Σχετικά άρθρα x

 

Οι εσωστρεφείς και οι εξωστρεφείς άνθρωποι έχουν διαφορετικούς, ίσως καλύτερα «συμπληρωματικούς», τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουν το άγχος που βιώνουν αλλά και τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως εσωστρεφείς, απολαμβάνουν την παρέα των άλλων, αλλά δεν επιθυμούν την άμεση συναναστροφή με πολλά διαφορετικά άτομα.

 

Προτιμούν τη  μοναξιά και την ηρεμία που τους προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου. Είναι συνήθως ντροπαλοί και επιφυλακτικοί με τους άλλους και επιλέγουν να εκφράσουν τη γνώμη τους μετά από ώριμη σκέψη.

Αντίθετα οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως εξωστρεφείς, μοιάζουν βιαστικοί και παρορμητικοί. Συνήθως,  μιλούν γρήγορα και δυνατά χρησιμοποιώντας έντονα και τη  μη λεκτική επικοινωνία. Έχουν πολλές παρέες και είναι ιδιαίτερα αγαπητοί και διασκεδαστικοί. Η μοναξιά τους εγκλωβίζει,  διότι τις περισσότερες φορές αντλούν ενέργεια από τους γύρω τους.

Μπορούν να συνυπάρξουν σε μία σχέση;

Να θυμάστε ότι έχετε κοινή πορεία

Προσπαθώντας να συγκρίνει ο καθένας από μας την εσωστρέφεια με την εξωστρέφεια μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι δε  μιλάμε για ένα καλύτερο και ένα χειρότερο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, αλλά για δύο χαρακτηριστικά που απλά διαφέρουν. Αναγνωρίζοντας όμως τις διαφορές που υπάρχουν, μας δίνεται η δυνατότητα να σεβαστούμε το  σύντροφό μας αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό.  

Αγαπήστε τις διαφορές

Ο εξωστρεφής, φέρνει στη ζωή ενός ζευγαριού νέους ανθρώπους, νέες ιδέες και δραστηριότητες. Ο εσωστρεφής από την άλλη, δημιουργεί την ηρεμία και τη συναισθηματική ασφάλεια που χρειάζεται μια σχέση. Οι διαφορές μπορούν να υπερισχύσουν στη σχέση αν ασχολήστε μόνιμα με αυτές και ξεχνάτε να δείτε τα οφέλη τους.

Θέστε όρια μεταξύ σας

Αν ο εσωστρεφής σε μια σχέση δεν επιθυμεί την πραγματοποίηση μερικών δραστηριοτήτων, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να στερήσει από τον εξωστρεφή την ευκαιρία να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες. Το να  ευχαριστιέστε με πράγματα που δεν ευχαριστούν το σύντροφό σας, δεν πρέπει να σας γεμίζει ενοχές, απλά δώστε του την ευκαιρία της επιλογής για τη  συμμετοχή του ή μη σε αυτές. 

Συγγραφή Άρθρου

Άντζελα Π. Νικήτα
Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχολόγος της Υγείας

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Ιστοσελίδα: angelanikita.gr 

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Τελικά υπάρχω ή απλά ζω; εξομολόγηση ενός εφήβου
  • Τρίτη, 18 Οκτώβριος 2016
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Σήμερα ανέβασα μία καινούργια εικόνα στο προφίλ μου και –να!- συγκέντρωσε τον τεράστιο αριθμό των 100 likes(!) και μέσα σε λίγη ώρα. Ένοιωσα σημαντικός, με προσέχουν, με αγαπούν, μου γράφουν...

Διάφορα θέματα Ψυχολογίας
Μια νέα εποχή γεννιέται
  • Σάββατο, 15 Οκτώβριος 2016
  • Από: Αναστασία Γεώργα

Και τι είναι τελικά αυτό που χρειάζεται να έχει ο σύγχρονος άνθρωπος για να επιβιώσει της εποχής του; Αυτή η συγκεκριμένη ερώτηση πυροδότησε μια ολόκληρη πορεία σκέψεων, πράγματι...

Σχέσεις - Σεξουαλικότητα
Σχέσεις Συναισθηματικής Εξάρτησης
  • Τετάρτη, 05 Οκτώβριος 2016
  • Από: Λέντζου Βασιλική

Ως άνθρωποι όλοι έχουμε την ανάγκη της αγάπης και της συντροφικότητας και την αναζητούμε μέσα από τις προσωπικές μας σχέσεις. Υπάρχουν όμως και τύποι σχέσεων που δε βασίζονται...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.