος του γονέα στον παιδικό αθλητισμό
  • Δευτέρα, 13 Φεβρουάριος 2017
  • Από: ΦΡΟΣΩ ΠΑΤΣΟΥ

«…Oι γονείς μου ήταν τόσο ευαισθητοποιημένοι στον τρόπο που με υποστήριζαν, ώστε δεν με άφησαν ποτέ να χάσω την αυτοπεποίθησή μου.  Και τους πίστεψα…» - Jimmy Connors – Αμερικανός...

Σχέσεις - Σεξουαλικότητα
Κεφάλαιο Διαζύγιο
  • Κυριακή, 12 Φεβρουάριος 2017
  • Από: Ρομίνα Σαλούστρου

Ξεκινώντας την πορεία μιας συντροφικής σχέσης, κανένας δεν έχει σαν στόχο το χωρισμό. Η ανάγκη και επιθυμία για συντροφικότητα μας ωθεί να συμπορευτούμε και να προσπαθήσουμε αυτή η σχέση...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Διαμεσολάβηση στο Διαζύγιο. Συγκρούσεις και αποτελέσματα
  • Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2017
  • Από: Αλεξάνδρα Στουραϊτη

Για να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι καθένας μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον κόσμο - και να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την συνειδητοποίηση...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ζευγάρι: Αυτή η εύθραυστη σχέση!

Τελικά υπάρχει ο πρίγκιπας με το άλογο που θα σώσει την πριγκίπισσα από τον κακό το δράκο ή την κακιά τη μάγισσα; Ή μήπως όλα αυτά είναι ένα παραμύθι ή μήπως μύθος; Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη συμβολική τους σκοπιά.
Ο πρίγκιπας δεν είναι τίποτα άλλο από τον άντρα ο οποίος προσπαθεί να κερδίσει την γυναίκα. Και πως θα το καταφέρει αυτό;

 

Η έννοια του «μαζί»: Αλήθειες και μύθοι

Πόσο εύκολο μας είναι να λέμε ότι είμαστε «μαζί» με κάποιον ή πόσο δύσκολο είναι να είμαστε εν τέλει «μαζί» με τον άλλον; Και τι ακριβώς είναι τελικά αυτό το «μαζί»;
Αυτά τα ερωτήματα ίσως είναι και από τα βασικότερα στον κόσμο της ψυχοθεραπείας. Αρκετά άτομα ή ζευγάρια έρχονται για να διαπραγματευτούν τη σχέση τους, η οποία πέφτει στην παγίδα της καθημερινότητας ή των εγγραφών του εκάστοτε ατόμου και δηλητηριάζεται. 

Το καλό παιδί, επιτρέπεται να θυμώνει;

Ίσως ακούγεται περίεργο το ερώτημα, αλλά το να είσαι καλό και βολικό παιδί έχει ένα τίμημα και θα έλεγε κανείς και μια οριοθέτηση...
Τι ορίζουμε ως «καλό» παιδί; Το καλό παιδί είναι εκείνο που δε λέει ποτέ όχι και που δε ζητάει τίποτα. Οι ευγενικές αυτές ψυχές δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν ποτέ κανέναν και είναι πάντα πρόθυμοι και εξυπηρετικοί καθώς και παραχωρούν τα προνόμιά τους στους άλλους.

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Άγχος για το παιδί ή τη μητέρα; Τρόποι αντιμετώπισης
Πρώτη μέρα στο σχολείο

Η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι μια έντονη περίοδος στη ζωή κάθε οικογένειας και κυρίως στην περίπτωση που το παιδί πηγαίνει πρώτη φορά στο σχολείο. Το ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς είναι ένα γεγονός που επιφέρει μια σχετική αναστάτωση στους γονείς. Η αρχή της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη νηπιακή στη παιδική ηλικία.

Το προφίλ της δύσκολης μητέρας… 5 βασικά μοτίβα
μητέρα-παιδί

Τι είναι λοιπόν δύσκολη μητέρα; Ο καλύτερος ορισμός θα μπορούσε να είναι ο εξής: Δύσκολη μητέρα ορίζεται εκείνη που φέρνει το παιδί της να αντιμετωπίσει το εξής δίλημμα: Ή θα διατηρήσει τη σχέση μαζί της με τους δικούς της όρους ή θα απορριφθεί (το παιδί).

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.