Εργασιακή εξουθένωση

Σύμφωνα με την υπαρξιακή προσέγγιση, η ανάγκη των ανθρώπων να δώσουν νόημα στη ζωή τους μέσω της εργασίας συμβάλλει στην άρνηση της παραδοχής ότι ως θνητά όντα, καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με το γεγονός του θανάτου. Μάλιστα, προκειμένου να αρνηθούμε τον θάνατο, επιθυμούμε να αισθανόμαστε πως ζούμε μια ζωή γεμάτη νόημα, πως με τις πράξεις και τις επιλογές μας έχουμε επιρροή στο άπειρο σύμπαν.

Επιλέγοντας να νοηματοδοτήσουμε τη ζωή μας μέσω του επαγγέλματος, εισερχόμαστε στην αγορά εργασίας με υψηλές προσδοκίες και κίνητρα. Ωστόσο, αν αντιληφθούμε πως αποτυγχάνουμε, αν δεν αισθανόμαστε πως αλλάζουμε με κάποιο τρόπο τον κόσμο είναι πιθανό να νιώσουμε ανήμποροι, να χάσουμε τις ελπίδες μας και να επέλθει η εργασιακή εξουθένωση.

 

Τι είναι το Burn Out

Η εξουθένωση (burnout) βιώνεται ως μία κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής κόπωσης και είναι το αποτέλεσμα απώλειας της κινητοποίησης και έμπνευσης που σχετίζονται με μία συνθήκη, για παράδειγμα την εργασιακή. Η εργασιακή εξουθένωση έχει μεγάλο κόστος, τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση, το κοινωνικό σύνολο. Για αυτόν τον λόγο, το φαινόμενο της εργασιακής εξουθένωσης έχει αποτελέσει αντικείμενο πλήθους ερευνών που μελετούν τόσο τις αιτίες ύπαρξής του όσο και τρόπους αντιμετώπισης.

Σε σχέση με όλα τα παραπάνω, εύλογα τίθεται το ερώτημα με ποιο κριτήριο επιλέγουμε το επάγγελμα που τελικά θα δώσει νόημα στη ζωή μας. Παρόλο που έχουν διατυπωθεί πολλές ακόμα θεωρίες για την απάντηση του ερωτήματος, σύμφωνα με την ψυχαναλυτική προσέγγιση η επιλογή του επαγγέλματος αντικατοπτρίζει το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του καθενός. Πιο συγκεκριμένα, επιλέγουμε ασυνείδητα το επάγγελμα που θα ακολουθήσουμε ανάλογα με τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, προκειμένου να καλύψουμε ανάγκες και επιθυμίες που δεν ικανοποιήθηκαν στο παρελθόν και να πραγματοποιήσουμε όνειρα και προσδοκίες που μεταβιβάστηκαν από το οικογενειακό πλαίσιο. Έτσι επενδύουμε μεγάλο κομμάτι του εαυτού μας στο επάγγελμά μας και αναπτύσσουμε μεγάλες προσδοκίες. Με αυτόν τον τρόπο, η επαγγελματική επιτυχία είναι δυνατόν να συμβάλλει στην ανακούφιση των πληγών του παρελθόντος και να λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό θεραπευτικά.

Ωστόσο, όταν αισθανόμαστε πως αποτυγχάνουμε, επέρχεται η εξουθένωση καθώς μέσω της επιλογής του επαγγέλματος επαναλαμβάνονται σε ασυνείδητο επίπεδο οι τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος. Σε αυτό το γεγονός λειτουργεί προσθετικά η συνειδητοποίηση πως παρόλες τις σκληρές προσπάθειες, η επαγγελματική σταδιοδρομία δεν επιτυγχάνει να νοηματοδοτήσει τη ζωή μας.

Είναι πολύ χρήσιμο, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της εργασιακής εξουθένωσης, να αναγνωρίσουμε τις συνειδητές και ασυνείδητες δυνάμεις που μας ωθούν στην επιλογή ενός συγκεκριμένου επαγγέλματος καθώς και τις αιτίες που δεν καθιστούν το επάγγελμα πηγή νοήματος για τη ζωή μας.

Ακόμα, θα ήταν χρήσιμο να εντοπίσουμε τις αλλαγές που θα οδηγήσουν στη νοηματοδότηση της ζωής μας και στην απόκτηση της αίσθησης σημαντικότητας μέσω του επαγγέλματος καθώς και στην αύξηση της ικανοποίησης από την εργασία μας.

 
Βιβλιογραφία

Pines, A. M., & Nunes, R. (2003). The relationship between career and couple burnout: Implications for career and couple counseling. Journal of employment counseling, 40(2), 50-64.

Συγγραφή Άρθρου

Άννα Αλβανού - Ψυχολόγος

Άννα Αλβανού: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, ατομική- ομαδική ψυχοθεραπεία. Δίπλωμα στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. Ψυχοεκπαιδευτικές Παρεμβάσεις - Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας στην Ψύχωση.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η κατάθλιψη στα παιδιά και τους εφήβους
παιδική κατάθλιψη

Λιγότερα από τριάντα χρόνια πριν, η κατάθλιψη θεωρούταν πως αφορά αποκλειστικά τους ενήλικες. Τα παιδιά θεωρούνταν ανώριμα αναπτυξιακά προκειμένου να μπορούν να βιώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και η κακή διάθεση των εφήβων θεωρούταν ως φυσιολογική διάθεση στο συγκεκριμένο στάδιο της πορείας τους προς την ενηλικίωση.

Πώς η προσωπικότητά μας επηρεάζει τον τρόπο που ονειροπολούμε
προσωπικότητα και ονειροπόληση

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις έννοιες της ονειροπόλησης και της φαντασίας ως ταυτόσημες. Η ονειροπόληση είναι μία νοητική διαδικασία που περιλαμβάνει ένα είδος φαντασιωσικής δραστηριότητας αλλά πέρα από αυτό, οι θεωρητικοί έχουν ορίσει την ονειροπόληση ποικιλοτρόπως.

Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή και οι επιπτώσεις της
κοινωνικό άγχος

Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή ή αλλιώς κοινωνική φοβία αφορά σε ένα έντονο και επίμονο άγχος ταπείνωσης ή αμηχανίας κατά τη διάρκεια κοινωνικών καταστάσεων ή επιτέλεσης ενός έργου ενώπιον τρίτων ενώ ταυτόχρονα, συνυπάρχει η επίγνωση από το άτομο που βιώνει τα συμπτώματα πως ο φόβος του είναι υπερβολικός ή παράλογος.

Μεταβίβαση στη θεραπευτική σχέση: ένα παράθυρο στον ψυχισμό του ατόμου
θεραπευτική σχέση

Η μεταβίβαση όπως ορίστηκε από τον Φρόυντ το 1912, είναι η ασυνείδητη ανάπτυξη συναισθημάτων, συμπεριφορών και στάσεων προς το πρόσωπο του θεραπευτή που δε δικαιολογούνται από την θεραπευτική συνθήκη. Για πολλά χρόνια η έννοια της μεταβίβασης γινόταν δεκτή αποκλειστικά από τους κόλπους της ψυχανάλυσης ενώ οι πιο σύγχρονοι θεωρητικοί αποδέχονται πως αντανακλά μία γενικότερη στάση του ανθρώπου στο να ερμηνεύει τα πρόσωπα γύρω του μέσα από παρελθοντικές σχεσιακές εμπειρίες.

Όταν φοβόμαστε για την υγεία μας
φόβος υγείας

Όλοι οι άνθρωποι, είναι πιθανό κάποια στιγμή στη ζωή μας, να έχουμε νιώσει ανησυχία σχετικά με ένα σωματικό σύμπτωμα που εντοπίσαμε ή σε σχέση με το ενδεχόμενο να νοσήσουμε από κάποια ασθένεια. Είναι πιθανό, το σωματικό σύμπτωμα να μας ενεργοποίησε τόσο, ώστε αναζητήσαμε την πηγή του προβλήματος στο διαδίκτυο ή επισκεφτήκαμε κάποιο γιατρό. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, συνειδητοποιήσαμε πως η ανησυχία μας ήταν πιο έντονη από όσο απαιτούσε η περίσταση.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.