Ψυχοδυναμική θεραπεία

Τι είναι η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία;
Η ατομική ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας που λαμβάνει χώρα στην αλληλεπίδραση ανάμεσα σε εσάς και σε έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή. Σε μια σειρά συναντήσεων θα αρχίσετε να αποκαλύπτετε τον εαυτό σας και τη ζωή σας και θα έρθετε σε επαφή με συναισθήματα και αντιλήψεις σας στα οποία δεν είχατε πρόσβαση μέχρι τώρα.

Ο θεραπευτής σας είναι εκεί ως ένας εκπαιδευμένος συνεργάτης που ακούει με προσήλωση, θέτει ερωτήματα, και διευκολύνει την διαδικασία που σας επιτρέπει να εμβαθύνετε στη δική σας εμπειρία. Θα περάσετε από την άλλη πλευρά με μεγαλύτερη αυτογνωσία, με μια αλλαγμένη αίσθηση του εαυτού, και με πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα συναισθημάτων.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία;

Οι άνθρωποι επισκέπτονται έναν ψυχοδυναμικό θεραπευτή, προκειμένου να ασχοληθούν με πολλά και διάφορα θέματα. Τα θέματα αυτά κυμαίνονται από πολύ συγκεκριμένα προβλήματα μέχρι την αόριστη αίσθηση ότι κάτι λείπει από τη ζωή τους ή ότι κάτι δεν πάει καλά χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτό. Οι περισσότεροι νιώθουν ότι κάτι περιορίζει την ζωή τους ή ότι βαρύνονται από δυσάρεστα συναισθήματα όπως ενοχή, ντροπή, θυμό, θλίψη ή φόβο. Αν στη ζωή σας λείπει κάτι ή εάν οι προσωπικοί σας περιορισμοί σας κρατούν μακριά από τη ζωή που θέλετε, η ψυχοδυναμική θεραπεία μπορεί να είναι η λύση για εσάς.

Εξερευνώντας τα συναισθήματα.

Οι ψυχοδυναμικοί θεραπευτές ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να διερευνήσουν πλήρως τη συναισθηματική τους κατάσταση-συμπεριλαμβανομένων των αντιφατικών τους συναισθημάτων- όπως τα συναισθήματα που προκαλούν άγχος, μοιάζουν απειλητικά ή δυσκολεύονται εξ αρχής να εκφράσουν.

Ένας θεραπευτής της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) θα ανταποκρινόταν στις συναισθηματικές δυσκολίες του πελάτη του με την ανάθεση μιας εργασίας ή με προσπάθεια να πείσει τον πελάτη του ότι η παράλογη σκέψη του είναι αυτή που προκάλεσε τα συναισθήματά του.
Αντίθετα, ο ψυχοδυναμικός θεραπευτής, καλεί τον πελάτη του να διερευνήσει περαιτέρω τα συναισθήματά του, εξετάζοντας τα σημεία που αποφεύγει.

Όταν ο πελάτης χάνει συνεδρίες ή δεν επανέρχεται χωρίς ειδοποίηση, μπορεί να φανερώνει τις προσπάθειές του να αποφύγει τις αγχωτικές ή ακόμη κι απειλητικές σκέψεις και συναισθήματά του.

Από την άλλη η αποφυγή αυτή μπορεί να είναι λιγότερο εμφανής, όπως στην περίπτωση που οι άνθρωποι εστιάζουν σε γεγονότα και καταστάσεις προκειμένου να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με συναισθήματα τους ή δίνουν έμφαση σε εξωτερικές συνθήκες αντί να εστιάσουν στο δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση αυτών των γεγονότων.
Ο ψυχοδυναμικός θεραπευτής ενθαρρύνει τον πελάτη του να εξετάσει το πώς και το γιατί αποφεύγει ό,τι είναι οδυνηρό.

Ο εντοπισμός επαναλαμβανόμενων μοτίβων.

Μερικές φορές οι άνθρωποι έχουν πλήρη επίγνωση των επώδυνων ή αυτοκαταστροφικών μοτίβων -όπως με την επιλογή ακατάλληλου ερωτικού συντρόφου ή όταν οι ίδιοι σαμποτάρουν μια επιτυχημένη σχέση- αλλά αισθάνονται ανίκανοι να ξεφύγουν από αυτά. Κάποιες φορές χρειάζονται βοήθεια για να αναγνωρίσουν τα πρότυπα αυτά.

Συζητώντας εμπειρίες του παρελθόντος.

Σχετική με τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα είναι η αναγνώριση ότι οι εμπειρίες του παρελθόντος επηρεάζουν τις παρούσες εμπειρίες μας. Με την διερεύνηση του τρόπου που οι πρώιμες εμπειρίες χρωματίζουν τις σημερινές μας αντιλήψεις, ο ψυχοδυναμικός θεραπευτής βοηθάει τον πελάτη του να απελευθερωθεί από τα δεσμά του παρελθόντος και να ζήσει πληρέστερα στο παρόν.

Εστιάζοντας στις σχέσεις.

Ο ψυχοδυναμικός θεραπευτής αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν βάση σε κάποια προβληματική μοτιβική σχέση δηλαδή κάποια προβληματική σχέση του παρελθόντος.
Παραδείγματος χάριν, κάποιοι άνθρωποι δεν εκφράζουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες λόγω του φόβου απόρριψης. Έτσι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες αυτές με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτοι στην κατάθλιψη.

Εξετάζοντας τη σχέση πελάτη/ θεραπευτή.

Σε άλλες θεραπείες, οι συναισθηματικές αντιδράσεις του πελάτη προς τον θεραπευτή μπορεί να θεωρηθούν ως περισπασμοί που εμποδίζουν τη θεραπεία. Αντίθετα, στην ψυχοδυναμική θεραπεία, είναι η καρδιά της διαδικασίας.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο συνήθης τρόπος που σχετίζεται το άτομο, επαναλαμβάνεται αναπόφευκτα στη θεραπευτική σχέση. Οι ψυχοδυναμικοί θεραπευτές αποκαλούν αυτό το φαινόμενο "μεταβίβαση". Για παράδειγμα,ένα άτομο που έχει πρόβλημα με την οικειότητα μπορεί να δυσκολευτεί να ανοιχτεί με τον θεραπευτή του, ενώ αυτός που φοβάται την απόρριψη μπορεί να προσπαθεί να είναι ένας ιδιαίτερα "καλός" θεραπευόμενος ώστε να μην τον "απορρίψει" ο θεραπευτής του.

Στην ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία η αναγνώριση της μεταβίβασης προσφέρει στον θεραπευόμενο μια μοναδική ευκαιρία να διορθώσει τα παλιά δυσλειτουργικά πρότυπα.


Πηγες:

1. www.jonathanshedler.com 
2. bettertherapy.com 

 

Συγγραφή Άρθρου

Ζωή Σκόρδα
Σύμβουλος Ψ. Υγείας, Εκπαιδευμένη στην Βραχεία Εντατική Δυναμική Ψυχοθεραπεία.
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Απόλυτη μητρική αγάπη, ή μήπως όχι...
μητρική αγάπη

All you need is love! Ο,τι χρειάζεσαι είναι αγάπη" τραγούδησαν οι Beatles. Μήπως όμως η αγάπη είναι κι αυτή μια ανάγκη; Μήπως είναι απλά ο τρόπος για να ικανοποιήσουμε την ενδογενή μας ανάγκη για επιβίωση; Αυτής που ο Freud αλλά και οι συνεχιστές του έργου του αναγνώρισαν ως "ένστικτο της ζωής". Αν δεν αγαπηθώ, αν δεν συνδεθώ δεν θα επιζήσω. Αν δεν μάθω να αγαπώ και δεν το εκδηλώνω, δεν θα επιζήσω.

Το στίγμα της ψυχοθεραπείας
ψυχοθεραπεία

Η αποκάλυψη κάποιου στην οικογένεια και στους φίλους ότι ξεκίνησε ψυχοθεραπεία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο φόβος του στίγματος κυριαρχεί. Πολύς κόσμος πιστεύει ότι η θεραπεία είναι για τους "τρελούς". Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι πελάτες του Συμβούλου/Ψυχοθεραπευτή δεν έχουν κάποια σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Ο απογαλακτισμός των ενηλίκων
απογαλακτισμός ενηλίκων

Έχει διαπιστωθεί από πολλούς ειδικούς στο χώρο της ψυχικής υγείας, ότι η ελληνική οικογένεια όχι μόνο δεν ενθαρρύνει αλλά πολύ συχνά αποτρέπει την ουσιαστική ενηλικίωση των παιδιών.
Με τον όρο «ενηλικίωση» κατά την θεραπευτική έννοια, εννοείται η έλευση εκείνου του χρονικού σημείου στη ζωή ενός ανθρώπου που θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει την δική του πραγματική βούληση, να ενεργεί και να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή του, την φυσική και ψυχική αυτονόμησή του με την απομάκρυνση από την πατρική εστία και την επιρροή των γονικών προσδοκιών κι εντολών. 

Η επιλογή που σκοτώνει
αναποφασιστικότητα και επιλογές

Η κάθε μας μέρα είναι γεμάτη από επιλογές. Επιλέγουμε το ‘ένα’ κι όχι το ‘άλλο’. Αποφασίζουμε να διαβούμε ένα μονοπάτι εγκαταλείποντας κάθε άλλο. Η μία επιλογή μας προορίζεται να ζήσει ενώ κάθε άλλη να πεθάνει. Δεν είναι καθόλου τυχαία η χρήση των λέξεων που εμπεριέχουν την έννοια του φόνου.

Ο εσωτερικός κριτής

Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν τον όρο "αυτόματες αρνητικές σκέψεις" για να περιγράψουν τις ιδέες που ξεπροβάλλουν μέσα από τα κεφάλια μας, σαν απρόσκλητοι διαρρήκτες κι αφήνουν πίσω ένα χάος από άβολα συναισθήματα. Στη δεκαετία του 1960, ένας από τους ιδρυτές της γνωστικής θεραπείας, ο Aaron Beck, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ΑΑΣ (Αυτόματες Αρνητικές Σκέψεις) σαμποτάρουν τον καλύτερο εαυτό μας, και μας οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο μιζέριας: δημιουργώντας μια γενική νοοτροπία που είναι ποικιλοτρόπως είτε συνώνυμη με την δυστυχία είτε το άγχος ή τον θυμό (επιλέξτε ελεύθερα) και η οποία είναι (ως εκ τούτου) όλα και πιο πιθανό να δημιουργήσει ΑΑΣ.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.