Tags: Αγάπη  
ερωτευμένος

Ακούω τριγύρω μου για καινούργιες γνωριμίες, σχέσεις, φτερουγίσματα στο στομάχι, δυνατά καρδιοχτύπια, έντονες σκέψεις. Συναρπαστικά συναισθήματα που τολμώ να πω, πως μπορούν και σε απορροφούν από το καθετί. Ακόμα όμως και αν νιώθετε αυτή την ακαταμάχητη, παθιασμένη έλξη ή ένα πιο προσγειωμένο παρήγορο συναίσθημα, αφού επιτέλους έχετε γνωρίσει τον σύντροφο της ψυχής σας, ίσως χρειαστεί να έρθετε αντιμέτωποι με το ερώτημα: Είμαι όντως ερωτευμένος/η;

Το πρόβλημα με την απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πως δεν υπάρχει επιστημονικός ορισμός της λέξης "ερωτευμένος". Έτσι οι άνθρωποι μεταξύ μας δίνουμε διαφορετικούς ορισμούς, καθένας αναλόγως με το προσωπικό βίωμα του. Άλλοτε οι άνθρωποι βαφτίζουν έρωτα κάτι, που κάποιοι άλλοι βαφτίζουν σφοδρή επιθυμία. Και αυτό που μερικοί άνθρωποι σκέφτονται ως φιλία με οφέλη, άλλοι να το βιώνουν ως αγάπη.

Ευτυχώς όλοι συμφωνούμε στο ότι ο έρωτας περιλαμβάνει, φυσική, συναισθηματική, ψυχολογική έλξη.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για κάποια σημάδια που μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη του έρωτα:

 • O έντονος πόθος που νιώθει ο ένας για τον άλλον.
 • Νιώθεις ιδιαιτέρως ευτυχισμένος, όταν είσαι με το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει και περνάς χρόνο μαζί του.
 • Νιώθεις ευτυχισμένος, μόνο και μόνο στη σκέψη του σημαντικού προσώπου.
 • Νιώθεις καλύτερα για τον εαυτό σου, όταν βλέπεις τον εαυτό σου, μέσα από τα μάτια του άλλου.
 • Βρίσκεις τη δύναμη να σηκωθείς ή να ξεπεράσεις το άγχος σου, όταν σκέφτεσαι το άλλο πρόσωπο.
 • Νιώθεις συναισθηματικά ασφαλής.
 • Θεωρείτε πολύτιμοι ο ένας τον άλλον και συνυπάρχετε με αλληλοσεβασμό.
 • Αγαπάτε ο ένας τον άλλον, για αυτό που είναι.

Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή, στις σκέψεις και στα συναισθήματα σας, θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι τελικά είναι αυτό που σας συμβαίνει και αν αυτό που σας συμβαίνει είναι πραγματικός έρωτας. Ο έρωτας υπάρχει μέσα μας. Είναι βαθιά εγκατεστημένος στον εγκέφαλο. Η πρόκληση είναι να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο. Η πρόκληση είναι να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο και τότε να διερωτηθούμε, είναι πραγματικός έρωτας αυτό που ζώ; Είναι μια προβολή του εαυτού μου πάνω στον άλλον; Ερωτεύομαι τον άλλον για αυτό που είναι ή για αυτό που είμαι εγώ όταν είμαι μαζί του;

Θα χρησιμοποιήσω ένα αγαπημένο απόσπασμα του Μπουκάι:

«Στην αρχή με γοητεύει που ο άλλος έχει αυτό που για μένα είναι τόσο δύσκολο να αποκτήσω. Συμπληρώνομαι από τον σύντροφο μου, ακριβώς επειδή μπορεί να κάνει πράγματα που εγώ δεν μπορώ και αντιστρόφως. Στη φάση του έρωτα, όχι μόνο αποδέχομαι αυτά του τα χαρακτηριστικά, αλλά επίσης τα αποδέχομαι και στον εαυτό μου.

Όμως το πρόβλημα έρχεται μετά, γιατί στην αρχή με ευχαριστεί η διαφορά, αλλά όταν ο έρωτας εξασθενεί αρχίζω να καβγαδίζω με το σύντροφο μου για τα ίδια εκείνα χαρακτηριστικά που μας έφεραν κοντά.

Όταν ερωτεύομαι τον άλλον, κατά κάποιο τρόπο συμφιλιώνομαι με αυτή την πλευρά μου την οποία είχα απαρνηθεί. Αν δεν την αναπτύξω, θα καταλήξω να τσακώνομαι μαζί του κατά τον ίδιο τρόπο που τσακωνόμουν και πριν, με αυτή την πλευρά που απαρνιόμουν».

Πηγή: Χόρχε, Μ. (2000). Να βλέπεις στον έρωτα, Εκδόσεις Opera.

Συγγραφή Άρθρου

Μαργέτη Μαργαρίτα-Ελισάβετ - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Μαργέτη Μαργαρίτα-Ελισάβετ: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα.Σπούδασα Κοινωνιολογία και στην συνέχεια Ψυχολογία. Ο τομέας της Ψυχολογίας αποτελούσε πάντοτε ένα ελκυστικό πεδίο για εμένα. Kατόπιν πραγματοποίησα μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ειδική Αγωγή. Σήμερα εκπαιδεύομαι στην Συνθετική Ψυχοθεραπεία. 

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Παιχνίδι σε ένα φανταστικό παρελθόν
θεραπευτικό παιχνίδι

Στη σημερινή εποχή υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν με απόλυτη αγάπη απο τον περίγυρο τους και άλλα που γεννήθηκαν κάτω απο άσχημες συνθήκες και τα οποία στερήθηκαν, αυτή την αγάπη και φροντίδα. Σε ένα θεραπευτικό πλάισιο τέτοια παιδιά αναζητούν ένα ιδανικότερο παρελθόν, μια ιδανικότερη σχέση με τους γονείς , ένα φανταστικό παρελθόν θα έλεγα.

Όταν γονείς και παιδιά "παίρνουν" διαζύγιο
διαζύγιο και οικογένεια

Ένα από τα πιο στρεσογόνα γεγονότα που αντιμετωπίζει μια οικογένεια είναι η διαδικασία του διαζυγίου, το οποίο μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην εξέλιξη και μετέπειτα πορεία ενός γονέα και ενός παιδιού. Η διαδικασία του διαζυγίου αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στις ζωές των μελών της οικογένειας, μιας και αλλάζει το σύστημα.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.