Ψυχοθεραπεία

Με ρώτησε κάποιος που ήταν πάντα νέος –ήθελε βλέπεις να είναι συνέχεια μαθητής- «Τι είναι ψυχοθεραπεία;», του είπα: «Εγώ δεν ξέρω… Ρώτησα όμως κάποτε τον σοφό δάσκαλο, που δεν έχει όνομα, κι εκείνος ταπεινά μου είπε»: Να σου πω πρώτα ποια είναι η ψεύτικη ψυχοθεραπεία.

Είναι αυτή που βιάζεται να δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις που ακόμα δεν τέθηκαν. Επειδή φοβάται την μήτρα της ζωής, ντύθηκε το πέπλο της επιστήμης για να κρατά ανώριμα το σκήπτρο της γνώσης.

Είναι αυτή που φοβάται την ψυχή, γι αυτό καμώνεται πως την ξέρει. Που ακόμα δεν γνώρισε τον άνθρωπο ούτε το πρόβλημα. Γι αυτό μαγειρεύει λύσεις σε λάθος προβλήματα.

Είναι αυτή η ψυχοθεραπεία που επειδή φοβάται τη σκιά την έντυσε με φως της … ΔΕΗ. Είναι μια έφηβη που καμώνεται την ώριμη χήρα. Μια σπίθα που αυτοονομάστηκε πυρκαγιά, και βιάζεται να κάψει την Αλήθεια.

Υπάρχει αληθινή ψυχοθεραπεία;

Ναι. Είναι η επανεκπαίδευση στο άσκοπο και το τυχαίο που εγκυμονεί το ενυπάρχον νόημα. Το κρυμμένο στην σιωπή που ακόμα αντέχει τον εαυτό της. Είναι ένας έρωτας που καλλιεργείται σκόπιμα ανάμεσα σε δυο που γνωρίζονται από παλιά. Που ζητάνε να μαθητεύσουν σε ένα παιχνίδι με κανόνες, αλλά δίχως όρια, κανονικότητα και προβλέψεις.
Ανάμεσα σε δυο στον πυρήνα τους θηλυκές υπάρξεις που δεν βιάζονται, αλλά ελπίζουν να εγκυμονήσουν μια ανατροπή.

Είναι το συμβόλαιο ανάκτησης ενός άγνωστου εαυτού από κάποιον που δεν ξέρει και φοβάται να μάθει. Είναι ένα ταξίδι, που ενώ ξεκιναει απ΄την συνήθεια, σκοπεύει στην Αλήθεια.
Είναι μια πομπή από νεκρούς που ακόμα μένουν άταφοι, που ακόμα τα φέρετρα δεν γράφουν τα ονόματά τους. Που ζητούν, μετά από σαρανταήμερο θρήνο, ν’ αναστηθούν.
Είναι ο χορός με προσφιλή τέρατα που, αν καταδεχτείς να τα χορέψεις, γίνονται παιδιά και σου λένε τα μυστικά της ζωής.
Είναι μια ρουλέτα με πολύχρωμες μάρκες. Που αν και ακόμα δεν ξέρεις το ποσό που η καθεμιά τους συμβολίζει, όμως ζητάς επίμονα να τις κερδίσεις για να τις εξαργυρώσεις.
Είναι το φλερτ με μια μεγάλη έλλειψη που υπόσχεται την πληρότητα.

Είναι το ερωτικό παιχνίδι μιας νυχτόβιας πεταλούδας γύρω από μια σπίθα που ελπίζει να γίνει φλόγα, όχι για να την κάψει μα για να την μεταμορφώσει σε αυτό που ακόμα δεν φαντάστηκε πως επιθυμεί να γίνει.
Είναι το τίποτα που εμπεριέχοντας τον εαυτό του δεν βιάζεται να γίνει κάτι.

Είναι η υπόσχεση της ελπίδας που αναδύεται όταν οι λέξεις βρουν την σωστή τους θέση μέσα στην πρόταση.

Είναι ένα παλιό σπασμένο φανάρι που ο διαβάτης δεν βιάζεται να φτιάξει. Του είναι αρκετό που το φως του καίει φωτίζοντας τα βήματά του στο σκοτεινό μονοπάτι ως την επόμενη στροφή του δρόμου.
Είναι η σύναψη της πιο σοβαρής σχέσης. Με μια δίψα που, αν και ποτέ δεν τελειώνει, ξεδιψά τον διψασμένο πριν ακόμα βρεθεί η πηγή.
Είναι η πορεία προς την επίγνωση μιας μεγάλης φτώχειας που λαμπρύνει μόνο εκείνους που ήσαν πάντα πλούσιοι.

Συγγραφή Άρθρου

Γρηγόρης Βασιλειάδης - Ψυχολόγος

Γρηγόρης Βασιλειάδης: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συστημική και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. O Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής είναι ο συγγραφέας του βιβλίου: «Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι: Από τον φόβο της σκιάς, στο φως της επίγνωσης»

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Ψυχοθεραπεία

Ποια είναι η δουλειά ενός ψυχοθεραπευτή; Γιατί κάποιος να...

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πέθανε όσο ζεις για να μην πεθάνεις, όταν πεθάνεις…
προσωπικότητα

Έχουμε την ψευδαίσθηση πως εξαρτιόμαστε από τους άλλους ανθρώπους σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ αυτόν στον οποίο πραγματικά συμβαίνει. Οι άλλοι ασκούν εξουσία κι επιρροή πάνω μας στον βαθμό που εμείς οι ίδιοι είμαστε προσκολλημένοι στους φόβους και τα ψυχικά μας συμπλέγματα.

Τι πενθούμε στον θάνατο του δικού μας νεκρού;
πένθος απώλεια

Πριν χρόνια πήγα στην κηδεία μιας φίλης, πολύ ηλικιωμένης αλλά γεμάτης ζωντάνια, απ αυτήν που έχουν οι νεαρές ψυχές πασχίζοντας να ζουν ενωμένες με την επιθυμία που τις διαπερνά και τις γεμίζει. Μετά την κηδεία έμεινα μόνος και περιδιάβηκα τους τάφους. Νέοι, έφηβοι, παιδιά, βρέφη και γέροι κάτω από το χώμα.  Σκεπασμένοι από το ξύπνημα της ζωής, μακριά από τους ζωντανούς και μαζί τόσο δίπλα τους.

Ψυχοθεραπεία και πνευματικότητα: σκέψεις, διχασμοί και διλήμματα
Ψυχοθεραπεία

Όταν ρωτάω τους ανθρώπους που ζητούν ψυχοθεραπεία, «γιατί διαλέξατε εμένα ως ψυχοθεραπευτή σας;», κάποτε κάποιοι μου απαντούν: «Γιατί καταλάβαμε, απ’ τον τρόπο που γράφετε στα βιβλία σας πως είστε άνθρωπος του Θεού. Πως είστε ψυχολόγος με Χριστό. Επειδή συνδέετε την πνευματικότητα με την ψυχοθεραπεία…».

Συμπερίληψη κακότητας και αθωότητας: Ένας άκρως θεραπευτικός υπαρξιακός στόχος
θύμα και θύτης

Όσο ζω, δεν θα ξεχάσω αυτό που συνέβη όταν –σε διαφορετικές χρονικές στιγμές- πήγα να δω στον κινηματογράφο δυο ταινίες, που τότε συζητήθηκαν πολύ:
Η μια ήταν τα πάθη του Χριστού, του Mel Gibson. Η άλλη, το «Irreversible» με την Monica Bellutzi.

Ομοφοβία & Ομοερωτισμός
Ομοφοβία Ομοερωτισμός

Θυμάμαι για κάποια χρόνια συμμετείχα από την θέση του θεραπευόμενου σε μια αυτογνωστική ομάδα στην οποία συμμετείχαν μόνο άνδρες. Η συμμετοχή μου σε κείνη την θεραπευτική ομάδα υπήρξε σταθμός στην διαμόρφωση του ψυχικού μου χάρτη.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.