Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί ποιος είναι ο ουσιαστικός ρόλος του έρωτα στη ζωή μας. Ο καθένας από μας, σύμφωνα με τα βιώματά του, έχει αναπτύξει συγκεκριμένες απόψεις όσον αφορά το μεγάλο αυτό φιλοσοφικό ερώτημα. Πώς ορίζεται όμως τελικά ο έρωτας και πώς μας επηρεάζει;

H oμάδα του Psychology.gr έχει συγκεντρώσει μια λίστα βιβλιών που δίνουν απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις εκφάνσεις του έρωτα σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Το νόημα του έρωτα

 Η δρ Sue Johnson μέσω του βιβλίου της, «Το νόημα του έρωτα», μας μυεί σε μια επαναστατική νέα αντίληψη για τον έρωτα, μια οπτική αισιόδοξη και πρακτική. Θεμελιωμένη στην επιστήμη, αυτή η προσέγγιση μας αποκαλύπτει ότι ο έρωτας είναι ζωτικής σημασίας για μας, είναι κατ' εξοχήν λογικός και κατανοητός. Με λίγα λόγια, ο έρωτας «έχει νόημα».

 Γιατί να το διαβάσεις:

Σύμφωνα με τη συγγραφέα η αγάπη αποτελεί ένα από τα υλικά για τη συνταγή της επιβίωσης και της καλής υγείας, της ευτυχίας και της νεότητας. Ένα βιβλίο γεμάτο έυχρηστες συμβουλές, κατάλληλο για σένα που θέλεις να μάθεις πώς να καλλιεργείς την ικανότητα δόμησης μακροχρόνιων συναισθηματικών σχέσεων, βασισμένων στην αγάπη, την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη.

Αποκτήστε το βιβλίο Tο νόημα του έρωτααπό το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν... (για τους αιρετικούς της αγάπης)

Το βιβλίο των ερώτων είναι το τέταρτο του συγγραφέα και η προσωπική του πρόταση για μια ιδιότυπη και πολυδιάστατη μελέτη του έρωτα στα 1000+1 πρόσωπά του.

Τα διάφορα Κεφάλαια του βιβλίου, χωρίς προκαταλήψεις αναγκαστικής αισιοδοξίας και «στρογγυλεμένες» γωνίες, αγγίζουν διάφορες όψεις του έρωτα.

Το βιβλίο των ερώτων, σύμφωνα με τον συγγραφέα, στοχεύει να γίνει εργαλείο ευέλικτο για τον καθένα που ψάχνει να χαράξει τη δική του αλήθεια στο πώς συναντά, αγαπά, ερωτεύεται και ποθεί τον Άλλον.

Γιατί να το διαβάσεις:

Το βιβλίο εμβαθύνει στη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας - πολύ πέρα από το ανακριτικό φως της νόησης και της συνείδησής μας.

Αποκτήστε το βιβλίο των Ερώτων, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας: Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης 

Έρως και ψυχή

Η ζωή μας είναι ένα ταξίδι. Ένα μυητικό ταξίδι με τα περάσματα και τις επισταθμίες του.

Τα περάσματα αυτά του ταξιδιού της ζωής μας δεν είναι παρά στάδια εξέλιξης της συνείδησης και κατ' επέκταση της ψυχής μας. Ορισμένα από τα εξελικτικά αυτά στάδια του ανθρώπινου συνειδητού και πιο συγκεκριμένα της θηλυκής αρχής που το «γέννησε», εξετάζονται σε αυτό το βιβλίο.

Γιατί να το διαβάσεις:

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε σένα που αναζητάς το βαθύτερο νόημα που υπάρχει στις σχέσεις των δύο φύλων και πιο συγκεκριμένα στο πώς απρόσωπες και εγωκεντρικές ερωτικές σχέσεις μπορούν να μεταμορφωθούν σε σχέσεις προσώπου προς πρόσωπο.

Απευθύνεται ακόμα σε όσους αναζητούν την αυτογνωσία, τη σωστή εκτίμηση των αξιών της ζωής και την κατανόηση της αγάπης, μέσα από την οριακή βίωση του ερωτικού πάθους.

Τέλος, ενδιαφέρει αυτούς που αναζητούν τους πνευματικούς θησαυρούς που κρύβουν οι μύθοι και τα παιδικά παραμύθια, αλλά και τη σημασία τους για τη μοναδική πορεία που πρέπει να κάνει ο κάθε άνθρωπος προς την αυτοκατανόηση και τη βιωματική αυτοπραγμάτωση του, ως μοναδικό και ανεπανάληπτο πρόσωπο αυτού του κόσμου.

Αποκτήστε το βιβλίο Έρως και ψυχήαπό το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Η αγάπη, ο έρωτας και η φιλία

Κανείς δεν μπορεί να δώσει μία μόνο απάντηση στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής. Δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος σκέψης. Ο καθένας χρειάζεται να ψάξει, να ανακαλύψει, να δημιουργήσει τον δικό του τρόπο.

Γιατί να το διαβάσεις:

Στο βιβλίο αυτό αντιπαρατίθενται δώδεκα ιδέες γύρω από το τι είναι αγάπη, έρωτας και φιλία: Κάποιοι αγαπούν τον εαυτό τους, άλλοι όχι... Κάποιοι λένε πως η φιλία γεννιέται και πεθαίνει στη στιγμή, άλλοι πως χτίζεται χρόνο με το χρόνο. Εσύ τι λες;

Αποκτήστε το βιβλίο Η αγάπη, ο έρωτας και η φιλίααπό το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Έρωτας ή τίποτα

«Έρωτας ή τίποτα», ένα βιβλίο για τον έρωτα σε καιρούς μεταμοντέρνους. «Έρωτας ή τίποτα», αφού ο έρωτας δεν αφορά ένα συναίσθημα που προκύπτει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά αποτελεί τη δυνατότητα να κατανοήσει κανείς εμπειρικά το νόημα της ύπαρξης.

Γιατί να το διαβάσεις:

Εάν πιστεύεις πως η παραίτηση από το να είμαστε ερωτικοί, οδηγεί στην παραίτηση από την ίδια τη ζωή. Τίποτα: Το κενό. Το άδειο. Η απουσία. Η εγκατάλειψη. Η ανυπαρξία. Ο θάνατος.

Το «Έρωτας ή τίποτα», είναι ένα βιβλίο για όλους εκείνους που δεν αποδέχονται το συμβιβασμό της μετριότητας.

Αποκτήστε το βιβλίο Έρωτας ή τίποτααπό το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Ιστορίες αγάπης

Στο πιο προσωπικό βιβλίο της, η διάσημη θεωρητικός και ψυχαναλύτρια Τζούλια Κρίστεβα αποπειράται να διερευνήσει ένα από τα πιο δύσκολα ανθρώπινα θέματα: τον έρωτα σε όλες τις εκφάνσεις του. Εκκινώντας από την παραδοχή ότι η ερωτική γλώσσα είναι ανεπαρκής για να εκφράσει το πάθος, την οδύνη, την ευτυχία του έρωτα, η Κρίστεβα επιχειρεί να συνθέσει μια νέα φιλοσοφία του έρωτα.

Γιατί να το διαβάσεις:

 Αν πιστεύεις ότι η εξής φράση σε εκφράζει: «Όσο πίσω κι αν γυρίζω αναπολώντας τους έρωτές μου, δυσκολεύομαι να μιλήσω γι' αυτούς. Τούτη η έξαψη βρίσκεται πέραν του ερωτισμού, ως υπέρμετρη ευτυχία αλλά και καθαρή οδύνη: αμφότερες μετατρέπουν τις λέξεις σε πάθος.

Αποκτήστε το βιβλίο Ιστορίες αγάπηςαπό το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Η μαγεία του έρωτα

Τι είναι έρωτας;

Δύσκολη ερώτηση.

Είναι σαν να ρωτάς τι είναι Θεός, τι είναι ζωή, τι είναι αγάπη.

Οι φιλόσοφοι λένε ότι είναι η παγίδα του Θεού για τη διαιώνιση του είδους. Είναι όλα μαζί ή το σκίρτημα της καρδιάς πριν από τη γνώση; Σίγουρα είναι μια ακατανίκητη, παθιασμένη, ασυγκράτητη, ακαταγώνιστη, ενθουσιώδης, παράφορη, ζωηρή ορμή μεταξύ των φύλων, που σχετίζεται με την επιθυμία να γίνουν ένα.

Γιατί να το διαβάσεις:

Στα 43 κεφάλαια αυτού του βιβλίου αναλύονται όλα τα είδη του έρωτα, ενοχικός, πλατωνικός, αγοραίος, εφηβικός, παράφορος, κεραυνοβόλος, θείος, απρόσμενος, και δίνονται απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που μας απασχολούν σχετικά με τον έρωτα:

- Πού οδηγούν οι παράλληλες σχέσεις;

- Η απιστία γκρεμίζει τον γάμο;

- Το διαδίκτυο ευνοεί τον έρωτα;

- Τι είναι ο ομόφυλος έρωτας;

- Ο έρωτας κοιτάει χρόνια;

- Υπάρχει τέλος στον έρωτα;

Αφεθείτε στη μαγεία του έρωτα. Ο έρωτας αλλάζει τον κόσμο.

Ερωτευτείτε όσο είναι καιρός.

Αποκτήστε το βιβλίο Η μαγεία του έρωτααπό το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Σαίξπηρ για ερωτευμένους, 72 μυστικά για να δίνει φως ο έρωτας στη ζωή μας

Απ' όλους τους μεγάλους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, κανένας δεν εμβάθυνε στο μυστήριο του έρωτα και δεν πραγματεύτηκε τα ζητήματα τnς καρδιάς από μια τόσο φωτεινή οπτική γωνία, όσο ο Σαίξπηρ. Ακόμα και σήμερα τα έργα του και τα ποιήματά του αποτελούν ισχυρό εργαλείο για να κατανοήσουμε τα πολύ βαθιά μυστικά της καρδιάς μας.

O Allan Percy, δημοσιογράφος και συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων αυτοβοήθειας, συγκεντρώνει σε αυτό το βιβλίο 72 αποφθέγματα του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα και μας δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ατυχούν στις αισθηματικές τους σχέσεις; Πώς θεραπεύεται η «αρρώστια» του έρωτα; Μπορεί ένα ειδύλλιο να κρατήσει για όλη μας τη ζωή; Ποιο είναι το μυστικό της γοnτείας; Πώς καταπολεμάται n ζήλεια;

Γιατί να το διαβάσεις :

Είναι ένα βιβλίο βαθιά εμψυχωτικό, για σένα που αντιμετωπίζεις τον έρωτα με σοβαρότητα. Είναι ένα βιβλίο που θα σου δώσει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, κυρίως μέσω φιλοσοφικής προσέγγισης. Ένα βιβλίο που θα σου επιτρέψει να φωτίσεις την καθημερινότητά σου μέσα από το δώρο του έρωτα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αλίκη Σάββα

aliki savvaΦοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ. - Τμήμα Σύνταξης Psychology.gr
Στον ελεύθερό χρόνο της αρέσει να μελετά το αντικείμενο της ψυχολογίας και αγαπά να αρθρογραφεί.