Ακρόαση άρθρου......

Σύμφωνα με τη θεραπεία Gestalt, κάθε άνθρωπος αποτελεί ένα «όλον» το οποίο περιλαμβάνει διάφορα μέρη (π.χ. σώμα και ψυχή, τρυφερή και σκληρή πλευρά, θάρρος και φόβο). Αρκετά συχνά λοιπόν, προβάλλουμε στο περιβάλλον μας, σε άλλους ανθρώπους ή σε σύμβολα, μέρη του εαυτού μας, τα οποία δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε (π.χ. τη σκληρή μας πλευρά).

Το νόημα των ονείρων

Το ίδιο ισχύει και με τα όνειρα. Όλα όσα βλέπουμε στα όνειρά μας, βρίσκονται σε ένα επίπεδο μέσα μας. Συχνά, αυτό το ξεχνάμε και θεωρούμε ότι τα όνειρα έχουν ένα συγκεκριμένο και απόλυτο νόημα.

Ψάχνουμε σε ονειροκρίτες να βρούμε ένα νόημα για κάθε τι που βλέπουμε και θεωρούμε ότι το ίδιο νόημα ισχύει για όλους μας. Στην πραγματικότητα όμως, κάθε σύμβολο του ονείρου είναι μοναδικό για τον καθένα από εμάς και έχει μια προσωπική εσωτερική σημασία.

Τα όνειρα στην Θεραπεία Gestalt

Η Gestalt θεωρεί ότι κάθε μέρος ενός ονείρου αποτελεί ένα μέρος του εαυτού μας το οποίο μεταμφιέζεται σε διάφορες εικόνες/ σύμβολα που ονειρευόμαστε.

Συχνά τα όνειρα μας μπορεί να φαίνονται παράλογα, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στον ύπνο μας είμαστε ελεύθεροι από τις άμυνες μας και χρησιμοποιούμε το 100% των δημιουργικών μας ικανοτήτων.

Δηλαδή το μυαλό μας έχει τη δυνατότητα να βιώσει τις βαθύτερες, υποσυνείδητες αισθήσεις μας με όποιο τρόπο θέλει, χωρίς να περιορίζεται από λογική και κανόνες! Για αυτό και τα όνειρα μας λένε πολλά για τον εαυτό μας. Ποιο μέρος του εαυτού μου που δεν μπορώ να εκφράσω στη ζωή μου βρίσκει διέξοδο και εκφράζεται στο όνειρό μου;

Ο θεραπευτής της Gestalt προσκαλεί το θεραπευόμενο.

Η Φροϋδική θεωρία εισήγαγε την έννοια του υποσυνείδητου και μας έδωσε την πληροφορία ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου το υποσυνείδητο σκέπτεται με σύμβολα.

Η ανάλυση των ονειρικών συμβόλων μπορεί να μας προσφέρει πρόσβαση στις βαθύτερες επιθυμίες μας και να μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες που λάβαμε κατά τη διάρκεια της μέρας.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Ο Frederick Perls[1], ιδρυτής της θεραπείας Gestalt, υποστήριζε ότι τα όνειρα εμπεριέχουν τα κομμάτια του εαυτού τα οποία έχουν απορριφτεί. O Perls πίστευε ότι ο κάθε χαρακτήρας και το κάθε αντικείμενο μέσα στο όνειρο συμβολίζει πλευρές του εαυτού του θεραπευόμενου.

Ο Perls πίστευε ότι για να μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί την έννοια του ονείρου και να επανενσωματώσει τα “αποκηρυγμένα” κομμάτια του εαυτού που βρίσκονται σε σύγκρουση, θα πρέπει να διηγηθεί το όνειρο σε ενεστώτα χρόνο πειραματίζοντας το στο Εδώ και το Τώρα, εστιάζοντας στο συναίσθημα. Με αυτό τον τρόπο, το όνειρο ζωντανεύει και ο θεραπευόμενος, σαν ηθοποιός, παίζει το ρόλο όλων τον χαρακτήρων του ονείρου, ακόμα και των αντικειμένων, ανοίγοντας ένα πραγματικό διάλογο με τα σύμβολα τα οποία αναγκάζονται αποτραβηγμένα από την προστασία που τους προσέφερε το σκοτάδι του υποσυνείδητου, να αποκαλύψουν τα κρυμμένα μυστικά τους.

Υπάρχουν αυθεντίες που κρίνουν ποιο είναι το αληθινό νόημα ενός ονείρου;

Στην προσέγγιση της Gestalt δεν υπάρχει ένας "ειδικός", μια "αυθεντία", που θα κρίνει και θα αποφασίσει ποιό είναι το "αληθινό" νόημα του ονείρου και θα το ανακοινώσει κατόπιν στον θεραπευόμενο ως ερμηνεία.

Ο θεραπευόμενος βιώνει το όνειρο, του δίνει μορφή και με τον τρόπο αυτό μειώνονται κατά πολύ οι αντιστάσεις και υπάρχει πρόσβαση σε πολύ βαθύτερο υλικό, προσπερνώντας το φράγμα του φόβου και της επίκρισης.

Με τη μέθοδο αυτή, ενισχύουμε την αποδοχή των κομματιών του εαυτού που θεωρούνταν στο παρελθόν ως "προβληματικά", ώστε να μην προβάλλονται προς το περιβάλλον στο μέλλον.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

 

Frederick Perls: 
Νobody can stand truth if it is told to him. Truth can be tolerated only if you discover it yourself because then, the pride of discovery makes the truth palatable.

 

Για τους περισσότερους από μας, τα όνειρα καταποντίζονται στη λήθη με το πρώτο φως της μέρας. Το ίδιο και ο εαυτός μας: οι μύχιες σκέψεις μας, τα οράματα, οι ανάγκες, το δυναμικό και τα ταλέντα μας. Ξεχνάμε ποιοί είμαστε.

Όσοι έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν πάνω στα όνειρά τους με τη βοήθεια ενός εκπαιδευμένου ψυχοθεραπευτή, που αγαπάει τη δουλειά με τα όνειρα, έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν ουσιαστικά την επίγνωσή τους και να αναζωογονηθούν. Τα όνειρά τους μπορούν να τούς βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της μοναδικής τους ύπαρξης.

Όπως έχει πει και ο Fritz Perls «Τα όνειρα είναι η βασιλική οδός προς την ολοκλήρωση».

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εγκαταστήσουμε μια ζωντανή και ειλικρινή σχέση με την πλευρά του εαυτού μας που ονειρεύεται.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Γιαννοπούλου
Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc, Ειδικευμένη στην Ψυχοθεραπεία Gestalt