Βάλτε στόχο, να  αφιερώνετε έστω λίγα λεπτά την ημέρα στο διάβασμα. Μπορείτε για παράδειγμα να διαβάζετε έστω 10 σελίδες, κάθε ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, στο τέλος του μήνα θα έχετε διαβάσει 300 σελίδες ή αλλιώς, ένα ολόκληρο βιβλίο!

Καθώς διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του 2023, η ομάδα του βιβλιοπωλείου ψυχολογίας συγκέντρωσε και σας προτείνει 12 βιβλία αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης που πρέπει να υπάρχουν στη λίστα σας.

Τα βιβλία αυτά θα σας βοηθήσουν να ενδοσκοπήσετε, να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, να αλλάξετε, να σας.. φροντίσετε!

Με 10 σελίδες διάβασμα την ημέρα, μπορείτε να διαβάσετε 12 βιβλία μέσα στο 2023, ένα κάθε μήνα...

Τα βιβλία αυτοβελτίωσης που πρέπει να έχεις στη λίστα σου για το 2023

1. Η ανατομία του άγχους - Ellen Vora

Βασισμένη στα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία και στην κλινική εμπειρία της Dr Vora, η Ανατομία του άγχους προσφέρει μια φρέσκια ματιά που έλειπε από τον χώρο της ψυχικής υγείας, μαζί με εφαρμόσιμες στρατηγικές βελτίωσης της διάθεσης.

Μεγάλο μέρος του άγχους ξεκινάει από το σώμα και συχνά είναι αποτέλεσμα φαινομενικά αθώων ανισορροπιών, όπως η απότομη πτώση του σακχάρου ή η έλλειψη ύπνου.

Αυτό το είδος του άγχους είναι αποτρέψιμο με απλές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μας, όπως η μείωση της καφεΐνης, η σταθεροποίηση του σακχάρου, η προτεραιοποίηση της ξεκούρασης και η αναθεώρηση της σχέσης μας με την τεχνολογία.

Αποκτήστε το νέο βιβλίο της Ellen Vora - Ανατομία του άγχους, από το βιβλιοπωλείο του Psychology.gr

2. Η φωνή στο κεφάλι μας - Ethan Kross

Όλοι έχουμε μια φωνή στο κεφάλι μας. Μας κατευθύνει προς τους στόχους μας, μας βοηθάει να αποφεύγουμε λάθη και μας υπενθυμίζει τις ευτυχισμένες στιγμές. Όμως εξίσου εύκολα μπορεί να γίνει εχθρός μας, αναμασώντας τα λάθη μας και αναπαράγοντας καθημερινές ντροπιαστικές στιγμές. Πριν το καταλάβουμε, οι σκέψεις μας καταλαμβάνονται από μια σταθερή αρνητική «φλυαρία».

Πώς αυτή η τόσο δυνατή και σοφή εσωτερική φωνή μπορεί να γίνει ο χειρότερος κριτής μας; Και πώς μπορούμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο;

Αποκτήστε το βιβλίο Η φωνή στο κεφάλι μας από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

3. Γιατί δε μου το είχε είπε κανείς; - Julie Smith

Το βιβλίο βασίζεται στην πρωτότυπη ιδέα της Βρετανίδας κλινικής ψυχολόγου Τζούλι Σμιθ να απλουστεύει και να εκλαϊκεύει διδάγματα και τεχνικές της ψυχοθεραπείας, συμπυκνώνοντάς τα σε σύντομες και πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίζουμε με ανθεκτικότητα τις δυσκολίες που φέρνει στον δρόμο μας η ζωή. Χάρη σε αυτήν καθιερώθηκε ως η δημοφιλέστερη ψυχολόγος στο TikTok.

Αποκτήστε το βιβλίο Γιατί δεν μου το είχε πει κανείς, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

4. Πέντε λεπτά θεραπεία - Sarah Crosby

Τι σημαίνει να είσαι ο εαυτός σου?;
Τι σημαίνει να είσαι αυθεντικός?;

Η ψυχοθεραπεύτρια Sarah Crosby μας βοηθά να βρούμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, προσφέροντας πληροφορίες για την κατανόηση του εαυτού μας και των στόχων μας και οδηγίες για να αλλάξουμε όσα μας βασανίζουν.

Κανείς δεν μπορεί να μας πει ποιοι είμαστε πραγματικά – μόνο εμείς οι ίδιοι το γνωρίζουμε. Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσουμε όσα διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μας και όσα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητά μας.

Κάθε κεφάλαιο εξετάζει μια διαφορετική πτυχή της ζωής μας: τη δημιουργία σημαντικών σχέσεων, τη φροντίδα του εαυτού, την κατανόηση των αντιδράσεών μας, το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την απώλεια, το άγχος, τη μοναξιά.

Αποκτήστε το βιβλίο 5 Λεπτά Θεραπεία από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

5. Οι πέντε κλέφτες της ευτυχίας - John Izzo

Η ευτυχία είναι η φυσική μας κατάσταση, για καθέναν από εμάς και για την ανθρωπότητα συνολικά.

Ο John Izzo υποστηρίζει ότι πέντε τρόποι σκέψης είναι οι "κλέφτες" που ληστεύουν την ευτυχία για την οποία όλοι προοριζόμαστε από φυσική προδιάθεση: οι "κλέφτες" του Ελέγχου, της Κατανάλωσης, της Έπαρσης, της Ευκολίας και του Φθόνου.

Ένα στοχαστικό ανάγνωσμα που θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε και να υπερασπιστούμε την ευτυχία, που είναι ο φυσικός μας προορισμός, δημιουργώντας παράλληλα έναν κόσμο που όλοι θέλουμε να ζήσουμε.

Αποκτήστε το βιβλίο Οι πέντε κλέφτες της ευτυχίας από το βιβλιοπωλείο του Psychology.gr

6. 12 Kανόνες για τη ζωή - Jordan B. Peterson

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος κλινικός ψυχολόγος Jordan B. Peterson έχει επηρεάσει τον σύγχρονο τρόπο κατανόησης της προσωπικότητας και έχει γίνει ένας από τους πιο διάσημους διανοούμενους της εποχής μας.

Οι διαλέξεις του πραγματεύονται από τις ερωτικές σχέσεις και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών έως τη μυθολογία και τη Βίβλο, και τις έχουν παρακολουθήσει δεκάδες εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο.

Σε μια εποχή με πρωτόγνωρες αλλαγές και τεράστια πολιτική και κοινωνική πόλωση, το ειλικρινές και αναζωογονητικό μήνυμά του για την αξία της ατομικής ευθύνης και τη σοφία του αρχαίου κόσμου έχει βρει παγκόσμια απήχηση.

Σε αυτό το βιβλίο, που θεωρείται πλέον σταθμός για την προσωπική ανάπτυξη, παρουσιάζει 12 θεμελιώδεις και πρακτικούς κανόνες για το πως να ζήσουμε μια ζωή γεμάτη νόημα

Αποκτήστε το βιβλίο 12 κανόνες για τη ζωή, από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

7. Brainfit. Γυμνάζοντας τον εγκέφαλο για μια καλύτερη ζωή - Anders Hansen

Υπάρχει στ’ αλήθεια τρόπος να μειώσουμε το στρες τονώνοντας παράλληλα τη μνήμη μας; Να βελτιώσουμε το IQ μας επιβραδύνοντας παράλληλα τη διαδικασία της γήρανσης; Να γίνουμε πιο δημιουργικοί ενισχύοντας ταυτόχρονα την ικανότητα συγκέντρωσης; Η απάντηση είναι απλή: κίνηση. Όλα τα δεδομένα της έρευνας στις νευροεπιστήμες σήμερα κατατείνουν, περισσότερο από ποτέ, στο συμπέρασμα πως η θετική επίδραση της σωματικής άσκησης στις γνωστικές μας λειτουργίες είναι, το λιγότερο, εντυπωσιακή.

Στο Brainfit, ο Σουηδός ψυχίατρος Άντερς Χάνσεν μάς ξεναγεί, με απλό και εμπνευσμένο τρόπο, στον κόσμο του εγκεφάλου συνολικά, παρουσιάζοντας τα πιο σύγχρονα ευρήματα για την υγεία του κέντρου της ύπαρξής μας. Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, καταλαβαίνουμε, μεταξύ πολλών άλλων, το πώς και το γιατί η σωματική άσκηση είναι η καλύτερη προστασία από την άνοια, γιατί η γυμναστική αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης στα παιδιά, πώς μπορεί να τα βοηθήσει όταν παρουσιάζουν ΔΕΠΥ, τι είναι αυτό που κάνει την «ευφορία του δρομέα» να βελτιώνει την υγεία και τη διάθεσή μας

Αποκτήστε το βιβλίο Brainfit. Γυμνάζοντας τον εγκέφαλο για μια καλύτερη ζωή από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

8. Ο θεραπευτικός εαυτός - Deepak Chopra

Στον Θεραπευτικό εαυτό µάς εξηγούν πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό µας σύστηµα και πώς µπορούµε να το θωρακίσουµε για όλη µας τη ζωή. Η υγεία µας δέχεται συνεχείς απειλές: τοξίνες του περιβάλλοντος, επιδη­µίες, επιθετικά µικρόβια και ιοί, καθώς και το ίδιο το πέρασµα του χρόνου, η διαδικασία του γήρατος. Παρ’ όλ’ αυτά η καλή υγεία και η µακροζωία είναι σε µεγάλο βαθµό στο χέρι µας. Τα συµπτώµατα των ασθενειών δεν εµφανίζονται αµέσως, κι εµείς πρέπει όχι µόνο να µάθουµε να τα διαβάζουµε όσο πιο έγκαιρα γίνεται, αλλά κυρίως να παίρνουµε µέτρα, να εφαρµόζουµε στρατηγικές που θα κρατήσουν µακριά τις ασθένειες.

Αποκτήστε το βιβλίο Ο θεραπευτικός εαυτός από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

9. Η ελευθερία είναι επιλογή - Edith Eger

Η Dr Edith Eger επέζησε από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, και κατάφερε να γιατρέψει τις πληγές της και να ταξιδέψει προς την ελευθερία. Έγινε ψυχολόγος και βοήθησε με τη σειρά της άλλους ανθρώπους να θεραπεύσουν τα δικά τους τραύματα. Χιλιάδες άτομα από όλο τον κόσμο τής έγραψαν ότι η ιστορία της τους έδωσε την έμπνευση που χρειάζονταν για να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους.

Με αυτά τα λόγια κατά νου, η Eger αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο με πρακτικές συμβουλές για το πώς εμείς, και κανένας άλλος, θα βοηθήσουμε τον εαυτό μας να σπάσει τα καταστροφικά μοτίβα του παρελθόντος που τον εγκλωβίζουν.
Εξίσου δυσβάσταχτη φυλακή με τους τοίχους και τα συρματοπλέγματα είναι η φυλακή που δημιουργούν οι σκέψεις μας
Γεμάτο ενσυναίσθηση, σοφία και χιούμορ, το Η ελευθερία είναι επιλογή καταγράφει πόσο ευάλωτοι είμαστε στους αυτοπεριορισμούς μας και, ταυτόχρονα, μας δίνει την κατάλληλη ενθάρρυνση για να βρούμε γιατρειά και να απολαύσουμε την πραγματική ελευθερία που μας αξίζει.

Αποκτήστε το βιβλίο Η ελευθερία είναι επιλογή από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

10. Βάλε τον εαυτό σου πρώτο - Emma Reed Turrell

Όλοι θέλουμε να είμαστε αρεστοί, να μας εγκρίνουν και να μας αποδέχονται. Είναι στη φύση μας. Γι’ αυτό άλλωστε συνηθίζουμε να στηρίζουμε τους άλλους και να τους βοηθάμε να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αυτό από μόνο του δεν είναι φυσικά κακό.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν, κατά την προσπάθειά μας να ευχαριστήσουμε τους άλλους, παραβλέπουμε τις δικές μας ανάγκες.

Η ψυχοθεραπεύτρια Emma Reed Turrell δουλεύει καθημερινά με ανθρώπους που θέλουν πάντα να ευχαριστούν τους άλλους και έτσι καταλήγουν να παγιδεύονται σε δύσκολα διλήμματα, καθώς στη ζωή δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους. Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε το δικαίωμα ν’ αρέσουμε πρώτα απ’ όλα στον εαυτό μας.

Αντί λοιπόν να προσπαθούμε συνεχώς να ευχαριστούμε τους άλλους, αυτό που μας προτείνει η συγγραφέας είναι να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας και να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Το Βάλε τον εαυτό σου πρώτο μπορεί να μας δώσει τη δύναμη να ορθώσουμε το ανάστημά μας κι αντί να σιωπούμε να τολμάμε να μην είμαστε αρεστοί.

Πάνω απ’ όλα όμως, μέσα από αυτό το βιβλίο μαθαίνουμε ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να νοιαστούμε πραγματικά για τους άλλους: να νοιαστούμε πραγματικά για τον εαυτό μας.

Αποκτήστε το βιβλίο Βάλε τον εαυτό σου πρώτο, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

11. Της αγκαλιάς βιβλίο - Matt Haig

Στοχασμοί για την ελπίδα, την επιβίωση και το θαύμα της ζωής.

Και μέσα στο σκοτάδι, ακόμα και τα πιο μικροσκοπικά θραύσματα φωτός μπορούν να λάμψουν, να αιχμαλωτίσουν την προσοχή μας και ίσως ακόμα και να μας οδηγήσουν στον προορισμό μας…

Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από μια μικρή ελπίδα που δεν το βάζει κάτω.

Αυτό το βιβλίο είναι μια συλλογή από μικρά νησιά ελπίδας. Συγκεντρώνει παρηγορητικά λόγια και ιστορίες που μας προσφέρουν έναν νέο τρόπο να δούμε τον εαυτό μας και τον κόσμο.

Ο αγαπημένος συγγραφέας Ματ Χέιγκ συνδυάζει το απομνημόνευμα με τον φιλοσοφικό στοχασμό, αντλώντας έμπνευση από σπουδαίες προσωπικότητες όλων των εποχών, από τον Μάρκο Αυρήλιο και τη Νέλι Μπλάι έως την Έμιλι Ντίκινσον και τον Τζέιμς Μπόλντουιν.

Όταν χρειάζεστε τα σοφά λόγια ενός φίλου, την παρηγοριά μιας αγκαλιάς ή μια υπενθύμιση ότι η ελπίδα μπορεί να βρεθεί στα πιο απίθανα μέρη, πάρτε στα χέρια σας αυτό το μικρό βιβλίο.

Αποκτήστε το βιβλίο Της αγκαλιάς βιβλίο από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

12. Άλλαξε ερωτήσεις, άλλαξε ζωή - Adams, Marilee

Οι ερωτήσεις που θέτουμε στον εαυτό μας βρίσκονται στον πυρήνα του τρόπου με τον οποίο ακούμε, συμπεριφερόμαστε, σκεφτόμαστε και χτίζουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους -είτε ως άτομα είτε ως οργανισμοί ή εταιρείες.

Κανείς όμως δεν μας έμαθε πώς να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις, ερωτήσεις που μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρη τη ζωή μας, να αλλάξουν το μέλλον μας και να μας ανοίξουν νέους δρόμους, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά.

Αποκτήστε το βιβλίο Άλλαξε ερωτήσεις, άλλαξε ζωή, από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Καλή χρονιά... αυτοβελτίωσης και ψυχικής υγείας!!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Γκαλτέμης Αλέξανδρος

gkaltemis alexΤμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας.
Μετάφραση ξενόγλωσσου περιεχομένου, επιμέλεια άρθρων.