Πολλοί από εμάς ξοδεύουμε άπειρο χρόνο και καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τα πράγματα που νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε για να ζούμε καλά.

Κι αποκτούμε πράγματα και συνεχίζουμε για να αποκτήσουμε περισσότερα, πιστεύοντας πως έτσι θα ζήσουμε μια καλή ζωή. Όμως, πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε μια παύση;

Στη σύγχρονη ζωή, το άγχος έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Ο χρόνος μας πιέζει διαρκώς και καθώς τρέχουμε να τα προλάβουμε όλα ξεχνάμε να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, να μας ακούσουμε και να μας κατανοήσουμε.

Τα τελευταία 22 χρόνια ο Robert Greene προσφέρει οξυδερκείς απόψεις για κάθε πτυχή της ανθρώπινης είτε πρόκειται για την απόκτηση αυτού που θέλετε είτε για την κατανόηση των κινήτρων των άλλων, είτε για την προσπάθεια χαλιναγώγησης των παρορμήσεών σας είτε για την αναγνώριση των δυνατών και των αδύνατων χαρακτηριστικών σας.

Σύμφωνα με τον συγγραφέας, η κατάθλιψη και το άγχος δημιουργούνται όταν δεν είστε απολύτως ο εαυτός σας, όταν παίζετε πάντα έναν ρόλο. Χρειάζεται μεγάλη ενέργεια για να υποτάσσετε τη σκοτεινή πλευρά, αλλά μερικές φορές διαρρέει μια δυσάρεστη συμπεριφορά σαν ένας τρόπος για την εκτόνωση της εσωτερικής έντασης.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το άγχος, η αυτογνωσία είναι κλειδί. Καλό είναι να εξετάσουμε τον εαυτό μας, να αναγνωρίσουμε τα όριά μας προκειμένου να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το στρες.

Στην πορεία μας προς μια πιο ισορροπημένη ζωή, αξίζει να αντλήσουμε σοφία από την ευρεία γκάμα συμβουλών που προσφέρει η σύγχρονη λογοτεχνία και η ψυχολογία. Η ανάπτυξη της αυτογνωσίας και των δεξιοτήτων επικοινωνίας είναι σημαντικές βάσεις για την αντιμετώπιση του άγχους και την επίτευξη μιας πιο ικανοποιητικής σύγχρονης ζωής.

Η αλλαγή ξεκινάει από μέσα μας

Σύμφωνα με τον Robert Greene οι άνθρωποι έχουμε την τάση να εμμένουμε σε αυτό που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας. Είναι το πιο ζωικό κομμάτι της φύσης μας. Με άλλα λόγια, βλέπουμε τα ορατά σημάδια της ευκαιρίας και της επιτυχίας στη δική μας ζωή, αλλά είναι σαν να κυνηγάμε μια ψευδαίσθηση.

Αυτό που πραγματικά επιτρέπει τέτοιες ριζικές αλλαγές είναι όσα συμβαίνουν μέσα στον άνθρωπο. Η αργή συσσώρευση της γνώσης και των δεξιοτήτων του, οι βαθμιαίες βελτιώσεις των εργασιακών συνηθειών και η ικανότητα να αντέχει την κριτική. Κάθε αλλαγή στην τύχη των ανθρώπων είναι απλώς η εμφανής εκδήλωση όλων των βαθύτερων προετοιμασιών σε διάρκεια χρόνου.

Αν ουσιαστικά αγνοήσουμε όσα είναι αόρατα και εσωτερικά, δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τίποτα το θεμελιώδες μέσα μας. Κι έτσι σε λίγα χρόνια θα φτάσουμε στα όριά μας.

Κι όμως, απογοητευόμαστε ξανά, λαχταράμε την αλλαγή, αρπαζόμαστε από κάτι γρήγορο και ρηχό και παραμένουμε για πάντα αιχμάλωτοι εκείνων των επαναλαμβανόμενων μοτίβων στη ζωή μας.

Μπορεί ένα βιβλίο να φέρει την αλλαγή;

kathimerinoi nomoi02Οι Καθημερινοί νόμοι συγκεντρώνουν αυτή τη σοφία σε λήμματα που αντιστοιχούν στις μέρες του χρόνου.

Κάθε λήμμα εμπεριέχει το απόσταγμα από προηγούμενα βιβλία του, ένα εύληπτο μήνυμα που χρειάζεται λίγα μόνο λεπτά για να το διαβάσετε, κι επίσης έναν Νόμο – μια συνταγή ή μια προτροπή για να την ακολουθήσει ο αναγνώστης.

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί την ιδανική εισαγωγή για όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη διεισδυτική, διορατική σκέψη του Greene, ταυτόχρονα όμως δίνει τη δυνατότητα στους αμέτρητους οπαδούς του συγγραφέα ανά τον κόσμο να κατανοήσουν και να εσωτερικεύσουν τα μαθήματα που περιέχουν τα βιβλία του.

Πρόκειται για έναν οδηγό που θα διαβάζετε ξανά και ξανά για μια ολόκληρη ζωή, μαθαίνοντας για τη δύναμη, την αποπλάνηση, τη στρατηγική, την ψυχολογία και την ανθρώπινη φύση.

Το βιβλίο Καθημερινοί νόμοι του Robert Greene κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Γκαλτέμης Αλέξανδρος

gkaltemis alexΤμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας.
Μετάφραση ξενόγλωσσου περιεχομένου, επιμέλεια άρθρων.