Θετικά συναισθήματα

Η θετική ψυχολογία, το κύριο στοιχείο της οποίας είναι το θετικό συναίσθημα και η ορθή διαχείρισή του, έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές στην καθημερινότητα καθώς και ποικίλες θετικές συνέπειες στα άτομα, στην προσωπική, στην επαγγελματική ζωής τους  και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. 

Η  βίωση, ωστόσο, αρνητικών συναισθημάτων  μας κάνει να βλέπουμε «το δέντρο και να χάνουμε το δάσος».

Αντίθετα, τα θετικά συναισθήματα, διευρύνουν και εμβαθύνουν  την προσοχή και την αντίληψή μας.

Επιπρόσθετα, τα συναισθήματα θετικής υφής κάνουν τη σκέψη μας πιο ευέλικτη και πιο δημιουργική, βελτιώνουν την υγεία μας και μας βοηθούν να υπερνικήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα κάνοντάς μας πιο ανθεκτικούς απέναντι σε αυτά.

Με ποιους τρόπους όμως μπορούμε να αποκτήσουμε τα τόσο πολύτιμα θετικά συναισθήματα;
Υπάρχουν  διάφοροι πρακτικοί τρόποι μέσα από τους οποίους μπορούμε να φέρουμε τα θετικά συναισθήματα στη ζωή μας. Ο πρώτος τρόπος  σχετίζεται με τις τεχνικές χαλάρωσης. Αυτές οι τεχνικές περιλαμβάνουν το διαλογισμό, τη γιόγκα και τις ασκήσεις χαλάρωσης των μυών. Το κύριο θετικό συναίσθημα που «δημιουργείται» με τις συγκεκριμένες τεχνικές είναι η ευχαρίστηση. Η ευχαρίστηση αντιστρέφει τα αρνητικά συναισθήματα και κάνει το άτομο ανθεκτικό απέναντι σε αυτά. Συγγενικές δραστηριότητες του διαλογισμού και της γιόγκα είναι επίσης η προσευχή και οι επισκέψεις στο φυσικό περιβάλλον, δραστηριότητες  οι οποίες έχουν σκοπό να ηρεμήσουν και να γαληνέψουν την ανθρώπινη ψυχή. 

Ένας άλλος τρόπος μέσα από τον οποίο διαμορφώνονται θετικά συναισθήματα αφορά στην ανεύρεση του θετικού νοήματος. Αυτό λειτουργεί με δύο τρόπους. Με την εμφύσηση θετικής αξίας σε καθημερινά γεγονότα και τη στοχοθέτηση και επίτευξη ρεαλιστικών στόχων. Μια άλλη τεχνική έχει να κάνει απλά με το να χαμογελά κανείς. Οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι δεν ξεχωρίζουν τη διαφορά μεταξύ ενός αληθινού και ενός ψεύτικου χαμόγελου. Έτσι λοιπόν,  όταν κάποιος χαμογελά προσποιητά,  ο εγκέφαλός του ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο που θα ανταποκρινόταν αν χαμογελούσε αληθινά (απελευθερώνει «θετικές χημικές ουσίες»).

Ένας ακόμη τρόπος μέσα από τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να αποκομίσουν θετικά συναισθήματα είναι από τη διενέργεια πράξεων και δραστηριοτήτων  που τους ευχαριστούν. Η δημιουργικότητα, επίσης, η πραγματοποίηση  δηλαδή δημιουργικών πράξεων αποτελεί πάντα μια συναισθηματικά ανυψωτική διαδικασία.

Δημιουργικός μπορεί να είναι κανείς είτε κάνοντας μια όμορφη ζωγραφιά είτε μαγειρεύοντας ένα  όμορφο δείπνο. Ένα άλλο στοιχείο το οποίο θα πρέπει να φροντίζουν οι άνθρωποι για να έχουν θετικά συναισθήματα είναι η φυσική τους κατάσταση. Η καλή και υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση  κάνει τα άτομα πιο υγιή και κατά προέκταση πιο ευτυχισμένα.

Επιπρόσθετα, η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων τους  είναι ένας άλλος τρόπος μέσα από τον οποίο τα άτομα μπορούν να αποκτήσουν  ευχάριστες εμπειρίες. Οι χρηματικές απολαβές των ατόμων θα πρέπει να προέρχονται,  βέβαια,   από επαγγελματικές καριέρες και εργασίες  τις οποίες  αγαπούν  και  έχουν  επιλέξει συνειδητά. Τούτο θα τους εξασφαλίσει μεγαλύτερη εργασιακή ικανοποίηση,  αλλά και γενικότερη ικανοποίηση στη ζωή τους. Πέρα όμως από την εργασία, τα άτομα  θα πρέπει να φροντίζουν  να διαχειρίζονται  σωστά και  τον ελεύθερο χρόνο τους. Μπορεί λοιπόν να επιλέγουν να παρακολουθούν  ευχάριστα και ψυχαγωγικά προγράμματα στην τηλεόραση, ενδιαφέρουσες ταινίες στο σινεμά ή στο σπίτι τους, καθώς και θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις που να τους διασκεδάζουν και να τους δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα.

Η ενασχόληση με την πνευματική ανάπτυξη θα πρέπει να είναι στα πλαίσια των ενδιαφερόντων των ατόμων. Μέσα από την πνευματική ανάπτυξη τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν καινούργια πράγματα και να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες.

Η πνευματική ανάπτυξη των ατόμων μπορεί να επιτευχθεί αν τα άτομα είναι φιλοπερίεργα και φιλομαθή, αν επιθυμούν δηλαδή να μαθαίνουν καινούργιες πληροφορίες. Η φιλομάθεια των ατόμων είναι εξαιρετικά ευεργετική όχι μόνο γιατί διευρύνει τον πνευματικό τους κόσμο, αλλά και γιατί τους απομακρύνει από την ανία,  τους εξιτάρει το ενδιαφέρον και τους χαρίζει την ευχαρίστηση να ξεφεύγουν από τη ρουτίνα. 

Οι άνθρωποι,  τέλος,  θα πρέπει να επικεντρώνονται στις θετικές εμπειρίες τους και στο πόσο καλά αισθάνονται με τον εαυτό τους. Μπορούν δηλαδή να θέτουν κάθε μέρα μικρούς στόχους, η επίτευξη των οποίων θα είναι σε θέση να τους  προκαλέσει θετικά συναισθήματα. Καταφέρνοντας να πραγματοποιήσουν,  λοιπόν,  αυτούς τους στόχους όχι μόνο θα αποκομίζουν  θετικά συναισθήματα αλλά και μια θετική αντίληψη για τον εαυτό τους.

Παραδείγματα τέτοιων μικρών στόχων που γεννούν θετικά συναισθήματα μπορούν να είναι το να κάνει κανείς ένα ζεστό μπάνιο, το να ακούσει μουσική, το να χαλαρώσει στον ήλιο-το ηλιακό φως παράγει τη βιταμίνη D που φαίνεται να σχετίζεται με την εποχιακή κατάθλιψη-το να φάει ένα όμορφο γεύμα, το να προσκαλέσει έναν φίλο και άλλες τέτοιου τύπου δραστηριότητες.

Πέρα από τους μικρούς στόχους,  οι άνθρωποι μπορούν να στοχεύσουν και σε κάποιον μεγαλύτερο στόχο, η εκπλήρωση του οποίου θα τους επιφέρει χαρούμενα συναισθήματα. Η διαδικασία προς την επίτευξή του μπορεί να τους  δώσει την αίσθηση τόσο του ότι αξίζουν οι ίδιοι όσο και ο στόχος που έχουν θέσει. Ο μεγάλος στόχος τους μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την πραγματοποίηση μικρότερων  καθημερινών στόχων.

Συγγραφή άρθρου

Θαρινή Δημητράσκου
Ψυχολόγος, φοιτήτρια Οργανωτικής και Οικονομικής Ψυχολογίας

Συγγραφή Άρθρου

Θαρινή Δημητράσκου Ψυχολόγος, φοιτήτρια Οργανωτικής και Οικονομικής Ψυχολογίας

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Αυτοβοήθεια
Αρνητικές σκέψεις...
  • Τετάρτη, 15 Φεβρουάριος 2017
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Οι αρνητικές σκέψεις στοιχειώνουν, κυριολεκτικά, το μυαλό και τη ζωή των ανθρώπων που επισκέπτονται. Σκέψεις που αφορούν την προσωπική αξία, τις δυσκολίες της κοινωνίας, τη...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Διαζύγιο: ένα δύσκολο στάδιο για την οικογένεια
  • Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2017
  • Από: Ηλιάννα Πεσσάρη

Το διαζύγιο είναι ένα πολύ δύσκολο στάδιο για όλη την οικογένεια. Είναι μία μεγάλη αλλαγή η οποία φέρνει μαζί μία σειρά απωλειών και πολλές δυσκολίες ειδικά τον πρώτο καιρό, για όλα τα μέλη....

Αυτοβοήθεια
Αναπολώντας το παρελθόν, ατενίζοντας το μέλλον!
  • Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2017
  • Από: Παναγιώτης Εμμανουηλίδης

Είναι φορές στη ζωή μας που έρχεται ένα γεγονός, ένας άνθρωπος, ένα τραγούδι, μια φωτογραφία ή μία κατάσταση από τα παλιά για να μας ξυπνήσει συναισθήματα, να μας προβληματίσει,...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Βιβλιοθεραπεία

Η βιβλιοθεραπεία έχει να κάνει με τη χρήση των βιβλίων για θεραπευτικούς σκοπούς. Το κατάλληλο γραπτό υλικό ή τα κατάλληλα βιβλία μπορούν  να αποτελέσουν   μέσο  για την επίλυση  απλών προβλημάτων (συναισθηματικών ή συμπεριφορικών), να βοηθήσουν  στη θεραπεία ψυχικών ασθενειών και δυσλειτουργιών και να λειτουργήσουν επικουρικά και συμπληρωματικά σε διάφορες ψυχοθεραπείες.

Κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία

Η κατάθλιψη, η οποία  αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες συναισθηματικές διαταραχές συναισθηματικές διαταραχές,  προσβάλλει περισσότερα από 34 εκατομμύρια άτομα όλων των ηλικιών κάθε χρόνο.  Μπορεί να συμβεί στον καθένα ανεξάρτητα από την  ηλικία, το φύλο ή την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση.

Συναισθηματική και λεκτική κακοποίηση ανηλίκων

Η κακοποίηση είναι μια ευρεία έννοια που μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Συνήθως οι άνθρωποι ακούγοντας για κακοποίηση ανηλίκων σκέφτονται αρχικά τη σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση. Υπάρχει όμως και το είδος της λεκτικής ή συναισθηματικής κακοποίησης το οποίο δεν επιφέρει λιγότερο αρνητικές, αν όχι περισσότερες, συνέπειες στα θύματα της και ιδίως στα παιδιά και δεν είναι λιγότερο καταστρεπτική από τις υπόλοιπες μορφές κακοποίησης.

Σεξουαλικές διαστροφές

Οι σεξουαλικές διαστροφές ή παραφιλίες είναι καταστάσεις στις οποίες η σεξουαλική διέγερση ή ο οργασμός σχετίζεται με δραστηριότητες ή φαντασιώσεις οι οποίες θεωρούνται ασυνήθιστες για την επικρατούσα κουλτούρα και χαρακτηρίζονται από διαταραχή του σεξουαλικού σκοπού ή στόχου.

Το συναίσθημα στην εργασία

Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι εργασιακοί χώροι, στους  οποίους οι άνθρωποι κινούνται, επιδρούν στις σκέψεις, στα συναισθήματά και στις πράξεις τους. Αυτή η σχέση, όμως,  είναι αμφίδρομη. Με παρόμοιο τρόπο,  και οι άνθρωποι επιδρούν στο εργασιακό τους περιβάλλον μέσω των σκέψεων, των συναισθημάτων, των συμπεριφορών και των αντιδράσεών τους.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.