αυτοεικόνα κατάθλιψη

Αισθανόμουν σαν να χρειάζομαι επιβεβαίωση από όλους. Συνέπεια αυτού ήταν να σταματήσω να βλέπω τον εαυτό μου και τι σήμαινε να είσαι ευτυχισμένος, τι σήμαινε να είσαι επιτυχημένος. Νομίζω πως όλα πήγαζαν από μία βαθιά επιθυμία μου να αρέσω στους άλλους και να με αγαπούν.

Όταν κάνεις ό,τι μπορείς για να κάνεις τους ανθρώπους ευτυχισμένους με τη δουλειά σου αλλά υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν είναι, αρχίζεις να σκέφτεσαι ότι έχεις κάνει τα πάντα, ότι έσπρωξες τον εαυτό σου χαμηλά και υπάρχει και αυτή η στιγμή που σταματάς και λες τι προσπαθώ να κάνω, για ποιον το κάνω;

...Με τον καιρό άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι η δουλειά και το να παίρνω την έγκριση των άλλων δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Φυσικά και ήμουν περήφανη για τα επιτεύγματά μου, αλλά δεν ήμουν αυθεντικά ευτυχισμένη.

Πήρε καιρό, αλλά τώρα αναγνωρίζω ότι η δουλειά δεν είναι το παν και η ευτυχία έρχεται με πολλές μορφές. Άνοιξα το μυαλό μου και τώρα αγκαλιάζω νέα πράγματα με μία παιδική περιέργεια. Περνάω περισσότερο χρόνο κάνοντας πράγματα που αγαπώ και είμαι ικανή να κάνω καλύτερη δουλειά εξαιτίας αυτού. Έχω ακόμα τόσα πολλά να μάθω, αλλά αντιλήφθηκα ότι το να χτυπάω τον εαυτό μου, το να νιώθω ένοχη και να μετανιώνω για παρελθοντικά λάθη με κρατάει πίσω.

Εξάλλου, ανεξάρτητα από το σε πόσους ανθρώπους αρέσεις εσύ και η δουλειά σου, δεν αξίζει εάν δεν αρέσεις εσύ στον εαυτό σου».

Αυτή ήταν η επιστολή που έστειλε το μοντέλο Cara Delevigne για το TimesMotto και μιλούσε για την κατάθλιψη από την οποία υπέφερε και την  προσπάθεια που κατέβαλε για να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο της μόδας και για να αρέσει στους άλλους.

Ουσιαστικά λοιπόν μιλάει για το πως βλέπουμε οι ίδιοι τα επιτεύγματά μας, μιλάει για τις προτεραιότητές μας, για τον σκοπό της ζωής μας, για τις ενοχές μας και για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τον εαυτό μας.

Σε μία άλλη της συνέντευξη στο online διαδικτυακό περιοδικό The Edit ανέφερε ότι αν αποτύχει σε κάτι, είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο γιατί δεν συγχωρεί ποτέ τον εαυτό της. «Ποτέ δεν ένιωθα ότι ήμουν αρκετά καλή. Το γεγονός ότι δεν μπορούσα να τα πάω τόσο καλά όσο οι άλλοι άνθρωποι με έκανε να μισώ τον εαυτό μου. Μακάρι να μπορούσα να κάνω στον εαυτό μου μία αγκαλιά».

Συχνά η καθημερινότητα είναι μία εναγώνια προσπάθειά μας να αρέσουμε στους άλλους, με αποτέλεσμα όμως να ξεχνούμε το πλέον βασικό: τον εαυτό μας.

Έτσι καταλήγουμε να κάνουμε μόνιμες συγκρίσεις με τους άλλους, να θεωρούμε τον εαυτό μας υποδεέστερο και ουσιαστικά να ξεχνάμε τις προτεραιότητές μας. Καταλήγουμε να μην μας αρέσει ο εαυτός μας γιατί μπορεί να μην αρέσουμε στους άλλους ή γιατί δεχόμαστε μόνιμα κριτική.

Ας σκεφτούμε όμως μερικά πρακτικά παραδείγματα για να δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να ξεχάσουμε τον εαυτό μας, παραδείγματα  που δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, που δεν εμπιστευόμαστε την κρίση μας, που χρειαζόμαστε την έγκριση των άλλων για να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε.

  • Μπορεί λοιπόν να αγοράσουμε ρούχα και να ζητήσουμε την επιβεβαίωση από αυτόν που μας συντροφεύει στα ψώνια,
  • Mπορεί να θέλουμε να στείλουμε ένα επαγγελματικό emailκαι να σκεφτόμαστε όλα τα αρνητικά σενάρια και να ζητάμε το τελικό οκ από τον συνάδελφό μας,
  • Mπορεί να ετοιμαζόμαστε για να βγούμε με τον/την σύντροφό μας και να ζητάμε την επιβεβαίωσή του με την κλασσική ερώτηση για τους περισσότερους «πως σου φαίνομαι?»,
  • Mπορεί να μας κατηγορήσει μία φίλη μας για τη στάση μας ότι δεν την υποστηρίξαμε αρκετά ενώ εμείς δίνουμε πάντα το 100% και εμείς κατευθείαν να αμφισβητήσουμε τον εαυτό μας και την κρίση μας.

Και εάν σε όλα αυτά υπάρχει μία αρνητική απάντηση ή ένα αρνητικό σχόλιο, εμείς  γινόμαστε πιο εσωστρεφείς, απογοητευόμαστε και ουσιαστικά αποδεχόμαστε την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς, νιώθουμε ενοχές και εμπλεκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο.

Είμαστε όμως τελικά με αυτό τον τρόπο ευτυχισμένοι; Μήπως χάνουμε την αυτοεκτίμησή μας και την αυτοπεποίθησή μας; Μήπως τελικά ενστερνιζόμαστε την άποψη που έχουν οι άλλοι για εμάς και καταλήγουμε να χάνουμε την πραγματική εικόνα του εαυτού μας;

Μία διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό μας, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, το αίσθημα της αναξιότητας, το αίσθημα του «ποτέ δεν είμαι αρκετά καλός/ή», το αίσθημα του ανικανοποίητου και η επικέντρωση στα θέλω των άλλων είναι παράγοντες που μπορούν να συσχετιστούν με την κατάθλιψη.

Αυτό που πρέπει λοιπόν όλοι να κάνουμε είναι να θέσουμε έναν στόχο για εμάς τους ίδιους όπως είπε και η Cara Delevigne.. Να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας. Να αρέσουμε στον εαυτό μας.. Να επενδύσουμε στον εαυτό μας.. Να αναζητήσουμε τα πραγματικά μας θέλω.. Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να αντιληφθούμε ότι αξίζουμε το καλύτερο..

Γιατί εάν εμείς δεν πιστέψουμε σε εμάς τους ίδιους, δεν θα το κάνει κανένας άλλος

 

Βιβλιογραφία - Πηγές

1. The Mirror, www.mirror.co.uk, March 2016
2. Ιστοσελίδα www.stylist.co.uk, September 2017

Συγγραφή Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Έχει αποφοιτήσει με άριστα από το τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιά στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Υγείας. Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πετυχαίνοντας την ουσιαστική επικοινωνία μέσα σε μία σχέση
ουσιαστική επικοινωνία

Επικοινωνώ… Μιλάω..; Ακούω..; Μιλάω και ακούω..; Μιλάω αφού ακούσω..; Και τι γίνεται αν σε μία σχέση νιώθω ότι ο σύντροφός μου δεν με ακούει ή απλά κουράστηκα να μιλάω..;
Η αλήθεια είναι ότι σε μία σχέση υπάρχουν κάποιοι βασικοί πυλώνες για να διαρκέσει περισσότερο, για να είναι ουσιαστική και ποιοτική, για να μας βοηθήσει να είμαστε ευτυχισμένοι.

Οι δύσκολες στιγμές της μητρότητας
μητρότητα

«Πολλές φορές ένιωθα να πέφτω και να νιώθω ότι δεν μπορώ να το κάνω όλο αυτό. Είναι η ίδια αρνητική συμπεριφορά που έχω και στο γήπεδο ορισμένες φορές. Μάλλον αυτή είμαι εγώ... Κανείς δεν μιλάει για τις δυσκολίες  της μητρότητας, την πίεση που αισθάνεσαι, την απίστευτη απογοήτευση που νιώθεις κάθε φορά που ακούς το μωρό να κλαίει.

Οι κρίσεις πανικού με τη βοήθεια της Emma Stone και της Έλενας Παπαρίζου
κρίσεις πανικού

Η αλήθεια είναι πως πολλά άρθρα γράφονται καθημερινά για το άγχος, για τις κρίσεις πανικού, για τα συμπτώματά τους και για τους τρόπους που μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Επίσης όμως η μεγάλη αλήθεια είναι πως όταν συμβαίνει μία κρίση πανικού, τουλάχιστον στην αρχή, μέχρι να κατανοήσουμε τι σημαίνει η κρίση πανικού και πως μπορούμε να την διαχειριστούμε νιώθουμε ότι κινδυνεύει η ζωή μας, ότι μπορεί να πάθουμε έμφραγμα, ότι χάνουμε το μυαλό μας και τρελαινόμαστε, ότι είμαστε αποτυχημένοι και ανίκανοι να τα καταφέρουμε.

Χώρισα.. Και τώρα τι;
Χώρισα

Το άρθρο αυτό ξεκίνησε σαν μία εργασία που δουλεύαμε με μία θεραπευόμενή μου. Κατέληξε ένα γράμμα προς τον εαυτό της επτά μήνες μετά το χωρισμό της, θέλοντας να υπενθυμίσει στον εαυτό της ότι εξακολουθεί να φοβάται. Τι όμως.. ? Και πως μπορεί αυτό το γράμμα να κινητοποιήσει γυναίκες σαν την θεραπευόμενή μου; Τι κρύβεται τελικά πίσω από έναν χωρισμό και από την δυσκολία μας να τον αποδεχτούμε;

Διεκδικώντας την ευτυχία…
ευτυχία

Οι μέρες είναι εορταστικές, το νέο έτος πλησιάζει και ο καθορισμός των νέων προτεραιοτήτων μας ακούγεται μονόδρομος.. Αυτοκριτική, σκέψεις για τα λάθη μας, σκέψεις για τις σωστές επιλογές μας αλλά και στοχοθεσία για το τι θα θέλαμε να πετύχουμε την νέα χρονιά.. Μήπως όμως όλα αυτά είναι υπερβολικά; Μήπως απλά χρειάζεται να σκεφτούμε τι μας έκανε πραγματικά ευτυχισμένους; Και αν διεκδικήσαμε λίγες στιγμές ευτυχίας, μήπως πρέπει να σκεφτούμε ότι αξίζουμε περισσότερες;

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.