Yoga

Άγχος και στρες…δύο λέξεις τις οποίες χρησιμοποιούμε πολύ μέσα στην καθημερινότητα και τις βιώνουμε σε όλο τους το μεγαλείο. Θέμα τόσο σημαντικό και επίκαιρο ώστε διαφορετικές επιστημονικές μελέτες ασχολούνται και πλήθος τεχνικών δημιουργούνται με σκοπό την μείωση της έντασης. Μία από αυτές ονομάζεται Yoga-Cognitive Behavioral Therapy Techniques και αποτελεί έναν ολοκληρωμένο και βραχύβιο πρόγραμμα.

Μέσω αυτού, το άτομο μαθαίνει να χαλαρώνει το σώμα του και να τροποποιεί τις σκέψεις του, με στόχο την διαχείριση του στρες και την αύξηση της λειτουργικότητά του σε περιόδους κρίσεων.

Τι πρεσβεύει όμως αυτή η τεχνική και πως λειτουργεί; Η μέθοδος έχει πάρει την ονομασία της από δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες ασχολούνται συστηματικά με την διαχείριση της έντασης στον άνθρωπο. Βάση επιστημονικών ερευνών, η εφαρμογή τους είναι αρκετά αποτελεσματική σε θέματα που αφορούν την διαχείριση του στρες και άλλων ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών,  αλλά ας δούμε την κάθε μία από αυτές αναλυτικά.

Πρώτο μέρος του ονόματος του μοντέλου είναι η «Yoga». Η Yoga είναι μία μορφή σωματικής άσκησης και προέρχεται από την Ινδία. Είναι μία πανάρχαια μέθοδος που για πολλούς θεωρείται επιστήμη και στόχο έχει τον περιορισμό των διακυμάνσεων του νου, κοινώς την απαλλαγή από τις περιττές σκέψεις και την βελτίωση της υγείας του σώματος. Χρησιμοποιεί σαν εργαλεία της τις σωματικές ασκήσεις, την αναπνοή και την χαλάρωση. Με αυτό τον τρόπο το άτομο αρχικά αποκτά υγιές σώμα, απομακρύνοντας τις τοξίνες και τις σωματικές εντάσεις, καλύτερη λειτουργία της αναπνοής, που έχουν άμεση σχέση με την παραγωγή ή όχι αρνητικών συναισθημάτων και μεγαλύτερη διαύγεια και συγκέντρωση, καθώς ο νους χαλαρώνει και επικεντρώνεται σε ένα πράγμα την φορά.

Το δεύτερο μέρος είναι το «Cognitive Behavioral Therapy». Αυτή η ονομασία μεταφράζεται ως Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία και αφορά, μία δομημένη και βραχύχρονη μέθοδο διαχείρισης ψυχοσυναισθηματικών και άλλων προβλημάτων. Με βάση αυτό το μοντέλο, το άτομο μαθαίνει να διακρίνει  τους λανθασμένους τρόπους σκέψης και να τους μετατρέπει σε πιο ρεαλιστικούς. Ταυτόχρονα δοκιμάζοντας διάφορα συμπεριφορικά «πειράματα», τα οποία εκτελεί έπειτα από συμφωνία με τον θεραπευτή του, επιβεβαιώνει τους ρεαλιστικούς τρόπους συλλογισμού μέσω των συνεπειών της νεαποκτηθείσας συμπεριφοράς.


Ο συνδυασμός αυτών των δύο προσεγγίσεων δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα καθώς το άτομο χρησιμοποιεί εργαλεία και από τις δύο μεθόδους με σκοπό τελικά τον μετριασμό των συμπτωμάτων του άγχους και άλλων δυσκολιών. Χαλάρωση του σώματος, απόκτηση καλύτερης λειτουργίας της αναπνοής και καλύτερη σωματική υγεία αποκτούνται μέσα από τις τεχνικές της Hatha Yoga ενώ ρεαλιστικότερος τρόπος σκέψης και νέα πρότυπα συμπεριφοράς μέσω των τεχνικών  της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας.

Η Yoga-Cognitive Behavioral Therapy Techniques είναι ένα δομημένο και βραχύχρονης  διάρκειας μοντέλο καθώς το άτομο παρακολουθεί συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών. Σε περιπτώσεις διαχείρισης απλούστερων προβλημάτων της καθημερινής ζωής, κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει μικρότερης διάρκειας σεμινάρια τα οποία μπορούν να του δείξουν τον τρόπο να σκέφτεται και να λειτουργεί μέσα στην μέρα του. Είναι ένα  μοντέλο που απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως βάρους, φυσικής κατάστασης και πρότερης επαφής με την Yoga.

Συγγραφή Άρθρου

Αργύρη Ειρήνη
Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος (MSc, UCLan,Uk),
Δασκάλα Yoga(300hrs,YAI)
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.