διαζύγιο και παιδιά

Σίγουρα ένα διαζύγιο επιφέρει πολλές αλλαγές τόσο στη ζωή των ενηλίκων όσο και στη ζωή των παιδιών. Αλλαγή περιβάλλοντος, νέοι κανόνες, νέα όρια, αλλαγή ρόλων είναι μερικές από τις συνέπειες του διαζυγίου. Μέχρι να αποκατασταθεί η καθημερινότητα και να οριστεί η επιμέλεια παιδιών, τα πράγματα είναι ρευστά. Συνήθως υπάρχει ένταση και ανησυχία για το τι μέλει γενέσθαι. Ωστόσο υπάρχουν και γονείς που χωρίζουν με κοινή συναίνεση και οι συνθήκες είναι κάπως πιο ήρεμες.

Άραγε, ποιες οι υποχρεώσεις και ποια τα δικαιώματα των γονιών τόσο απέναντι στα παιδιά όσο και μεταξύ τους; Χωρίς φυσικά να βγάζουμε τον ατομικό παράγοντα εκτός!

Ο όρος δικαίωμα αναφέρεται γενικά είτε σε ηθικό δικαίωμα, το οποίο θεμελιώνεται σε ηθικές αρχές, είτε σε νομικό δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώνεται από το νόμο. Ο όρος υποχρέωση χρησιμοποιείται με την έννοια της πράξης που υποδηλώνει «ρόλο» ή «λειτούργημα» με κάποια σχετική διάρκεια:

Ποιοτικός χρόνος: Ο παράγοντας αυτός αναφέρεται εξίσου ως δικαίωμα και υποχρέωση. Ποιοτικός χρόνος είναι αυτός κατά τον οποίο οι γονείς μοιράζονται εμπειρίες με τα παιδιά τους, κάνουν δραστηριότητες από κοινού που αποτελούν πηγή ικανοποίησης για τα παιδιά και συμβάλλουν στην εξέλιξή τους και στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς, γνωσιολογικό, ψυχοκινητικό και συναισθηματικό.

Προτεραιότητα στις ανάγκες του παιδιού: Ο παράγοντας αυτός αφορά περισσότερο στις υποχρεώσεις των γονιών, οι οποίοι οφείλουν να ακούνε προσεκτικά τα παιδιά τους, όσον αφορά το τι θέλουν, τι χρειάζονται και το τι ζητούν κι όλα αυτά κάτω από σωστή οριοθέτηση. Μην ξεχνάμε πως για τα παιδιά ένα διαζύγιο φέρνει στην επιφάνεια πολλές ανασφάλειες και φόβους και οι γονείς θα πρέπει να τα ακούνε ενεργητικά και να τα καθησυχάζουν.

Ενημέρωση για τη ζωή του παιδιού: Η σωστή ενημέρωση για το τι κάνει και πως είναι το παιδί, είναι τόσο υποχρέωση όσο και δικαίωμα για τους γονείς. Ο γονιός που έχει την επιμέλεια οφείλει να ενημερώνει τον άλλον γονιό για τη ζωή του παιδιού. Θέματα υγείας, δραστηριότητες, σημαντικοί πρόοδοι, διατροφικές συνήθειες κ.α. είναι μερικά από τα θέματα που οφείλουν να ξέρουν και οι δύο γονείς για το παιδί τους, όταν υπάρχει διαζύγιο.

Σεβασμός της σχέσης του παιδιού με τον άλλο γονέα: Το να σέβεται ο ένας γονιός τη σχέση του παιδιού με τον άλλον γονέα είναι εξίσου δικαίωμα και υποχρέωση. Το παιδί αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση τόσο με την μητέρα του όσο και με τον πατέρα του, που όταν υπάρχει διαζύγιο αυτή η σχέση αποκτά μεγαλύτερο νόημα. Είναι ανάγκη του παιδιού να περνάει χρόνο και με τους δύο γονείς και ειδικά με τον γονιό που έφυγε από το σπίτι, που συνήθως είναι ο πατέρας. Τη σχέση αυτή οφείλει να τη σεβαστεί και να την αναγνωρίσει η άλλη πλευρά, χωρίς να απαγορεύει στο παιδί την κάθε είδους σχέση και ανάγκη που προκύπτει.

Πρόσβαση στο να βλέπει ο γονέας το παιδί: Αυτός ο παράγοντας όσο εύκολος κι αν φαίνεται κρύβει μεγάλη δυσκολία. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση του γονιού να έχει πρόσβαση στο παιδί του. Παρόλο που το δικαστήριο ορίζει την επιμέλεια αλλά και τις ώρες/μέρες που ο άλλος γονιός μπορεί να παίρνει το παιδί, στις μέρες μας υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτό δε συμβαίνει, με αποτέλεσμα ο ένας γονιός να μη βλέπει το παιδί του. Επομένως, ο ένας γονιός οφείλει να σέβεται το δικαίωμα του άλλου γονιού να έχει το παιδί κάποιες φορές, χωρίς να του το στερεί.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στον εαυτό τους, τον άλλο γονιό και το παιδί τους όντας διαζευγμένοι. Ίσως το πιο σημαντικό είναι οι γονείς να μάθουν να διακρίνουν τον εαυτό τους από το παιδί και να αντιληφθούν τις δικές τους ανάγκες που ίσως προβάλουν μέσα από το παιδί, για να μπορούν να αντιληφθούν τις πραγματικές ανάγκες του παιδιού.

Επιπρόσθετα, εξίσου σημαντική είναι και η επικοινωνία μεταξύ των γονιών καθώς και η αναγνώριση της σημαντικότητας και των δύο γονιών. Αυτό σημαίνει κοινή γραμμή στη λήψη αποφάσεων για τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού καθώς και μια διάκριση του ρόλου του γονιού και το ρόλο του συντρόφου, διότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζει ο καθένας ότι είναι διαφορετικό να είσαι γονιός κι άλλο σύντροφος για να μπορέσει να βάλει διαφορές στην άκρη καθώς και την όποια σύγκρουση.

Συγγραφή Άρθρου

Αικατερίνη Μούτουπα

moutoupa katerinaΨυχολόγος

Ειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία. Θεραπεία ενηλίκων και εφήβων.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Εσωτερικό παιδί

Βαδίζοντας ανάμεσα στο πλήθος ένιωσα το χέρι ενός περαστικού να με σκουντάει...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Τι συμβαίνει όταν ...νιώθουμε;
συναισθήματα

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν θυμώνουμε, όταν φοβόμαστε, όταν μένουμε έκπληκτοι και όταν… αηδιάζουμε; Τι συμβαίνει με το λογικό και το συναισθηματικό μυαλό μας;

Ζωτικός χώρος: Ορισμός και σπουδαιότητα
Ζωτικός χώρος

Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στον ζωτικό χώρο ενός ατόμου; Πόσο σημαντικό είναι να έχουμε προσωπικό χώρο; Γιατί επιτρέπουμε να μας τον παραβιάζουν; Πως μπορούμε να τον διατηρήσουμε; Πολλά ερωτήματα στρέφονται γύρω από την έννοια του ζωτικού χώρου ή αλλιώς του προσωπικού χώρου.

Τα όνειρα στην ψυχοθεραπεία
όνειρα

Άραγε, τι μπορεί να σημαίνουν τα όνειρα που βλέπει κανείς όταν είναι σε θεραπεία κι όχι μόνο; Υπάρχουν συμβολισμοί ή απλά είναι καθημερινά πρόσωπα και πράγματα που μας απασχολούν;

Πρέπει να είναι τέλειος ο γονιός;
τέλειος γονιός

Άραγε ο γονιός οφείλει να είναι τέλειος στα παιδιά του, προκειμένου αυτά να μεγαλώσουν με τον καλύτερο τρόπο και να έχουν σωστά πρότυπα;
Ή μήπως δεν υπάρχει τέλειος γονιός;

Η επικοινωνία του ζευγαριού
επικοινωνία του ζευγαριού

Την πραγματικότητα τη φτιάχνουμε, δεν την ανακαλύπτουμε. Κάνοντας την αυτοαναφορά μας, συνειδητοποιούμε το πως βλέπουμε τον κόσμο, ποια είναι τα «φίλτρα» μας, από τα οποία περνάμε συμπεριφορές, καταστάσεις ακόμα και τις σχέσεις μας. Έχουμε, άραγε, μάθει να επικοινωνούμε σωστά και να ακούμε τον άλλον; Είναι η αγάπη ή επικοινωνία που κρατούν τις σχέσεις των ανθρώπων ενωμένες, σταθερές και ζεστές;

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.