Ακρόαση άρθρου......

Οι ξένες γλώσσες αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης εκπαίδευσης. Η επαρκής γνώση τους κρίνεται  ως απαραίτητη για την επαγγελματική ανέλιξη και επιτυχία. Η σύγχρονη πολυπολιτισμικότητα, οι απαιτήσεις που αυξάνονται στην απαιτητική πλέον αγορά εργασίας, μας ωθούν να θέλουμε να επικοινωνούμε απρόσκοπτα με τους άλλους ανθρώπους και να χτίζουμε ευκολότερους δρόμους και τρόπους επικοινωνίας.

Τα οφέλη από την εκμάθηση ξένων γλωσσών

Η καλή γνώση, ειδικά της Αγγλικής, ανοίγει επαγγελματικούς δρόμους τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό.  Ειδικά στη χώρα μας, έχει διαπιστωθεί πως στη γνώση ξένων γλωσσών δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή, ακόμα και από την παιδική ηλικία. 

Η καλή γνώση ξένων γλωσσών μας δείχνει την ποικιλομορφία των γλωσσών που υπάρχει στον κόσμο, μας μυεί στη διαφορετικότητα και τον πλούτο που υπάρχει στους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Όμως, η εκμάθηση ξένων γλωσσών, πέρα από τις επαγγελματικές ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει, ευεργετεί τη νοητική και συναισθηματική ικανότητα του ανθρώπου με πάρα πολλούς τρόπους. 

Η καλή γνώση ξένων γλωσσών, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, είναι ικανή να αποτρέψει τον εκφυλισμό του εγκεφάλου σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως καλλιεργούν στον άνθρωπο σημαντικές δεξιότητες και ικανότητες, όπως μνήμη, ορθή κρίση, αντίληψη, κρίση και δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων. Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, όσο περισσότερες γλώσσες ξέρει να χρησιμοποιεί κάποιος, τόσο πιο επαρκώς εξασφαλίζει τη σωστή εγκεφαλική δραστηριότητα. 

Η γλώσσα είναι το σπουδαιότερο γνώρισμα κάθε πολιτισμού. Μελετώντας τον τρόπο που εκείνη εξελίχθηκε μέσα στην πορεία της ιστορίας, τον τρόπο που τη χειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμό αλλά και τους κανόνες που τη διέπουν, τότε ερχόμαστε σε επαφή και με έναν άλλο πολιτισμό μαθαίνοντας τις δικές του ιδιαιτερότητες, ήθη και έθιμα. 

Η επαρκής γνώση γλωσσών μας δίνει την ικανότητα να σκεφτόμαστε πιο γρήγορα, να υπολογίζουμε πολλά και διάφορα δεδομένα ώστε να εξάγουμε ένα σωστότερο και ορθότερο συμπέρασμα. Μπορούμε να αναλύουμε ευκολότερα, να υπολογίζουμε σωστότερα και αποκτάμε εντέλει μία πιο ολοκληρωμένη κρίση.

Όμως, πέρα από τις νοητικές ικανότητες οι οποίες οξύνονται και καλλιεργούνται, τα οφέλη των ξένων γλωσσών δε σταματούν εκεί.

Σεβασμός και η μαγεία της διαφορετικότητας

Η γνωριμία με τις ξένες γλώσσες μας μαθαίνει το σεβασμό και τη μαγεία της διαφορετικότητας. Ο άλλος δεν είναι εχθρός για εμάς, αλλά ένας άνθρωπος με διαφορετική κουλτούρα και πολιτισμό με τον οποίο εξοικειωνόμαστε και μαθαίνουμε να τον σεβόμαστε. Αντιλαμβανόμαστε πως ένα ξένος πολιτισμός, μία διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα, είναι ένας τρόπος να μάθουμε καλύτερα τους ανθρώπους και να τους αποδεχτούμε. Και αυτό, εντέλει, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. 

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Καλό είναι το παιδί να ξεκινάει τη γνωριμία του με μία ξένη γλώσσα όταν έχει αποκτήσει επαρκή αντίληψη και έχει γνώση για το αντικείμενο με το οποίο πάει να ασχοληθεί. Εξίσου σημαντικό, είναι το παιδί να έχει γνώμη και άποψη για την ξένη γλώσσα που θέλει και τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να τη διδάσκεται. 

Η εκπαίδευση είναι ένα χώρος που διαρκώς αλλάζει, προοδεύει, αφομοιώνει καινούργια στοιχεία μέσα της και απορρίπτει κάποια άλλα. Η κατάρτιση που δίνεται στις ξένες γλώσσες πρέπει να αλλάζει και εκείνη, να αφομοιώνει μέσα της τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και να κρατάει τη σημαία της προόδου. 

 

Διαβάστε ακόμη το σχετικό άρθρο: Αναγνωστική Ικανότητα στην ξένη γλώσσα. Η δυσκολία κατάκτησης της και η εκπαιδευτική παρέμβαση 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.