Η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία βασίζεται κυρίως στη άποψη της υπαρξιακής ψυχολογίας ότι οι άνθρωποι είναι οντολογικά μόνοι στον κόσμο. Αυτή η αίσθηση της μοναξιάς μας οδηγεί εμάς τους ανθρώπους στην συνειδητοποίηση πως τίποτα δεν έχει πραγματικά νόημα από μόνο του σ’ αυτήν τη ζωή. 

Η αίσθηση της μοναξιάς μπορεί να ξεπεραστεί μόνο όταν εμείς δημιουργήσουμε τις δικές μας αξίες και δώσουμε νόημα στη ζωή μας. Έχουμε την δύναμη να δημιουργούμε νόημα επειδή είμαστε ελεύθεροι να επιλέγουμε.

Κάνοντας τις δικές μας επιλογές, αναλαμβάνουμε και όλη την ευθύνη για τα αποτελέσματα των επιλογών μας. Από την στιγμή που αναλαμβάνουμε την ευθύνη των επιλογών μας, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν άλλον, στην περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά απ’ αυτά που περιμέναμε, παρά μονάχα τον εαυτό μας.

Σκοπός του ψυχοθεραπευτή είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να προχωρήσουν στο μονοπάτι της ζωής με μεγαλύτερη ελευθερία και πληρότητα: Πιο συγκεκριμένα, ο υπαρξιακός ψυχοθεραπευτής προσπαθεί να ανακαλύψει τους λόγους για τους οποίους οι θεραπευόμενοι νιώθουν υπερφορτωμένοι από το άγχος της μοναξιάς και της απουσίας νοήματος στο ζωή, να τους βοηθήσει να βρουν νέους και καλύτερους τρόπους ώστε να χειριστούν αυτές τις δυσκολίες τους πιο αποτελεσματικά, να προχωρούν στη ζωή τους κάνοντας νέες και υγιέστερες επιλογές, και τελικά να βγουν από την διαδικασία της ψυχοθεραπείας ως ελεύθερα και αυθεντικά ανθρώπινα όντα.

Η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία εστιάζεται στην ανάπτυξη της αυτογνωσίας του θεραπευόμενου επιχειρώντας μια σε βάθος διερεύνηση στα καίρια ζητήματα της μοναξιάς, της απουσίας εγγενούς νοήματος στη ζωή, και στην αναπόφευκτη θνητότητα μας.

Ο ψυχοθεραπευτής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητα του θεραπευόμενου να κάνει ελεύθερα τις επιλογές του στον παρόντα χρόνο, χωρίς αυτές να επηρεάζονται από τυχόν περιοριστικές συνθήκες της ζωής του στο παρελθόν.

Ο ψυχοθεραπευτής επιχειρεί να μετατρέψει τη ζωή του θεραπευόμενου από εμπειρία απουσίας νοήματος, σε μια εμπειρία γεμάτη νόημα, δίνοντάς του το κουράγιο που χρειάζεται για να κάνει ο ίδιος τις δικές του υγιείς επιλογές και να ζήσει μια ικανοποιητική κοινωνική ζωή.

Κάθε υπαρξιακός ψυχοθεραπευτής έχει τις δικές του μοναδικές απόψεις για την ανθρώπινη φύση, την ψυχική διαταραχή, καθώς και τις προσωπικές του ψυχοθεραπευτικές τεχνικές.

Μολονότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε βασικά μόνοι μέσα στον κόσμο και στη ζωή, μας διακατέχει μια βαθιά λαχτάρα σύνδεσης με τους άλλους. Βρισκόμαστε σε μια συνεχή αναζήτηση νοήματος για τη ζωή μας, έχουμε την ανάγκη να δώσουμε νόημα στις ζωές των άλλων ανθρώπων –και γενικά των άλλων πλασμάτων-, τελικά όμως συνειδητοποιούμε πως δεν μπορούμε να εξαρτούμε την αίσθηση της προσωπικής μας αξίας από τους άλλους, και συνεπώς ερχόμαστε τελικά σε επαφή με την ουσιαστική κι αναπόφευκτη μοναχικότητά μας. Η συνειδητοποίηση ότι η αίσθηση αξίας και νοήματος στη ζωή μας είναι κάτι που πρέπει να έρθει από μέσα μας κι όχι από τους άλλους αποτελεί για όλους μας μια βαθιά πηγή άγχους.

Το γεγονός ότι είμαστε αποξενωμένοι κι απομονωμένοι στη ζωή μας οδηγεί στο να αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει πουθενά νόημα. Δεν υπάρχει κάτι μεγαλύτερο ή «ανώτερο» από μας, επομένως δεν υπάρχουν κάποιες εξωτερικές πηγές από τις οποίες θα μπορούσαμε να αντλήσουμε αξίες, πιστεύω και ιδανικά. Υπερβάλλοντας, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κάτι για το οποίο αξίζει να ζούμε. Έτσι όμως φτάνουμε στο σημείο να ελπίζουμε και τελικά να κατασκευάζουμε το δικό μας νόημα, τις δικές μας αξίες, και να τις εφαρμόζουμε στη ζωή μας. Μ ’αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε την αίσθηση ότι η ζωή μας έχει αξία και σκοπούς, και μάλιστα τόσο σημαντικούς ώστε να «αξίζει να ζούμε» γι’ αυτούς.

Στην πραγματικότητα, το ότι είμαστε ελεύθεροι να επιλέγουμε και να δημιουργούμε τις δικές μας αξίες είναι ως γεγονός εξαιρετικά αγχωτικό: το ότι δηλαδή χρειάζεται να συγκεντρώσουμε την απαραίτητη δύναμη και το θάρρος για να επιλέξουμε εμείς οι ίδιοι το νόημα της ζωής μας και να βαδίσουμε σύμφωνα με αυτο είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουμε εξαιρετικά δύσκολο κι επίπονο.

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε επίσης θνητά πλάσματα. Καθώς συνειδητοποιούμε ότι η ζωή μας είναι περιορισμένης διάρκειας, το άγχος μας μεγαλώνει ακόμα περισσότερο: ερχόμαστε αντιμέτωποι με το φόβο του θανάτου. Η συνειδητοποίηση πως σε κάποιο χρονικό σημείο στο μέλλον θα σταματήσουμε να υπάρχουμε, αν και από τη μια μας τρομοκρατεί, από την άλλη ενδυναμώνει την ανάγκη και την απόφαση μας να «ζήσουμε» την ζωή μας όσο μπορούμε πιο ικανοποιητικά.

Τελικά, οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι μας συμβαίνει στη ζωή. Όντας υπαρξιακά απομονωμένοι, μόνοι, κι ελεύθεροι να επιλέγουμε, δεν μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνη για τα προβλήματά μας σε κάποιον άλλον. Κάθε άτομο, όντας ελεύθερο να κάνει τις προσωπικές του επιλογές, είναι υπεύθυνο και για τα αποτελέσματα των επιλογών του. Κάθε στιγμή είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε διαφορετικές επιλογές, επομένως ανά πάσα στιγμή είμαστε πλήρως ελεύθεροι να ανακαλύψουμε από την αρχή τον εαυτό και τη ζωή μας!

Με δύο λόγια, είμαστε οι αρχιτέκτονες, οι οργανωτές, και οι κατασκευαστές της ζωής μας, καθόλην την διάρκεια της ζωής μας!

Συγγραφή Άρθρου

Γρηγόρης Βασιλειάδης - Ψυχολόγος

Γρηγόρης Βασιλειάδης: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συστημική και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. O Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής είναι ο συγγραφέας του βιβλίου: «Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι: Από τον φόβο της σκιάς, στο φως της επίγνωσης»

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Εργασιακή Ψυχολογία
Εργασιακή εξουθένωση (burnout) και επιλογή επαγγέλματος
  • Δευτέρα, 20 Μάρτιος 2017
  • Από: Άννα Αλβανού

Σύμφωνα με την υπαρξιακή προσέγγιση, η ανάγκη των ανθρώπων να δώσουν νόημα στη ζωή τους μέσω της εργασίας συμβάλλει στην άρνηση της παραδοχής ότι ως θνητά όντα, καλούμαστε να...

Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική
Υπαρξιακή Ψυχολογία
  • Παρασκευή, 07 Οκτώβριος 2016
  • Από: ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ

Η υπαρξιακή ψυχολογία βασίζεται στις αρχές της υπαρξιακής θεωρίας και υποθέτει ότι οι άνθρωποι έχουν επίγνωση του εαυτού τους, είναι ικανοί να αποφασίζουν και υπεύθυνοι για τις πράξεις...

Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική
Το θάρρος στη ζωή και την ψυχοθεραπεία
  • Κυριακή, 14 Αύγουστος 2016
  • Από: Βέρα Δημητριάδη

“Η ζωή συρρικνώνεται ή μεγενθύνεται σε αναλογία με το θάρρος του καθενός.” Anais Nin Ο Τίλιχ, πολύ εύστοχα, ορίζειτο θάρρος ως μία αρετή, ένα ενέργημαή το μέσο με το οποίο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Όταν το άγχος επιλέγει αντί για σένα...

Είχα ένα τεράστιο, ανεξήγητο άγχος. Προσπαθούσα για χρόνια να γίνω μητέρα, και τώρα, μετά από πολλές προσπάθειες επιτέλους τα κατάφερα να μείνω έγκυος! Αλλά αντί να χαρώ, πλημμύρισε ξαφνικά η ζωή μου από άγχος! Η ζωή μου και ο ύπνος μου έγινε ένα μαρτύριο… Υπέφερα γιατί ανησυχούσα συνεχώς μήπως πάει κάτι στραβά με την εγκυμοσύνη μου.

Όταν το ελατήριο πιέζεται μαζεύει δύναμη

Από τότε που ήμουν πολύ μικρό παιδί θυμάμαι τη μάνα μου να με θεωρεί πολύ όμορφο. Θαύμαζε την εξωτερική μου ομορφιά και ήταν περήφανη που έχει ένα όμορφο αγόρι. Αντίθετα, διαλαλούσε σε μένα και στις φίλες της, πως, επειδή, όπως κι εκείνη, δεν ήμουν καθόλου καλός στην αριθμητική κι αργότερα στα μαθηματικά, δεν ήμουν έξυπνος. Πίστευε και μου το έλεγε συχνά πως ήμουν κατά την γνώμη της ένα μέτριο μυαλό που φιλότιμα προσπαθεί, αν και δεν μπορεί πολλά…

Η συμβολική εκδραμάτιση ως εργαλείο υπέρβασης του φόβου και της επιθυμίας
συμβολική εκδραμάτιση

Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματική συνταγή για την αποτυχία του αιτήματος της αυτοπραγμάτωσης από την μεθοδική αλλά ανεπαίσθητη καλλιέργεια της ενοχικής στάσης. Της ενοχικής στάσης που πατάει πάνω σε ηθικίστικες εντολές, οι οποίες εγγυώνται μια άνυδρη και χωρίς προοπτική ανάκαμψης ορθοπραξία.

Πως να βοηθήσω το παιδί μου;

Κυρίως οι γονείς με ρωτάνε συχνά στο γραφείο: «Πώς να συμπεριφερθώ στο παιδί μου για να μπορέσω να το βοηθήσω;».
Η απάντηση είναι: Να θέλεις το παιδί σου! Γιατί αν το θες, θα του το δείχνεις. Κι αν του το δείχνεις, εκείνο θα το ξέρει.
Θα χει τον αέρα της αυταξίας του σημαντικού, την γεύση και την δύναμη του -από τον πιο σημαντικό της ζωής του- επιθυμητού.

Άσε τους γονείς σου να γίνουν επιτέλους... γονείς!

Πως να βοηθήσεις αν πρώτα δεν βοηθηθείς ο ίδιος; Αν δεν γίνεις παιδί, πως να μεγαλώσεις; Αν δεν δεις καθαρά τα πράγματα, πως να μην έχεις αποκλειστικό κίνητρο της "αγαθοεργίας" σου την ενοχή...;
Συχνά σ’ ακούω να μου λες ή να το υπονοείς στις συνεδρίες: «Μα πως ν’ αφήσω τους γονείς μου αβοήθητους…!;», εννοώντας πως νιώθεις ένοχος επειδή θέλεις να ζήσεις ανεξάρτητα από τις δικές τους επιταγές ζωής κι ευτυχίας, προτροπές και κατευθύνσεις.