Ακρόαση άρθρου......

Αν η ζωή είχε ονομασία πως θα την ονόμαζες? Είναι από τις ερωτήσεις που δεν τις ακούς συχνά και η απάντηση θέλει σκέψη. Στην ερώτηση αυτή μπορεί να λάβουμε αμέτρητες απαντήσεις όπως ευχάριστη, δυσάρεστη, βάναυση, μαύρη ή άσπρη, ποδήλατο ή οτιδήποτε άλλο.

 

Κάποιες απαντήσεις θα είναι όμορφες και ευχάριστες νιώθοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να απολαύσουν τη ζωή τους. Υπάρχουν όμως και αυτές οι απαντήσεις που θα σε βάλουν σε σκέψη... Έχω μια δυσάρεστη, δύσκολη και σκληρή ακόμα και ταλαιπωρημένη ζωή.  

Γιατί ένας άνθρωπος μπορεί να βιώνει την ζωή του με αυτό τον τρόπο;

Η ζωή θεωρείται ένα πολύτιμο δώρο. Είναι σαν μια καθημερινή έκπληξη  και είμαστε αβέβαιοι για το τι θα συμβεί. Κάνεις συνέχεια σχέδια και όνειρα προσπαθώντας και περιμένοντας να πραγματοποιηθούν. 

Το πως θα επιλέξεις να  ζήσεις είναι  ατομική επιλογή. Επιλογή είναι να ζεις φυλακισμένος ή ελεύθερος.

Φυλακισμένος από τις σκέψεις, ελεύθερος από τα συναισθήματα. Τα συναισθήματα και οι δυσάρεστες εμπειρίες προκαλούν φοβίες και ανασφάλειες. Εμπόδια για να εξελιχθείς πνευματικά. Το να βλέπουμε την ζωή με κουτάκια ή συγκεκριμένα μοτίβα δεν δίνει περιθώριο για εξέλιξη. 

Πολλές φορές ακούμε τις εκφράσεις,”δεν μπορώ να το διαχειριστώ, με εξουσιάζουν τα συναισθήματα μου, δεν έχω έλεγχο, νιώθω ανήμπορος, κουράστηκα άλλο.  

Είναι λογικό να νιώθεις απογοήτευση, ματαίωση και θλίψη αυτά υπάρχουν στην ζωή διαρκώς και καθημερινά  δοκιμαζόμαστε από πολλές καταστάσεις. Το μόνο όπλο που έχουμε είναι η προσπάθεια και η επιμονή.

Η Ζωή καθορίζεται από εμάς, όχι από την μοίρα, ίσως και από την τύχη. Άλλα βασικό μέρος εξαρτάται από εμάς. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις με προβλήματα υγείας όπου εκεί δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι μόνο να παλεύεις καθημερινά για την επιβίωση.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Στο μυαλό όμως δεν πρέπει να υπάρχουν τα πιο ακραία παραδείγματα. Υπάρχουν και εκείνοι οι άνθρωποι δίχως προβλήματα υγείας όπου βυθίζονται στις σκέψεις τους. Βιώνουν δυσάρεστα συναισθήματα, μοναξιάς, ανασφάλειας, απογοητεύσεις, απόρριψης, ανήμποροι να τα διαχειριστούν. Είναι αυτό που λένε “Βυθίζομαι σε μια κουταλιά νερό”.    

Η ζωή είναι δύσκολη. Η ζωή θα έχει προβλήματα και αναποδιές και αυτό μπορεί να συμβαίνει συνέχεια. Προκαλώντας μια  ψυχική κούραση.  Είναι αναμενόμενο να κουραστείς και να βυθιστείς αλλά μέχρι ένα σημείο. Σε όλα υπάρχουν όρια όταν νιώθεις ότι ξεφεύγεις πρέπει να επανέλθεις, όταν νιώσεις ότι πέφτεις πρέπει να ξανά σηκωθείς. Ξέρω τα λέω σαν ακούγονται απλά αλλά δεν είναι. Είναι δύσκολο όταν είσαι απογοητευμένος να βρεις την ελπίδα μέσα σου, είμαστε ανθρώποι με πολλά συναισθήματα και σκέψεις και αυτό μας καθιστά ευάλωτους.  

Ένα καλό βήμα είναι να αποδεχτείς την κατάσταση και να προσπαθήσεις για κάτι καλύτερο. Η ζωή και ο χρόνος περνούν, οι άνθρωποι φεύγουν το ίδιο και εμείς. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Το να σπαταλάς τον χρόνο σου σε δυσάρεστα συναισθήματα δεν έχει ουσία, ουσία έχει να ζεις όμορφα.

Όσο και δύσκολο να είναι, σημαντικό είναι  να ζείς όμορφα κάθε στιγμή. Θα υπάρξουν στιγμές που θα χάσεις τον εαυτό σου άλλα θα τον ξανά βρεις. Θα υπάρξουν στιγμές μεγάλης θλίψης και πένθους άλλα θα ξανά γίνεις κάλα, αρκεί να πιστέψεις ότι μπορείς.  

Πόσο συναισθηματικό φορτίο μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος;

Είναι δύσκολο συνέχεια μα συνέχεια να προσπαθείς χωρίς κάποια επιβράβευση. Να χτίζεται κάτι και να γκρεμίζεται κάτι άλλο.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Κανένας άνθρωπος δεν έχει προετοιμαστεί για αυτό που πρόκειται να αντιμετωπίσει στην ζωή. 

Στην ζωή είναι όλα επιλογές, επιλογές που κάνουμε εμείς οι ίδιοι και ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες αυτών των επιλόγων. Είναι επιλογή για το πως θέλεις να ζήσεις την ζωή σου δυσάρεστα ή  ευχάριστα. Όλα είναι επιλογές.

Και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντα...

Ο άνθρωπος έχει την τάση να βιώνει περισσότερο δυσάρεστα συναισθήματα ακόμα και απαισιόδοξες σκέψεις μεγάλο μέρος τις ημέρας.

Σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν αν όλοι σκέφτονταν τη ζωή με αισιόδοξο τρόπο!

Αν σκέψη είναι  θετικότερη τα προβλήματα θα μπορούσαν να είναι ευκολότερα / διαχειρίσιμα καθώς όταν προϋπάρχει μια δυσάρεστη σκέψη αυτό δεν αφήνει τη σκέψη να ελευθερωθεί άλλα την εγκλωβίζει κάτι που θα δημιουργήσει σύγχυση και άγχος . 

Για να πετύχεις την γαλήνη στη ζωή σου πρέπει πρώτα να αγαπήσεις και να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Να χτίσεις μια υγιή σχέση με το Εγώ σου και τα συναισθήματα σου, να θέσεις όρια και ισορροπία. Να προσελκύεις και να διαλέγεις ευχάριστους και αισιόδοξους ανθρώπους στην  ζωή σου. Η μιζέρια και η ματαιοδοξία δεν έχουν χώρο στην αγάπη.  

Η ζωή μπορεί να έχει πολλές ονομασίες καθώς ο κάθε ένας από εμάς βλέπει διαφορετικά τον κόσμο. Δεν έχει σημασία πως θα την ονομάσεις άλλα πως θα την ζήσεις και πως θα επιλέξεις να ζήσεις.  

Όσο εστιάζεις στα αρνητικά τόσο η ζωή θα συνεχίζει να φαίνεται ένα τεράστιο βουνό, όταν εστιάζεις στα ευχάριστα τότε ζεις πιο όμορφα καθώς ο στόχος τις ζωής είναι να είσαι στο τέλος τις ημέρας ευχαριστημένος.  

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αγγελική Κασταμούλα

kastamoula aggelikiΑπόφοιτη Κοινωνικής Εργασίας. Σπουδές στην Ψυχολογία.
Εθελοντική εργασία στους Ανώνυμους Αλκοολικούς.  Πρακτική άσκηση στην Ψυχιατρική Κλινική και στην Πρόνοια.