Συχνά οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μια δυσκολία στη ζωή τους διστάζουν να απευθυνθούν σε εξειδικευμένο ψυχολόγο και αναβάλλουν συνέχεια αυτήν την απόφαση που θα μπορούσε να τους αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε παρακάτω μερικούς από τους πιο συχνούς μύθους που μπορεί να συνδέονται με την σκέψη μιας ψυχολογικής συνεδρίας και ας δώσουμε μια απάντηση σε αυτούς!

Κάποιοι από τους λόγους αναβολής και δισταγμού έχουν να κάνουν με την σκέψη ότι θα ανακύπτουν πιθανώς συναισθήματα φόβου και έκθεσης από την συνθήκη του να μιλήσει κάποιος για γεγονότα ζωής και μύχιες σκέψεις στο απέναντί του – ουσιαστικό άγνωστο – πρόσωπο. Αυτή πράγματι είναι μια πρώτη και σημαντική αγωνία που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι κάθονται ή πρόκειται να καθήσουν στην καρέκλα του θεραπευόμενου για πρώτη φορά. Το εμπόδιο αυτό μοιάζει να ξεπερνιέται αρκετά γρήγορα, καθώς από πολύ νωρίς στη συνεδρία  γίνεται ξεκάθαρο και αντιληπτό πως η ψυχοθεραπευτική συνάντηση δεν είναι μια εξομολογητική διαδικασία όπου πρέπει να αναφερθούν αμέσως όλα τα «αμαρτήματα» προκειμένου να υπάρξει συγχώρεση. Η αποκάλυψη του εαυτού, των σκέψεων, των γεγονότων, των επιθυμιών, είναι μια σταδιακή διεργασία η οποία γίνεται υπό όρους, σε ένα κλίμα αποδοχής, ασφάλειας και ζεστασιάς.

Ένας άλλος βαθύτερος δισταγμός που καθυστερεί την απόφαση επίσκεψης σε Ψυχολόγο έγκειται στον φόβο ότι αν κάποιος τελικά μπει σε διαδικασία ψυχοθεραπείας θα αναγκαστεί να γκρεμίσει ό,τι τόσα χρόνια έχτιζε. Είτε γιατί  - φοβάται ότι – θα ανακαλύψει ότι όλα ήταν ένα λάθος είτε γιατί θεωρεί ότι το να ξεκινήσει μια νέα ζωή προϋποθέτει αναγκαστικά το να αρνηθεί τα πάντα και να μην κρατήσει τίποτα από την «παλιά ζωή».  Σε αυτόν τον προβληματισμό αυτό που συνήθως απαντώ ως Ψυχολόγος είναι ότι το γκρέμισμα και η διάλυση δεν αποτελούν ούτε κάποιο αναπόφευκτο κακό αλλά ούτε και στόχο της ψυχοθεραπείας. Τουναντίον. Είναι το χτίσιμο και η σύνθεση που αποτελούν στόχο!

Η σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου θα είναι ο καταλύτης προκειμένου μαζί να διαλέξουν τα καλύτερα υλικά από τα οικοδομήματα του παρελθόντος προκειμένου να δημιουργηθούν άλλα, πιο λειτουργικά, που να ταιριάζουν στις ανάγκες του τώρα, και πιο ευέλικτα, που να ταιριάζουν στις ανάγκες του αύριο. Γιατί όπως λέει κι ο ποιητής Κ. Παλαμάς «…είμαι εγώ ο γκρεμιστής, γιατί είμαι εγώ κι ο χτίστης…»!

Ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να κάνει κάποιον να διστάζει να κανονίσει μια συνάντηση με Ψυχολόγο, αν και μοιάζει να το έχει ανάγκη, είναι η σκέψη ότι ψυχοθεραπεία σημαίνει, κατ’ ανάγκη και μόνο, σκάλισμα του παρελθόντος προκειμένου να ανακαλυφθεί ο υπαίτιος άνθρωπος ή οι υπαίτιες καταστάσεις των δυσκολιών του σήμερα. Στην πραγματικότητα όμως, μέσω της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, ο θεραπευόμενος καλείται να βρει όχι μόνο τι γέννησε τις δυσκολίες του σήμερα αλλά κυρίως πώς αυτές ακριβώς οι δυσκολίες που ορίζουν τη φυλακή του σήμερα, θα γεννήσουν τους όρους της ελευθερίας του αύριο, όπου σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ζωής θα είναι το ίδιο πρόσωπο! 

Αν σε κάποια από τις παραπάνω σκέψεις αναγνωρίσατε έναν προσωπικό σας δισταγμό και έναν δικό σας ανασταλτικό παράγοντα προκειμένου να ζητήσετε βοήθεια για ένα ζήτημα που σας προκαλεί δυσκολία, ίσως τώρα να έχετε λιγότερους λόγους να αναβάλλετε την απόφαση να δώσετε στον εαυτό σας το πολύτιμο δώρο της Ψυχοθεραπείας!

Συγγραφή Άρθρου

Ελένη Μαυρουκλή - Ψυχολόγος

Ελένη Μαυρουκλή: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Κλινική Ψυχολόγος (Master 2 de Psychologie Clinique option psychopathologie) - Ψυχοθεραπεύτρια (Υπαρξιακή Συστημική προσέγγιση). Τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Παιδοψυχολογία

Ως παιδοψυχολογία ορίζεται ο κλάδος της ψυχολογίας που έχει ως...

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πρώτα συμπτώματα κατάθλιψης: ποιές είναι οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για να νιώσετε καλύτερα

Συχνά συμβαίνουν στη ζωή μας γεγονότα που μας κάνουν να χάνουμε την διάθεσή μας και να νιώθουμε αβοήθητοι, απελπισμένοι και χωρίς ενδιαφέρον. Άλλες πάλι φορές μπορεί να νιώθουμε θλιμμένοι κάποια περίοδο χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο συγκεκριμένο γεγονός.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.