Σχετικά άρθρα x

 

Η υπαρξιακή ψυχολογία βασίζεται στις αρχές της υπαρξιακής θεωρίας και υποθέτει ότι οι άνθρωποι έχουν επίγνωση του εαυτού τους, είναι ικανοί να αποφασίζουν και υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.  Επομένως, η παρούσα κατάσταση της ζωής τους είναι μάλλον αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών, παρά εξωγενών επιδράσεων. 

Οι άνθρωποι δεν είναι στατικοί, αλλά βρίσκονται συνεχώς σε μια κατάσταση ανάπτυξης και δημιουργίας. 
Το άγχος δεν είναι η αιτία των δυσκολιών ενός ατόμου, αλλά αντίθετα αποτέλεσμα του ανεπαρκούς τρόπου ζωής, των χαμένων ευκαιριών στη ζωή.  Η έμφαση δίνεται στις ανθρώπινες καταστάσεις της μοναξιάς, απομόνωσης, αποπροσωποποίησης και αποξένωσης. 


Ο στόχος είναι να αυξηθεί η επαφή με τη ζωή μας και η αυτογνωσία για να έχουμε μια πιο αυθεντική ύπαρξη.  Οι αυθεντικοί άνθρωποι επιτρέπουν στον εαυτό τους να βιώνει ό,τι συμβαίνει εντός τους και γύρω τους, ώστε να μπορούν να ελέγχουν αποτελεσματικότερα τις διάφορες επιρροές στη ζωή τους.

Κάθε φορά που βιώνουμε κάτι, το βιώνουμε ταυτόχρονα σε 3 επίπεδα, υλικό, ψυχολογικό (των αλληλεπιδράσεων) και πνευματικό (της ατομικής ταυτότητας), η σύνθεση των οποίων βελτιώνει την «αυτογνωσία».  Γίνεται προσπάθεια να κατανοηθεί η τρέχουσα κατάσταση της ζωής και οι τωρινοί ασυνείδητοι φόβοι, αντί να ανακαλούμε το παρελθόν, γιατί η υπαρξιακή άποψη για την προσωπικότητα δίνει έμφαση στη φύση της εμπειρίας μας κάθε στιγμή.

Σημαντικά ερωτήματα με υπαρξιακό προσανατολισμό, θα μπορούσαν να είναι:

 • Ζεις τη ζωή σου με την πληρότητα που θέλεις, ή απλά υπάρχεις;
 • Ζεις τη ζωή σου σύμφωνα με τις δικές σου επιλογές ή σύμφωνα με τις επιθυμίες των άλλων;
 • Τι επιλογές αντιμετωπίζεις αυτή τη στιγμή της ζωής σου;  Πώς βιώνεις το άγχος που είναι μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για τον εαυτό σου και της αποδοχής της ελευθερίας σου να επιλέξεις το δικό σου δρόμο;
 • Τι κάνεις για να δώσεις στον εαυτό σου κάποιο σκοπό, που θα σε κάνει να νιώσεις πιο σημαντικός και ζωντανός;


Συχνά συνειδητοποιούμε ένα χάσμα μεταξύ του τι είμαστε και του τι θέλουμε να γίνουμε.  Αυτό έχει άμεση σχέση με τη συμβουλευτική & ψυχοθεραπεία, καθώς είναι σύνηθες οι θεραπευόμενοι να αναφέρουν ότι οι ζωές τους στερούνται νοήματος.  Εδώ η έννοια της ευθύνης είναι σημαντική, χρειάζεται να αποφασίσουμε ως προς ποιον και για ποια πράγματα είμαστε υπεύθυνοι.  Με την απόκτηση επίγνωσης και αποδοχή της ευθύνης για τη δική μας ζωή και τις αποφάσεις μας, υποβοηθείται η εξεύρεση νοήματος.

Βασικοί εκπρόσωποι της υπαρξιακής προσέγγισης στη θεραπεία είναι οι Viktor Frankl, Rollo May καιIrvin D. Yalom Irvin D. Yalom.

Η υπαρξιακή φιλοσοφία δεν υπαγορεύει αναγκαστικά κάποια μέθοδο ή κανόνες θεραπείας, άρα είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί στη θεραπευτική διαδικασία μια ποικιλία τεχνικών, όπως ελεύθεροι συνειρμοί, επεξηγήσεις, συζήτηση, διαπραγμάτευση, διδασκαλία.  Κεντρική της ενασχόληση είναι και ερωτήματα σχετικά με τη δημιουργικότητα και την αγάπη.

Η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία ανήκει στις βιωματικές θεραπείες, που εστιάζουν

 • στην επίγνωση της δικής μας εμπειρίας
 • στην ισότιμη θεραπευτική σχέση
 • στη μοναδικότητα του ατόμου
 • στη δυνατότητα ανάπτυξης, αυτοπροσδιορισμού, επιλογής
 • στην εξεύρεση νέου νοήματος.


Η θεραπεία βοηθά τις διαπροσωπικές σχέσεις, μέσω της εμπειρίας των οικείων συναντήσεων με το θεραπευτή, δηλαδή με κάποιον που μας γνωρίζει και εκτιμάμε.  Παρόλο που η θεραπευτική σχέση είναι μόνο προσωρινή, η εμπειρία της οικειότητας είναι μόνιμη και παραμένει στον εσωτερικό μας κόσμο σαν ένα σταθερό σημείο αναφοράς, υπενθυμίζοντας τη δυνατότητα μας για οικειότητα με άλλους ανθρώπους.

Η θεραπευτική σχέση είναι πραγματική (όχι μια σχέση μεταβίβασης, όπως στις ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις), έντιμη, αμοιβαία ανοιχτή, ισότιμη.  Γι’ αυτό και συνήθως η συζήτηση γίνεται με τα μικρά ονόματα, χωρίς γραφείο ανάμεσα και χωρίς δηλωτικά της αυθεντίας γύρω (πχ διπλώματα στους τοίχους). Παρόλα αυτά είναι μια προσέγγιση που απαιτεί σημαντική εμπειρία ζωής και βαθιά γνώση – φιλοσοφικό προσανατολισμό από τον θεραπευτή.

Συγγραφή Άρθρου

Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος

Τζίνα Χονδρού: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος - Msc στην Ψυχολογία Υγείας.
Άτομο, Ζευγάρι, Οικογένεια, Ομάδα. Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία, Ψυχοεκπαίδευση.
Γνωσιακή & Συνθετική Θεραπεία.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Παιδιά και Πολεμικές Τέχνες
 • Τρίτη, 22 Νοέμβριος 2016
 • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Το taekwondo είναι η μεγάλη αγάπη της ζωής μου ,από τόσο μικρό παιδάκι με θυμάμαι όταν έμπαινα στο dojo ( ο χώρος της προπόνησης στην Κορεάτικη γλώσσα), ξεχνούσα τα πάντα, ήμουν απόλυτα...

Αυτοβοήθεια
Ανακαλύπτοντας την Φωτεινή Πλευρά του Εαυτού μας
 • Δευτέρα, 21 Νοέμβριος 2016
 • Από: Μίνα Μπουλέκου

Η ικανότητα του να αντιλαμβάνεται κανείς την φωτεινή πλευρά στην ζωή των ανθρώπων καθώς και των καταστάσεων που δημιουργούνται όταν εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα που καθιστούν αδύνατη την...

Προσωπικότητα
Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας - Ορισμός και συμπτώματα
 • Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2016
 • Από: Άννα Αλβανού

Η Οριακή ή Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας (Borderline Personality Disorder) είναι μία σοβαρή ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ένα επίμονο μοτίβο αστάθειας σε βασικούς τομείς της ζωής...


Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ιχνογράφημα

Το ιχνογράφημα των παιδιών δεν είναι μόνο μια ευχάριστη και δημιουργική δραστηριότητα, αλλά και αντικείμενο μελέτης από ειδικούς. 
Τα σχέδια των παιδιών μας παρέχουν πληροφορίες για:

Συνδιαλεκτική Ανάλυση
Συνδιαλεκτική Ανάλυση

Η συνδιαλεκτική ή συναλλακτική ανάλυση (transactional analysis) είναι θεωρία και συμβουλευτική-θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στην επικοινωνία. Ακριβώς επειδή δίνει έμφαση στην επικοινωνία, βρίσκει πολλές εφαρμογές σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις (π.χ. με συνεργάτες, με σύντροφο, με γονείς και παιδιά).

Αντιμετωπίστε το στρες!

Το stress μπορεί να μας ακινητοποιεί ή να μας κινητοποιεί. Είναι στο χέρι μας! Οι τρόποι αντιμετώπισης του στρες είναι αρκετοί. Οι προσωρινοί (αγχολυτικά, καταχρήσεις, αποφυγή) δεν είναι πολύ βοηθητικοί. Οι μακροπρόθεσμοι (αλλαγές στη ζωή, στη σκέψη, στη διαχείριση προβλημάτων, στον οργανισμό) απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια και υπομονή, αλλά αξίζουν τον κόπο!

Mindfulness: βρείτε γαλήνη ζώντας ενσυνείδητα

Ενσυνειδητότητα (mindfulness) σημαίνει να ζούμε συνειδητά, ουσιαστικά, να βιώνουμε την παρούσα στιγμή κάθε φορά, να γνωρίζουμε και να παρατηρούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας.  Να μην μας απορροφά η συναισθηματική ένταση και να μη ζούμε μηχανικά, αυτόματα, χωρίς επίγνωση. 

Προάγοντας την ψυχική υγεία κι ευεξία στο καταφύγιο του προσωπικού μας χώρου

Συχνά ο χώρος στον οποίο ζούμε ή εργαζόμαστε είναι πηγή στρες, λόγω των συνθηκών που υπάρχουν σε αυτόν, όπως κακός φωτισμός, ανεπαρκής εξαερισμός, πληθώρα άχρηστων αντικειμένων που μας ‘πνίγουν’, μη λειτουργική διάταξη των αντικειμένων στο χώρο, έλλειψη προσωπικού χώρου για κάθε άτομο, μικρή επαφή με τη φύση κ.ά.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.