Αποπροσωποποίηση

Οι διαταραχές αποπροσωποποίησης και αποπραγματοποίησης ανήκουν σε μια μεγάλη κατηγορία διαταραχών που ονομάζονται Διασχιστικές διαταραχές. Βασικό χαρακτηριστικό των διασχιστικών διαταραχών είναι κάποια μεταβολή στις λειτουργίες της ταυτότητας, της μνήμης ή της συνείδησης.

Διασχιστικές Διαταραχές

Επιγραμματικά, αναφέρουμε τις διαταραχές που υπάγονται στην κατηγορία των διασχιστικών: 

 • Διαταραχή Πολλαπλής Προσωπικότητας
 • Ψυχογενής φυγή
 • Ψυχογενής Αμνησία
 • Διαταραχή Αποπροσωποποίησης
 • Διασχιστική Διαταραχή, μη προσδιοριζόμενη αλλιώς

 

Αποπροσωποίηση στην Υπαρξιακή Ψυχολογία

Η αποπροσωποποίηση, σύμφωνα με το ρεύμα της Υπαρξιακής Ψυχολογίας είναι η έλλειψη προσωπικής ταυτότητας στην σύγχρονη κοινωνία. Πρόκειται για όρο που χρησιμοποιήθηκε για να επισημάνει την "απάνθρωπη" πλευρά των σύγχρονων κοινωνιών.

Τι είναι η Διαταραχή Αποπροσωποίησης (Depersonalization)

Το φαινόμενο ή σύμπτωμα της αποπροσωποποίησης είναι μια διαταραχή της αντίληψης, που συνίσταται σε μεταβολή στη συνηθισμένη αίσθηση πραγματικότητας του ατόμου όσον αφορά τον εαυτό. Το αποτέλεσμα είναι το άτομο να νιώθει αποξενωμένο ή απομακρυσμένο από τον εαυτό του και σαν να είναι ένας εξωτερικός παρατηρητής των ψυχικών του λειτουργιών ή του σώματος του ή να νιώθει σαν μη πραγματικό, σαν να υπάρχει ή να κινείται μηχανικά ή σαν να είναι μέσα σε όνειρο. Ακόμα, το άτομο μπορεί να νιώθει ότι δεν ελέγχει τις πράξεις του και να φοβάται μήπως τρελαθεί. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου αποπροσωποποίησης, ο έλεγχος της πραγματικότητας παραμένει ανέπαφος.

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι επίμονα ή/και επαναλαμβανόμενα επεισόδια αποπροσωποποίησης σε βαθμό που να προκαλούν υποκειμενική ενόχληση. Κι αυτό γιατί ήπια αποπροσωποποίηση χωρίς σημαντική ενόχληση είναι συχνό φαινόμενο - υπολογίζεται ότι συμβαίνει σε κάποια στιγμή στο 50% των νεαρών ενηλίκων ατόμων, συνήθως ύστερα από σοβαρό στρες.

Συχνά η αποπροσωποποίηση (αίσθημα μη πραγματικότητας του εαυτού) συνοδεύεται από αποπραγματοποίηση (αίσθηση μη πραγματικότητας του περιβάλλοντος).

Διαγνωστικά Κριτήρια Διαταραχής Αποπροσωποποίησης

 • Επίμονες ή/και επαναλαμβανόμενες εμπειρίες αποπροσωποποίησης - το άτομο αισθάνεται ότι είναι ένας εξωτερικός παρατηρητής των ψυχικών λειτουργιών του ή του σώματος του.
 • Επίμονες ή/και επαναλαμβανόμενες εμπειρίες όπου το άτομο αισθάνεται να λειτουργεί μηχανικά, σαν να βρίσκεται σε όνειρο ή σε ταινία.
 • Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, το άτοιμο διατηρεί ανέπαφο τον έλεγχο της πραγματικότητας.
 • Η αποπροσωποποίηση είναι τόσο σοβαρή και επίμονη ώστε να προκαλεί στο άτομο σημαντική, έντονη υποκειμενική ενόχληση.
 • Η εμπειρία αποπροσωποποίησης είναι η πρεξάρχουσα διαταραχή και δεν είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης διαταραχής (οργανικό ψυχοσύνδρομο ή ψύχωση ή διαταραχή πανικού).

 

Αίτια και Προδιαθεσικοί Παράγοντες της Αποπροσωποποίησης

Κατά μία έννοια, η αποπροσωποίηση αποτελεί έναν μηχανισμός άμυνας, έναν μηχανισμό προστασίας του εαυτού που εμφανίζεται μετά από κάποιο τραυματικό, έντονα στρεσογόνο γεγονός (πχ. αυτοκινητιστικό ατύχημα). Ωστόσο, ενοχοποιούνται για την έναρξη των επεισοδίων αποπροσωποποίησης και άλλοι, μη τραυματικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα ο διαλογισμός, ο σωματικός πόνος, η ύπνωση ή ακόμη και η σωματική κούραση.

Έρευνες έχουν αναφέρει έναρξη επεισοδίων και από άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως είναι η κατάθλιψη και η τοξίκωση από ψυχοδραστικές ουσίες, κάποια χειρουργική επέμβαση, φυσικές καταστροφές, σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση.

Υπό αυτήν την -σχετικά αυθαίρετη- ερμηνεία της αποπροσωποποίησης ως έναν αμυντικό μηχανισμό, μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί τα επεισόδια εμφανίζονται συχνά στη ζωή του ατόμου, κατόπιν στρεσογόνων γεγονότων αλλά και γιατί τα επεισόδια πολλές φορές έρχονται αυτόματα, μηχανικά και απότομα, χωρίς προφανή αιτία. 

Αυτός ακριβώς είναι ο τρόπος με τον οποίο ο εαυτός προσπαθεί να μας δώσει το μήνυμα να φροντίσουμε και να θεραπεύσουμε πλευρές του εαυτού μας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Άλλωστε, όπως αναφέρουν και οι υπαρξιστές, η ψυχοπαθολογία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια άκαμπτη αυτοεικόνα που αρνείται να δεχτεί νέες εμπειρίες και αντιλήψεις για τον εαυτό, με συνέπεια να τις απωθεί ή να αδυνατεί να τις επεξεργαστεί και να τις ενσωματώσει στην αυτοεικόνα, προκαλώντας έτσι μια έντονη εσωτερική σύγκρουση που ξεσπά στο σώμα και στην ψυχή, με σωματικά συμπτώματα ή διαταραχές στην αντίληψη, στη μνήμη κτλ


Θεραπεία Αποπροσωποποίησης

Η αποτελεσματικότητα των διάφορων θεραπειών για την διαταραχή της αποπροσωποποίησης είναι υπό αμφισβήτηση. Γενικά ωστόσο, προτείνονται κυρίως υποστηρικτική ψυχοθεραπεία αλλά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα (εκλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (π.χ. φλουοξετίνη).

Έχει παρατηρηθεί ωστόσο -στις υπαρξιστικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις- ότι η διεύρυνση της αυτοεικόνας του ατόμου ή με άλλα λόγια, η αποδοχή της πραγματικότητας όπως αυτή έρχεται, καθώς συμβάλλει στην μείωση των εσωτερικών συγκρούσεων και κατ επέκταση στην μείωση του άγχους, οδηγεί εντέλει στην μείωση ή και στην εξάλειψη των επεισοδίων αποπροσωποποίησης. Ωστόσο, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι οι σχετικές έρευνες είναι λιγοστές και η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα δεν έχει μελετηθεί. 

 

Βιβλιογραφία

1. Ν.Μάνος, Βασικά Στοχεία Κλινικής Ψυχιατρικής (1988)
2. Rogers C., On Becoming a Person  (1961)
3. Rogers C., Client Centered Therapy, it's current practice, implications and theory (1951)

Συγγραφή Άρθρου

Δοϊρανλής Νίκος - Ψυχολόγος

Δοϊρανλής Νίκος: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική. Msc in PCA Counseling, University of Strathclyde. Εκπαιδευτής και επόπτης ψυχολόγων που ασκούν την προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία. Συνεργάτης του μεταπτυχιακού Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σχετικά άρθρα
Αυτοέλεγχος

Ο αυτοέλεγχος είναι μία από τις εντυπωσιακότερες λειτουργίες της ανθρώπινης ύπαρξης, καθώς αποτελεί...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ο Καρλ Ρότζερς και η έννοια του πλήρως λειτουργικού προσώπου
πλήρως λειτουργικό πρόσωπο

Ο Καρλ Ρότζερς, δημιουργός της πελατοκεντρικής (ή μετέπειτα προσωποκεντρικής) ψυχοθεραπείας, θεωρούσε ότι ο άνθρωπος έχει μέσα του τεράστιες πηγές για την κατανόηση του εαυτού του και ότι διαθέτει ένα βασικό κίνητρο, έχει την έμφυτη-εγγενή τάση να κατευθύνεται προς το υψηλότερο επίπεδο των δυνατοτήτων του και να προσπαθεί αδιάκοπα να βελτιώνεται με σκοπό να διαχειρίζεται με "επιτυχία" τις εμπειρίες του.

Οι έξι θεραπευτικές συνθήκες της Προσωποκεντρικής Ψυχοθεραπείας
Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία

Ο Καρλ Ρότζερς, Αμερικανός ψυχολόγος και ένας εκ των θεμελιωτών της ανθρωπιστικής ψυχολογίας, προσδιόρισε έξι βασικές συνθήκες που ωθούν το άτομο στην προσωπική ανάπτυξη μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία. Θεωρούσε ότι όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις το άτομο οδηγείται προς μία εποικοδομητική εκπλήρωση των δυνατοτήτων που κρύβει μέσα του.

Ηθικό Δίλημμα
Ηθικό Δίλημμα

Ο Kohlberg, Αμερικανός ψυχολόγος και ακαδημαϊκός, έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη διατύπωση της θεωρίας της ηθικής ανάπτυξης.

Ο Kolhberg προσδιόρισε έξι στάδια ηθικής ανάπτυξης και υποστήριξε ότι η σωστή ηθική συλλογιστική αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για τη λήψη ηθικών αποφάσεων.

Οικονομική κρίση και αυτοκτονίες: τελικά συσχετίζονται;
κατάθλιψη, αυτοκτονίες

Χωρίς αμφιβολία, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει ισχυρή επίδραση στην ψυχική υγεία των πολιτών. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), στην Ελλάδα, το 2008 η μείζων κατάθλιψη σε πανελλήνιο δείγμα γενικού πληθυσμού ήταν 3,3%, ενώ το 2011 ανέβηκε στο 8,2% .

Summerhill - το μαθητοκεντρικό σχολείο της ελευθερίας!

Σάμερχιλ είναι το όνομα ενός μικρού σχολείου αλλά ταυτόχρονα και συνώνυμο ενός από τα πιο σημαντικά πειράματα στον τομέα της παιδαγωγικής ψυχολογίας. Το σάμερχιλ είναι το μοναδικό σχολείο στον κόσμο χωρίς πόρτα! Στρίβεις σε ένα δρομάκι… και ξαφνικά είσαι μέσα!

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).