Δυσλειτουργικές σχέσεις

Ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να εξοικειωθούν με τη δυστυχία στη σχέση παρά να μείνουν μόνοι τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Αρκετοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να παραμείνουν σε μια σχέση, ακόμα κι αν αυτή δεν τους ικανοποιεί πια, είτε γιατί είναι πολλά χρόνια παντρεμένοι είτε γιατί συζούν πολύ καιρό.

Τι ορίζουμε ως δυσλειτουργική σχέση; Είναι η σχέση η οποία δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς μιας υγιούς σχέσης, όπως είναι η αγάπη, ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη και η κατανόηση. Στις δυσλειτουργικές σχέσεις, τέτοιες έννοιες εκλείπουν σε σημαντικό βαθμό. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ανεπαρκείς, προβληματικές, μη υγιείς, μη φυσιολογικές σχέσεις.

Γιατί λοιπόν, ενώ δεν υπάρχει αλληλεπίδραση, κατανόηση αλλά και σεβασμός τα άτομα παραμένουν σε τέτοιες σχέσεις, όπου δεν λαμβάνουν τίποτα; Οι απαντήσεις πολλές.. Όπως αναφέραμε και πριν, αυτά τα άτομα ίσως προτιμούν να παραμείνουν σε μια δυστυχισμένη σχέση, παρά να είναι δυστυχισμένα μένοντας μόνα τους.

Κάποιοι βιώνουν τη μοναξιά με τρόμο, με αγωνία αλλά και με δυστυχία. Αδυνατούν να δουν τα οφέλη μιας προσωρινής μοναξιάς (όπως ηρεμία, ανακούφιση αλλά και ελευθερία) και επικεντρώνονται στα αρνητικά: «Δε μπορώ να μείνω μόνος/η, φοβάμαι» ή «Δεν μπορώ να φύγω από τη σχέση, δεν έχω μάθει να μένω μόνος/η», είναι μερικές από τις φράσεις θεραπευόμενων που είναι σε μια δυσλειτουργική σχέση.

Για ποιους άλλους λόγους όμως δε φεύγει κανείς;

1) Θέματα υγείας: Πολλοί παραμένουν σε μια τέτοια, δυσλειτουργική σχέση διότι ο/η σύντροφος/η έχει ένα θέμα υγείας (πχ έχει πάθει έμφραγμα, χρειάζεται καθημερινή φαρμακευτική αγωγή κτλ). Επομένως προτιμούν να κρατήσουν περισσότερο έναν ρόλο φροντίδας για τον άλλο, παρά να φροντίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Ίσως γιατί η απόφασή τους να φύγουν, συνοδεύεται και από ενοχή.

2) Ντροπή: Τα άτομα που ντρέπονται να παραδεχτούν ότι η σχέση τους απέτυχε, παραμένουν σε αυτή. Η ντροπή αφορά κυρίως την ύπαρξη σημαντικών άλλων, όπως πχ η οικογένεια του ίδιου αλλά και η οικογένεια του/της συντρόφου καθώς και φίλοι. «Μα τι θα πει ο κόσμος;» «Δεν μπορώ να φύγω, είναι η οικογένεια στη μέση».

3) Ύπαρξη παιδιών: Αυτή η ανησυχία είναι κατανοητή, αλλά από την άλλη δεν είναι πολύ σαφές κατά πόσο είναι ωφέλιμη στην ανάπτυξη των παιδιών, η ύπαρξη δύο γονιών που βρίσκονται συνεχώς σε αντιπαράθεση ή που ακολουθούν παράλληλες ζωές. Ίσως αυτή η επιλογή έρχεται να ταυτιστεί με τη μοναξιά. Ορισμένοι χρησιμοποιούν τα παιδιά μόνο και μόνο γιατί δεν μπορούν να μείνουν μόνοι. Αυτό έρχεται όμως σε αντιδιαστολή με το εξής: Άλλο κομμάτι να είσαι γονιός, άλλο να είσαι μια ξεχωριστή προσωπικότητα (άντρας ή γυναίκα).

4) Προηγούμενες σχέσεις-καταβολές: Τελικά ίσως τα άτομα να έχουν μάθει σε τέτοιες ελλιπείς σχέσεις ή να έχουν βιώσει μέσα στην οικογένειά τους σημαντικές συναισθηματικές ελλείψεις, ώστε μια δυσλειτουργική σχέση να συνεχίζει τον φαύλο κύκλο. Είναι όμως ένα αδιέξοδο, από το οποίο αν δεν καταφέρει να βγει, θα εγκλωβιστεί.

Τελικά το γιατί παραμένει κανείς σε μια δυσλειτουργική σχέση είναι ένα σύμπλεγμα υποθέσεων κι όχι μια απλή απάντηση. Στις μέρες μας ωστόσο, όταν ενισχύεται η προσωπική φροντίδα και η θρέψη του εαυτού μας, θέλει πολύ μεγάλη σκέψη αυτή η παραμονή. Ίσως τελικά η μοναξιά να μην είναι και τόσο «κακή» όσο νομίζουμε…

Το σημαντικό είναι η επιλογή που θα κάνουμε να μας γεμίζει και να μας ολοκληρώνει, όχι να μας πονάει!!

Συγγραφή Άρθρου

Αικατερίνη Μούτουπα

moutoupa katerinaΨυχολόγος

Ειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία. Θεραπεία ενηλίκων και εφήβων.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Κακοποίηση
Μαθαίνοντας τα παιδιά να αντιστέκονται στην βία
  • Δευτέρα, 20 Μάρτιος 2017
  • Από: Μίνα Μπουλέκου

Σχεδόν κάθε μέρα ακούμε στις ειδήσεις παιδιά να πέφτουν θύματα βίας, επιθετικής συμπεριφοράς ή να κακοποιούνται. Η βία είναι ένα φαινόμενο που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στην σύγχρονη...

Σχέσεις - Σεξουαλικότητα
Ομοφοβία, κοινωνικές αντιλήψεις, ομόφυλα ζευγάρια και οικογένεια
  • Σάββατο, 11 Μάρτιος 2017
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η λέξη ομοφοβία χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εχθρική συμπεριφορά, το μίσος και τις κοινωνικές διακρίσεις που δέχονται άνθρωποι που είναι ομοφυλόφιλοι (επιστημονικά...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Μπορούν όλοι να γίνουν γονείς;
  • Δευτέρα, 06 Μάρτιος 2017
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η μητρότητα και η αναπαραγωγή έχουν αναχθεί σε υπέρτατη αξία, ειδικά σε μία κοινωνία όπως η Ελληνική. Η μητρότητα εξυμνείται από τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης των διάσημων σε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αναζητώντας τα θετικά χαρακτηριστικά: Μια βιωματική-ανατρεπτική άσκηση
θετικά χαρακτηριστικά

Όλοι αναρωτιόμαστε γιατί αμέσως η σκέψη μας πάει στο αρνητικό. Όταν περιμένουμε κάτι με αγωνία, όταν αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση -στη δουλειά, στην οικογένεια, στην προσωπική μας υγεία-, όλοι αναπόφευκτα σκεφτόμαστε και την αρνητική πλευρά των πραγμάτων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς μετά το διαζύγιο; Υποχρεώσεις και Δικαιώματα
διαζύγιο και παιδιά

Σίγουρα ένα διαζύγιο επιφέρει πολλές αλλαγές τόσο στη ζωή των ενηλίκων όσο και στη ζωή των παιδιών. Αλλαγή περιβάλλοντος, νέοι κανόνες, νέα όρια, αλλαγή ρόλων είναι μερικές από τις συνέπειες του διαζυγίου. Μέχρι να αποκατασταθεί η καθημερινότητα και να οριστεί η επιμέλεια παιδιών, τα πράγματα είναι ρευστά. Συνήθως υπάρχει ένταση και ανησυχία για το τι μέλει γενέσθαι. Ωστόσο υπάρχουν και γονείς που χωρίζουν με κοινή συναίνεση και οι συνθήκες είναι κάπως πιο ήρεμες.

Ζευγάρι: Αυτή η εύθραυστη σχέση!

Τελικά υπάρχει ο πρίγκιπας με το άλογο που θα σώσει την πριγκίπισσα από τον κακό το δράκο ή την κακιά τη μάγισσα; Ή μήπως όλα αυτά είναι ένα παραμύθι ή μήπως μύθος; Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη συμβολική τους σκοπιά.
Ο πρίγκιπας δεν είναι τίποτα άλλο από τον άντρα ο οποίος προσπαθεί να κερδίσει την γυναίκα. Και πως θα το καταφέρει αυτό;

 

Η έννοια του «μαζί»: Αλήθειες και μύθοι

Πόσο εύκολο μας είναι να λέμε ότι είμαστε «μαζί» με κάποιον ή πόσο δύσκολο είναι να είμαστε εν τέλει «μαζί» με τον άλλον; Και τι ακριβώς είναι τελικά αυτό το «μαζί»;
Αυτά τα ερωτήματα ίσως είναι και από τα βασικότερα στον κόσμο της ψυχοθεραπείας. Αρκετά άτομα ή ζευγάρια έρχονται για να διαπραγματευτούν τη σχέση τους, η οποία πέφτει στην παγίδα της καθημερινότητας ή των εγγραφών του εκάστοτε ατόμου και δηλητηριάζεται. 

Το καλό παιδί, επιτρέπεται να θυμώνει;

Ίσως ακούγεται περίεργο το ερώτημα, αλλά το να είσαι καλό και βολικό παιδί έχει ένα τίμημα και θα έλεγε κανείς και μια οριοθέτηση...
Τι ορίζουμε ως «καλό» παιδί; Το καλό παιδί είναι εκείνο που δε λέει ποτέ όχι και που δε ζητάει τίποτα. Οι ευγενικές αυτές ψυχές δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν ποτέ κανέναν και είναι πάντα πρόθυμοι και εξυπηρετικοί καθώς και παραχωρούν τα προνόμιά τους στους άλλους.