Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η ύπνωση μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για αυτό. Το να μπορεί κάποιος να κοιμηθεί ευχάριστα και ήρεμα το βράδυ είναι απαραίτητο για αυτόν έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά ολόκληρη τη μέρα.

Είναι επίσης απαραίτητο για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής του υγείας. Όταν υποφέρεις από αϋπνία και προβλήματα ύπνου αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο που νιώθεις και στον τρόπο που λειτουργείς. Η χρόνια αϋπνία μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής σου. Οι διαπροσωπικές σχέσεις σου βάλλονται επειδή νιώθεις κουρασμένος και αδύναμος. Η δουλειά σου επηρεάζεται αρνητικά καθώς ολοένα και περισσότερο δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς και να ολοκληρώσεις μια εργασία αποτελεσματικά. Η υγεία σου υποφέρει και καταρρέει σταδιακά επειδή το σώμα σου δεν απολαμβάνει την ξεκούραση που επιθυμεί να απολαύσει και έχει την ανάγκη για να κρατήσει τα κύτταρα σου υγιή και αναζωογονημένα.

Η αϋπνία και τα προβλήματα ύπνου γενικότερα προκαλούνται από στρες και άγχος, όπως και από πολλούς άλλους παράγοντες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αϋπνία μπορεί να θεωρηθεί σαν μια άσχημη συνήθεια και όπως όλες οι άσχημες συνήθειες μπορεί να αντικατασταθεί με μία καλή συνήθεια, όπως για παράδειγμα να πέφτεις για ύπνο εύκολα και να απολαμβάνεις έναν κατάλληλο βραδινό απολαυστικό και ξεκούραστο ύπνο καθημερινά.

Η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με τους εξής τρόπους:

 • Να επανεκπαιδεύσει το νου να προσμένει την απόλαυση ενός γαλήνιου και ήρεμου ύπνου.
 • Να διδάξει νέες τεχνικές χαλάρωσης που θα βοηθήσουν το νου και το σώμα να χαλαρώνει στο τέλος κάθε μέρας. Ο ύπνος σε αυτό το επίπεδο και στάδιο γίνεται πιο εύκολος.
 • Να βοηθήσει να μάθει το άτομο τεχνικές που θα απομακρύνουν από το μυαλό σκέψεις που απασχολούν το άτομο. Η αϋπνία και τα περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο είναι ένα φαινόμενο ευρέως εμφανίσιμο της εποχής και αντιπροσωπεύει τα μοτίβα της σύγχρονης εποχής.
 • Να βοηθήσει να κατανοήσει και να επιλύσει το άτομο τις αιτίες που προκαλούν την αϋπνία και τα προβλήματα ύπνου γενικότερα.

Τα προβλήματα του ύπνου χωρίζονται γενικότερα σε δύο κατηγορίες: Το πρώτο είναι ότι το άτομο δεν είναι σε θέση να κοιμηθεί το βράδυ, καθώς το μυαλό συνεχίζει να είναι απασχολημένο και να ανησυχεί για σκέψεις, προβλήματα, δυσκολίες που το απασχολούν ή που σχετίζονται ειδικότερα με την επόμενη μέρα. Το δεύτερο περιλαμβάνει διακεκομμένο ύπνο με το άτομο να ξυπνά πολύ νωρίς και να μην είναι σε θέση να ξανακοιμηθεί ή να μην μπορεί να ξεκουραστεί.

Μαθαίνοντας αποτελεσματικές τεχνικές αυτοΰπνωσης μπορεί να βοηθηθεί βελτιώνοντας σημαντικά συνήθειες του ύπνου του και έμμεσα να λειτουργήσει θεραπευτικά και σε προβλήματα που σχετίζονται με την αϋπνία και τις διαταραχές ύπνου, όπως το ημερήσιο άγχος ή το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Συγγραφή Άρθρου

Κυριακή Λέντζιου - Ψυχολόγος

Κυριακή Λέντζιου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Κλινικός Ψυχολόγος, MSc - Κλινική Ψυχοθεραπεία - Βιοθυμική Υπνοθεραπεία
Επιστημονική Συνεργάτης - Καθηγήτρια στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής - Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής Παραρτήματος Θεσσαλονίκης

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Αυτοβοήθεια
Αϋπνία και τρόποι αντιμετώπισης
 • Πέμπτη, 09 Φεβρουάριος 2017
 • Από: Επταήμερος Μιχάλης

Όλοι οι άνθρωποι έχουν περάσει διαστήματα όπου είχαν δυσκολία να κοιμηθούν, ξυπνούσαν κατά την διάρκεια της νύχτας ή δεν μπορούσαν να κοιμηθούν καθόλου. Συμβαίνει σε όλους κατά...

Αυτοβοήθεια
Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου!
 • Πέμπτη, 06 Οκτώβριος 2016
 • Από: Θεογνωσία Μεϊτανή

Αφού δε μπορούμε να αγοράσουμε την ευτυχία, μπορούμε οι ίδιοι να μάθουμε πως να είμαστε πιο ευτυχισμένοι;Οι άνθρωποι όπως και τα ζώα έχουμε μια τάση προς τα αρνητικά παρά τα...

Αυτοβοήθεια
Αϋπνία και πως αντιμετωπίζεται
 • Τετάρτη, 07 Σεπτέμβριος 2016
 • Από: Ασημίνα Αγγελίδου

Ο ύπνος έχει πολλά ωφελήματα ξεκινώντας από την βελτίωση της μνήμης. Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας συλλέγονται πληροφορίες και κατά τη διάρκεια του ύπνου αυτές οι πληροφορίες ταξινομούνται ανάλογα με...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Βρείτε Ψυχολόγο - Ειδικό Ψ.Υγείας

Επιλέξτε ειδικό για θέματα Ψυχολογίας Υγείας στον μοναδικό εξειδικευμένο κατάλογο του ελληνικού διαδικτύου.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Κλινική Υπνοθεραπεία: Θα λειτουργήσει σε μένα;
Κλινική Υπνοθεραπεία

Κύρια ερώτηση που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν είναι «Θα λειτουργήσει σε μένα;». Οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνούσαν ότι αυτό είναι ίσως το βασικό ζήτημα για όποιον σκέφτεται να επιλέξει την υπνοθεραπεία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται και από την έρευνα, ότι η υπνοθεραπεία όχι μόνο οδηγεί σε αποτελέσματα, αλλά πολλές φορές κατορθώνει ναεπιτύχει αυτό που άλλες θεραπείες δεν κατόρθωσαν!

Παχαίνουν τα συναισθήματα; Βιολογική Vs Συναισθηματική πείνα!
συναισθηματική ή βιολογική πείνα

Πόσες φορές έχετε γυρίσει στο σπίτι από τη δουλειά και έχετε πιάσει τον εαυτό σας να τρώει ακατάπαυστα; Πόσες φορές σας ακυρώθηκε μια έξοδος και μείνατε σπίτι τρώγοντας υπερβολικές ποσότητες φαγητού; Πόσες φορές μαλώσατε με το σύντροφό σας και το πρώτο που κάνατε μόλις κλείσατε το τηλέφωνο ήταν να ανοίξετε το ψυγείο; Θυμάστε την τελευταία φορά που δεν μπορέσατε να πείτε αυτά που αισθάνεστε και κατατρέξατε αυθόρμητα στο ψυγείο;

Σωματική Άσκηση, Μεταβολισμός και Υποσυνείδητο! Μια συλλογική εργασία…για την απώλεια βάρους

Οι επιλογές των ατόμων όσον αφορά τη διατροφή (τόσο γενικά όσο και κάθε μέρα) καθορίζονται τόσο από βιολογικούς όσο και από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες. Η λήψη τροφής δεν ικανοποιεί μόνο τις βιολογικές ανάγκες τις πείνας και της δίψας, αλλά και ενέργειας συμβολικές, ηθικές και πολιτισμικά καθορισμένες.

Μετατραυματικό Στρες (PTSD): Απαλλαγείτε! Η Κλινική Υπνοθεραπεία ως μοντέλο θεραπείας

Η υπνοθεραπεία αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες και τεκμηριωμένες μορφές θεραπείας για τους πάσχοντες από μετατραυματικό στρες. Η διαταραχή μετατραυματικού στρες – Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που προκύπτουν από ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή ενός ατόμου.

Θεραπεύοντας το άγχος με Κλινική Υπνοθεραπεία

Αν είσαι ζωντανός τότε έχεις άγχος στη ζωή σου…
Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής όλων μας, για κάποιους όμως ανθρώπους μπορεί να πάρει διαφορετική μορφή και να οδηγήσει σε σοβαρά σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα. Πρόκειται για μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που συνοδεύεται από ψυχοφυσιολογικές μεταβολές σαν απάντηση σε αναμενόμενο κίνδυνο.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.