Κρίσεις Πανικού

Ο πανικός ή μια κρίση πανικού έρχεται ξαφνικά, με ελάχιστες έως καμία προειδοποίηση. Το άτομο κατακλύζεται από φόβο και άγχος για την ακεραιότητά του σε όλα τα επίπεδα (σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και ψυχικά). Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η δυσφορία, η αίσθηση ασφυξίας, η αίσθηση λιποθυμίας και η ταχυκαρδία.

Το άτομο εκείνη τη στιγμή δεν καταλαβαίνει οτι δεν υπάρχει πραγματική επικινδυνότητα σε αυτό που φοβάται και αμέσως μετά το σοκ, αντιδράει είτε με το να «παλέψει» είτε με τον «πετάξει» (fight ore flight).

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αυτοβοήθειας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διαταραχής πανικού:

«Εδώ και τώρα»

1. Μείνετε εκεί που είστε

Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να μείνετε εκεί που είστε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Η κρίση πανικού μπορεί να διαρκέσει ώρα, οπότε ίσως χρειαστεί να διακόψετε μια δραστηριότητα (όπως οδήγηση) που απαιτεί έντονη προσοχή και προσήλωση.

2. Πάρτε αργές και βαθιές αναπνοές

Αν έχετε την αίσθηση, ότι μπαίνετε σε ένα περιβάλλον κρίσης πανικού ή ανασαίνετε γρήγορα, προσπαθήστε να πάρετε αργές και βαθιές αναπνοές με τη βοήθεια μίας χαρτοσακούλας ή δημιουργώντας με τα χέρια σας μια «φωλιά». Παρόλο που αισθάνεστε, ότι δεν μπορείτε να ανασάνετε, το πιο πιθανό είναι να αναπνέετε περισσότερο από όσο χρειάζεται, λαμβάνοντας υπερβολικό οξυγόνο, κάτι που σας δημιουργεί ζάλη.

3. Μην προσπαθήσετε να «παλέψετε» την κρίση πανικού

Προσπαθώντας να αντισταθείτε στην κρίση και διαπιστώνοντας ότι δεν είστε σε θέση να το κάνετε, μπορεί να αυξήσει την αίσθηση του άγχους και πανικού. Κάτι τέτοιο, απλά θα αυξήσει τα επίπεδα αδρεναλίνης. Αντ 'αυτού, διαβεβαιώστε τον εαυτό σας η κρίση πανικού δεν είναι απειλητική για τη ζωή σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτό που φοβάστε δεν είναι πραγματικό και ότι θα περάσει σε λίγα λεπτά.

4. Συγκεντρωθείτε σε απλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω σας

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού είναι σημαντικό για σας να επικεντρωθείτε σε κάτι που δεν είναι απειλητικό, όπως το πέρασμα του χρόνου στο ρολόι σας, ή τα ψώνια σας σε ένα σούπερ μάρκετ.

«Μακροπρόθεσμα»

5. Αλλάξτε τρόπο ζωής

Η τακτική άσκηση, θα σας βοηθήσει να την καταπολέμηση του στρες και την ένταση. Αποφύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ, και προσπαθήστε και κρατήσετε μια ισορροπημένη διατροφή.

6. Μάθετε μία τεχνική χαλάρωσης

* Μυϊκή χαλάρωση
Αρχικά κλείστε τα μάτια σας και αναπνεύστε αργά και βαθιά. Ανακαλύψτε τις περιοχές της έντασης και «εξαφανίστε» τις με το μυαλό σας. Έπειτα, χαλαρώστε κάθε μέρος του σώματός σας, σιγά σιγά ξεκινώντας από τα πόδια. Σκεφτείτε ευχάριστα και καθημερινά πράγματα και πρόσωπα. Έπειτα από 20 λεπτά, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και τεντωθείτε.

*Διαφραγματική αναπνοή
Βάζετε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στην κοιλιά. Θα πρέπει, όταν αναπνέετε διαφραγματικά να σηκώνεται μόνο το χέρι που είναι στην κοιλιά, ενώ όταν αναπνέετε θωρακικά, σηκώνεται το χέρι που είναι στο στήθος. Κλείστε τα μάτια και συγκεντρωθείτε στον ήχο της αναπνοής σας. Εισπνέετε αργά από τη μύτη σε 3 χρόνους και εκπνέετε σε 6 αργά από το στόμα.

8. Αναζητήστε μία γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ή παραπλήσιες θεραπείες ή γίνετε μέλος ενός γκρουπ αυτοβοήθειας.

9.Εκτός από την αναγκαία ψυχιατρική και ψυχολογική παρέμβαση στην διαταραχή πανικού, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι συμπληρωματικές θεραπείες, όπως μασάζ και αρωματοθεραπεία, γιόγκα, διαλογισμός κλπ τους βοηθούν να χαλαρώσουν.

Συγγραφή Άρθρου

Εύα Σταματοπούλου - Ψυχοθεραπευτής

Εύα Σταματοπούλου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ειδικεύομαι σε ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική ενηλίκων και εφήβων, θεραπεία ζεύγους, συμβουλευτική γονέων, και πιο συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση κρίσεων πανικού, αγχώδους διαταραχής, κατάθλιψης, ειδικών φοβιών, αγοραφοβίας, ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. κ.α.
Σπούδασα Ψυχολογία, έχω ένα μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία Υγείας και η προσέγγιση που ακολουθώ είναι η Γνωσιακή - Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Θεραπεία Ζεύγους μέσω της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας
Θεραπεία Ζεύγους

Πολλά ζευγάρια, φαίνεται να παραπονιούνται για θέματα που έχουν να κάνουν με τη σχέση τους, συνήθως όταν αυτές είναι μακροχρόνιες. Θέματα όπως έλλειψη επαφής, δύσκολη και όχι άνετη επικοινωνία με τον σύντροφό τους, ακόμη και ανάγκη για ανανέωση της σχέσης τους.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.