Ο Μαρτίνος θα μπορούσε να είναι ο πιο γνωστός άνθρωπος στον κόσμο, μιας και η έρευνα του έσωσε τον πλανήτη από μια μεγάλη απειλή. Όμως είναι ένας ήρωας-αφανής, κανείς δεν γνωρίζει την ύπαρξη του.

Η ευκαιρία του για να αλλάξει αυτή την κατάσταση έρχεται όταν ο διάσημος ζωγράφος Πασκάλ Μπερνάρ, του ζητά να είναι ο κεντρικός ομιλητής στην Παγκόσμια Διάσκεψη Ενότητας (ΠΔΕ), μια διάσκεψη που παρακολουθεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης!

Είναι η ευκαιρία του Μαρτίνου να κάνει την Αλήθεια να λάμψει. Αποφασισμένος να διεκδικήσει την αναγνώριση που του αξίζει, θα φτάσει στα άκρα. Συγκεκριμένα, στο ΝηΣί του Ανθρώπου, ένα διόλου απλό εγχείρημα μιας και το ΝηΣί δεν υπάρχει καν στο χάρτη.

Εκεί συναντά τους επτά μελετητές των Ανθρώπινων Αναγκών. Κάθε μελετητής του δίνει έναν φάκελο με τη φιλοσοφία που προσφέρει κάθε Ανάγκη, η γνώση της οποίας είναι απαραίτητη για να ανακαλύψει κάποιος τη δική του Αλήθεια.

Η απόκτηση των φακέλων θα είναι από μόνη της μια περιπέτεια καθώς ο ήρωας θα κληθεί να αντιμετωπίσει διαφόρων ειδών αντιξοότητες.

Στόχος του Μαρτίνου είναι να ανακαλύψει την Αλήθεια και να απαντήσει το ερώτημα «Πώς θα μας αγαπήσουν οι άλλοι;».

Με τη γνώση αυτή θα κάνει τους πάντες στο συνέδριο να τον λατρέψουν. Επιτέλους το όνειρο του θα γίνει πραγματικότητα. Όλοι θα γνωρίζουν το όνομα του!
Όμως θα τον κάνει στ’ αλήθεια ευτυχισμένο αυτό;

Ο Μαρτίνος ξεκινά την περιπέτεια του για να διεκδικήσει την υστεροφημία που του αξίζει, αλλά καταλήγει σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, όταν συνειδητοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα τον έκανε πολύ δυστυχισμένο.
Ο Νικόλας Σμυρνάκης μέσα από μια περιπέτεια-αλληγορίακαλεί τον αναγνώστη να ανακαλύψει τον Αληθινό εαυτό του και να απελευθερωθεί από τα δεσμά της γνώμης των άλλων. Το ταξίδι του Μαρτίνου είναι στην πραγματικότητα μια περιπλάνηση στις οκτώ Ανθρώπινες Ανάγκες.

Το ταξίδι αυτό είναι μακρύ και δύσκολο και μαζί με το Μαρτίνο θα έχουμε και εμείς, ως αναγνώστες, την ευκαιρία να κάνουμε τη δική μας ενδοσκόπηση. Κάθε μια από τις ανάγκες είναι και ένα στάδιο αυτογνωσίας. Σε κάθε στάδιο υπάρχει μια κρίση που χρειάζεται διαχείριση, ένα πρόβλημα που χρειάζεται επίλυση. Όταν η κρίση έχει επιλυθεί επιτυχώς, η συγκεκριμένη ανάγκη έχει κατακτηθεί και ξεκλειδώνονται νέα στοιχεία του χαρακτήρα μας, που μας οδηγούν ολοένα και πιο κοντά στην πραγματική ευτυχία.

Δεν μπορούν να μας προσφέρουν οι γύρω μας την ευτυχία που αποζητάμε, όσο αποδεχτοί και αν είμαστε. Πρέπει πρώτα από όλα να μας αγαπήσουμε εμείς και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να γνωρίσουμε και να αποδεχθούμε όλες τις πτυχές του εαυτού μας. Η βουτιά στην αυτογνωσία μοιάζει τρομακτική αλλά ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Μαρτίνου.
«Ο Μαρτίνος σήκωσε το κεφάλι. Κοίταξε το νερό που ανάβλυζε από την πηγή και βούτηξε.

Όχι στο νερό, μα στο πιο βαθύ του ψέμα. Αν αυτός ήταν ο μοναδικός δρόμος για την Αλήθεια, αυτόν θα βάδιζε.

Αν δεν γνωρίζεις τον σκοπό σου, τον αποφασίζεις.
Έπειτα ανακαλύπτεις τον σκοπό που αποφάσισες.»

Η Αλήθεια μέσα από μια πρωτότυπη ιστορία έχει στόχο να περάσει ένα βαθύτερο νόημα, να σε οδηγήσει να βρεις την Αλήθεια σου, να σε καταλάβεις και να σε αποδεχτείς, να κυνηγήσεις τα αληθινά σου όνειρα και να θέσεις στόχους που θα σε κάνουν ευτυχισμένο.

Η Αλήθεια του Νικόλα Σμυρνάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.