Ακρόαση άρθρου......

Ίσως να το έχουμε συναντήσει στη ζωή μας ή να έχουμε κάποιο γνωστό μας που έχει νιώσει να του προκαλεί η δουλειά του έντονη δυσφορία και να νιώθει άγχος και πίεση όταν είναι εκεί. Η καθημερινότητα στο χώρο εργασίας μπορεί να γίνεται πολύ δύσκολη έως και αφόρητη. Ενδεχομένως να περιλαμβάνει μια κακή σχέση με τους συναδέλφους, με τον προϊστάμενο.

Τα δείγματα συμπεριφοράς ενός ανθρώπου που ασκεί bullying στη δουλειά:

  • Μας κάνει διαρκώς υποτιμητικά σχόλια. Ανά πάσα στιγμή γίνεται επικριτικός προς εμάς.

  • Νοιώθει ικανοποίηση με το να μας μειώνει, να μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα.
  • Επιπλέον συνήθως η συμπεριφορά του ατόμου που ασκεί bullying είναι απρόβλεπτη και μπορεί να έχει ξεσπάσματα πολλές φορές και χωρίς κάποια εμφανή αιτία ή με κάποια ασήμαντη αφορμή.

  • Μας σαμποτάρει είτε με το να κλέβει μέρος της δουλειάς μας και να το παρουσιάζει σαν δικό του ή να προσπαθεί να μας εκθέσει σε κάποιον ανώτερο.

  • Αυτό το άτομο δεν μας σέβεται και προσπαθεί να μας εκμεταλλευτεί, να μας χειριστεί και μέσα από την καλλιέργεια του φόβου να μπορέσει να μας επιβληθεί.

  • Bullying μπορεί να θεωρηθεί και η απομόνωση ενός ανθρώπου όταν τον περιθωριοποιούν και δεν τον καλούν στο διάλειμμα μαζί τους οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ή στις εξόδους που μπορεί να κάνουν μεταξύ τους. Οπότε το άτομο αρχίζει και αισθάνεται ότι δεν το αποδέχονται και είναι ανεπιθύμητο.

Αποκτήστε το βιβλίο Πώς να χειρίζεστε τους δύσκολους ανθρώπους, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας.

Κάποιες από τις συνέπειες που θα μπορούσαν να υπάρχουν για εμάς από ένα κακό εργασιακό περιβάλλον είναι

Το κακό περιβάλλον εργασίας μπορεί να μας προκαλέσει συναισθήματα, όπως το να βιώνουμε έντονο άγχος, δυσφορία και αίσθημα εσωτερικής πίεσης. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει και σε σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ανεβασμένη πίεση, δυσφορία στην αναπνοή, ναυτία, διαρκή αίσθημα κόπωσης και απώλεια ενέργειας, αϋπνία.

Επιπλέον, είναι πιθανό να επηρεάσει και την παραγωγικότητα μας στο χώρο εργασίας κι έτσι να έχουμε μέσα μας μια άρνηση στο να πάμε καθημερινά στη δουλειά μας ή να δυσκολευόμαστε έντονα να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Κάποιες άλλες συνέπειες θα μπορούσαν να είναι οι καταστάσεις που βιώνουμε στη δουλειά να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση μας.

Οι επιπτώσεις σε έναν άνθρωπο που δέχεται bullying στη δουλειά μπορεί να επηρεάζουν όλη την οικογένειά του, εφόσον το άτομο νοιώθει ευάλωτο και πολύ πιεσμένο από αυτό που βιώνει στη δουλειά και συνεπώς όλο αυτό μεταφέρεται στην οικογένεια του.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα κακό εργασιακό περιβάλλον

Καταρχήν να βρούμε τρόπους να διαχειριστούμε το άγχος μας και την ένταση που μας προκαλεί όλη αυτή η κατάσταση. Βοηθητικό είναι να εξασκηθούμε σε τεχνικές χαλάρωσης ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να μειώσουμε την ένταση που μπορεί να υπάρχει μέσα μας.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Να μάθουμε τρόπους να διεκδικούμε, να βάζουμε προτεραιότητες και να οριοθετούμε τους ανθρώπους στη δουλειά που νοιώθουμε ότι έχουνε περισσότερες απαιτήσεις από εμάς και προσπαθούν να μας μειώσουν και να μας κάνουν να αισθανθούμε άσχημα.

Χρήσιμο θα μπορούσε να είναι για εμάς να εκπαιδευτούμε σε τεχνικές διεκδικητικής συμπεριφοράς. Χρειάζεται να υπάρχει σταθερότητα και ψυχραιμία στο τόνο της φωνής μας, στη στάση του σώματος μας. Παρόλο που αυτό που βιώνουμε μπορεί να είναι έντονο μέσα μας εκείνη τη στιγμή και να μας δημιουργεί συναισθήματα έντονου θυμού, αδικίας, απογοήτευσης, η ένταση των αντιδράσεων και του τόνου της φωνής μας μπορεί στο τέλος να φέρει σε μας τα αντίθετα αποτελέσματα.

Δηλαδή να επικεντρωθούν στον τρόπο που αντιδράμε και όχι σε αυτά που ουσιαστικά θέλουμε να εκφράσουμε και να πούμε. Μπορεί πιθανόν η ένταση από την πλευρά μας να οδηγήσει σε εκ νέου με τη σειρά της έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ατόμου που μας ασκεί Bullying.

Επιπλέον χρειάζεται να ψάξουμε μέσα μας μήπως υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι που μπορεί να ανεχόμαστε κάτι τέτοιο. Ίσως έχουμε δεχθεί τέτοια συμπεριφορά και στο παρελθόν οπότε παρόλο που δεν μας αρέσει, είναι κάτι οικείο για εμάς. Μπορεί να ήταν κάτι που το είχαμε βιώσει πιο παλιά ή όταν ήμασταν μικροί από κάποιον «σημαντικό» άλλο για εμάς. Χρειάζεται να βρούμε μέσα μας τι είναι αυτό που μας κάνει να δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε και να αντιδράσουμε σε μια τέτοια κατάσταση.

Το bullying στη δουλειά μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα μεγάλο αδιέξοδο ιδίως τις μέρες μας που είναι δύσκολη η ανεύρεση εργασίας. Ακόμη όμως και σε αδιέξοδο να νοιώθουμε ότι βρισκόμαστε δεν αξίζει κανένας να μας συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Διεκδίκησε, οριοθέτησε και πίστεψε στον εαυτό σου…

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Βουλτσίδου Κατερίνα - Ψυχοθεραπευτής

Βουλτσίδου Κατερίνα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος με εξειδίκευση και πιστοποίηση στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία. 
Αντιμετώπιση διαταραχώς όπως:  αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού, διαταραχές ύπνου, φοβίες, ψυχαναγκασμοί, κατάθλιψη, ανορεξία, βουλιμία.