Τα παρακάτω είναι 10 προτάσεις για να βελτιώσετε τη σχέση σας.
Με βάση τις έρευνες για τα ευτυχισμένα ζευγάρια, θα ήταν καλό να τα έχετε κατά νου σαν γενικούς «στόχους», ώστε να νιώθετε καλύτερα μαζί, να αυξηθεί η οικειότητα και να αποκτήσετε πιο ουσιαστική επικοινωνία.

Να γνωρίσετε καλύτερα ο ένας τον άλλον.

Μην διστάζετε να μιλήσετε για τα πάντα. Προτιμήσεις, απόψεις, προηγούμενες εμπειρίες, συναισθήματα (στο σχολείο, στην οικογένεια, στις σχέσεις). Εκφραστείτεειλικρινάκαιεπιλέξτεκαι «θάρρος» και «αλήθεια». Μην κρατάτε μυστικά για σημαντικά ζητήματα, όπως η υγεία, τα οικονομικά, η ερωτική ζωή. Τα μυστικά δημιουργούν αποξένωση και άγχος. Είναι όμορφο να είμαστε ο πραγματικός μας εαυτός, να μας αποδέχονται ως σύνολο, να μοιραζόμαστε όσα ζήσαμε, μάθαμε, μας άρεσαν, μας ενόχλησαν.

Να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί.

Βρείτε τρόπους να επικοινωνείτε καθημερινά. Να κοιμάστε και να τρώτε παρέα, να μιλάτε, να ταξιδεύετε. Αυτό σας βοηθά επίσης να αποσπάσετε την προσοχή σας από τυχόν προηγούμενες εμπειρίες και άλυτα θέματα, ώστε να κερδίσετε χρόνο και δυνάμεις και να τα δείτε αργότερα πιο ρεαλιστικά.

Να έχετε μια καλή ερωτική ζωή

Αφιερώστε χρόνο στην ερωτική συνομιλία, μιλήστε ανοιχτά, μην επικρίνετε εμπειρίες, προτιμήσεις, φαντασιώσεις. Όσο κουρασμένοι ή θυμωμένοι κι αν είστε μην αποφεύγετε το σεξ και κυρίως μην το χρησιμοποιείτε σαν «τιμωρία» ή σαν «λύση» για άλλα θέματα. Το να αγγίζεστε συχνά ενισχύει τον συναισθηματικό δεσμό, ενώ η σεξουαλική και συναισθηματική στέρηση βλάπτει τη σχέση σας. Αν υπάρχει έλλειψη επιθυμίας, ή άλλα σεξουαλικά προβλήματα, σκεφτείτε πώς αυτό μπορεί να βελτιωθεί, συζητώντας ή αναζητώντας κι επαγγελματική βοήθεια.

Να γελάτε και να περνάτε όμορφα και χαλαρά.

Διασκεδάστε παρέα, κάντε πλάκα, χρησιμοποιείστε χιούμορ, κουτσομπολέψτε, βρείτε κοινά ενδιαφέροντα και κάντε τα παρέα. Οι έρευνες δείχνουν πως τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια είναι αυτά που εστιάζουν στα θετικά, που χτίζουν επάνω στα κοινά τους και όχι αυτά που αποφεύγουν τις συγκρούσεις ή προσπαθούν να λύσουν κάθε πρόβλημα. Επιδιώξτε τα καλά, αντί να μιλάτε συνέχεια για τα αρνητικά. Οι συγκρούσεις αντισταθμίζονται ευκολότερα με το γέλιο, το χιούμορ και συζητήσεις για ποικιλία άσχετων με τη σχέση θεμάτων.

Να συζητάτε τα σημαντικά θέματα.

Θέματα που αφορούν στην οικονομική διαχείριση, τις αξίες και τις πεποιθήσεις, την ανατροφή των παιδιών σας, τους κοινούς στόχους. Οι σχέσεις δυναμώνουν όταν κινούμαστε μαζί προς την υλοποίηση σημαντικών στόχων κι επιθυμιών. Πριν οποιαδήποτε συζήτηση, σκεφτείτε κι αποφασίστε ποια είναι για εσάς πραγματικά σημαντικά και ποια από αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα ζητήματα.

Να αποδεχτείτε πως πάντα θα υπάρχουν κάποιες διαφορές και διαφωνίες.

Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσετε στα πάντα, μπορείτε απλά να συμφωνήσετε πως διαφωνείτε και αυτό δεν είναι κάτι τρομερό. Αφήστε χώρο και χρόνο για προσωπικές επιλογές κι αποφάσεις, δεν χρειάζεται στα πάντα κοινή γραμμή.

Να συζητάτε τις διαφωνίες χωρίς τσακωμούς.

Μια διαφωνία δεν χρειάζεται να οδηγεί σε καυγά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε επιχειρήματα και να εστιάζετε στο παρόν πρόβλημα, αποφεύγοντας τις φωνές, τις αναφορές στο παρελθόν, τους χαρακτηρισμούς, ή την ανάμιξη τρίτων. Η ικανότητα επιτυχούς επίλυσης συγκρούσεων δείχνει πάρα πολλά για την καλή προοπτική της σχέσης μας, αλλά και την προσωπική μας ωριμότητα.

Να μην είστε επικριτικοί, χειριστικοί, κακοποιητικοί.

Αυτές οι συμπεριφορές βλάπτουν τον αμοιβαίο σεβασμό, που είναι απαραίτητος σε μία υγιή σχέση. Οι έμπειροι θεραπευτές ζεύγους γνωρίζουν πολύ καλά πως η πρόγνωση δεν είναι καλή, όταν υπερισχύουν συναισθήματα όπως θυμός, εχθρότητα, περιφρόνηση, απαξίωση, αποστροφή (είτε ενδοψυχικά στον κάθε σύντροφο, είτε εμφανώς στην επικοινωνία του ζευγαριού).

Να περνάτε και μόνοι σας καλά.

Αυτό σημαίνει να τα έχει βρει ο καθένας με τον εαυτό του, να νιώθει ικανοποιημένος και να έχει και δικό του κοινωνικό κύκλο, ενδιαφέροντα, δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να μην θεωρείτε τη σχέση σας την μοναδική πηγή χαράς κι ευτυχίας στη ζωή σας και να περνάτε όσο χρόνο θέλετε μαζί από επιθυμία, όχι από υποχρέωση ή εξάρτηση.

Να μην παρεμβαίνουν τρίτοι στη σχέση σας.

Αυτό δεν σημαίνει να απομακρύνετε τους πάντες, ούτε πως δικαιολογείστε να αποφεύγετε συστηματικά τους φίλους / συγγενείς του συντρόφου, επειδή δεν τους συμπαθείτε. Ο σεβασμός, η καλή διάθεση και κάποιες υποχωρήσεις, είναι αναγκαίες. Στραφείτε προς τη συμφιλίωση και την αρμονική συνύπαρξη (όταν χρειάζεται) και αποφύγετε τα συνεχή παράπονα και απαιτήσεις. Όμως, βεβαιωθείτε πως τις αποφάσεις τις παίρνετε μόνο εσείς ως ζευγάρι. Μην επιτρέπετε σε κανέναν τρίτο, όσο κοντινή σχέση και να έχετε, να είναι παρεμβατικός και να ανακατεύεται στην καθημερινότητα σας, ή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Όλους αυτούς τους «στόχους» δεν χρειάζεται να τους πετύχετε μονομιάς, ούτε να τα κάνετε όλα τέλεια.

Αλλά μην ξεχνάτε πως σε ένα ζευγάρι χρειάζεται να βοηθά ο καθένας τον εαυτό του, ο ένας τον άλλον και οι δυο μαζί τη σχέση.

Συγγραφή Άρθρου

Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος

Τζίνα Χονδρού: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος - Msc στην Ψυχολογία Υγείας.
Άτομο, Ζευγάρι, Οικογένεια, Ομάδα. Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία, Ψυχοεκπαίδευση.
Γνωσιακή & Συνθετική Θεραπεία.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Είναι άραγε Κατάθλιψη;
Κατάθλιψη

Για να βεβαιωθεί κανείς ότι πράγματι υπάρχει κατάθλιψη χρειάζεται:
1. Να αποκλείσει

Άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. αναιμία, έλλειψη κάποιων βιταμινών-στοιχείων), χρόνιοι πόνοι ή χρόνια κόπωση, παρενέργειες τυχόν φαρμακευτικής αγωγής (π.χ για καρδιά, πίεση, χοληστερίνη, ορμονικές θεραπείες). Βέβαια μερικά φάρμακα απλά χειροτερεύουν μια προϋπάρχουσα κατάθλιψη. 

Κατάθλιψη σε κοντινό μας πρόσωπο
Κατάθλιψη

Αν έχει κατάθλιψη κάποιος δικός σας άνθρωπος…

Δείξτε κατανόηση στο πώς αισθάνεται, δεν υπάρχουν "σωστά" και "λάθος" συναισθήματα.
Μην κριτικάρετε, προσβάλλετε, ενοχοποιείτε.
Συζητήστε με σοβαρότητα, ήπιο και γλυκό τρόπο για το πώς νιώθει.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να είμαστε ο εαυτός μας;
εαυτός

Πόσο στ’ αλήθεια ελεύθερες και συνειδητές είναι οι επιλογές μας;  Πόσο είμαστε ο αυθεντικός εαυτός μας; Τι είναι αυτό που πολλές φορές θολώνει τα νερά και νιώθουμε πιεσμένοι, εγκλωβισμένοι, προσποιητοί ή συμβιβασμένοι;
Τις περισσότερες φορές, αυτό που μας δυσκολεύει δεν είναι κάποιος εξωγενής παράγοντας, ή κάποιο γεγονός της ζωής, αλλά οι ίδιες μας οι σκέψεις. 

Από τον έρωτα στην απογοήτευση
έρωτας απογοήτευση

Οι περισσότερες σχέσεις ξεκινούν με ενθουσιασμό, έρωτα, ελπίδες για κοινή ευτυχισμένη πορεία.  Τι γίνεται άραγε και αυτό τελικά δεν συμβαίνει; Γιατί από τον έρωτα περνάμε στην απογοήτευση, το θυμό, την αποξένωση; 

Σχέσεις μεταξύ αδελφών
αδέλφια καυγάδες

Όταν υπάρχουν αδέλφια σε μια οικογένεια, είναι συνηθισμένες οι ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ τους. Τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ αδελφών υπάρχουν σε όλες τις ηλικίες και σε όλων των ειδών τις οικογένειες ανά τον κόσμο, έτσι συχνά δυσκολεύουν τους γονείς και αποτελούν πηγή αρνητικών συναισθημάτων για τα παιδιά.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.