Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η ύπνωση μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για αυτό. Το να μπορεί κάποιος να κοιμηθεί ευχάριστα και ήρεμα το βράδυ είναι απαραίτητο για αυτόν έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά ολόκληρη τη μέρα.

Είναι επίσης απαραίτητο για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής του υγείας. Όταν υποφέρεις από αϋπνία και προβλήματα ύπνου αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο που νιώθεις και στον τρόπο που λειτουργείς. Η χρόνια αϋπνία μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής σου. Οι διαπροσωπικές σχέσεις σου βάλλονται επειδή νιώθεις κουρασμένος και αδύναμος. Η δουλειά σου επηρεάζεται αρνητικά καθώς ολοένα και περισσότερο δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς και να ολοκληρώσεις μια εργασία αποτελεσματικά. Η υγεία σου υποφέρει και καταρρέει σταδιακά επειδή το σώμα σου δεν απολαμβάνει την ξεκούραση που επιθυμεί να απολαύσει και έχει την ανάγκη για να κρατήσει τα κύτταρα σου υγιή και αναζωογονημένα.

Η αϋπνία και τα προβλήματα ύπνου γενικότερα προκαλούνται από στρες και άγχος, όπως και από πολλούς άλλους παράγοντες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αϋπνία μπορεί να θεωρηθεί σαν μια άσχημη συνήθεια και όπως όλες οι άσχημες συνήθειες μπορεί να αντικατασταθεί με μία καλή συνήθεια, όπως για παράδειγμα να πέφτεις για ύπνο εύκολα και να απολαμβάνεις έναν κατάλληλο βραδινό απολαυστικό και ξεκούραστο ύπνο καθημερινά.

Η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με τους εξής τρόπους:

  • Να επανεκπαιδεύσει το νου να προσμένει την απόλαυση ενός γαλήνιου και ήρεμου ύπνου.
  • Να διδάξει νέες τεχνικές χαλάρωσης που θα βοηθήσουν το νου και το σώμα να χαλαρώνει στο τέλος κάθε μέρας. Ο ύπνος σε αυτό το επίπεδο και στάδιο γίνεται πιο εύκολος.
  • Να βοηθήσει να μάθει το άτομο τεχνικές που θα απομακρύνουν από το μυαλό σκέψεις που απασχολούν το άτομο. Η αϋπνία και τα περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο είναι ένα φαινόμενο ευρέως εμφανίσιμο της εποχής και αντιπροσωπεύει τα μοτίβα της σύγχρονης εποχής.
  • Να βοηθήσει να κατανοήσει και να επιλύσει το άτομο τις αιτίες που προκαλούν την αϋπνία και τα προβλήματα ύπνου γενικότερα.

Τα προβλήματα του ύπνου χωρίζονται γενικότερα σε δύο κατηγορίες: Το πρώτο είναι ότι το άτομο δεν είναι σε θέση να κοιμηθεί το βράδυ, καθώς το μυαλό συνεχίζει να είναι απασχολημένο και να ανησυχεί για σκέψεις, προβλήματα, δυσκολίες που το απασχολούν ή που σχετίζονται ειδικότερα με την επόμενη μέρα. Το δεύτερο περιλαμβάνει διακεκομμένο ύπνο με το άτομο να ξυπνά πολύ νωρίς και να μην είναι σε θέση να ξανακοιμηθεί ή να μην μπορεί να ξεκουραστεί.

Μαθαίνοντας αποτελεσματικές τεχνικές αυτοΰπνωσης μπορεί να βοηθηθεί βελτιώνοντας σημαντικά συνήθειες του ύπνου του και έμμεσα να λειτουργήσει θεραπευτικά και σε προβλήματα που σχετίζονται με την αϋπνία και τις διαταραχές ύπνου, όπως το ημερήσιο άγχος ή το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Συγγραφή Άρθρου

Κυριακή Λέντζιου

kyriaki letziouΚλινικός Ψυχολόγος, MSc - Κλινική Ψυχοθεραπεία - Βιοθυμική Υπνοθεραπεία.
Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής Παραρτήματος Θεσσαλονίκης.

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Κλινική Υπνοθεραπεία: Θα λειτουργήσει σε μένα;
Κλινική Υπνοθεραπεία

Κύρια ερώτηση που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν είναι «Θα λειτουργήσει σε μένα;». Οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνούσαν ότι αυτό είναι ίσως το βασικό ζήτημα για όποιον σκέφτεται να επιλέξει την υπνοθεραπεία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται και από την έρευνα, ότι η υπνοθεραπεία όχι μόνο οδηγεί σε αποτελέσματα, αλλά πολλές φορές κατορθώνει ναεπιτύχει αυτό που άλλες θεραπείες δεν κατόρθωσαν!

Παχαίνουν τα συναισθήματα; Βιολογική Vs Συναισθηματική πείνα!
συναισθηματική ή βιολογική πείνα

Πόσες φορές έχετε γυρίσει στο σπίτι από τη δουλειά και έχετε πιάσει τον εαυτό σας να τρώει ακατάπαυστα; Πόσες φορές σας ακυρώθηκε μια έξοδος και μείνατε σπίτι τρώγοντας υπερβολικές ποσότητες φαγητού; Πόσες φορές μαλώσατε με το σύντροφό σας και το πρώτο που κάνατε μόλις κλείσατε το τηλέφωνο ήταν να ανοίξετε το ψυγείο; Θυμάστε την τελευταία φορά που δεν μπορέσατε να πείτε αυτά που αισθάνεστε και κατατρέξατε αυθόρμητα στο ψυγείο;

Σωματική Άσκηση, Μεταβολισμός και Υποσυνείδητο! Μια συλλογική εργασία…για την απώλεια βάρους

Οι επιλογές των ατόμων όσον αφορά τη διατροφή (τόσο γενικά όσο και κάθε μέρα) καθορίζονται τόσο από βιολογικούς όσο και από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες. Η λήψη τροφής δεν ικανοποιεί μόνο τις βιολογικές ανάγκες τις πείνας και της δίψας, αλλά και ενέργειας συμβολικές, ηθικές και πολιτισμικά καθορισμένες.

Μετατραυματικό Στρες (PTSD): Απαλλαγείτε! Η Κλινική Υπνοθεραπεία ως μοντέλο θεραπείας

Η υπνοθεραπεία αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες και τεκμηριωμένες μορφές θεραπείας για τους πάσχοντες από μετατραυματικό στρες. Η διαταραχή μετατραυματικού στρες – Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που προκύπτουν από ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή ενός ατόμου.

Θεραπεύοντας το άγχος με Κλινική Υπνοθεραπεία

Αν είσαι ζωντανός τότε έχεις άγχος στη ζωή σου…
Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής όλων μας, για κάποιους όμως ανθρώπους μπορεί να πάρει διαφορετική μορφή και να οδηγήσει σε σοβαρά σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα. Πρόκειται για μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που συνοδεύεται από ψυχοφυσιολογικές μεταβολές σαν απάντηση σε αναμενόμενο κίνδυνο.


Βρείτε Ψυχολόγο - Ειδικό Ψ.Υγείας

Επιλέξτε ειδικό για θέματα Ψυχολογίας Υγείας στον μοναδικό εξειδικευμένο κατάλογο του ελληνικού διαδικτύου.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).