Ψυχολογικές θεωρίες

Οι ψυχοφυσιολογικές διαταραχές είναι διαταραχές με καθαρά σωματικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να συνδέονται με βλάβη των ιστών που συνήθως αφορούν ένα σύστημα οργάνων και που μπορεί να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα.

Οι τομείς της ψυχολογίας της υγείας και της συμπεριφορικής ιατρικής ασχολούνται με την κατανόηση του πώς επηρεάζουν την υγεία οι ψυχολογικοί παράγοντες και το στρες που σχετίζεται με αυτούς.

Οι ψυχολογικές θεωρίες προσπαθούν να ερμηνεύσουν την εμφάνιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών εστιάζοντας σε παράγοντες όπως είναι τα ασυνείδητα συναισθήματα, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ο τρόπος αντιμετώπισης και  διαχείρισης του στρες.

Ψυχαναλυτικές θεωρίες

Οι ψυχαναλυτικές θεωρίες προτείνουν ότι συγκεκριμένες συγκρούσεις που βιώνει το άτομο και τα αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με αυτές, οδηγούν σε ψυχοφυσιολογικές διαταραχές. Σύμφωνα με τον Franz Alexander που διατύπωσε την θεωρία του θυμού που δεν έχει εκφραστεί ή αλλιώς την θεωρία για τον θυμό που στρέφεται προς τον εαυτό, οι καταπιεσμένες εχθρικές ενορμήσεις δημιουργούν χρόνια αρνητικά συναισθήματα που επιδρούν αρνητικά στην υγεία.

Ο ρόλος του τρόπου σκέψης και της προσωπικότητας

Οι άνθρωποι βιώνουν στρες ως αντίδραση σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων και συνθηκών. Τα ίδια ερεθίσματα προκαλούν σε διαφορετικό βαθμό στρες σε διαφορετικά άτομα. Οι διαφορές αυτές σχετίζονται με τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται, αξιολογούν και ερμηνεύουν τα γεγονότα, αλλά και από τους τρόπους αντιμετώπισης που διαθέτουν, ορισμένοι από τους οποίους είναι ωφέλιμοι για την υγεία κι άλλοι όχι.

Οι κίνδυνοι που απειλούν το σώμα δημιουργούν στρες, αλλά και τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η μνησικακία, η ανησυχία κ.α. είναι συναισθήματα που δεν υποχωρούν εύκολα και τα άτομο δυσκολεύεται πολλές φορές να τα διαχειριστεί. Τα αρνητικά συναισθήματα αυξάνουν την δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και έτσι μπορεί να διατηρήσουν σε κατάσταση διέγερσης διάφορα συστήματα του σώματος που σχετίζονται με το στρες, αλλά και το ίδιο το σώμα σε μια κατάσταση εγρήγορσης για διαστήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που μπορεί να αντέξει.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η εκτίμηση και η αξιολόγηση ενός στρεσογόνου παράγοντα είναι καταλυτική για το πώς και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει το άτομο.

Τα άτομα που εκτιμούν ότι οι εμπειρίες, τα γεγονότα της ζωής και οι συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν υπερβαίνουν τα αποθέματα των δυνάμεων τους μπορεί να βιώνουν χρόνιο στρες και είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ψυχοφυσιολογικές διαταραχές.

Διαχρονικές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο στρες και τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας θεωρούνται, επίσης, συχνά υπεύθυνα για αρκετές διαταραχές και κυρίως για την καρδιαγγειακή νόσο. Τα άτομα που βιώνουν χρόνιο και υψηλό επίπεδο αρνητικών συναισθημάτων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, ενώ τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητα έχουν συνδεθεί και με την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η προδιάθεση που μπορεί να έχει κάποιος να βιώνει αρνητικά συναισθήματα έχει συνδεθεί με την επιβάρυνση του ανοσοποιητικού συστήματος σε διάφορες συνθήκες, ενώ η αισιοδοξία αποτελεί προβλεπτικό παράγοντα καλύτερης διάθεσης και ισχυρότερου ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, τα αισιόδοξα άτομα εκτιμούν και αξιολογούν τις στρεσογόνες καταστάσεις λιγότερο αρνητικά απ΄ ο,τι τα μη αισιόδοξα, κάτι το οποίο οδηγεί σε καλύτερη διαχείριση του στρες και συνεπώς και σε καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επειδή οι ψυχοφυσιολογικές διαταραχές αποτελούν πραγματικές σωματικές  δυσλειτουργίες, η θεραπεία τους συνήθως περιλαμβάνει φαρμακευτική θεραπεία. Ο στόχος της ψυχοθεραπείας για τις διαταραχές αυτές είναι η μείωση του στρες, του άγχους, της κατάθλιψης και του θυμού.

Συγγραφή Άρθρου

Τσιούλου Χριστίνα

tsioulou christinaΨυχολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.
Ειδίκευση στην Κλινική Ψυχοπαθολογία.

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο - Ειδικό Ψ.Υγείας

Επιλέξτε ειδικό για θέματα Ψυχολογίας Υγείας στον μοναδικό εξειδικευμένο κατάλογο του ελληνικού διαδικτύου.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Διαπροσωπικές δυσκολίες και κατάθλιψη

Τα άτομα που έχουν κατάθλιψη τείνουν να έχουν περιορισμένα κοινωνικά δίκτυα και να έχουν την πεποίθηση ότι τα άτομα του κοινωνικού τους δικτύου δεν τους παρέχουν επαρκή υποστήριξη. Η χαμηλή κοινωνική υποστήριξη μπορεί να μειώσει την ικανότητα του ανθρώπου να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής του και τον κάνει πιο ευάλωτο στην κατάθλιψη.

Πώς θα ενισχύσουμε την ψυχική μας υγεία
ψυχική υγεία

"Η ψυχική υγεία συνεπάγεται συμπεριφορά θερμή, γενναιόδωρη και γεμάτη κατανόηση, συναίσθημα τρυφερό, στάση εγκάρδια και πράξεις αλληλεγγύης", Χόρχε Μπουκάι ''Ο Δρόμος της ευτυχίας''.

Τι εννοούμε λέγοντας ψυχική υγεία; Από τι καθορίζεται η ψυχική υγεία;

Ο ρόλος της εργασίας στην ζωή
εργασία ζωή

Όταν κάποτε είχε ζητηθεί από τον Σ. Φρόυντ να ορίσει τους στόχους μιας υγιούς ψυχικής ζωής, η απάντηση του ήταν η εξής: «Να αγαπάς και να εργάζεσαι». Η σημασία που δίνουμε στις σχέσεις μας και στην πιθανή απώλειά τους είναι συχνά προφανής, ενώ η σημασία που έχει η εργασία μας στην ζωή μας συχνά μας διαφεύγει.

Ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή
Ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή

Η ψυχαναγκαστική- καταναγκαστική διαταραχή χαρακτηρίζεται από επίμονες και ανεξέλεγκτες σκέψεις ή παρορμήσεις (ψυχαναγκασμοί) και από την ανάγκη επανάληψης συγκεκριμένων πράξεων (καταναγκασμοί). Φυσικά, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανεπιθύμητες σκέψεις μερικές φορές, όπως κάποιο τραγούδι ή κάποια μελωδία που «κολλάει» στο μυαλό μας, ή την παρόρμηση να κάνουμε κάτι επικίνδυνο.

Πώς συνδέεται ο αρνητικός τρόπος σκέψης με την κατάθλιψη
κατάθλιψη

Τα ψυχολογικά προβλήματα δεν είναι απαραίτητα προϊόν μυστηρίων και αδιαπέραστων δυνάμεων, αλλά μπορούν να προκύψουν από απλές διαδικασίες όπως η εσφαλμένη γνώση, η εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων - Aaron Beck.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.