Ακρόαση άρθρου......

Τη δυνατότητα δωρεάν ψυχοθεραπειών σε ασθενείς που πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή ή ασθένεια παρέχει στους ασφαλισμένους του ο ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, σύμβαση με τον Οργανισμό διαθέτουν μόνο οι ψυχίατροι καθώς η υπογραφή συμβάσεων με ψυχολόγους, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές είναι ακόμα στον αέρα μιας και οι αντίστοιχοι κλάδοι, αρνούνται να τις υπογράψουν προβάλλοντας ενστάσεις για κάποιους από τους όρους.

Υπηρεσίες Ψυχοθεραπείας

Με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης των ειδικών ψυχικής υγείας, το πλαίσιο θα είναι το ακόλουθο, με κάποιες ενδεχομένως τροποποιήσεις: 

Α. Η εκτέλεση συνεδριών ψυχοθεραπείας σε δικαιούχους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γίνεται από Επαγγελματίες Ψυχολόγους που κατέχουν αριθμό βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Β. Ο συμβαλλόμενος υποχρεούται να είναι τακτικό μέλος είτε του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων – είτε του Συλλόγου ................

Γ. Οι ανωτέρω σύλλογοι υποχρεούνται να αποστέλλουν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κάθε έτος ή όποτε ζητηθεί από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., επικαιροποιημένη κατάσταση των μελών τους.

Δ. Ο ψυχολόγος οφείλει να εκτελεί ψυχοθεραπευτικές πράξεις στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με την προσήκουσα επιμέλεια και τους κανόνες της επιστήμης της ψυχολογίας και τον κώδικα δεοντολογίας των ψυχολόγων καθώς στην άσκηση του επαγγέλματός του ερευνά και αξιολογεί την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του ανθρώπου και εργάζεται με τις καθιερωμένες αρχές και μεθόδους της επιστήμης της ψυχολογίας για την αξιοποίηση και βελτίωσή τους.

Ε. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μπορεί να συμβάλλεται με ψυχοθεραπευτές για παροχή υπηρεσιών είτε στην έδρα τους είτε για κατ’ οίκον θεραπείες στα χωροταξικά όρια της Περιφέρειας από την οποία έχει εκδοθεί η σχετική βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος.

Ζ. Η αποζημίωση της κάθε συνεδρίας ψυχοθεραπείας ορίζεται στον ΕΚΠΥ, όπως αυτός ισχύει, καθώς και στις σχετικές αποφάσεις του Οργανισμού και η διάρκεια της συνεδρίας ορίζεται κατ΄ελάχιστον στα 45 λεπτά.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

 

* Θα ακολουθήσουν σύντομα νεότερα άρθρα επί του θέματος.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr