Ενσυναίσθηση

Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι ορισμένες φορές να πούμε αυτό που πραγματικά νιώθουμε… Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί αν ο σύντροφός μας μάς καταλαβαίνει… Πόσο φορές έχουμε αναρωτηθεί αν ο σύντροφός μας κατανοεί και συναισθάνεται αυτό που νιώθουμε εμείς… Πόσες φορές έχουμε εκνευριστεί με τον εαυτό μας μη μπορώντας να εκφράσουμε με λέξεις αυτό που πραγματικά νιώθουμε κι όχι αυτό που σκεφτόμαστε…

 

Η σημασία πολλές φορές του «τι λέει» κάποιος είναι μηδαμινή έναντι της σημασίας του «πώς το λέει» ή της σημασίας αυτών που δε λέει…

Η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του ονομάζεται ενσυναίσθηση. Σύμφωνα με τις ψυχολογικές έρευνες, η νοητική ικανότητα αυτή του ατόμου εμφανίζεται ήδη από το δεύτερο ή τρίτο έτος της ηλικίας του. Συγκεκριμένα, ο John Bowlby, διάσημος Βρετανός ψυχαναλυτής, υποστήριξε ότι αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ικανότητας της ενσυναίσθησης παίζει η ψυχολογική «προσκόλληση» του νεογέννητου στους γονείς του ή σε όποιον το φροντίζει καθημερινά.

Σε νευρολογικό επίπεδο η απάντηση για την ύπαρξη ενσυναίσθησης βρίσκεται στους νευρώνες-καθρέφτες, μια ομάδα νευρικών κυττάρων που μας επιτρέπει να μπούμε στη θέση του άλλου και να αντιληφθούμε τα συναισθήματά του. Η δυσλειτουργία των εν λόγω νευρώνων μπορεί να οδηγήσει στη δυστυχία και την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Μολονότι η ενσυναίσθηση αναπτύχθηκε ως εργαλείο της ψυχοθεραπείας, στην πορεία αποτέλεσε ένα πολύ ισχυρό χαρακτηριστικό ανάπτυξης και εξέλιξης διαπροσωπικών σχέσεων. Η δυσκολία κατανόησης των συναισθημάτων του ανθρώπου που κάθεται απέναντί μας κάνει τη σημαντικότητα της ενσυναίσθησης ακόμη πιο ισχυρή και απαραίτητη. Αν ο άνθρωπος μπορούσε να εκφράσει τα συναισθήματά του, αν ο άνθρωπος μπορούσε να εντοπίσει μέσα του και να εξωτερικεύσει σε κάθε διαφορετική κατάσταση που βιώνει στη ζωή του τα συναισθήματά του, τότε δεν θα υπήρχαν δυσκολίες και δυσαρμονίες στις ανθρώπινες σχέσεις.

Η ασυνείδητη όμως έκφραση των συναισθημάτων μέσω λεκτικών αυθόρμητων εκφράσεων ή μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Ο εντοπισμός και η κατανόηση ενός υπονοούμενου, η παρατήρηση μη λεκτικών εκφράσεων, όπως η αλλαγή του ρυθμού της αναπνοής, οι εκφράσεις – σπασμοί του προσώπου, η κατεύθυνση των ματιών, η κίνηση των άνω και κάτω άκρων, αποτελούν μη λεκτικούς τρόπους έκφρασης και σταδιακού εντοπισμού βαθύτερων συναισθημάτων.

Η λεκτική και η μη λεκτική επικοινωνία πολλές φορές δίνουν αντιφατικά μηνύματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η λεκτική είναι απλά μια «βιτρίνα» που το συνειδητό μέρος του εαυτού έχει πεισθεί ότι είναι και πραγματικότητα, ενώ η μη λεκτική εκφράζει το πραγματικό – πηγαίο συναίσθημα.

Η ύπαρξη ενσυναίσθησης μειώνει τις «αποστάσεις» ανάμεσα στους ανθρώπους και τους φέρνει όλο και πιο κοντά… Μειώνει τις αποστάσεις που για λόγους συναισθηματικής προστασίας και φόβου μπαίνουν ασυνείδητα ανάμεσα στις ανθρώπινες σχέσεις και τις δυσχεραίνουν. Η κατανόηση των συναισθημάτων του άλλου αποτελεί έναν τρόπο ανάπτυξης αμοιβαίου σεβασμού που καταλήγει σε μια βαθύτερη εσωτερική επίγνωση και συνένωση. Έχει διαφορά το να ακούω απλά το σύντροφό μου, από το να κατανοώ το σύντροφό μου αναπτύσσοντας μαζί του μια αμοιβαία σχέση κατανόησης και εμπιστοσύνης.

Σήμερα πολλά ζευγάρια, λόγω και των δύσκολων καθημερινών συνθηκών που έχουν γίνει αιτία διακοπής της ουσιαστικής επικοινωνίας των ανθρώπων, διαμαρτύρονται ότι ο σύντροφός τους δεν τους καταλαβαίνει. Κουβέντες όπως «Δεν με καταλαβαίνει!, Δεν βλέπει ότι είμαι χάλια!», σημαίνουν ότι δεν αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά μου ή/και δεν αντιλαμβάνεται τον πόνο που μου προκαλούν αυτά ή από πού απορρέουν.

Προσπαθώντας να βιώσουμε τα συναισθήματα του άλλου, μπορούμε να καταλάβουμε πώς οδηγήθηκε σε συγκεκριμένες πράξεις. Να εντοπίσουμε δηλαδή την αιτία που οδηγήθηκε σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, όχι όμως να την δικαιολογήσουμε. Η ενσυναίσθηση λειτουργεί ως στιγμιαία απομάκρυνση από τα προσωπικά μας συναισθήματα με σκοπό τη δημιουργία καλύτερων διαπροσωπικών σχέσεων, γι’ αυτό το λόγο πρόκειται για κατανόηση των συναισθημάτων του άλλου και όχι συμφωνία με αυτά.

Συγγραφή Άρθρου

Κυριακή Λέντζιου

kyriaki letziouΚλινικός Ψυχολόγος, MSc - Κλινική Ψυχοθεραπεία - Βιοθυμική Υπνοθεραπεία.
Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής Παραρτήματος Θεσσαλονίκης.

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Κλινική Υπνοθεραπεία: Θα λειτουργήσει σε μένα;
Κλινική Υπνοθεραπεία

Κύρια ερώτηση που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν είναι «Θα λειτουργήσει σε μένα;». Οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνούσαν ότι αυτό είναι ίσως το βασικό ζήτημα για όποιον σκέφτεται να επιλέξει την υπνοθεραπεία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται και από την έρευνα, ότι η υπνοθεραπεία όχι μόνο οδηγεί σε αποτελέσματα, αλλά πολλές φορές κατορθώνει ναεπιτύχει αυτό που άλλες θεραπείες δεν κατόρθωσαν!

Παχαίνουν τα συναισθήματα; Βιολογική Vs Συναισθηματική πείνα!
συναισθηματική ή βιολογική πείνα

Πόσες φορές έχετε γυρίσει στο σπίτι από τη δουλειά και έχετε πιάσει τον εαυτό σας να τρώει ακατάπαυστα; Πόσες φορές σας ακυρώθηκε μια έξοδος και μείνατε σπίτι τρώγοντας υπερβολικές ποσότητες φαγητού; Πόσες φορές μαλώσατε με το σύντροφό σας και το πρώτο που κάνατε μόλις κλείσατε το τηλέφωνο ήταν να ανοίξετε το ψυγείο; Θυμάστε την τελευταία φορά που δεν μπορέσατε να πείτε αυτά που αισθάνεστε και κατατρέξατε αυθόρμητα στο ψυγείο;

Σωματική Άσκηση, Μεταβολισμός και Υποσυνείδητο! Μια συλλογική εργασία…για την απώλεια βάρους

Οι επιλογές των ατόμων όσον αφορά τη διατροφή (τόσο γενικά όσο και κάθε μέρα) καθορίζονται τόσο από βιολογικούς όσο και από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες. Η λήψη τροφής δεν ικανοποιεί μόνο τις βιολογικές ανάγκες τις πείνας και της δίψας, αλλά και ενέργειας συμβολικές, ηθικές και πολιτισμικά καθορισμένες.

Μετατραυματικό Στρες (PTSD): Απαλλαγείτε! Η Κλινική Υπνοθεραπεία ως μοντέλο θεραπείας

Η υπνοθεραπεία αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες και τεκμηριωμένες μορφές θεραπείας για τους πάσχοντες από μετατραυματικό στρες. Η διαταραχή μετατραυματικού στρες – Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που προκύπτουν από ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή ενός ατόμου.

Αντιμετωπίζοντας την Αϋπνία με Κλινική Ύπνωση!

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η ύπνωση μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για αυτό. Το να μπορεί κάποιος να κοιμηθεί ευχάριστα και ήρεμα το βράδυ είναι απαραίτητο για αυτόν έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά ολόκληρη τη μέρα.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.