Η υπαρξιακή ψυχολογία βασίζεται στις αρχές της υπαρξιακής θεωρίας και υποθέτει ότι οι άνθρωποι έχουν επίγνωση του εαυτού τους, είναι ικανοί να αποφασίζουν και υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.  Επομένως, η παρούσα κατάσταση της ζωής τους είναι μάλλον αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών, παρά εξωγενών επιδράσεων. 

Οι άνθρωποι δεν είναι στατικοί, αλλά βρίσκονται συνεχώς σε μια κατάσταση ανάπτυξης και δημιουργίας. 
Το άγχος δεν είναι η αιτία των δυσκολιών ενός ατόμου, αλλά αντίθετα αποτέλεσμα του ανεπαρκούς τρόπου ζωής, των χαμένων ευκαιριών στη ζωή.  Η έμφαση δίνεται στις ανθρώπινες καταστάσεις της μοναξιάς, απομόνωσης, αποπροσωποποίησης και αποξένωσης. 


Ο στόχος είναι να αυξηθεί η επαφή με τη ζωή μας και η αυτογνωσία για να έχουμε μια πιο αυθεντική ύπαρξη.  Οι αυθεντικοί άνθρωποι επιτρέπουν στον εαυτό τους να βιώνει ό,τι συμβαίνει εντός τους και γύρω τους, ώστε να μπορούν να ελέγχουν αποτελεσματικότερα τις διάφορες επιρροές στη ζωή τους.

Κάθε φορά που βιώνουμε κάτι, το βιώνουμε ταυτόχρονα σε 3 επίπεδα, υλικό, ψυχολογικό (των αλληλεπιδράσεων) και πνευματικό (της ατομικής ταυτότητας), η σύνθεση των οποίων βελτιώνει την «αυτογνωσία».  Γίνεται προσπάθεια να κατανοηθεί η τρέχουσα κατάσταση της ζωής και οι τωρινοί ασυνείδητοι φόβοι, αντί να ανακαλούμε το παρελθόν, γιατί η υπαρξιακή άποψη για την προσωπικότητα δίνει έμφαση στη φύση της εμπειρίας μας κάθε στιγμή.

Σημαντικά ερωτήματα με υπαρξιακό προσανατολισμό, θα μπορούσαν να είναι:

 • Ζεις τη ζωή σου με την πληρότητα που θέλεις, ή απλά υπάρχεις;
 • Ζεις τη ζωή σου σύμφωνα με τις δικές σου επιλογές ή σύμφωνα με τις επιθυμίες των άλλων;
 • Τι επιλογές αντιμετωπίζεις αυτή τη στιγμή της ζωής σου;  Πώς βιώνεις το άγχος που είναι μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για τον εαυτό σου και της αποδοχής της ελευθερίας σου να επιλέξεις το δικό σου δρόμο;
 • Τι κάνεις για να δώσεις στον εαυτό σου κάποιο σκοπό, που θα σε κάνει να νιώσεις πιο σημαντικός και ζωντανός;


Συχνά συνειδητοποιούμε ένα χάσμα μεταξύ του τι είμαστε και του τι θέλουμε να γίνουμε.  Αυτό έχει άμεση σχέση με τη συμβουλευτική & ψυχοθεραπεία, καθώς είναι σύνηθες οι θεραπευόμενοι να αναφέρουν ότι οι ζωές τους στερούνται νοήματος.  Εδώ η έννοια της ευθύνης είναι σημαντική, χρειάζεται να αποφασίσουμε ως προς ποιον και για ποια πράγματα είμαστε υπεύθυνοι.  Με την απόκτηση επίγνωσης και αποδοχή της ευθύνης για τη δική μας ζωή και τις αποφάσεις μας, υποβοηθείται η εξεύρεση νοήματος.

Βασικοί εκπρόσωποι της υπαρξιακής προσέγγισης στη θεραπεία είναι οι Viktor Frankl, Rollo May καιIrvin D. Yalom Irvin D. Yalom.

Η υπαρξιακή φιλοσοφία δεν υπαγορεύει αναγκαστικά κάποια μέθοδο ή κανόνες θεραπείας, άρα είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί στη θεραπευτική διαδικασία μια ποικιλία τεχνικών, όπως ελεύθεροι συνειρμοί, επεξηγήσεις, συζήτηση, διαπραγμάτευση, διδασκαλία.  Κεντρική της ενασχόληση είναι και ερωτήματα σχετικά με τη δημιουργικότητα και την αγάπη.

Η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία ανήκει στις βιωματικές θεραπείες, που εστιάζουν

 • στην επίγνωση της δικής μας εμπειρίας
 • στην ισότιμη θεραπευτική σχέση
 • στη μοναδικότητα του ατόμου
 • στη δυνατότητα ανάπτυξης, αυτοπροσδιορισμού, επιλογής
 • στην εξεύρεση νέου νοήματος.


Η θεραπεία βοηθά τις διαπροσωπικές σχέσεις, μέσω της εμπειρίας των οικείων συναντήσεων με το θεραπευτή, δηλαδή με κάποιον που μας γνωρίζει και εκτιμάμε.  Παρόλο που η θεραπευτική σχέση είναι μόνο προσωρινή, η εμπειρία της οικειότητας είναι μόνιμη και παραμένει στον εσωτερικό μας κόσμο σαν ένα σταθερό σημείο αναφοράς, υπενθυμίζοντας τη δυνατότητα μας για οικειότητα με άλλους ανθρώπους.

Η θεραπευτική σχέση είναι πραγματική (όχι μια σχέση μεταβίβασης, όπως στις ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις), έντιμη, αμοιβαία ανοιχτή, ισότιμη.  Γι’ αυτό και συνήθως η συζήτηση γίνεται με τα μικρά ονόματα, χωρίς γραφείο ανάμεσα και χωρίς δηλωτικά της αυθεντίας γύρω (πχ διπλώματα στους τοίχους). Παρόλα αυτά είναι μια προσέγγιση που απαιτεί σημαντική εμπειρία ζωής και βαθιά γνώση – φιλοσοφικό προσανατολισμό από τον θεραπευτή.

Συγγραφή Άρθρου

Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος

Τζίνα Χονδρού: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος - Msc στην Ψυχολογία Υγείας.
Άτομο, Ζευγάρι, Οικογένεια, Ομάδα. Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία, Ψυχοεκπαίδευση.
Γνωσιακή & Συνθετική Θεραπεία.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική
Ενσυναίσθηση: Τι είναι και πώς επιτυγχάνεται στη θεραπευτική σχέση
 • Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017
 • Από: Έλλη Γκαλτέμη

Οι θεραπευτές καλούνται μέσα στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής διαδικασίας να έρθουν σε επαφή με άτομα τα οποία προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Οι διαφορές μπορεί να...

Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική
Όταν κάποιος χρειάζεται ψυχολόγο αλλά το αρνείται...
 • Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017
 • Από: Δήμητρα Σταύρου

Μάρλον Μπράντο και Βίβιαν Λη, ως "Στάνλευ" και "Μπλανς" στο "Λεωφορείο ο Πόθος". Οι περισσότερες ηρωίδες του Τέννεσση Ουίλλιαμς καταλήγουν με την βία στο ψυχιατρείο.... Είναι...

Άγχος/Φοβίες
Πώς αντιμετωπίζεται η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
 • Τρίτη, 07 Μάρτιος 2017
 • Από: Αριστέα Λιάκου

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΘ) σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή ή χωρίς θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της Γενικευμένης Αγχώδους...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ψυχολογία Υγείας
Ψυχολογία Υγείας

Η Ψυχολογία της Υγείας είναι κλάδος της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας, που μελετά την αλληλεπίδραση ψυχολογικών, βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων και πώς αυτοί σχετίζονται με την υγεία ή την ασθένεια. Ασπάζεται λοιπόν το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο, που αναγνωρίζει αυτή ακριβώς την αλληλεπίδραση, σε αντίθεση με το παραδοσιακό βιοϊατρικό μοντέλο, που ασχολούνταν μόνο με τον βιολογικό παράγοντα (π.χ. γενετική, βακτήρια, βιοχημικές διεργασίες στον οργανισμό).

Προσωπικότητα
Προσωπικότητα

Η προσωπικότητα αναφέρεται στους χαρακτηριστικούς τρόπους που ο κάθε άνθρωπος σκέφτεται, αισθάνεται, συμπεριφέρεται.  Η προσωπικότητα είναι ένα σύνολο που έχει συνοχή και είναι σχετικά (όχι απόλυτα) σταθερό διαχρονικά και διαπεριστασιακά. Συνήθως οι άνθρωποι όταν αναφέρονται στην προσωπικότητα αναφέρονται κυρίως σε αξιολογικά κριτήρια, π.χ «είναι καλός χαρακτήρας», «έχει ενδιαφέρουσα προσωπικότητα».

Εφαρμοσμένη Ψυχολογία
Εφαρμοσμένη Ψυχολογία

Ο όρος εφαρμοσμένη ψυχολογία αναφέρεται στον τρόπο και τους τομείς όπου η ψυχολογική έρευνα μεταφράζεται σε πρακτική εφαρμογή.  Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει τομείς όπως η κλινική ψυχολογία, εκπαιδευτική και σχολική ψυχολογία, δικαστική ψυχολογία, βιομηχανική/οργανωτική ψυχολογία, ψυχολογία υγείας, αθλητική ψυχολογία, περιβαλλοντική ψυχολογία και πολλούς άλλους.

Στάδια Ψυχοσεξουαλικής Ανάπτυξης
Στάδια Ψυχοσεξουαλικής Ανάπτυξης

Ο Freud πίστευε ότι οι βάσεις της προσωπικότητας του ατόμου θέτονται στην παιδική ηλικία και ότι όλοι περνάμε από μια καθορισμένη αναπτυξιακή σειρά ψυχοσεξουαλικών σταδίων.
Αυτά βασίζονται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες μας. Κάθε στάδιο είναι μια αναπτυξιακή περίοδος με χαρακτηριστικό επίκεντρο, που επηρεάζει την έκφραση της προσωπικότητας. 

Ψυχοπαθολογία
Ψυχοπαθολογία

Με βάση ποια κριτήρια θα μπορούσαμε άραγε να ξεχωρίσουμε τη "μη φυσιολογική" από τη "φυσιολογική" συμπεριφορά;
Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της ψυχοπαθολογίας είναι: