chlidren manyΗ χρήση εικόνων ( οπτικοποίηση ) με σκοπό την κατανόηση της καθημερινής ζωής, αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο εκπαίδευσης των ατόμων στο αυτιστικό φάσμα.

Το πλούσιο οπτικό υλικό ( κάρτες με εικόνες ), τα υποστηρίζει να κατανοήσουν, να οργανώσουν και να μάθουν  τις λειτουργίες της καθημερινότητάς τους. 

Γενικότερα, στο πλαίσιο των ειδικών μαθησιακών προγραμμάτων αγγλικών, οι εικόνες χρησιμοποιούνται για να ενεργοποιήσουν σημαντικές δεξιότητες των παιδιών, όπως η μνήμη  και  η κριτική σκέψη. Άλλωστε, ειδικά τα δυσλεκτικά άτομα σκέφτονται, κατανοούν και θυμούνται πρωταρχικά με εικόνες. Αυτή η διαδικασία είναι αυθόρμητη και γίνεται υποσυνείδητα. Οι νοερές εικόνες,  δηλαδή η << μετάφραση >> των αφηρημένων εννοιών καθώς και των κανόνων της γραμματικής και του συντακτικού σε σύντομες οπτικές πληροφορίες ( π.χ. σχεδιαγράμματα ), είναι η γέφυρα μέσω της οποίας τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες οδηγούνται στη γνώση.

Έτσι λοιπόν εικόνες προσώπων, ζώων, αντικειμένων, συμβόλων μπορούν:

να ανακατευτούν  και να δημιουργήσουν  την πιο αστεία, ή την πιο φανταστική, ή την πιο ανατρεπτική ιστορία γραπτά ή προφορικά 

να γίνουν ερεθίσματα για ένα  διασκεδαστικά εκπαιδευτικό παιχνίδι παντομίμας 

να γίνουν ένα παιχνίδι μνήμης

να γίνουν η επιβράβευση της ημέρας, στο τέλος μίας μαθησιακής συνεδρίας.

Οι  εικόνες μπορούν να αποτελέσουν έναν  εξαιρετικό σύμμαχο στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης διδασκαλίας της αγγλικής ως ξένης γλώσσας. Επιπλέον , τα ίδια τα παιδιά μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο κατακτούν  αποτελεσματικά τη νέα γνώση.

Ειρήνη  Θ.  Ευαγγέλου 
Ψυχολόγος / Επιστημονική υπεύθυνη :  www.specialenglish.gr 

Συγγραφή Άρθρου

Σχετικά άρθρα
Asperger σύνδρομο

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί γονείς παρατηρούν μια "παραδοξότητα"...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Συστέγαση με ψυχολόγο

Δημοσίευση: 10 Δεκεμβρίου 2014

Ζητείται ψυχολόγος για συστέγαση με παιδιατρική λογοθεραπεύτρια στο Νέο

Ηράκλειο. Εμπειρία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και συμβουλευτική γονέων,

επιθυμητή. 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945059702.

Ζητείται ψυχολόγος

Δημοσίευση: 13 Νοεμβρίου 2014

Ζητείται ψυχολόγος ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης από το κέντρο ψυχανάλυσης Margaret Mahler. Αποστείλατε βιογραφικό στο email: paterakismichael@yahoo.gr 

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας με ευρεία συμμετοχή Ακαδημαϊκών και Φοιτητών

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας με ευρεία συμμετοχή Ακαδημαϊκών και Φοιτητών 

Ενεργή ήταν η συμμετοχή του Mediterranean College στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Ένα συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 6-9 Νοεμβρίου στην Πάτρα με σκοπό την αξιοποίηση της ιστορικής εξέλιξης της Συμβουλευτικής, στην αναζήτηση σύγχρονων τάσεων, αλλά και μελλοντικών προοπτικών του κλάδου, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από τη θεωρία, την έρευνα και την πράξη. 

Στην εκδήλωση παρουσίασαν τις έρευνες τους καθηγητές από το ακαδημαϊκό προσωπικό του Κολλεγίου καθώς και φοιτητές των Σχολών του. Η εντυπωσιακή  συμμετοχή των εννέα (9) συνολικά ομιλητών στη συγκεκριμένη εκδήλωση, έρχεται να επιβεβαιώσει τη μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση, που διαθέτει το Mediterranean College σε αυτόν τον τομέα.  

Η Δρ. Παπαγγελή, επικεφαλής της Σχολής Εκπαίδευσης και η Δρ. Λουκά, επικεφαλής της Σχολής Ψυχολογίας του Mediterranean College, παρουσίασαν έρευνα με τίτλο: «Η Επαγγελματική Εξουθένωση στους Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα». 

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εξετάσει την επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους: στο τέλος και στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Η παρούσα έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με περισσότερα χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας σημείωσαν μεγαλύτερη ΕΕ στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Κατά συνέπεια φαίνεται ότι τα χρόνια προϋπηρεσίας αυξάνουν την επαγγελματική εξουθένωση. Δεν υπήρχε διαφορά στην μέτρηση της ΕΕ στην αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς, καταδεικνύοντας την σπουδαιότητα των διακοπών στον εκπαιδευτικό κλάδο. 

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι υπόλοιπες θεματολογίες των συμμετεχόντων ομιλητών:

Συμπόσιο με θέμα « Η ταυτότητα του Συμβουλευτικού Ψυχολόγου: Που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε» - Με ομιλητές την Κα Αποστολοπούλου Αγγέλικα (καθηγήτρια του Mediterranean Professional Studies), τον Κο Στεφάνου Γιώργο (καθηγητή του Mediterranean Professional Studies), την Δρ Σκουρτέλη Μαρίνα, την  Δρ Σταμογιάννου Ηλιάνα και την Δρ Μαραγκού Λία (υπεύθυνη των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Ψυχολογίας του Mediterranean College).    

Έρευνα με θέμα «Η επίδραση της θεωρίας δεσμού στην ανάπτυξη του σχολικού εκφοβισμού» - Με ομιλητές την Κα  Νίκη Δρακούλη, τον Κο Καπρουσιούτη  Κωνσταντίνο  και τη Κα  Μιντζαρίδη Μαρία (τελειόφοιτους MSc ICP)

«Καλλιεργώντας μια θετική στάση σε περίοδο κρίσης: Η σχέση της βίωσης θετικών συναισθημάτων και της ύπαρξης νοήματος με την υποκειμενική ευτυχία του ατόμου»- Με ομιλητή την Κα Ζαπανδιώτου Λεμονιά (καθηγήτρια του Mediterranean College)

«Ο κινηματογράφος ως εργαλείο στην ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική»- Από την Κα Παντελέων Ελίνα (εισηγήτρια Cinematherapy)

«Περιγραφή ατομικής περίπτωσης έλληνα άνδρα με ομοφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό και στυτική δυσλειτουργία» - Με ομιλητή την Κα Αθανασοπούλου-Κυπρίου Σπυριδούλα (φοιτήτρια 3ου έτους MSc ICP).

Μετά το πέρας της ομιλιών και των ενοτήτων, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις. 

Συστέγαση με ψυχολόγο

Δημοσίευση: 30 Οκτωβρίου 2014

Ζητείται θεραπευτής για συστέγαση με ψυχολόγο σε έτοιμο γραφείο στους Αμπελόκηπους (πλησίον μετρό Αμπελοκήπων).Πολύ όμορφος χώρος, λίγα λειτουργικά έξοδα.

Τηλεφωνική Επικοινωνία: 6983382746

Συνάντηση με θέμα την αλαζονεία από την ψυχολόγο κ. Νέλη Βυζαντιάδου

Αφού ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το δεύτερο ραντεβού της Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα με το κοινό της Θεσσαλονίκης αναμένεται η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση με θέμα την αλαζονεία. 

Ερωτήματα όπως ‘Πότε είναι δικαίωμα κάποιου να είναι περήφανος για τον εαυτό του και πότε γίνεται αλαζόνας;’, ‘Τι σημαίνει τελικά αλαζονεία και από πού πηγάζει;’, ‘Τι κρύβεται πίσω από την αλαζονεία αλλά και γιατί επιτρέπουμε σε κάποιον να φέρεται αλαζονικά απέναντί μας;’ είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα, που θα κυριαρχήσουν στην ομιλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου και ώρα 12.00.  

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια 

Η Νέλη Βυζαντιάδου – Παρίντα είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων. Εφαρμόζει το ψυχοδυναμικό ψυχόδραμα και τη Συστημική Συμβουλευτική Ζεύγους αλλά, ως ομιλήτρια, βάζει πάντα το πολύ δικό της χρώμα στις βιωματικές και διαδραστικές ομιλίες της. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο της πόλης μας και παράλληλα συνεργάζεται με διάφορους φορείς ως συντονίστρια ομάδων ή ομιλήτρια. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων ενώ άλλα δύο πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα. Αγαπά πολύ αυτό, που κάνει και, όπως η ίδια τονίζει, φιλοδοξεί να προβληματίσει και να ‘αναστατώσει’ δημιουργικά και ουσιαστικά το κοινό των ομιλιών της. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Χώρος διεξαγωγής: αίθουσα εκδηλώσεων ιερού ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παναγούδας), Εγνατίας 138 – Π.Π.Γερμανού 41 

Πληροφορίες: 2310 223009, 2310 209777 

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).