Ακρόαση άρθρου......

Με τον Δημήτρη Γεωργαντά, συναντηθήκαμε διαδικτυακά και με αφορμή το σεμινάριο του με τίτλο: Πως να εκπληρώνουμε τα σημαντικά πράγματα της ζωής μας και να διαχειριζόμαστε τα επείγοντα, μιλήσαμε για τη διαχείριση του χρόνου και την αναβλητικότητα, ζητήματα που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους.

ΕΡ. Η διαχείριση του χρόνου είναι ένα φλέγον ζήτημα για τους περισσότερους από εμάς. Στην πλατφόρμα PSYVERSITY έχετε ένα ασύγχρονο σεμινάριο στο οποίο αναφέρεστε στην αναβλητικότητα. Γιατί κατά τη γνώμη σας οι άνθρωποι δυσκολεύονται να διαχειριστούν αποδοτικά και ποιοτικά τον χρόνο τους;

ΑΠ.Πρώτο και σημαντικό γιατί δεν έχουμε μάθει να κάνουμε κάτι τέτοιο. Από την παιδική μας ηλικία και εως και την ενηλικίωση μας άλλοι φροντίζουν να είμαστε σωστοί με τους χρόνους μας. Δεν μας εμπιστεύονται και αυτό που ακούμε είναι "κάνε γρήγορα θα αργήσουμε". Από εκεί και πέρα βέβαια μεγαλώνοντας θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται. Ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν έχουμε μάθει να διαχωρίζουμε τα επείγοντα από τα σημαντικά στη ζωή μας και να επικεντρωνόμαστε στα ουσιαστικά για εμάς γεγονότα. Επίσης όπως αναφέρω και στο σεμινάριο πίσω από την αναβολή κρύβεται ως συνήθως μια δικαιολογία που δεν κάνουμε πράγματα. Εδω ακριβώς είναι που θα πρέπει να δούμε γιατί υπάρχει αυτή η δικαιολογία να αναλάβουμε την ευθύνη των πράξεων μας και τη ζωή στα χέρια μας.


ΕΡ. Συχνά λέμε "θα ξεκινήσω να προσέχω τη διατροφή μου από Δευτέρα, θα σταματήσω το κάπνισμα με το νέο έτος... θα αρχίσω γυμναστήριο την άνοιξη.... Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αναβάλουμε διαρκώς δραστηριότητες;

ΑΠ. Όλα αυτά που αναφέρετε είναι ουσιαστικά στόχοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να θέσουν στόχους γιατί σκέφτονται την αποτυχία, η οποία τους πονάει γιατί την θεωρούν κάτι κακό . Δεν εκπαιδευτήκαμε από μικροί να θέτουμε στόχους γιατί πάντα αυτό το έκαναν κάποιοι άλλοι για εμάς. Σε όλους μας ηχούν στα αυτιά μας φράσεις όπως … φάε το φαγητό για να φάς γλυκό , τέλειωσε τα μαθήματα σου για να πας να παίξεις, αν φέρεις τον τάδε βαθμό θα σου πάρουμε το ποδήλατο, οπότε εκπαιδευόμαστε ασυνείδητα στο εξής: για να έχω κάτι πρέπει να κάνω κάτι άλλο το οποίο δυστυχώς δεν το επιλέγω εγώ ο ίδιος. Δεν έχουμε μάθει να παίρνουμε πρωτοβουλίες (γιατί δεν μας τις δίνουν ) έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση με αποτέλεσμα στην ενήλικη ζωή να μη τολμάμε να κάνουμε αλλαγές που θα μας οδηγήσουν σε μια καλύτερη ζωή. Επίσης θέλουμε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα και όταν αυτά δεν έρχονται απογοητευόμαστε.

ΕΡ. Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη αντίσταση στο να ακολουθήσει κάποιος με αυτοπειθαρχία ένα πρόγραμμα;

ΑΠ. Δεν ξέρει ουσιαστικά γιατί να το κάνει. Πίσω από το Γιατί κρύβεται η επιτυχία.
Οι περισσότεροι σκέφτονται τι πρέπει να κάνω και πώς να το κάνω. Αυτά ουσιαστικά είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν από μόνα τους όταν ανακαλύψει – ξεκαθαρίσει Γιατί θέλει να κάνει διατροφή, Γιατί να σταματήσει το κάπνισμα, Γιατί να αρχίσει γυμναστήριο.

ΕΡ. Μπορεί ένας άνθρωπος από το μοτίβο της αναβλητικότητας να μάθει να αυτοπειθαρχεί και να ελέγχει τα κομμάτια του εαυτού του που τον αυτό-υπονομεύουν; Πώς μπορεί κατά τη γνώμη σας κάποιος να φροντίσει αυτά τα κομμάτια; Ποια είναι η πιο κατάλληλη αντιμετώπιση;

ΑΠ. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ΝΑΙ. Το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσει και να αποδεχτεί ποιος είναι ο λόγος που αναβάλλει. Από εκεί και πέρα χρειάζεται να μην βιάζεται να δει μεγάλα αποτελέσματα αλλα να χτίζει το τελικό αποτέλεσμα με μικρά μικρά βήματα καθημερινά. Μπορεί να μοιραστεί με κάποιον δικό του έμπιστο άνθρωπο τι θέλει να πετύχει και να του ζητήσει να τον υποστηρίξει με τον πολύ απλό τρόπο να του θυμίζει που θέλει να φτάσει και πόσο έχει προχωρήσει. Αν δεν μπορεί μόνος του είναι καλό να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό ή να παρακολουθήσει το σεμινάριο.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

ΕΡ. Τι είναι αυτό που κερδίζει κάποιος σε μακροχρόνιο πλαίσιο όταν λειτουργεί συγκροτημένα και οργανωτικά ως προς το χρόνο του;

ΑΠ. Βλέπει αλλαγές στη ζωή του είναι χαρούμενος και περήφανος για το αποτέλεσμα που ο ίδιος έχει καταφέρει με αποτέλεσμα να αναβαίνει η αυτοπεποίθηση του και πλέον από αναβλητικός να γίνεται άνθρωπος των εκπληρώσεων. Φεύγει η ταμπέλα της αναβλητικότητας που πολλές φορές μπορεί να είναι μια πεποίθηση και όχι η πραγματικότητα του και ζει πλέον στον κόσμο των δικών του εκπληρώσεων. Βιώνει πολύ όμορφα συναισθήματα. Άλλαζει μοτίβο άλλαζει η ζωή του. Δεν είναι εκπληκτικό;

ΕΡ. Πιστεύετε πως η ποιοτική ξεκούραση παίζει σημαντικό ρόλο ώστε κάποιος να λειτουργεί πιο ισορροπημένα στη διαχείριση του χρόνου και να μην πέφτει στην παγίδα της αναβλητικότητας; Τι μας εμποδίζει να ξεκουραστούμε πραγματικά, κύριε Γεωργαντά; Αναρωτιέμαι εάν γνωρίζουμε πώς να ξεκουραζόμαστε κι αν πραγματικά το επιτρέπουμε στον εαυτό μας.

ΑΠ. Πολύ καλή ερώτηση. Πόσοι από εμάς ξεκουραζόμαστε και αφιερώνουμε πραγματικά χρόνο σε εμάς χωρίς να νιώθουμε ενοχές που καθόμαστε και δεν ‘’παράγουμε’’ ; Έχουμε μάθει πως είμαστε χρήσιμοι μόνο όταν δουλεύουμε μόνο όταν ‘’παράγουμε’’ νιώθοντας έτσι άσχημα όταν αφιερώνουμε χρόνο για εμάς για να ξεκουραστούμε . Επίσης πώς να ξεκουραστούμε όταν τρέχουμε να προλάβουμε τα πάντα; Δεν έχουμε μάθει να επικεντρωνόμαστε στα πραγματικά σημαντικά γεγονότα που πρέπει να απασχολούν τη δική μας ζωή. Μέσα στο σεμινάριο γίνεται μια εκτενεί αναφορά σ ΄αυτό το θέμα και δίνονται λύσεις που πιστεύω θα βοηθήσουν πολύ όσους θελήσουν να το παρακολουθήσουν. Χρειάζεται να αλλάξουμε τις προτεραιότητες μας και να βάλουμε Stop σε ότι ‘’πρέπει’’ να κάνουμε γιατί αυτό από μόνο του προκαλεί πίεση και άγχος. Ας ασχοληθούμε με πράγματα που θέλουμε πραγματικά και μας κάνουν ευτυχισμένους.

ΕΡ. Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις υπηρεσίες που προσφέρετε και πώς μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται για ψυχοθεραπεία να σας βρει.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

ΑΠ. Θα με βρει στο axi-zo.gr ένα κέντρο συμβουλευτικής και προσωπικής ανάπτυξης που το οραματίστηκα και το λειτουργώ μαζί με την γυναικά μου. Είμαστε συν-οδοιπόροι εκτός από τη ζωή και στο axi-zo. Έχουμε ένα όραμα που μου δίνετε την ευκαιρία να το μοιραστώ μαζί σας αλλα και με όσους σας ακλουθούν στο PSYVERSITY . Ποιο είναι αυτό λοιπόν… Να συνεργαστούμε με ανθρώπους που θέλουν να συστηθούν με τον Αυθεντικό τους Εαυτό, να τον οδηγήσουν στον Ιδανικό τους Εαυτό, να ανακαλύψουν το Σκοπό της Ζωής τους και να βιώσουν την Ευδαιμονία τους.
Συστήνεσαι με τον Αυθεντικό σου Εαυτό όταν αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτογνωσία. Η αυτογνωσία πετυχαίνεται μαθαίνοντας να παρατηρείς εσένα και τους άλλους.
 Στην συνέχεια αποκτώντας όλο και περισσότερο αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση φτάνεις στο επίπεδο του Ιδανικού σου Εαυτού και ανακαλύπτεις – εκπληρώνεις το Σκοπό της Ζωής Σου.
Όταν εκπληρώνεις το Σκοπό της Ζωής σου βιώνεις υψηλά επίπεδα ευτυχίας, βιώνεις την Ευδαιμονία σου.

Μεταβείτε στη σελίδα του σεμιναρίου και δείτε το εισαγωγικό βίντεο καθώς και τα περιεχόμενα. Παρακολουθήστε το σεμινάριο από τον υπολογιστή ή το κινητό σας, στον χρόνο που εσείς επιθυμείτε. Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης με την επιτυχή ολοκλήρωση του σεμιναρίου.  Πως να εκπληρώνουμε τα σημαντικά πράγματα της ζωής μας και να διαχειριζόμαστε τα επείγοντα.

ΕΡ. Γιατί να παρακολουθήσει κάποιος το σεμινάριο σας στο Psyversity με τίτλο Πως να εκπληρώνουμε τα σημαντικά πράγματα της ζωής μας και να διαχειριζόμαστε τα επείγοντα. Πως μπορεί κάποιος να ωφεληθεί από ένα ασύγχρονο-βιντεοσκοπημένο σεμινάριο;

ΑΠ.Να το παρακολουθήσει μόνο εάν θέλει από άνθρωπος αναβλητικός να γίνει άνθρωπος των εκπληρώσεων. Ο άνθρωπος των εκπληρώσεων είναι ευτυχισμένος άνθρωπος. Γιατί όπως είπα και λίγο πιο πριν ….
Όταν εκπληρώνεις το Σκοπό της Ζωής σου βιώνεις υψηλά επίπεδα ευτυχίας, βιώνεις την Ευδαιμονία σου.