Σχετικά άρθρα x

 

Το έμβρυο που μεγαλώνει στη μήτρα, αντιλαμβάνεται, αισθάνεται και βιώνει όλα τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις εμπειρίες της μητέρας του μέσα από τα ίδια του τα κύτταρα. Το έμβρυο έχει μνήμη και απομνημονεύει, «καταγράφοντας» στα κύτταρά του, τις σκέψεις της μητέρας του, τα μηνύματα που εκείνη του στέλνει, τη στάση και τη φιλοσοφία της απέναντι στη ζωή, τη νοοτροπία της, τα ιδανικά, τις αξίες και τους στόχους της.

Για παράδειγμα, στον νέο άνθρωπο μπορεί να δημιουργηθεί σύγχυση ως προς την ταυτότητα του φύλου, αν η μητέρα του επιθυμούσε ένα παιδί του αντίθετου φύλου.

Η αρνητική, δηλαδή, στάση του ενός ή και των δύο γονέων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραύμα στο μωρό και παρεμποδίζει την ομαλή φυσική και ψυχική του ανάπτυξη και, εκτός από τις σωματικές «ατέλειες» και αδυναμίες που ενδέχεται να δημιουργήσει, μπορεί να μειώσει την επιθυμία του για ζωή και επικοινωνία με τον κόσμο όπου προορίζεται να ζήσει.

Από την άλλη, τα θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά, ο θαυμασμός, η γαλήνη και η αισιοδοξία, που επίσης «καταγράφονται» στα κύτταρα του εμβρύου, μπορούν να συνεισφέρουν καθοριστικά στην υγιή, ομαλή και αισιόδοξη σωματική, συναισθηματική και ψυχική του ανάπτυξη.

Αντιλαμβανόμαστε, επομένως, ότι το έμβρυο είναι ένα ζωντανό πλάσμα με νοημοσύνη, συνειδητότητα και συναισθήματα. Οι πρώτες εμπειρίες που βιώνει μέσα από τη μητέρα του είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Αν η εμπειρία που δέχτηκε είναι δυσάρεστη, αν δεν δέχτηκε την αγάπη των γονιών του, σχηματίζει την ιδέα ότι η ζωή είναι δυσάρεστη, ότι οι γονείς του, οι άνθρωποι δεν το αγαπούν και ότι ο κόσμος που θα ζήσει δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός προς αυτό. Αν, αντίθετα, δέχτηκε αυτή την αγάπη και θετικά βιώματα, σχηματίζει μια κοινωνική, αξιαγάπητη και αισιόδοξη προσωπικότητα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα ήταν καλό η μέλλουσα μητέρα, να προτιμά να συναναστρέφεται με ανθρώπους με τους οποίους έχει καλές σχέσεις, σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης, σχέσεις αγάπης, με ανθρώπους που την εμπνέουν και έχουν μια ηθική ποιότητα. Ας κάνει η μέλλουσα μητέρα μια συνειδητή προσπάθεια να ανακαλύπτει σε κάθε άνθρωπο την καλή του πλευρά, τις αρετές και τα χαρίσματά του και να παραβλέπει τις όποιες αδυναμίες ή ελαττώματα.

Οι μέλλοντες γονείς ας συνειδητοποιήσουν το θαυματουργό έργο που συντελείται στη μήτρα της γυναίκας, που από ένα πρωταρχικό κύτταρο, πλάθονται εκατομμύρια διαφοροποιημένα κύτταρα που συμπλέκονται σε όργανα, ιστούς, σε έναν υπέροχο, ολοκληρωμένο, πλήρη άνθρωπο. Ας βιώσουν την ευτυχία, το σεβασμό, τον θαυμασμό, την απέραντη ευγνωμοσύνη γι’ αυτό το υπέροχο δώρο. Ας μετατρέψουν οι γονείς την εγκυμοσύνη στην πιο όμορφη, αισιόδοξη και θετική περίοδο της ζωής τους, βιώνοντας την αγάπη και την αρμονία σε όλο τους το μεγαλείο, χαρίζοντας στο παιδί τους τα πιο πολύτιμα δώρα.

Βιβλιογραφία:

  • Chopra D., Simon, D., Abrams, V., (2006). Τέλειο ξεκίνημα, Ευτυχισμένη ζωή. Εκδόσεις: Έσοπτρον
  • Μάρη, Ι. (2004). Ευγονία: Προγεννητική Αγωγή. Η αγωγή του παιδιού αρχίζει από τη σύλληψη. Εκδόσεις: Πύρινος Κόσμος

 

Συγγραφή Άρθρου

Νίκη Λιώτη Ψυχολόγος - Συστημική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία - Σχολές γονέων - Συμβουλευτική παιδιών, εφήβων, ενηλίκων
Θέματα αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης
Blog: thepsychologysecrets | Facebook: facebook.com/thepsychologysecrets

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Παιδί και έφηβος, οικογένεια
4 λόγοι που βάζουμε εμπόδιο στην ανάπτυξη των παιδιών
  • Πέμπτη, 01 Δεκέμβριος 2016
  • Από: Γιάννης Ξηντάρας

Πολλές φορές οι γονείς θέλοντας να κάνουν καλό στα παιδιά τους, συμπεριφέρονται με έναν τρόπο που επιτυγχάνουν δυστυχώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Συνήθως αυτός ο τρόπος αφορά διάφορες υπερβολικές μορφές διαπαιδαγώγησης κι όχι τις προθέσεις καθ'αυτές. Οι προθέσεις...

Παιδαγωγική Ψυχολογία
Ο δεκάλογος της θεωρίας της Μοντεσσόρι που πρέπει να γνωρίζουν γονείς και παιδαγωγοί
  • Δευτέρα, 14 Νοέμβριος 2016
  • Από: Καλλιόπη Κωστέα

1. Μην αγγίζετε ένα παιδί παρά τη θέλησή του. 2. Μην μιλάτε με άσχημο τρόπο σε ένα παιδί και μην χρησιμοποιείτε άσχημα λόγια όταν αναφέρεστε σε αυτό κατά την απουσία του....

Αυτοβοήθεια
Σύγκριση εαυτού με άλλους
  • Τρίτη, 08 Νοέμβριος 2016
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Όλοι μας κατά καιρούς, έχουμε συγκρίνει τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας με άλλων ανθρώπων. Νοιώθουμε μειονεκτικά επειδή θεωρούμε ότι δεν έχουμε την εμφάνιση, την εξυπνάδα,...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Το τρίτο πρόσωπο σε ένα γάμο: Καταστροφή ή σωτηρία;
ζευγάρι απιστία

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε πως σε ένα γάμο είτε ο ένας σύζυγος είτε και οι δύο καταφεύγουν στη δημιουργία νέων γνωριμιών, στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους ή ακόμα και στησύναψη μιας άλλης ερωτικής σχέσης. Τι ωθεί πραγματικά τους ανθρώπους στην αναζήτηση νέων ενδιαφερόντων εκτός του γάμου τους αλλά και τι αποτελέσματα μπορεί αυτό να έχει στη συντροφική σχέση;

Ποιος είμαι εγώ πραγματικά;

Κατά πόσο είμαστε σίγουροι για το ποιοι είμαστε στην πραγματικότητα, ποιος είναι ο εαυτός μας; Έχουμε αναπτύξει πλήρως το δυναμικό μας; Ή έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια; Αισθανόμαστε σύγχυση αναφορικά με την πορεία που ακολουθούμε στη ζωή μας;

Οι λακκούβες της εμπιστοσύνης

Πόσο εύκολα εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας; Πόσο εύκολα μπορούμε να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας αν αυτή προδοθεί; Πώς διαχωρίζουμε τους αξιόπιστους από τους αναξιόπιστους ανθρώπους και ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτού του διαχωρισμού στη ζωή μας και στις σχέσεις με τους γύρω μας;

Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας ή η ιστορία του "δεν μπορώ"

Μετά την παράσταση, τον θεόρατο και πανίσχυρο ελέφαντα του τσίρκου τον δένουν σε έναν μικροσκοπικό πάσσαλο. Ο πάσσαλος είναι μπηγμένος σε ελάχιστο βάθος στο έδαφος, αλλά ο τεράστιος ελέφαντας δεν φεύγει, παρόλο που μπορεί να ξεριζώσει και δέντρα. Αληθινό μυστήριο τι τον κρατάει… Γιατί δεν το σκάει; H απάντηση απλή:

Μένοντας στη ροή

Στη ζωή, πολλοί δρόμοι παρουσιάζονται μπροστά μας, κάποιοι είναι ακατάλληλοι για εμάς, κάποιοι είναι ιδανικοί και άλλοι θα μπορούσαν να δοκιμαστούν για να μάς προσφέρουν καινούριες εμπειρίες και πολύτιμα μαθήματα.

Αυτό που συμβαίνει συνήθως, είναι να μάς φαίνεται κάποιος δρόμος ιδανικός, αλλά εν τέλει να αποδεικνύεται ότι δεν ήταν τελικά ο κατάλληλος για εμάς, έχοντας σπαταλήσει πολύτιμη ενέργεια, διάθεση και όρεξη.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.