Ελβετός ψυχίατρος και ψυχολόγος, εισηγητής της αναλυτικής ψυχολογίας. Διατύπωσε για πρώτη φορά σημαντικές ψυχολογικές έννοιες, όπως «αρχέτυπο», «συλλογικό ασυνείδητο», «σύμπλεγμα», «εσωστρέφεια»
και «εξωστρέφεια».

Προσωπική ζωή
Γεννήθηκε στην Ελβετία στις 28 Ιουλίου του 1875. Καθώς ήταν γιος πάστορα ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για την θρησκευτική ιστορία, επικέντρωσε ωστόσο το ενδιαφέρον του στην ιατρική και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Το 1902 ταξίδεψε στο Παρίσι για να μαθητεύσει πλάι στον Πιέρ Ζανέτ.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε ως στρατιωτικός γιατρός. Το 1903 παντρεύτηκε με την Έμμα Ράουσενμπαχ, απέκτησαν πέντε παιδιά, και παρά τις συχνές εξωσυζυγικές σχέσεις του, παρέμειναν μαζί μέχρι το θάνατο της Έμμα, το 1955. Εκείνος πέθανε στην Ελβετία στις 6 Ιουνίου του 1961, μετά από μία σύντομη ασθένεια.

Επαγγελματική διαδρομή
Μετά το πέρας των σπουδών του, εργάστηκε στην κλινική Μπουργκχόλτσλι στη Ζυρίχη ως βοηθός του Όιγκεν Μπλέλερ, όπου εξερεύνησε το ασυνείδητο και τα σχετικά συμπλέγματά του. Το 1905 διορίστηκε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης όπου εργάστηκε έως το 1913.

Η σχέση του με τον Σίγκμουντ Φρόυντ ξεκίνησε όταν ο Γιούνγκ, το 1906, έστειλε στον αυστριακό ψυχίατρο ένα αντίτυπο του βιβλίου του «Studies in Word Association» και εκείνος τον κάλεσε να επισκεφθεί τη Βιέννη. Η φιλία τους κράτησε μέχρι το 1913, οπότε και χώρισαν οι δρόμοι τους λόγω των διαφορετικών ακαδημαϊκών τους απόψεων. Ο Γιούνγκ μπορεί να συμφωνούσε με την φροϋδική θεωρία για το ασυνείδητο, πίστευε όμως, επιπλέον, στην ύπαρξη ενός βαθύτερου συλλογικού ασυνείδητου και στην ύπαρξη αντιπροσωπευτικών αρχετύπων. Ο Φρόυντ επέκρινε ανοιχτά τις θεωρίες του. Οι θεμελιώδεις διαφορές τους, οδήγησαν στην ψύχρανση των φιλικών τους σχέσεων.

Ο Γιούνγκ ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο διδάσκοντας τις ψυχαναλυτικές του θεωρίες, εξέδωσε πολλά βιβλία σχετικά με την ψυχολογία και άλλα τα οποία δεν ανήκουν πλήρως στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, όπως για παράδειγμα ένα βιβλίο στο οποίο εξετάζει την ψυχολογική σημασία της παρατήρησης των UFO (Flying Saucers: A Modern Myth of Things Seen in the Skies).

Γενικά, το έργο του ενσωματώνει την πεποίθησή του ότι ο κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένο σκοπό στη ζωή του που βασίζεται σε έναν πνευματικό εαυτό. Μέσα από τις ανατολικές, δυτικές και μυθολογικές μελέτες του, ανέπτυξε μια θεωρία μεταμόρφωσης την οποία ονόμασε εξατομίκευση. Τη θεωρία αυτή την εξετάζει στο βιβλίο του «Psychology and Alchemy», όπου περιγράφει λεπτομερώς τη σχέση των αλχημειών στην ψυχαναλυτική διαδικασία.

Μέχρι το 1946 δίδασκε ψυχολογία στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Βασιλείας. Το 1948 ίδρυσε στη Ζυρίχη το ινστιτούτο Γιούνγκ, το οποίο διηύθυνε μέχρι το θάνατό του.

Συμβολή στην ψυχολογία
Έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πλέον σημαντικότερους ψυχιάτρους όλων των εποχών. Ίδρυσε την αναλυτική ψυχολογία και ήταν ανάμεσα στους πρώτους ειδικούς του τομέα του που εξερεύνησε τη θρησκευτική φύση πίσω από την ανθρώπινη ψυχολογία. Υποστήριξε ότι τα εμπειρικά στοιχεία δεν αποτελούν τον μοναδικό τρόπο για να καταλήξουμε σε ψυχολογικές ή επιστημονικές αλήθειες και ότι η προσωπικότητα παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις ψυχικές διεργασίες (συνειδητές και ασυνείδητες).

Ορισμένες σημαντικές αρχές του Ελβετού ψυχιάτρου:
1. Το συλλογικό ασυνείδητο: ένα παγκόσμιο πολιτισμικό αποθετήριο αρχετύπων, ανθρωπίνων εμπειριών, εικόνων και συμβόλων τα οποία είναι ανεξάρτητα από τον χώρο και τον χρόνο. Μέσα από την εκτεταμένη έρευνά του και τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, προσπάθησε να αποδείξει την ύπαρξη ενός καθολικού ψυχικού υποβάθρου, κοινό για όλους τους λαούς ανά τους αιώνες το οποίο εκδηλώνεται στις θρησκευτικές θεωρίες και πρακτικές, στα έργα τέχνης και στους μύθους.
2. Εξωστρέφεια και εσωστρέφεια: ο Γιούνγκ ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.
3. Ψυχολογικά συμπλέγματα: ένα σύνολο συμπεριφορών, αναμνήσεων και συναισθημάτων που συνδέονται ασυνείδητα από το άτομο με ένα συγκεκριμένο θέμα και επηρεάζουν τη συμπεριφορά του.
4. Έμφαση στην πνευματικότητα. Υποστήριξε ότι η πνευματικότητα και η αίσθηση της συνεκτικότητας της ζωής θα μπορούσε να διαδραματίσει έντονο ρόλο στη συναισθηματική υγεία.
5. Εξατομίκευση: η ολοκλήρωση και η εξισορρόπηση των διπλών πτυχών της προσωπικότητας με σκοπό την επίτευξη της ψυχικής ακεραιότητας, όπως για παράδειγμα η διαδικασία της σκέψης και το συναίσθημα, η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια, ή το προσωπικό ασυνείδητο και το συλλογικό ασυνείδητο. Ο Γιούνγκ υποστήριξε ότι οι άνθρωποι που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της εξατομίκευσης είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο ηθικοί και πιο υπεύθυνοι.
6. Η περσόνα και η σκιά. Η περσόνα είναι η δημόσια εικόνα του εαυτού που χρησιμεύει ως μάσκα για το εγώ, ενώ η σκιά είναι ένα σύνολο παιδικών καταπιεσμένων συμπεριφορών και διαθέσεων.
7. Συγχρονικότητα: ένα φαινόμενο που συμβαίνει όταν δύο επιφανειακά άσχετα γεγονότα λαμβάνουν χώρα το ένα δίπλα στο άλλο και το άτομο που τα βιώνει ερμηνεύει την συσχέτιση αυτή ως ένα βαρυσήμαντο συμβάν.

Ορισμένοι από τους ασθενείς του Γιούνγκ βοήθησαν στη σύσταση των Ανώνυμων Αλκοολικών, καθώς εμπνεύστηκαν από την πεποίθησή του για μια ευαγγελική θεραπεία του αλκοολισμού.

Είπε: «Οτιδήποτε μας ενοχλεί στους άλλους μπορεί να μας οδηγήσει στην κατανόηση του εαυτού μας

 

Βιβλία

Psychology of the Unconscious (1912)
Psychological Types (1921)
Essays on Contemporary Events (1947)
Synchronicity: An Acausal Connecting Principle (1952)
The Undiscovered Self (1957)
Memories, Dreams, Reflections (1961)
Man and His Symbols (1964)
The Archetypes and The Collective Unconscious (2nd ed. with R. Hull, 1981)
The Red Book (with Sonu Shamdasani, 2009)

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Διάφορα θέματα Ψυχολογίας
Ο άνθρωπος και το παιγνίδι. Η θεραπευτική δύναμη του θεάτρου.
  • Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017
  • Από: Μακρογιάννη Ελένη

Αξίζει να θυμόμαστε πάντα, πως o Ολλανδός ιστορικός του πολιτισμού Johan Huizinga, μίλησε 80 χρόνια πίσω, το 1938, για τον Homo Ludens, τον Παίζοντα Ανθρωπο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η...

Αυτοβοήθεια
Η αγάπη και η σκιά της
  • Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2017
  • Από: Αναστασία Γεώργα

Σύμφωνα με τον Carl Jung η αγάπη εκφράζεται μέσα από 4 μορφές που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα που έχει κάνει τον διαχωρισμό των λέξεων, οι οποίες, όπως κάθε νόμισμα, έχει 2 πλευρές, τη φωτείνη...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Κανένας υγιής άνθρωπος δεν γίνεται βασανιστής
  • Παρασκευή, 21 Οκτώβριος 2016
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Κανένας υγιής άνθρωπος δε γίνεται βασανιστής (Carl Jung) . Κανένας άνθρωπος με γαλήνη στην ψυχή του δεν επιδιώκει να γεμίσει με φόβο την ψυχή των άλλων. Κανένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει σε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βιογραφίες Διάσημων Ψυχολόγων

Θορντάικ Έντουαρτ (Edward Thorndike 1874-1949)

Αμερικανός ψυχολόγος, ασχολήθηκε

+ View

Ράιχ Βίλχελμ (Wilhelm Reich 1897-1957)

Αυστριακός ψυχαναλυτής ο οποίος

+ View

Έκμαν Π. (Ekman Paul)

Αμερικανός ψυχολόγος ο οποίος

+ View

Σκίνερ Φρέντερικ (Frederic Skinner 1904 - 1990)

Αμερικανός ψυχολόγος ο οποίος

+ View

Μινούτσιν Σαλβαντόρ (Salvador Minuchin)

Αργεντίνος γιατρός, ένας από τους

+ View

Τζόνσον Σ. (Johnson Sue)

Αγγλίδα ψυχολόγος ιδιαίτερα γνωστή

+ View

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.