Σχετικά άρθρα x
Αυτοβοήθεια
  • 10 Ιανουάριος 2016
  • Από: Νίκη Λιώτη
Ζω > Ζωή > Ζωντανός!

...

 

Ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις οικογένειες που υπάρχουν παραπάνω από ένα παιδί, είναι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέλφια. Ο ανταγωνισμός αυτός μπορεί να εκδηλωθεί με τσακωμούς, λογομαχίες, παράπονα, κοροϊδίες, πειράγματα και αποσκοπεί συνήθως στη διεκδίκηση της προσοχής και του ενδιαφέροντος των γύρω τους (όχι απαραίτητα των γονιών τους).

«Πάντα αυτόν παίρνεις μαζί σου.», «Αυτήν αγαπάς περισσότερο.», «Πάντα εγώ φταίω για όλα.», «Μου παίρνει όλα τα πράγματα.», είναι μερικές από τις φράσεις που ακούν καθημερινά οι γονείς από τα παιδιά τους. 

Γιατί δημιουργείται αυτός ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέλφια;

• Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέλφια οφείλεται στη ζήλια. Είναι πιθανόν ένα παιδί να νιώσει παραγκωνισμένο ή παραμελημένο από τους γονείς ∙ να αισθανθεί ότι οι γονείς δεν του αφιερώνουν όσο χρόνο ή όση προσοχή θα ήθελε.

• Ορισμένες φορές ο αδελφικός ανταγωνισμός δημιουργείται για λόγους αναμέτρησης, σαν μια πρόκληση προς τον εαυτό. Αυτή η μορφή ανταγωνισμού δεν έχει να κάνει τόσο με τους γονείς και το ενδιαφέρον τους, όσο με την προσωπική εξέλιξη και την αυτοεικόνα του ατόμου. Μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο άτομο και να συμβάλει στη βελτίωσή του σε ποικίλους τομείς της ζωής του.

Πώς θα μπορέσετε ως γονείς να αντιμετωπίσετε αυτόν τον ανταγωνισμό και να δημιουργήσετε αρμονικές σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια;

• Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και έτσι να το αντιμετωπίζετε. Μπορεί να θεωρείτε πως τα αδέλφια πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Το κάθε παιδί, όμως, είναι ξεχωριστό και έχει διαφορετική προσωπικότητα και ενδιαφέροντα. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τις κλίσεις και τα ταλέντα του και να του δώσετε τις ευκαιρίες να τα αναπτύξει. 

• Καλλιεργείστε τις μοναδικές δεξιότητες του κάθε παιδιού. Η βοήθειά σας είναι πολύτιμη προκειμένου το κάθε παιδί να εξελιχθεί με το δικό του μοναδικό τρόπο και να αποκτήσει πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα. Όταν αναγνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού, αυτόματα το διαχωρίζετε από τα άλλα παιδιά σαν οντότητα και τονώνετε την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή του.

• Αποφύγετε τις συγκρίσεις ανάμεσα στα αδέλφια. Όταν συγκρίνουμε ή επαινούμε τις συμπεριφορές του ενός παιδιού συσχετίζοντάς τες με τις συμπεριφορές του άλλου, συχνά δημιουργούμε εντάσεις μεταξύ τους. Το παιδί που επιβραβεύεται αισθάνεται την πίεση από το γεγονός ότι πρέπει πάντα η συμπεριφορά του να είναι αρμόζουσα και αρεστή στους γονείς, ενώ το παιδί που συγκρίνεται αισθάνεται αποθαρρυμένο, αποτυχημένο και ανάξιο της προσοχής και των ευφημισμών των γονέων.

• Αφιερώστε χρόνο στο κάθε παιδί ξεχωριστά. Ανεξάρτητα από το χρόνο που περνάτε μαζί με όλα τα παιδιά, προγραμματίστε με τέτοιο τρόπο την ημέρα σας, έτσι ώστε να έχετε την ευκαιρία να χαρείτε το κάθε σας παιδί ξεχωριστά. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το χρόνο που το ένα παιδί κοιμάται ή λείπει στο σχολείο ή σε κάποια δραστηριότητα για να περάσετε ορισμένες στιγμές μόνο με το άλλο παιδί. Δείτε μια ταινία, πάτε μια βόλτα, φτιάξτε μια κατασκευή μαζί! Θα βοηθήσετε το παιδί να αισθανθεί πραγματικά μοναδικό για εσάς!

• Ορίστε ξεκάθαρα όρια. Είναι απαραίτητο τα παιδιά να σέβονται το ένα το άλλο, πράγμα που σημαίνει πως είναι καλό το κάθε παιδί να έχει τον προσωπικό του χώρο και τα προσωπικά του αντικείμενα, τα οποία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Ως γονείς, καλείστε να ενεργείτε με τρόπο που θα αποκαθιστά την ισορροπία και την αρμονία στην οικογένεια. Δείξτε έμπρακτα την αγάπη σας καθημερινά στα παιδιά και τονίστε τους πως δεν τα διαχωρίζετε. Ενθαρρύνετέ τους να εκφράσουν τη μοναδικότητά τους αλλά και να συνεργάζονται με σκοπό να βοηθήσουν το ένα το άλλο να εξελιχθεί.

 

Συγγραφή Άρθρου

Νίκη Λιώτη Ψυχολόγος - Συστημική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία - Σχολές γονέων - Συμβουλευτική παιδιών, εφήβων, ενηλίκων
Θέματα αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης
Blog: thepsychologysecrets | Facebook: facebook.com/thepsychologysecrets

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Σχέσεις - Σεξουαλικότητα
Η Δύναμη της Αγάπης
  • Δευτέρα, 21 Νοέμβριος 2016
  • Από: Μίνα Μπουλέκου

Η αγάπη είναι μια λέξη τόσο απλή και τόσο μεγαλειώδης. Αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο της εξελικτικής μας πορείας, συνυφασμένο μέσα από μια σειρά πολλαπλών συναισθημάτων. Περιγράφεται ως ένα...

Αυτοβοήθεια
Για τα δάκρυα μου...
  • Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2016
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δεν ντρέπομαι για τα δάκρυά μου.Και γιατί να ντραπώ; Γιατί θα φανώ ‘’αδύναμη;’’. Ας φανώ. Εκείνοι που με χαρακτηρίζουν αδύναμη, δε θα μάθουν ποτέ πόση δύναμη έχει το δάκρυ να...

Παιδαγωγική Ψυχολογία
Ο δεκάλογος της θεωρίας της Μοντεσσόρι που πρέπει να γνωρίζουν γονείς και παιδαγωγοί
  • Δευτέρα, 14 Νοέμβριος 2016
  • Από: Καλλιόπη Κωστέα

1. Μην αγγίζετε ένα παιδί παρά τη θέλησή του. 2. Μην μιλάτε με άσχημο τρόπο σε ένα παιδί και μην χρησιμοποιείτε άσχημα λόγια όταν αναφέρεστε σε αυτό κατά την απουσία του....

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Το τρίτο πρόσωπο σε ένα γάμο: Καταστροφή ή σωτηρία;
ζευγάρι απιστία

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε πως σε ένα γάμο είτε ο ένας σύζυγος είτε και οι δύο καταφεύγουν στη δημιουργία νέων γνωριμιών, στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους ή ακόμα και στησύναψη μιας άλλης ερωτικής σχέσης. Τι ωθεί πραγματικά τους ανθρώπους στην αναζήτηση νέων ενδιαφερόντων εκτός του γάμου τους αλλά και τι αποτελέσματα μπορεί αυτό να έχει στη συντροφική σχέση;

Ποιος είμαι εγώ πραγματικά;

Κατά πόσο είμαστε σίγουροι για το ποιοι είμαστε στην πραγματικότητα, ποιος είναι ο εαυτός μας; Έχουμε αναπτύξει πλήρως το δυναμικό μας; Ή έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια; Αισθανόμαστε σύγχυση αναφορικά με την πορεία που ακολουθούμε στη ζωή μας;

Οι λακκούβες της εμπιστοσύνης

Πόσο εύκολα εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας; Πόσο εύκολα μπορούμε να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας αν αυτή προδοθεί; Πώς διαχωρίζουμε τους αξιόπιστους από τους αναξιόπιστους ανθρώπους και ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτού του διαχωρισμού στη ζωή μας και στις σχέσεις με τους γύρω μας;

Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας ή η ιστορία του "δεν μπορώ"

Μετά την παράσταση, τον θεόρατο και πανίσχυρο ελέφαντα του τσίρκου τον δένουν σε έναν μικροσκοπικό πάσσαλο. Ο πάσσαλος είναι μπηγμένος σε ελάχιστο βάθος στο έδαφος, αλλά ο τεράστιος ελέφαντας δεν φεύγει, παρόλο που μπορεί να ξεριζώσει και δέντρα. Αληθινό μυστήριο τι τον κρατάει… Γιατί δεν το σκάει; H απάντηση απλή:

Μένοντας στη ροή

Στη ζωή, πολλοί δρόμοι παρουσιάζονται μπροστά μας, κάποιοι είναι ακατάλληλοι για εμάς, κάποιοι είναι ιδανικοί και άλλοι θα μπορούσαν να δοκιμαστούν για να μάς προσφέρουν καινούριες εμπειρίες και πολύτιμα μαθήματα.

Αυτό που συμβαίνει συνήθως, είναι να μάς φαίνεται κάποιος δρόμος ιδανικός, αλλά εν τέλει να αποδεικνύεται ότι δεν ήταν τελικά ο κατάλληλος για εμάς, έχοντας σπαταλήσει πολύτιμη ενέργεια, διάθεση και όρεξη.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.