Ακρόαση άρθρου......

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε πρόκειται να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή. Θα είναι πολύ διαφορετικό όταν θα είστε υγιείς και όταν θα είστε άρρωστοι. Κάτω από όποια περίσταση, απλά κάντε το καλύτερο που μπορείτε και θα αποφύγετε την αυτοκριτική, την αυτοκακοποίηση και τις ενοχές.

Ο καλύτερος εαυτός σας

Να μην ξεχνάτε ότι ο καλύτερος εαυτός σας δεν θα είναι ο ίδιος από τη μια στιγμή στην άλλη. Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν διαρκώς, οπότε ο καλύτερος εαυτός σας μπορεί τη μια να είναι πραγματικά καλός και την άλλη όχι και τόσο.

Όταν ξυπνάτε το πρωί αναζωογονημένοι και γεμάτοι ενέργεια, ο καλύτερος εαυτός σας θα είναι πολύ καλύτερος απ' ό,τι το απόγευμα που θα γυρίζετε κουρασμένοι από τη δουλειά.

Ο καλύτερος εαυτός σας θα είναι πολύ καλύτερος απ' ό,τι το απόγευμα που θα γυρίζετε κουρασμένοι από τη δουλειά. Ο καλύτερος εαυτός σας θα είναι πολύ καλύτερος όταν είστε υγιείς παρά όταν είστε άρρωστοι, όταν είστε νηφάλιοι παρά όταν είστε μεθυσμένοι.

Ο καλύτερος εαυτός σας θα εξαρτάται άμεσα από το αν νιώθετε χαρούμενοι και αισιόδοξοι ή αναστατωμένοι, θυμωμένοι, πληγωμένοι.

Ο καλύτερος εαυτός σας μπορεί να αλλάζει από ώρα σε ώρα και από μέρα σε μέρα, ανάλογα με τις διαθέσεις σας. Θα αλλάζει, επίσης, με την πάροδο του χρόνου.

Αποκτώντας σιγά σιγά τη συνήθεια των τεσσάρων καινούριων συμφωνιών, ο καλύτερος εαυτός σας θα γίνεται ολοένα καλύτερος απ' ό,τι υπήρξε στο παρελθόν.

Βρείτε το μέτρο

Παρ' όλα αυτά, εσείς θα πρέπει να εξακολουθήσετε να δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό -ούτε λιγότερο ούτε και περισσότερο απ' αυτό.

Αν κοπιάσετε για να δώσετε κάτι παραπάνω απ' αυτό που μπορείτε, θα σπαταλήσετε πολύτιμη ενέργεια και στο τέλος ο καλύτερός σας εαυτός δεν θα αρκεί. Όταν το παρακάνετε, εξαντλείτε το σώμα σας και, καθώς θα πηγαίνετε ενάντια στον εαυτό σας, θα χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να πραγματοποιήσετε τον σκοπό σας.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Αν πάλι κάνετε λιγότερες προσπάθειες από όσες μπορείτε να κάνετε, υποβάλλετε τον εαυτό σας σε απογοητεύσεις, τύψεις και ενοχές.

Να κάνετε πάντα ό,τι καλύτερο μπορείτε σε οποιαδήποτε περίσταση της ζωής σας. Δεν έχει σημασία αν είστε κουρασμένοι ή άρρωστοι - εάν δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας, τότε δεν πρόκειται ποτέ να τον κρίνετε. Και όταν δεν κρίνετε τον εαυτό σας, δεν τον υποβάλλετε και σε τύψεις, ενοχές ή τάσεις αυτοτιμωρίας.

Ο σκοπός της ζωής δεν είναι να θυσιάζεσαι

Κάποιος που ήθελε να απαλλαγεί από τα βάσανα της καθημερινότητας, πήγε σ' έναν βουδιστικό ναό και αναζήτησε τη βοήθεια ενός δασκάλου. «Δάσκαλε», του είπε, «αν κάνω τέσσερις ώρες διαλογισμό την ημέρα, σε πόσο καιρό θα πετύχω την υπέρβαση;»

Ο Δάσκαλος τον κοίταξε και αποκρίθηκε: «Με τέσσερις ώρες διαλογισμό την ημέρα, ίσως πετύχεις την υπέρβαση σε δέκα χρόνια».

Με τη σκέψη ότι μπορεί να αφιερώσει περισσότερο ακόμα χρόνο για την επίτευξη του σκοπού του, ο άντρας είπε: «Δάσκαλέ μου, με οχτώ ώρες διαλογισμό την ημέρα, σε πόσο καιρό θα πετύχω την υπέρβαση;»

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Ο Δάσκαλος τον κοίταξε πάλι κι αποκρίθηκε: «Με τέσσερις ώρες διαλογισμό την ημέρα, ίσως πετύχεις την υπέρβαση σε δέκα χρόνια.»

Με τη σκέψη ότι μπορεί να αφιερώσει περισσότερο ακόμα χρόνο για την επίτευξη του σκοπού του, ο άντρας είπε: «Δάσκαλέ μου, με οχτώ ώρες διαλογισμού την ημέρα, σε πόσο καιρό θα πετύχω την υπέρβαση;»

Ο Δάσκαλος τον κοίταξε πάλι κι αποκρίθηκε: «Με οχτώ ώρες διαλογισμού την ημέρα, ίσως πετύχεις την υπέρβαση σε είκοσι χρόνια».

«Μα θα μου πάρει περισσότερο χρόνο αν διαλογίζομαι πιο πολύ;» ρώτησε εκείνος απορρημένος.

Κι ο Δάσκαλος απάντησε: «Δεν βρίσκεσαι εδώ για να θυσιάσεις τη χαρά της ζωής. Βρίσκεσαι εδώ για να ζεις, για να είσαι ευτυχισμένος και για ν' αγαπάς. Αν σου αρκούν δυο ώρες διαλογισμού αλλά εσύ αφιερώνεις οχτώ, το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να εξαντλείσαι, να χάνεις το νόημα των πραγμάτων και να μην απολαμβάνεις τη ζωή.

Δίνε πάντα τον καλύτερο εαυτό σου κι ίσως κάποτε μάθεις ότι άσχετα από το πόσο χρόνο αφιερώνεις στον διαλογισμό, μπορείς να ζεις, αγαπάς και να είσαι ευτυχισμένος.»

Με το να δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας, θα μπορείτε να απολαμβάνετε τη ζωή στο έπακρο. Θα είστε παραγωγικοί και θα αγαπάτε τον εαυτό σας, επειδή θα τον προσφέρετε απλόχερα στην οικογένειά σας, στον περίγυρό σας, σε όλους. Ωστόσο, η δράση είναι εκείνη που θα σας κάνει να νιώσετε αληθινά ευτυχείς.

Η αυθεντική σας υπόσταση

Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτε. Σημασία έχει μόνο να τολμάμε να ζήσουμε τη ζωή μας. Πείτε όχι, όταν θέλετε να πείτε όχι, πείτε ναι, όταν θέλετε να πείτε ναι. Έχετε το δικαίωμα να είστε ο εαυτός σας. Και μόνο όταν δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας μπορείτε να το επιτύχετε αυτό. Όταν δεν το κάνετε, είναι σαν να αρνείστε στον εαυτό σας την αυθεντικότητά του.

Αυτή η ιδέα είναι ένας σπόρος που πρέπει οπωσδήποτε να ποτίσετε μέσα στο μυαλό σας. Δεν έχετε ανάγκη από γνώσεις ή μεγάλα φιλοσοφικά νοήματα. Δεν έχετε ανάγκη από την αποδοχή των άλλων. Εκφράζετε τη θεϊκή σας υπόσταση με το να είστε ζωντανοί και να αγαπάτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας. Είναι μια έκφραση του Θεού το να λέτε «σ'αγαπώ».

Αν δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό στην αναζήτηση της προσωπικής ελευθερίας, στην αναζήτηση της αγάπης για τον εαυτό σας, θα ανακαλύψετε ότι είναι απλώς θέμα χρόνου το πότε θα βρείτε αυτό που ψάχνετε. Δεν μιλάω εδώ για ονειροπολήσεις ούτε για ώρες διαλογισμού.

Πρέπει να ορθώσετε το ανάστημά σας -να τιμήσετε την αντρική ή τη γυναικεία σας- να τιμήσετε την αντρική ή τη γυναικεία σας υπόσταση. Τιμήστε το σώμα σας, απολαύστε το, αγαπήστε το, θρέψτε, καθαρσίτε, θεραπεύστε το. Γυμναστείτε, κάντε οτιδήποτε είναι ευεργετικό για το σώμα σας. 

Αν πέσετε, μην κρίνετε τον εαυτό σας. Μη δώσετε στον Κριτή σας την ικανοποίηση να σας μετατρέψει σε θύμα των καταστάσεων.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Οι τέσσερις συμφωνίες που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.