Η ομάδα του εξειδικευμένου βιβλιοπωλείου ψυχολογίας του Psychology.gr σας παρουσιάζει 10 βιβλία Συμβουλευτικής Γονέων που κυκλοφόρησαν πρόσφατα / κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς!

Είναι βιβλία που αναρτήθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Βιβλιοπωλείο μας, όμως δεν πρόκειται για βιβλία που έχουμε προλάβει να διαβάσουμε, επομένως δεν τα προτείνουμε ως επιλεγμένα, όπως κάναμε σε προηγούμενα παρόμοια άρθρα μας. Τα παραθέτουμε ωστόσο, ως νέες κυκλοφορίες, προκεμένου ο κάθε ενδιαφερόμενος να δει και να κρίνει εάν επιθυμεί κάποιο από αυτά. 

Ακολουθεί η σχετική λίστα, στην οποία εύκολα θα διαπιστώσετε πως η Μαρία Μοντεσσόρι... έχει την τιμητική της!

Μεγαλώνοντας (με) το παιδί μου

Το βιβλίο του είναι ένας σύγχρονος οδηγός επιβίωσης για οικογένειες και άτομα, που βοηθάει τον κάθε αναγνώστη να ανακαλύπτει μόνος του ότι ένα αδιέξοδο μπορεί να αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία. Χωρίς διδακτισμό, με ύφος χαλαρό, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στη διεισδυτικότητα και στην αντικειμενικότητα, είναι τελικά ένα πολύτιμο βιβλίο, με αστείρευτο χιούμορ και άκρως μεταδοτικό κέφι για ζωή!

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το βιβλίο Μεγαλώνοντας με το παιδί μου, στο εξειδικευμεύνο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

10 κανόνες για ανθεκτικά παιδιά

Στο 10 κανόνες για ανθεκτικά παιδιά ο Joe De Sena παρουσιάζει τις 10 αρχές σύμφωνα με τις οποίες μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν ανθεκτικότητα.

Η πραγματική ψυχική ανθεκτικότητα αποτελεί προαπαιτούμενο για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων με ηρεμία και αυτοπεποίθηση, έτσι ώστε τα παιδιά να μην αμφιταλαντεύονται, να μην αγχώνονται και να μη θυμώνουν, αλλά να αποδέχονται τις αποτυχίες και τα εμπόδια και να μαθαίνουν να θέτουν στόχους.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το βιβλίο 10 Κανόνες για ανθεκτικά παιδιά, στο εξειδικευμεύνο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Ώρα για ύπνο

Μια απλή και ξεκάθαρη μέθοδος που θα βοηθήσει τα παιδιά να κοιμούνται καλά και τους γονείς τους καλύτερα!

Οι περισσότεροι γονείς έχουν να διηγηθούν ιστορίες ταλαιπωρίας και συνεχόμενης αυπνίας από τους πρώτους μήνες ή ακόμη και από τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών τους.

Η Dorit Kreiser είναι μαία, σύμβουλος γονέων, ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια ύπνου, ενώ πολλοί γονείς που έχουν συνεργαστεί μαζί της την αποκαλούν «νεράιδα του ύπνου»! Είναι ο άνθρωπος που τους έμαθε ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι για να κοιμηθεί το μωρό τους ήρεμα καθ’ όλη τη διάρκεια μια νύχτας, αλλά υπάρχει μια απλή και δοκιμασμένη μέθοδος 6 σταδίων που θα φέρει την ησυχία και την ηρεμία στο σπίτι και στη ζωή τους.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το βιβλίο Ώρα για ύπνο, στο εξειδικευμεύνο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Το παιδί μου δεν συγκεντρώνεται και δεν ηρεμεί! Πώς να το βοηθήσω;

To παιδί σας είναι πολύ ζωηρό, υπερκινητικό; Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και να συγκρατήσει την υπερβολική του ενέργεια, κινδυνεύοντας να αποµονωθεί;

Αυτό το εικονογραφηµένο βιβλίο συνδυάζει τη θεωρία µε την πράξη και σας δείχνει τον τρόπο να κατανοήσετε τη συµπεριφορά του παιδιού και να το καθοδηγήσετε σωστά.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το βιβλίο Το παιδί μου δεν συγκεντρώνεται και δεν ηρεμεί, στο εξειδικευμεύνο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να ελέγχει τη διάθεσή του

Όλοι μας έχουμε διακυμάνσεις στη διάθεσή μας και ξεσπάσματα θυμού, πόσο μάλλον τα παιδιά που αναπτύσσουν ακόμη τη συναισθηματική τους επίγνωση. Αν και δεν είναι κακό ένα παιδί να είναι ευαίσθητο, όμως οι συχνές εναλλαγές και τα έντονα συναισθήματα μπορεί να κάνουν τη ζωή του δύσκολη. Αυτός ο οδηγός θα σας δώσει τις ιδέες και τις συμβουλές που χρειάζεστε για να δείξετε στο παιδί σας πώς να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και να τα εκφράζει με υγιείς τρόπους.

  • Βοηθήστε το να υιοθετήσει σωστές συνήθειες στη διατροφή και τον ύπνο του
  • Φτιάξτε μαζί του μια λίστα με τις επιθυμητές αντιδράσεις του σε περίπτωση που νιώσει θυμό ή αναστάτωση
  • Μάθετέ του απλές ασκήσεις χαλάρωσης
  • Αναγνωρίστε πότε πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το βιβλίο Πως να βοηθήσω το παιδί μου να ελέγχει τη διάθεση του, στο εξειδικευμεύνο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Μοντεσσόρι - 60 παιχνίδια και δραστηριότητες για μικρά παιδιά

Βοηθήστε τα µικρά παιδιά να αναπτυχθούν σωστά µε προσεκτικά επιλεγµένες µοντεσσοριανές δραστηριότητες.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου είναι καθοριστικά για την κοινωνικο-συναισθηµατική και νευρολογική του εξέλιξη. Ενθαρρύνετε τη µάθηση και το ενδιαφέρον για ανακάλυψη των παιδιών µέσα από ποικίλες δραστηριότητες που βασίζονται στον ολιστικό και παιδοκεντρικό χαρακτήρα της µεθόδου Μοντεσσόρι και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία τους.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το βιβλίο Μοντεσσόρι - 60 παιχνίδια και δραστηριότητες για μικρά παιδιά, στο εξειδικευμεύνο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Κάθε παιδί είναι μοναδικό ...και χρειάζεται την ανατροφή που του ταιριάζει

Βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, η βραβευμένη ερευνήτρια και καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Danielle Dick αναλύει μια διαφορετική προσέγγιση στη διαπαιδαγώγηση που εστιάζει στον μοναδικό γενετικό «κώδικα» κάθε παιδιού.
Η βραβευμένη καθηγήτρια Danielle Dick έρχεται να καταρρίψει τον μύθο ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι γονείς μπορούν από μόνες τους να καθορίσουν τη συμπεριφορά και το μέλλον ενός παιδιού.

Η Dick εισάγει τους αναγνώστες στις τρεις διαστάσεις που βρίσκονται στη ρίζα της μοναδικής προδιάθεσης κάθε παιδιού –την εξωστρέφεια, τη συναισθηματικότητα και τον ηθελημένο έλεγχο ή αυτοέλεγχο και δείχνει ότι, στην πραγματικότητα, το κλειδί για να αναθρέψουν οι γονείς παιδιά που θα γίνουν ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι ενήλικες είναι να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους στην προσωπικότητα των παιδιών.

Προσφέροντας ένα σημαντικό μήνυμα, το Κάθε παιδί είναι μοναδικό εξηγεί στους γονείς ότι το σημαντικότερο έργο τους είναι να βοηθήσουν τα παιδιά τους να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του αληθινού τους εαυτού.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το βιβλίο Κάθε παιδί είναι μοναδικό και χρειάζεται την ανατροφή που του ταιριάζει, στο εξειδικευμεύνο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Το θαύμα της γονεϊκότητας

Στη γονεϊκότητα, τα παιδιά μας γίνονται δάσκαλοί μας στον ίδιο βαθμό που είμαστε δάσκαλοί τους. Οι δυσκολίες τους και η ανυπακοή, τα όσα ανακαλύπτουν σε περιοχές πέρα από τη φαντασία μας, γίνονται ζωντανές υπομνήσεις του ελέους του Θεού που υπομένει τα πάντα για τον καθένα.

Τα παιδιά των οποίων είμαστε οι γονείς, είναι αναπόφευκτα και τα εντός ημών παιδιά, αυτά που ανακαλεί η παρουσία των παιδιών μας. Αν δώσουμε προσοχή, μας βοηθούν να επανανακαλύψουμε περιοχές του εαυτού μας που έχουμε χάσει· τραύματα που δεν έχουν γιατρευτεί και συνεχίζουν να πονούν, ανεκπλήρωτους καημούς που σιγοκαίνε. Καθένας μας, ενώπιον των παιδιών μας και των ψυχών μας, βρίσκεται στην παρουσία του Χριστού που μας υπενθυμίζει: «Ἄφετε τά παιδία καί μή κωλύετε αὐτά ἐλθεῖν πρός με» (Ματθ. 19,4). Και: «Ἐάν μή στραφῆτε καί γένησθε ὡς τά παιδία, οὐ μή εἰσέλθητε εἰς τήν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν» (Ματθ. 18,3).

Ελπίζω οι ιστορίες αυτού του βιβλίου –μικροί θησαυροί από την καρδιά ενός πατέρα, συναντήσεις με τα παιδιά και τα εγγόνια μου– να χρησιμεύσουν ώστε να ενθαρρύνουν και άλλους και να αποκαλύψουν κάτι από τη βαθιά σημασία και τον δυναμισμό που έχουν ως πνευματικός δρόμος.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το βιβλίο Το θαύμα της γονεϊκότητας, στο εξειδικευμεύνο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Μοντεσσόρι: Από 6 έως 12 ετών

Η μοντεσσοριανή παιδαγωγική μέθοδος για το παιδί των έξι έως δώδεκα ετών έχει ως στόχο να το βοηθήσει να μάθει να σκέφτεται μόνο του. Είναι σημαντικές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η στήριξη και η εμψύχωσή του από ένα κατάλληλο περιβάλλον.

Η οργάνωση αυτής της στήριξης συνιστά τον πυρήνα της μοντεσσοριανής αγωγής, που υποστηρίζει ότι, αν συνοδεύσουμε το παιδί στη φυσική του ανάπτυξη με σεβασμό στις ικανότητες και τις ανάγκες του, θα έχει αποκτήσει ως έφηβος επίγνωση του εαυτού του.

Οι συγγραφείς του βιβλίου μοιράζονται, ως μοντεσσοριανοί εκπαιδευτές, τις γνώσεις και την εμπειρία τους για να μπορέσουμε να εντάξουμε τη μοντεσσοριανή μέθοδο στην καθημερινότητά μας και να βοηθήσουμε το παιδί μας να είναι ευτυχισμένο, αυτόνομο, δημιουρ­γικό, ένα πνεύμα ανοιχτό στον κόσμο!

Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται η μοντεσσοριανή παιδαγωγική μέθοδος από την ηλικία των έξι έως δώδεκα χρονών

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το βιβλίο Μοντεσσόρι από 6 έως 12 ετών, στο εξειδικευμεύνο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

60 δραστηριότητες Μοντεσσόρι για το μωρό μου

Αυτό το βιβλίο, ακολουθώντας την παιδαγωγική της Μαρίας Μοντεσσόρι για τα πολύ μικρά παιδιά, από τη γέννηση έως την ηλικία των 15 μηνών, μας δίνει ιδέες και μας προτείνει δραστηριότητες για:

  • να προετοιμάσουμε το δωμάτιο του νεογέννητου,
  • να επιλέξουμε τα κατάλληλα υλικά για κάθε φάση της εξέλιξης των αισθήσεών του,
  • να το συντροφεύσουμε κατά την ανάπτυξη των ικανοτήτων του,
  • να ενθαρρύνουμε την αυτονομία του και «να το βοηθάμε να κάνει μόνο του» πολλά πράγματα,
  • να διατηρούμε στο σπίτι ήρεμο και θετικό κλίμα.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το βιβλίο 60 δραστηριότητες Μοντεσσόρι για το μωρό μου, στο εξειδικευμεύνο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr