Ακρόαση άρθρου......

Ο απαραίτητος εγκλεισμός στα σπίτια, "κολώνα" της άμυνας απέναντι στον κορονοϊό, είναι για τη συντριπτική πλειονότητα πρωτόγνωρη εμπειρία. Για τα θετικά που μπορεί να έχει το «μένουμε σπίτι», για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού, ενημερωνόμαστε συνεχώς από τους αρμόδιους φορείς. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με συμπεριφορές μέσα στο σπίτι. Κάποιοι δεν αντέχουν να είναι στο σπίτι τους αναγκαστικά με την οικογένειά τους και ξεσπούν στα δικά τους πρόσωπα, με διάφορους τρόπους και πολύ συχνά με άσκηση σωματικής βίας.

Αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας με την εμφάνιση του κορωνοϊού

«Είναι γεγονός» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, «ότι παρότι το ιατρείο μου παραμένει διαθέσιμο μόνο για έκτακτα περιστατικά, όπως και των περισσότερων συναδέλφων, ήδη έχω κληθεί να εξετάσω αυτές τις μέρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που μου συνέδεσαν τα περιστατικά βίας με τον εγκλεισμό στο σπίτι».

Δεν είναι όμως «κεραυνός εν αιθρία» η ενδοοικογενειακή βία αυτή τη δύσκολη εποχή, ούτε πρωτοεμφανιζόμενη. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και τώρα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Το θύμα, συνεχίζει ο κ. Λέων, «αναγκάζεται να ζει αρκετές ώρες με τον άνθρωπο που πιθανά το έχει κακοποιήσει έστω και σε ελαφρύτερη μορφή στο παρελθόν. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, όταν ένας δράστης αρχίζει να κακοποιεί, δύσκολα σταματάει. Μάλιστα, πολλές φορές η βία μεταξύ ενός αντρόγυνου μεταδίδεται και στα παιδιά, κάνοντας και τα ίδια θύματα αυτής. Φανταστείτε λοιπόν το πόσο δυσκολότερη γίνεται η κατάσταση όταν αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να συμβιώσουν για πολλές ώρες την ημέρα μαζί».

Η αβεβαιότητα και το άγχος ωθούν το βίαιο άτομο να ασκήσει βία ευκολότερα

Εάν σε αυτά τα δεδομένα, συνεχίζει, προσθέσουμε και το γεγονός ότι «πολλοί άνθρωποι ήδη αρχίζουν και έχουν μία αβεβαιότητα στο εργασιακό τους περιβάλλον ή βιώνουν μία μείωση των εισοδημάτων τους, το άγχος και η πίεση γίνονται ακόμη εντονότερα. Όλα αυτά έχουν ως κατάληξη ένας βίαιος άνθρωπος να ασκεί βία ευκολότερα κάτω από αυτές τις συνθήκες». Επιπλέον, όταν υπάρχουν παιδιά και αυτά είναι συνεχώς στο σπίτι, η κατάσταση φορτίζεται ακόμη περισσότερο, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι οι γυναίκες - θύματα ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο αυτή έχουν λιγότερες επαφές με το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον, καθώς ο θύτης είναι παρών, όλη μέρα μέσα στο σπίτι. Έτσι, οι γυναίκες δεν μπορούν εύκολα να ζητήσουν υποστήριξη από συγγενείς ή φίλους.

Εκθέσεις από Κίνα, ΗΠΑ και άλλες χώρες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τονίζει ο κ.Λέων, αναφέρουν μία αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας από τη στιγμή εμφάνισης του COVID-19. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο αριθμός των περιστατικών ακραία απειλή που είχαν αναφερθεί σε ένα αστυνομικό σταθμό της επαρχίας Hubei στην Κίνα τριπλασιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου. Επίσης, μία αμερικανική οργάνωση υποστήριξης των γυναικών σημειώνει αύξηση των κλήσεων που δέχτηκε το μήνα Μάρτιο για κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας κατά 7,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

«Η διαδικασία του κατ' οίκον περιορισμού στη χώρα μας είναι στα πρώτα στάδια, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το φαινόμενο. Είναι, όμως, ιδιαίτερα πιθανό ότι το επίπεδο της ενδοοικογενειακής βίας θα είναι πιο υψηλό σε αυτές τις συνθήκες», αναφέρει ο κ. Λέων.

Σημειώνει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις αν υποβληθεί μήνυση, το θύμα εξετάζεται εντελώς δωρεάν από μία δημόσια ιατροδικαστική δομή που θα υποδείξει η αστυνομία. Στην περίπτωση που το θύμα δεν επιθυμεί να υποβάλλει μήνυση αλλά παράλληλα θέλει να έχει μία πιστοποίηση των σωματικών βλαβών, θα πρέπει να επισκεφθεί ένα ιατροδικαστικό ιατρείο και στη βεβαίωση για κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση θα πρέπει να σημειώσει το Β1, δηλαδή ως αιτιολογία την επίσκεψη σε ιατρό.

Παράλληλα, τα θύματα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες όλων των δήμων της χώρας δεν έχουν σταματήσει αυτή την περίοδο τη λειτουργία τους, άρα σε περίπτωση που ένα θύμα το επιθυμεί μπορεί, μετά την ιατροδικαστική εξέταση, να απευθυνθεί κι εκεί για περαιτέρω βοήθεια και στήριξη, όπως παραπομπή σε ξενώνες, καταλήγει ο κ. Λέων.

Ιταλία: ανάγκη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της αυξημένης ενδοοικογενειακής βίας

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Μια από τις πιο ανησυχητικές συνέπειες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην Ιταλία, είναι η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Πριν δυο ημέρες, στην Σικελία, μια νεαρή γυναίκα δολοφονήθηκε από τον βίαιο σύντροφό της. Επείγει, κατά συνέπεια, η λήψη νέων μέτρων, τα οποία να βοηθήσουν τις γυναίκες που κακοποιούνται, να νιώσουν ότι δεν είναι μόνες.

Η δικηγόρος Αντρέα Κατιτσόνε, πρόεδρος του τμήματος ισότητας της Ένωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ιταλίας, πρωτοστάτησε στην κατάθεση νέων προτάσεων στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, για να συνδυαστεί η κοινωνική ευαισθησία με την τεχνολογική πρόοδο, με στόχο την υπεράσπιση των γυναικών.

«Οι καταγγελίες για κακοποίηση από μέρους των γυναικών, αυτή την περίοδο έκτακτης ανάγκης, έπεσαν εντυπωσιακά. Φυσικά -προσθέτει- αυτό δεν αποτυπώνει μια πραγματική μείωση της ενδοοικογενειακής βίας. Αντιθέτως, από τα τόσα αιτήματα βοήθειας που δεχθήκαμε, διαπιστώνουμε ότι το επίπεδο της βίας αυξάνεται. Διότι η συγκατοίκηση, όλο το εικοσιτετράωρο με βίαιους άνδρες πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να κακοποιήσουν τα θύματά τους».

Ιταλικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας

Η Ιταλίδα αυτή δικηγόρος, μαζί με υπεύθυνες άλλων ενώσεων και συνδέσμων, πρότεινε την εκστρατεία για τη διαφήμιση του τηλεφωνικού αριθμού χωρίς χρέωση, στο οποίο οι γυναίκες μπορούν να αποταθούν για να καταγγείλουν άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας σε βάρος τους.

Όπως εξηγεί η Αντρέα Κατιτσόνε, αμέσως μετά έγινε ένα επιπλέον βήμα:

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

«Επειδή, στο σπίτι συχνά δεν υπάρχει πολύς χώρος και ο γυναίκες πρέπει να φροντίζουν και να προστατεύουν τα παιδιά τους, προχωρήσαμε παραπέρα: η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, με τους συνεργάτες της, ετοίμασε μια εφαρμογή την οποία η γυναίκες κατεβάζουν απευθείας στο κινητό τους και λέγεται Youpol. Τους επιτρέπει να ειδοποιούν την Αστυνομία, παρά τον ασφυκτικό, συχνά έλεγχο, που ασκεί ο κάθε βίαιος άνδρας. Φτάνει ένα" κλικ" στην εφαρμογή για να σταλεί το αίτημα βοήθειας. Χάρη σε ένα σύστημα δορυφορικού εντοπισμού, οι αστυνομικές δυνάμεις και οι καραμπινιέροι μπορούν να παρέμβουν άμεσα».

Παράλληλα, μαζί με συνεργάτιδές της, η Ιταλίδα δικηγόρος πρότεινε και την εκστρατεία «Xάρτινη μάσκα 1522». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία έχει ήδη υιοθετηθεί στην Ισπανία και στην Γαλλία: είναι ένας κωδικός, ένας παρασύνθημα, που μπορούν να χρησιμοποιούν οι γυναίκες οι οποίες πηγαίνουν στα φαρμακεία. Με τον τρόπο αυτό, λένε στον ή στην φαρμακοποιό ότι είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, και οι υπεύθυνο του φαρμακείου ειδοποιούν την Αστυνομία, ή δίνουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες στην γυναίκα που κακοποιείται.

«Η υπουργός Ισότητας της κυβέρνησης Κόντε, Έλενα Μπονέτι, δέχθηκε θετικά την πρότασή μας και σύντομα θα ξεκινήσει η παράλληλη αυτή εκστρατεία. Είναι μια σειρά από πρωτοβουλίες και μέσα τα οποία ενισχύονται για να μην νιώσουν ακόμη πιο απομονωμένες όλες οι γυναίκες οι οποίες παλεύουν για να προστατέψουν την ακεραιότητα και την αξιοπρέπειά τους» εξηγεί, τέλος, η Αντρέα Κατιτσόνε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr