Ακρόαση άρθρου......

Όλα όσα βλέπουμε και αγγίζουμε, όλα όσα αντιλαμβανόμαστε, οι ουρανοξύστες της οικονομίας, οι πυραμίδες της βιομηχανίας, οι ανακαλύψεις και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας – όλα όσα συγκροτούν αυτό που αποκαλούμε «πραγματικότητα» δεν είναι παρά η προβολή ενός εσωτερικού αόρατου κόσμου, ενός κόσμου ιδεών και αξιών που τέμνει κάθετα το σχέδιο της ύπαρξής μας: τον κόσμο του είναι.

Όλα προέρχονται από σένα – εσύ είσαι η πηγή, η ρίζα και η βαθύτερη αιτία των πάντων. Εσύ είσαι ο Dreamer.

Και όλα τα συμβάντα, οι ανακατατάξεις ή τα θαύματα που λαμβάνουν χώρα στον εξωτερικό κόσμο πρέπει πρώτα να συμβούν μέσα σου, εκεί όπου βρίσκονται και τα όνειρά σου.

Αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή – μην κάνεις το λάθος να πιστέψεις ότι το να ονειρεύεσαι με αυτόν τον τρόπο έχει την παραμικρή σχέση με τα όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου, αναφερόμαστε σε κάτι που δεν μπορεί να συμβεί ενώ κοιμάσαι. Το να ονειρεύεσαι σημαίνει «να ενεργείς». Πρόκειται για μια κατάσταση ελευθερίας, μια ψυχολογική συνθήκη απουσίας φόβου, άγχους, αμφιβολιών και αρνητικών συναισθημάτων. Το να ονειρεύεσαι σημαίνει να είσαι «εδώ και τώρα» αυτό που επιθυμείς να γίνεις.

Το να ονειρεύεσαι είναι εκείνη η δημιουργική δύναμη που έχεις κρυμμένη μέσα σου, η ρίζα της ύπαρξης και αυτού που δίνει ζωή σε ολόκληρο το σύμπαν, είναι μια εσωτερική

Τα πάντα είναι στο χέρι σου. Τα πάντα εξαρτώνται από εσένα. Και το καθετί έχει το νόημα που εσύ του αποδίδεις.

Είσαι ο σπόρος του σύμπαντος. Και αν αδιαφορήσεις για τον σπόρο, το σύμπαν παρακμάζει και εξαφανίζεται.

Επομένως, άσε τη ζωή να γίνει ένα αριστούργημα! Μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις αυτό. Μόνο τώρα.

Αν μάθεις πώς «να υπάρχεις» διαρκώς μέσα σε αυτό το «εδώ και τώρα», δεν θα κάνεις απλώς τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου, αλλά ολόκληρος ο κόσμος θα υπακούσει στη βούλησή σου.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Αν, λοιπόν, θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου, απλώς θυμήσου τον εαυτό σου– φρόντισε να είναι ο εαυτός σου διαρκώς παρών και να κατανοεί πως οτιδήποτε είναι αυτός ο ίδιος εδώ και τώρα ήταν πάντοτε και θα είναι πάντοτε, στο παρελθόν και το μέλλον. Και τότε το μυστικό που είναι βαθιά κρυμμένο μέσα σου θα αποκαλυφθεί και θα εξαπλωθεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ποιο είναι αυτό το μυστικό; Απλό, πολύ απλό· ότι είσαι καθετί που έχει μεγαλείο, ομορφιά και δύναμη και ότι συνάμα δεν είσαι τίποτε απολύτως, δεν κατέχεις τίποτε απολύτως, δεν μπορείς να κάνεις τίποτε απολύτως. Αυτή η εσωτερική συνειδητοποίηση, ότι δηλαδή τα πάντα προέρχονται εκ των έσω και προκειμένου να εκδηλωθούν απαιτείται η δική σου συναίνεση, έχει ως αποτέλεσμα εντέλει όλα να συμβαίνουν προς όφελός σου και προς όφελος της δικής σου ανάπτυξης.

Αν, αντιθέτως, πιστέψεις πως ο κόσμος σου είναι μια οντότητα η οποία υπάρχει έξω από εσένα τον ίδιο, όπως κάνουν δισεκατομμύρια άνθρωποι στο διάβα των αιώνων, θα χρειαστεί να υποστείς όλα τα βάσανα και τις δυσκολίες, το γήρας και τις ασθένειες, μέχρι να καταλάβεις κάποια μέρα πως είσαι εσύ ο ίδιος που χειρίζεσαι αυτόν τον κόσμο τον οποίο είχες θεωρήσει εξωτερικό.

Πήγαινε, λοιπόν, πίσω στον εαυτό σου, κοίτα τον εαυτό σου, ψάξε μέσα σε αυτόν, εστίασε όλη σου την προσοχή και αφιέρωσε όλες σου τις προσπάθειες στην υπέρβαση κάθε ορίου που έχει τεθεί στο Όνειρό σου. Τόλμησε να βουτήξεις στο απροσπέλαστο, τόλμησε να αγγίξεις το αόρατο, και τότε θα καταλάβεις πως η πραγματικότητα θα ακολουθήσει σαν σκιά το αντικείμενο που την προβάλλει.

Όταν συνειδητοποιείς πως είσαι αυτός που δημιουργεί και προβάλλει την πραγματικότητα στην οποία ζεις και πως τα πάντα εξαρτώνται από εσένα, τότε μια αίσθηση μοναξιάς έρχεται κι αδράχνει παγερά όλη σου την ύπαρξη.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Είσαι μόνος, αντιμέτωπος με την άβυσσο του εαυτού σου και την αίσθηση της ευθύνης που τώρα βαραίνει τους ώμους σου. Κι όμως, τη στιγμή αυτή της εσωτερικής διαύγειας, αρχίζεις να βλέπεις τον εξωτερικό κόσμο ως κάτι που είναι ιδιαίτερα βαθύ κομμάτι του εαυτού σου, αρχίζεις να ανακαλύπτεις πως οι άλλοι δεν είναι παρά η πιστή υλοποίηση των εσωτερικών σου καταστάσεων και διαθέσεων.

Και αυτό θα σου δώσει μια απίστευτη δύναμη.

Μάθε να υπάρχεις στο εδώ και τώρα και πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσεις πως τα συμβάντα της ζωής σου είναι το τελικό αποτέλεσμα των εσωτερικών σου καταστάσεων, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει πως ό,τι κι αν συμβεί στη ζωή σου πρέπει πρώτα να έχει λάβει τη δική σου εσωτερική έγκριση και συγκατάθεση προκειμένου να εκδηλωθεί.

Μερικές φορές βλέπουμε ασυνείδητα τους πιο φριχτούς εφιάλτες, οι οποίοι γίνονται τελικά πραγματικότητα. Κάθε γεγονός συμβαίνει με τον τρόπο που συμβαίνει, επειδή εσύ ο ίδιος το «ονειρεύεσαι» να συμβαίνει έτσι. Αν υπάρχει κάτι που επιλέγεις να βιώσεις στη ζωή σου, μην περιορίζεσαι απλώς στο να το επιθυμείς, γίνε εσύ ο ίδιος αυτό!

Ο κόσμος αντικατοπτρίζει αυτό που είσαι τώρα εσύ ο ίδιος, και δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό· εσύ κυοφορείς ολόκληρο το σύμπαν.

Έχεις βέβαια συνηθίσει να κινείσαι στον εξωτερικό κόσμο αναζητώντας συναντήσεις και εμπειρίες, με την ξεκάθαρη πεποίθηση πως αυτό είναι το έδαφος που σου έχει δοθεί για να κυνηγήσεις.

Όταν συναντάς άλλους ανθρώπους, όταν πηγαίνεις στη δουλειά ή στη σχολή σου, όταν διασκεδάζεις με τον τρόπο που προτιμάς, δεν εκλαμβάνεις ποτέ τον κόσμο ως δική σου αντανάκλαση, αντίθετα είσαι πεπεισμένος πως πρόκειται για κάτι από το οποίο μπορείς να αντλήσεις πράγματα – με άλλα λόγια, είσαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν πράγματα που μπορεί να προκύψουν έξω από τον εαυτό σου. Αυτή ακριβώς η πεποίθηση σου έχει στοιχίσει την εσωτερική σου πληρότητα, ακόμα και την ελευθερία σου.

Σημειώνεις το πέρασμα του χρόνου με ώρες, μήνες, χρόνια, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα προς μια ισόβια περιπλάνηση μέσα στη φυλακή της ταύτισης που έχεις μόνος σου δημιουργήσει.

dioptra i texnologia tou dreamer

Και μόνο την έσχατη στιγμή συνειδητοποιείς ότι κάτι σου έχει διαφύγει, ότι ο χρόνος σε εξαπάτησε.

Κι επειδή βυθίζεσαι όλο και περισσότερο στη λήθη, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά ο πιστός αντικατοπτρισμός της αμνησίας σου, είσαι κι εσύ αυτός που είσαι.

Βουλιάζεις και πνίγεσαι στη λίμνη των ίδιων σου των δακρύων κι αμέσως ενδίδεις στο κάλεσμα της αυτολύπησης, μέχρι που γίνεσαι μικρός σαν έντομο χαμένο μέσα στο πλήθος εκατομμυρίων άλλων εντόμων που σέρνονται μαζί σου.

Η ταύτιση είναι τοξική, είναι δηλητήριο – η ταύτιση είναι δουλεία.

Η ταύτιση είναι ταυτόχρονα η αιτία όλων των προβλημάτων και της δυστυχίας σου, αλλά και όλων των καταστροφών και των φυσικών συμφορών της ανθρωπότητας.

Όταν αποκτάς επίγνωση του γεγονότος ότι είσαι εντελώς ετεροκαθορισμένος ή έχεις χαθεί μέσα σε κάτι ή είσαι ταυτισμένος με κάτι, έχεις ήδη απαλλαγεί από αυτό.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Η τεχνολογία του Dreamer του Elio D'Anna. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σοφία Τουμανίδου

sofia toumanidou 02Μέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.