Για να έχουμε όμως ένα καλό ξεκίνημα και επειδή όπως λένε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ιδιαίτερα όσο αφορά τα παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες στα ελληνικά μαθήματα ή και στα αγγλικά, θέλουν μια πιο ευαισθητοποιημένη προσέγγιση και προετοιμασία για το σχολικό πλαίσιο, με υπομονή και κατανόηση από τους γονείς, τουλάχιστον για τις πρώτες εβδομάδες της χρονιάς.

Θυμάστε πως νιώθατε όταν ξεκινούσατε εσείς το σχολείο μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές σας;

Ακόμα και αν δεν το θυμόσαστε σκεφτείτε πως είναι το συναίσθημα όταν επιστρέφεις στην δουλειά σου μετά από διακοπές, ανεξάρτητα αν την αγαπάτε και πιθανόν να κάνετε αυτό που πάντα θέλατε στην ζωή σας επαγγελματικά. Γιατί η δουλειά του παιδιού είναι να είναι μαθητής, όπως και η δική σας δουλειά είναι το να πηγαίνετε στην εργασία σας….

Φοβόσασταν ή αγχωνόσασταν με το σχολείο όταν ήσασταν παιδιά; Μήπως το φοβούνται ή αγχώνονται και τα παιδιά σας ;

Μία μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες στον Καναδά με επικεφαλή τον καθηγητή Richard Tremblay από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γονίδια των γονιών ίσως ευθύνονται για τον φόβο που έχουν κάποια παιδιά απέναντι στο σχολείο για τον νέο δάσκαλο και την αντιμετώπιση που θα έχουν τόσο από αυτόν, όσο και από τους συμμαθητές τους.

Ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως διαταραγμένο ύπνο ή πονοκέφαλοι που εμφανίζονται συχνά πυκνά κατά την πρώτη σχολική περίοδο, σχετίζονται τις περισσότερες φορές με το άγχος και την ένταση που έχει ανάλογα το κάθε παιδί.

Κουβεντιάστε με το παιδί σας, κάντε ένα είδος οικογενειακού συμβουλίου όπου ο καθένας ελεύθερα θα εκφράσει τις επιθυμίες του και θα καταγράψει τις ανάγκες του, ακούστε το παιδί σας για να μάθετε πώς περνάει στο σχολείο του ή αν το φοβίζει κάτι τώρα που είμαστε ακόμα στην αρχή.

Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει μια θετική διάθεση και στάση για το σχολείο. Μεταδώστε του τον ενθουσιασμό σας με αφηγήσεις ιστοριών και αναμνήσεις από όμορφες και διασκεδαστικές στιγμές της δικής σας σχολικής ζωής.

Είναι σημαντικό το παιδί σας να αισθάνεται ότι δεν έχετε εσείς άγχος για την έναρξη της σχολικής χρονιάς - δηλαδή ότι ίσως φοβάστε - αν το παιδί σας δεν είναι έτοιμο να προσαρμοστεί ομαλά από τις διακοπές του στο καινούριο σχολικό πλαίσιο.

Είναι αλήθεια ότι κάποιες στιγμές - εννοείται χωρίς να το θέλουμε αλλά λόγω της καθημερινότητας - οι γονείς μεταδίδουν μια ένταση και ανησυχία στα παιδιά τους.

Δίνετε χρόνο στο παιδί σας που να είναι όμως και ποιοτικός χρόνος ;

Βγείτε έξω από το σπίτι για οικογενειακές βόλτες, κάντε όλοι μαζί τα ψώνια για τον σχολικό του εξοπλισμό, ρούχα (φόρμες, αθλητικά παπούτσια κ.τ.λ) ή ότι άλλο απαιτείται για το σχολείο, αφήνοντας βέβαια το ίδιο το παιδί να επιλέξει τα πράγματα που θέλει ώστε να είναι πιο χαλαρό και άνετο στα μαθήματά του. Επίσης να του προτείνετε να αγοράσει και ένα μικρό παιχνίδι ειδικά για το σχολείο που θα το έχει μόνιμα στην τσάντα του, ενώ στα διαλείμματα θα έχει την δυνατότητα να το αξιοποιήσει ως ιδέα που θα του την έχετε πει εσείς για να παίξει με ένα άλλο παιδί. Θα μπορούσατε ακόμα να γίνεται ηθοποιοί σε ένα μικρό παιχνίδι ρόλων για να δημιουργήσετε μια θεατρική σκηνή με βάση αυτή την ιδέα, το οποίο θα λειτουργήσει σίγουρα αγχολυτικά στο σχολείο γιατί θα του θυμίζει εσάς και την ευχάριστη ανάλαφρη οικογενειακή σας στιγμή.

Θα ήταν πολύ βοηθητικό οι γονείς να κάνουν μαζί με το παιδί μία προκαθορισμένη επίσκεψη στο σχολείο σαν βόλτα, ώστε να γνωρίσουν τα νέα πρόσωπα ( καινούρια δασκάλα ή διευθυντή/ντρια, κ.λ.π. ), καθώς και όλους τους χώρους του σχολείου.

Έχετε διαμορφώσει κατάλληλα τον χώρο στον οποίο θα μελετά το παιδί ;

Σχεδιάζουμε και διαμορφώνουμε το παιδικό δωμάτιο του από κοινού με γνώμονα τα ενδιαφέροντα του και το γούστο του. Φροντίστε για τον σωστό φωτισμό του γραφείου και γενικά του δωματίου. Στον τοίχο θα μπορούσε να υπάρχει μία περιγραφή οπτικά με εικόνες στο παιδί για το τι αναμένεται να κάνει καθημερινά στην τάξη και τα διαλείμματα. Τα χρώματα στους τοίχους πρέπει να αρέσουν πάνω από όλα στο παιδί και να είναι ζεστά… όσο γίνεται φωτεινά, ενώ θα ποικίλουν βέβαια ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του.

Για παράδειγμα για τα παιδιά του Δημοτικού είναι όμορφη η θεματική διακόσμηση που έχει να κάνει με τους παιδικούς τους ήρωες. Οι έφηβοι / ες αντίστοιχα έχουν τις δικές τους προτιμήσεις που έχουν να κάνουν με τα αθλήματα, μουσική ή γενικά τις δραστηριότητες όπου συμμετέχουν. Στόχος είναι η δημιουργία μίας ευχάριστης καθημερινής ρουτίνας σε σχέση με το διάβασμα.

Καλή σχολική χρονιά λοιπόν από την αρχή, άλλωστε μια νέα αρχή σε ανανεώνει γιατί είναι πάντα φρέσκια και γεμάτη ελπίδες…

Συγγραφή Άρθρου

Ειρήνη Θ. Ευαγγέλου
Ψυχολόγος
Επιστημονική υπεύθυνη: Specialenglish.gr
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Μπορούμε να παίξουμε αγγλικά στις γιορτές;
αγγλικά στις γιορτές

Τα φώτα και η  λάμψη των γιορτών κάνουν τα περισσότερα παιδιά την περίοδο αυτή, να μη θέλουν με τίποτα να διαβάζουν παρά μόνο να παίζουν. Μπορούμε να παίξουμε και να μεταμορφώσουμε μαγικά τρία γιορτινά έθιμα των Χριστουγέννων, σε ενισχυτικά μέσα εκμάθησης των αγγλικών για παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, διάσπαση προσοχής.

Παιχνίδια για αγγλικά στο αυτοκίνητο

Την περίοδο του Πάσχα είτε θα ταξιδέψουμε για να πάμε στο χωριό μας ή σε κάποιο ξενοδοχείο ώστε να περάσουμε όμορφες σύντομες διακοπές, είτε λόγω των γιορτών και της εποχής θα κάνουμε πολλές βόλτες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσουμε πολλές ώρες μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί λοιπόν να μη τις αξιοποιήσουμε με παιχνίδια στην αγγλική γλώσσα για εξάσκηση αλλά και να περάσουμε ευχάριστα αυτές τις ώρες με τα παιδιά μας.

Γιορτινή Παιχνιδομάθηση

Υπάρχουν δύο διαφορετικά «μοντέλα» μαμάδων των γιορτών. Από τη μια πλευρά οι πιο παραδοσιακές μαμάδες που πιστεύουν ότι οι διακοπές των γιορτών αποτελούν μια θαυμάσια ευκαιρία για επανάληψη και μάθηση, ώστε ο νέος χρόνος να φέρει στα παιδιά τους πολλή γνώση.

Η δυσλεξία & τα αγγλικά διαβάζουν με τα χρώματα

Η χρήση των χρωμάτων κάνει τη  μελέτη της αγγλικής γλώσσας αποτελεσματική αλλά και ευχάριστη καθώς δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά : 
1)να υπογραμμίσουν τις σημαντικές λέξεις ενός κειμένου ( who, when, what, why, where, how ). 
2)να  διαχωρίσουν τις παραγράφους του κειμένου.

Tips για δυσκολίες στα αγγλικά

Τα αγγλικά είναι σχετικά πολύπλοκα τόσο στον προφορικό (speaking) όσο και στον γραπτό λόγο (writing), άλλωστε μη ξεχνάμε ότι είναι μια μη φωνολογική γλώσσα, δηλαδή γενικά άλλα ακούμε… άλλα διαβάζουμε… και άλλα γράφουμε… 
Αν θέλετε λοιπόν ενημερωθείτε για κάποιες τεχνικές (tips), που βοηθάνε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες στην αγγλική γλώσσα, σε τέσσερις σημαντικές μαθησιακές ενότητες.   

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).