Ακρόαση άρθρου......

Το «μαζί» χτίζεται από δυο δυνατά θέλω χωρίς τα «εγώ» τους. Σώζονται οι σχέσεις;

Θεραπεία ζεύγους

Τα ζευγάρια επιλέγουν όλο και συχνότερα ένα σύμβουλο για τη θεραπεία ζεύγους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια! Οι λόγοι ποικίλουν.

Αρχικά, τα ζευγάρια ζητούν πιο ποιοτική ζωή σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές. Οι ρυθμοί και οι ανάγκες του σήμερα τρέχουν με υπερβολικό ρυθμό. Αυτόματα «τρέχουν» και οι απαιτήσεις από τον εαυτό μας και το σύντροφό μας.

Δυο άγνωστοι άνθρωποι προσπαθούν να ενώσουν τους διαφορετικούς κόσμους τους κι ενώ στην αρχή μοιάζει σαν παραμύθι, όταν ξεκινά η πορεία του κοινού δρόμου είναι συχνό φαινόμενο να χάνεται η επικοινωνία, η απλότητα, η κατανόηση και πολλές φορές κι ο σεβασμός.

Τα ζευγάρια έρχονται συχνά αντιμέτωπα με μια μορφή κρίσης ή μια μεγάλη αλλαγή που οδηγεί σε αδιέξοδο την κοινή ζωή τους.

«Τώρα τι κάνουμε;»

Συχνά τα ζευγάρια θεωρούν ότι -έτσι-είναι οι σχέσεις ή κάπως -έτσι-καταλήγουν μέσα από την καθημερινότητα και τις δυσκολίες που αυτή επιφέρει. Αποφασίζουν να μείνουν σε αυτή τη σχέση γιατί τη θεωρούν «φυσιολογική» μέχρι να ακουστεί ο ήχος της εκκωφαντικής έκρηξης.

«Μπορεί να ξεκινήσω επισκέψεις και το γραφείο του συμβούλου να γίνει αρένα;»

Αυτή είναι μια ερώτηση δισταγμού και φόβου για να μην ξεκινήσει η θεραπεία, που είναι η πιο αναγκαία συνθήκη, στην οποία πρέπει να μπει το ζευγάρι για να φανεί εν τέλει πώς θα χειριστεί τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Τα συναισθήματα που θα προβάλλουν τη στιγμή της σύγκρουσης είναι χρήσιμα για το θεραπευτή αλλά και τους θεραπευόμενους.

Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να θυμώσει, να δακρύσει, να έρθει σε αντιπαράθεση με το σύντροφο μέσα στο γραφείο του θεραπευτή γιατί καπώς έτσι ξεκινά η αλλαγή.

«Υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που το ζευγάρι βρίσκεται αντιμέτωπο με την άναγκη για συμβουλευτική ζεύγους;»

Δεν υπάρχει οδηγός και κανόνας στην ανάγκη κανενός ατόμου να ανοίξει την πόρτα ενός θεραπευτή.

Συνήθως, η ηλικιακή ομάδα που αναζητά βοήθεια είναι μεταξύ 30-55 και αυτό γιατί σε αυτές τις ηλικιάκες ομάδες είναι στην κορυφή η δημιουργία κι η έξελιξη.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Κάποιοι μετρούν ήδη αρκετά χρόνια γάμου και νοιώθουν τη φθορά, κάποιοι άλλοι μόλις ξεκίνησαν το ταξίδι της συντροφικότητας και η αλλαγή αυτή δημιούργησε τριβή.

Όταν ο σύντροφος είναι αρνητικός στη θεραπεία

Συχνά ο ένας απο τους δύο φέρνει αντίσταση στο να βρεθεί δίπλα σε κάποιο σύμβουλο, όμως εσείς μπορείτε να απευθυνθείτε στο θεραπευτή σας για τα προβλήματά σας ακόμα και αν ο συντροφός σας είναι αρνητικός στη θεραπεία ζεύγους.

Φροντίστε να είστε αληθινός/ή απέναντί του/της, να δηλώσετε τις προθέσεις σας, την ανάγκη σας για τη θεραπεία και τις έντονες ανησυχίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στη σχέση σας. Ίσως το ζευγάρι σας να συνεχίσει την αντίσταση για θεραπεία. Ωστόσο, δώστε τον απαραίτητο χρόνο να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που άκουσε.

Δεν έχει αποτέλεσμα καμία μορφή θεραπείας αν ο ίδιος ο θεραπευόμενος δεν αναγνωρίσει μόνος του την ανάγκη του να μπει σε αυτή τη συνθήκη. Η πόρτα ανοίγει όταν είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε αυτή.

Ένα ζευγάρι προσέρχεται στο γραφείο του θεραπευτή φέρνοντας τα ακόλουθα θέματα πιο συχνά:

  • Διαζύγιο
  • Απιστία
  • Οικονομικά προβλήματα
  • Ερχομός παιδιού
  • Υπογονιμότητα
  • Έλλειψη κατανόησης, αποτέλεσμα συχνών συγκρούσεων

Συμβουλευτική ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους δεν είναι η έσχατη λύση αλλά η πρόληψη της έκρηξης.

Μέσα στο πλαίσιο της θεραπείας, με τη βοήθεια του συμβούλου, το ζευγάρι καλείται να πάρει απόσταση και να ακούσει το σύντροφό του, χωρίς την άσκηση κριτικής.

Μέσα από τη θεραπεία μπορεί να αγγίζει κομμάτια που μόνο του το άτομο βρισκόταν σε πλήρη άρνηση να το κάνει.

Μέσα στη θεραπεία οι θεραπευόμενοι κατανοούν τόσο τον εαυτό τους όσο και τον σύντροφό τους και οι κόσμοι τους που έγιναν με τα χρόνια ξεχωριστοί θα στήσουν γέφυρα για να συναντηθούν ξανά.

Η θεραπεία θα δώσει πίσω στο ζευγάρι την καθαρή ματιά να αναγνωρίσει την αξία και την δυναμική της σχέσης του.

Στο ζευγάρι η μεγαλύτερη αποσύνδεση έρχεται όταν χάνει την επικοινωνία του καθώς μαζί με αυτή χάνεται η εμπιστοσύνη κι ο σεβασμός.

Μέσα στη θεραπεία το ζεύγος βάζει εκ νέου τα όριά του, αναγνωρίζει το συναισθηματικό χώρο του συντρόφου του και μαθαίνει πόσο σημαντικός είναι ο τρόπος και ο χρόνος που επικοινωνεί μαζί του.

Ενισχύοντας όλα αυτά, το ζευγάρι ξεκινά ξανά τα βήματα προς την απόκτηση εμπιστοσύνης, σεβασμού και αλληλεπίδρασης.

Ας μην ξεχνάμε ότι τη σχέση ενός ζευγαριού την παρομοιάζουμε εύστοχα ως ένα χορό τάνγκο, το χορό του πάθους, του ερωτισμού, του αισθησιασμού, αλλά και της απλότητας.

Το τάνγκο είναι ένας χορός στον οποίο τα σώματα ακουμπούν με σεβασμό, τα χέρια κρατούν σφιχτά το ένα το άλλο και τα βήματα έχουν απόλυτο συγχρονισμό καθώς όταν ο ένας πατά μπροστά, ο άλλος πατά πίσω.

Στην πραγματική ζωή του ζευγαριού αυτός ο χορός μεταφράζεται ως αγάπη, ασφάλεια, αβίαστη επικοινωνία και αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Όταν η κοινή ζωή του ζευγαριού απέχει από αυτή την εικόνα, ο χορός γίνεται βίαιο ποδοπάτημα, η επικοινωνία μετατρέπεται σε έναν ατελείωτο μονόλογο και το ροζ παραμύθι της αγάπης καταλήγει σε ταινία τρόμου, τότε μια από τις σημαντικότερες σχέσεις της ζωής μας οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στο να καταστραφεί.

Με τη βοήθεια της θεραπείας ο χορός τους αποκτά πάλι γνώριμους βηματισμούς, απαλά αγγίγματα, γεμάτα αγάπη και ασφάλεια.

Οι σχέσεις φωνάζουν και θέλουν ένα δυνατό «Μαζί».

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Συμιανάκη Χρυσάνθη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Συμιανάκη Χρυσάνθη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Life Business Coach. Μετεκπαιδευτική εξειδίκευσή στη Συμβουλευτική Ψυχολογία και τη Συνθετική προσέγγιση στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας EICP.