Είναι από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των ζευγαριών και όσο πιο συχνές είναι οι συγκρούσεις γύρω από τα οικονομικά, τόσο πιο πιθανό είναι το ζευγάρι να χωρίσει τελικά.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως μια ένδειξη δέσμευσης κι εμπιστοσύνης, είναι το περίφημο «κοινό ταμείο».

Άλλοι πάλι πιστεύουν πως ο καθένας χρειάζεται να κρατά τα δικά του χρήματα και να συμβάλλει στα έξοδα του σπιτιού. Κι άλλοι… δεν ξέρουμε τι σκέφτονται, γιατί δυσκολεύονται να συζητήσουν με τον σύντροφο τους το θέμα «χρήματα». Αρκετά ζευγάρια είναι χρόνια μαζί χωρίς να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα έσοδα και τα έξοδα του συντρόφου, ή της διαχείρισης των οικονομικών της καθημερινής κοινής τους ζωής.

Πριν μια απόφαση για δέσμευση και συγκατοίκηση, είναι καλό να υπάρχει επικοινωνία και καλή πληροφόρηση για την οικονομική κατάσταση και τον τρόπο διαχείρισης του κάθε συντρόφου. Βασιστείτε σε αντικειμενικές πηγές πληροφόρησης σε συνδυασμό με ανοιχτή συζήτηση. Κανένας τρόπος από μόνος του δεν είναι επαρκής.

Από τη στιγμή που θα υπάρξει εμπιστοσύνη και γνώση, τρία είναι τα βασικά ζητήματα που είναι καλό να έχουμε κατά νου:

Το «ταμείο» του σπιτιού. Μέσα σε μία σχέση συγκατοίκησης-γάμου είναι σημαντικό να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τα έξοδα καθημερινής διαβίωσης και συντήρησης του σπιτιού. Σε αυτό χρειάζεται μηνιαίος προϋπολογισμός και απολογισμός.

Πόσα χρήματα υπολογίζετε πως χρειάζονται για τους λογαριασμούς και τα ψώνια του σπιτιού;
Πόσα τελικά ξοδέψατε στο τέλος του μήνα;
Έχετε προβλέψει για έκτακτα έξοδα;

Επίσης είναι σημαντικό να αποφασίσετε ποιος θα διαχειρίζεται το ταμείο είτε συνολικά, είτε για ένα μέρος των υποχρεώσεων. Δεν είναι καλή ιδέα να το αφήνουμε στο «όποιος μπορεί». Τέλος, χρειάζεται να αποφασίσετε τη συμβολή του καθενός. Γι’ αυτό χρειάζεται να έχουμε ήδη γνωρίσει και αποδεχτεί το σύντροφο μας, την εργασία του, τις δυνατότητες του, τις ανάγκες του. Να έχουμε συζητήσει διεξοδικά και συμφωνήσει πώς ο καθένας θα συμμετέχει, ώστε κανένας να μην νιώθει αδικημένος, κανένας να μην στερείται, να μην ενισχύονται ανταγωνιστικές σχέσεις κι αρνητικά συναισθήματα.

Η οικονομική ανεξαρτησία του καθενός. Είναι σημαντικό κάθε σύντροφος να μπορεί να είναι αυτάρκης. Οι ελπίδες για ένα όμορφο κοινό μέλλον και η αξία της συνεργασίας, δεν ακυρώνονται αλλά αντίθετα ενισχύονται από την αυτονομία του καθενός. Είναι καλό όλα όσα έχετε μαζί (π.χ. σπίτι, παιδιά) να μπορείτε να τα αναλάβετε και μόνοι σας αν χρειαστεί. Αν στη σκέψη πως θα βρεθείτε μόνοι, νιώθετε αβοήθητοι, πανικόβλητοι, εγκλωβισμένοι, μετέωροι, τότε είναι καιρός να αλλάξετε κάτι και να φροντίσετε κι εσάς. Επίσης, μην προσπαθείτε να ελέγξετε όλα τα ατομικά ενδιαφέροντα και προσωπικά έξοδα του συντρόφου, ή τα προηγούμενα αποκτήματα.

Οι απόψεις και συνήθειες του καθενός. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως οι τσακωμοί δεν γίνονται για τα χρήματα, αλλά για τη σημασία που τους αποδίδουμε. Τα χρήματα δεν είναι μόνο ένα ποσό αλλά και ένα σύμβολο, π.χ. ελέγχου, κυριαρχίας, προσωπικής αξίας. Είναι ένα μέσο, π.χ. μια ανταμοιβή για κάποιο επίτευγμα, για να νιώσουμε ασφάλεια, να τα ξοδέψουμε ως αγχολυτικό, να συντηρήσουμε κοινωνικές σχέσεις. Είναι επίσης συνδεδεμένα με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς, όπως τσιγκούνης ή σπάταλος, μίζερος, γενναιόδωρος, ανοιχτοχέρης, παραδόπιστος κ.ά. Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε τι σημαίνουν τα χρήματα και τα αποκτήματα για τον σύντροφο, ποιες είναι οι αξίες, οι στάσεις, οι προηγούμενες εμπειρίες του. Είναι δύσκολο να συνυπάρξουμε αρμονικά αν διαφέρουμε πολύ σε όλα αυτά. Συζητήστε επίσης τις προσωπικές αντιλήψεις, προτιμήσεις και προτεραιότητες, όχι μόνο για τις τωρινές συνθήκες, αλλά και για περιόδους αφθονίας ή κρίσης και οριοθετείστε τη συμμετοχή ή παρέμβαση τρίτων προσώπων στα οικονομικά του σπιτιού σας.

Γενικά είναι καλό να επιλέγουμε ως συντρόφους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε παρόμοιες αντιλήψεις, που μπορούν να είναι καλοί συνέταιροι στην οικονομική διαχείριση και να φροντίζουμε να λύνουμε τις συγκρούσεις ή διαφωνίες που προκύπτουν με άξονα τα χρήματα.

Όσο κι αν κάποιες φορές το παραβλέπουμε, στις μακροχρόνιες σχέσεις και εν μέσω των γεγονότων της ζωής, η συμφωνία και συμβατότητα στα οικονομικά θέματα αποδεικνύεται από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες.

Συγγραφή Άρθρου

Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος

Τζίνα Χονδρού: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος - Msc στην Ψυχολογία Υγείας.
Άτομο, Ζευγάρι, Οικογένεια, Ομάδα. Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία, Ψυχοεκπαίδευση.
Γνωσιακή & Συνθετική Θεραπεία.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Σχέσεις - Σεξουαλικότητα
Συντροφικότητα, η ελευθερία της δέσμευσης
  • Κυριακή, 15 Ιανουάριος 2017
  • Από: Ρομίνα Σαλούστρου

Η επιλογή συντρόφου είναι σίγουρα μια απαιτητική διαδικασία, και πρέπει να είναι γιατί εφόσον μιλάμε για επιλογή, αυτή προϋποθέτει κόπο, προσπάθεια, αξιοποίηση της εμπειρίας και...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Η αποκατάσταση των συγκρούσεων στην οικογένεια
  • Δευτέρα, 09 Ιανουάριος 2017
  • Από: Γιάννης Ξηντάρας

Μην ανησυχείτε όταν οι σχέσεις με τα παιδιά σας ταλανίζονται! Έτσι είναι οι σχέσεις… Κάθε φυσιολογική σχέση, κάθε ανθρώπινη κατάσταση, εκτός από τις θετικές, έχει και τις...

Αυτοβοήθεια
Ο αγώνας για ζωή
  • Τρίτη, 13 Δεκέμβριος 2016
  • Από: Ηλιάννα Πεσσάρη

Η πράξη της δέσμευσης είναι μία σημαντική προσωπική απόφαση που παίρνω και πορεύομαι στη ζωή. Είναι μία ικανότητα που αναπτύσσεται μαζί με μένα και δεν αφορά μόνο ένα άλλο πρόσωπο ή μία...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Στάδια Ψυχοσεξουαλικής Ανάπτυξης
Στάδια Ψυχοσεξουαλικής Ανάπτυξης

Ο Freud πίστευε ότι οι βάσεις της προσωπικότητας του ατόμου θέτονται στην παιδική ηλικία και ότι όλοι περνάμε από μια καθορισμένη αναπτυξιακή σειρά ψυχοσεξουαλικών σταδίων.
Αυτά βασίζονται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες μας. Κάθε στάδιο είναι μια αναπτυξιακή περίοδος με χαρακτηριστικό επίκεντρο, που επηρεάζει την έκφραση της προσωπικότητας. 

Ψυχοπαθολογία
Ψυχοπαθολογία

Με βάση ποια κριτήρια θα μπορούσαμε άραγε να ξεχωρίσουμε τη "μη φυσιολογική" από τη "φυσιολογική" συμπεριφορά;
Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της ψυχοπαθολογίας είναι:

Από την Αυτογνωσία στην Αυτοπραγμάτωση

Τι είναι η Αυτογνωσία;
Αυτογνωσία σημαίνει γνωρίζω τον εαυτό μου: τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα κίνητρα.  Είναι σημαντική γιατί μόνο αν γνωρίζω τι θέλω και γιατί το θέλω,  μπορώ να γνωρίσω και να αποδεχτώ τους άλλους.

Ιχνογράφημα

Το ιχνογράφημα των παιδιών δεν είναι μόνο μια ευχάριστη και δημιουργική δραστηριότητα, αλλά και αντικείμενο μελέτης από ειδικούς. 
Τα σχέδια των παιδιών μας παρέχουν πληροφορίες για:

Υπαρξιακή Ψυχολογία

Η υπαρξιακή ψυχολογία βασίζεται στις αρχές της υπαρξιακής θεωρίας και υποθέτει ότι οι άνθρωποι έχουν επίγνωση του εαυτού τους, είναι ικανοί να αποφασίζουν και υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.  Επομένως, η παρούσα κατάσταση της ζωής τους είναι μάλλον αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών, παρά εξωγενών επιδράσεων. 

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.