Νευρική Ανορεξία

Ποια άτομα είναι περισσότερο επιρρεπή να εμφανίσουν Νευρική Ανορεξία;
Ενώ η ονομασία  «νευρική ανορεξία» παραπέμπει  σε έλλειψη ή μείωση της όρεξης σύμφωνα με την κυριολεκτική σημασία του όρου, στην πραγματικότητα είναι η άρνηση του ατόμου να τραφεί με τις απαραίτητες ημερήσιες θερμίδες από φόβο μήπως παχύνει.

Οι πάσχοντες από νευρική ανορεξία έχουν το αίσθημα της πείνας αλλά αρνούνται να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους αυτή σε φυσιολογικά επίπεδα. Πρόκειται για μια σοβαρή  ψυχολογική διαταραχή καθώς ούτε το αίσθημα της πείνας, ούτε τυχόν προβλήματα υγείας μπορούν εύκολα να επηρεάζουν το άτομο να αλλάξει την εσφαλμένη πεποίθηση που έχει δημιουργήσει σχετικά με την εικόνα του σώματος. Η νευρική ανορεξία είναι μια αρκετά διαδεδομένη πάθηση που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες του Δυτικού κόσμου. Είναι ενδεικτικό ότι η αναλογία με το αντρικό φύλλο είναι 9 προς 1. Εκδηλώνεται από την ηλικία των 10 έως 30 ετών με το μεγαλύτερο ποσοστό των ανορεκτικών(85%)  να παρατηρείται μεταξύ  της ηλικίας των 13 έως 20 ετών.

Τα διαγνωστικά κριτήρια της νευρικής ανορεξίας είναι ꞉

 1. Άρνηση επίτευξης κανονικού σωματικού βάρους σύμφωνα με το ύψος και την ηλικία.
 2. Συνεχής φόβος για αύξηση βάρους ακόμα και αν το σωματικό βάρος είναι πολύ κάτω του φυσιολογικού.
 3. Εμμονική ενασχόληση και παράλογες σκέψεις σχετικά με το βάρος- σύνδεση της εικόνα του σώματος με την αυτοεκτίμηση- αδυναμία συνειδητοποίησης της επικινδυνότητας διατήρησης του χαμηλού σωματικού βάρους.
 4. Εμφάνιση αμηνόρροιας και άλλων ενδοκρινολογικών διαταραχών.
 5. Υπερκινητικότητα,  αϋπνίες
 6. Φυσιολογικές διαταραχές όπως χαμηλή πίεση, ατονία, τριχοφυΐα ,βραδυκαρδία, υποθερμία.

Αιτιολογία Νευρικής Ανορεξίας

Ένας συνδυασμός αιτιολογικών παραγόντων μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση της ανορεξίας, όπως ꞉

 1. Η επιρροή του κοινωνικού πλαισίου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης μέσω των οποίων καλλιεργείται η πεποίθηση ότι η εικόνα της ελκυστικής και πετυχημένης γυναίκας είναι στενά συνδεδεμένη με το πόσο αδύνατη είναι.
 2. Η συμπεριφορά των γονέων όσο αφορά την άσκηση του διατροφικού ελέγχου στα παιδιά τους και γενικότερα ένα διαταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον με έντονες συγκρούσεις και διαμάχες.
 3. Διαπροσωπικά προβλήματα κυρίως με το αντίθετο φύλο.
 4. Χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθημα ανικανότητας, τελειομανία, υπερπροσπάθεια να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των άλλων, έντονες ιδεοληψίες και καταναγκασμοί σχετικά με την επίτευξη των στόχων.
 5. Έντονη ανάγκη άσκησης ελέγχου και επιτυχίας σε κάποιο τομέα. Όταν το άτομο νιώθει αποτυχημένο σε άλλους τομείς στρέφεται σε ένα πιο εύκολα ελέγξιμο στόχο όπως είναι το βάρος του σώματος.
 6. Επικριτικά σχόλια για το βάρος ή την εμφάνιση από τον κοινωνικό περίγυρο.
 7. Έντονες δραστηριότητες όπως  η επαγγελματική ενασχόληση με τον χορό και συγκεκριμένα το μπαλέτο ή πρωταθλητισμός όπου καλλιεργείται η ιδέα ότι η εξωτερική εμφάνιση και ειδικότερα ένα  πολύ λεπτό σώμα είναι προϋπόθεση για την καλύτερη εκτέλεση των σωματικών ασκήσεων.


Οικογενειακό περιβάλλον και ανορεξία

Η νευρική ανορεξία μπορεί να εκδηλώνεται σαν μια αντίδραση απέναντι σε ένα διαταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον στην προσπάθεια των παιδιών και των εφήβων να κρατήσουν την οικογένεια ενωμένη ή να καθυστερήσουν ένα  πιθανό διαζύγιο. Μπορεί ακόμα να αποτελεί το μέσον για να ικανοποιήσει το άτομο τις ανάγκες του όπως να κερδίσει την προσοχή των γονέων, τους οποίους θεωρεί απόμακρούς και συναισθηματικά αποστασιοποιημένους.

Πολλές φορές η ανορεξία μπορεί να αποτελέσει μια ασυνείδητη προσπάθεια για να κερδίσει το άτομο την αποδοχή και την στοργή από το οικογενειακό του περιβάλλον τις οποίες θεωρεί ότι στερείται.  Επίσης είναι συχνό φαινόμενο τα άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία να προσπαθούν να χειραγωγήσουν την συμπεριφορά των γονέων τους και να τους αποσπάσουν από τις διαφωνίες τους εφόσον οι ίδιοι γίνονται το κύριο πρόβλημα της οικογένειας.

Οι ανορεκτικοί δεν αντιλαμβάνονται εύκολα την σοβαρότητα του προβλήματος τους και θεωρούν ότι το φιλικό και κοινωνικό περιβάλλον δεν τους καταλαβαίνει όταν τους παροτρύνει να αυξήσουν το βάρος τους με αποτέλεσμα συχνά να απομακρύνονται και να απομονώνονται  από όσους δεν συμφωνούν με την εσφαλμένη εικόνα του σώματος που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει για τον εαυτό τους.

Θεραπεία Νευρικής Ανορεξίας

Η  θεραπεία της νευρικής ανορεξίας είναι αρκετά δύσκολή, και μακροχρόνια. Απαιτείται δέσμευση τόσο από την πλευρά του θεραπευόμενου όσο και του θεραπευτή και καθοριστικός παράγοντας είναι η δημιουργία μια σταθερής θεραπευτικής σχέσης. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία αποτελεί μια από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στην θεραπεία των διατροφικών διαταραχών και πολλές φορές ο συνδυασμός ατομικής και οικογενειακής ψυχοθεραπείας διευκολύνει την κοινωνική και ψυχολογική προσαρμογή του ατόμου.

Συγγραφή Άρθρου

Eπιβατιανού Αντιγόνη - Ψυχολόγος

Eπιβατιανού Αντιγόνη: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Ειδικεύτηκε στη Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία για εφήβους, ενήλικες και ζευγάρια με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκωτίας. Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές ( παχυσαρκία, ανορεξία,βουλιμία,υπερφαγικά επεισόδια).

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πώς να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα, προτού γίνει ο κυρίαρχος της ζωής σας;

Έχει εκτιμηθεί πως περίπου το ένα πέμπτο των ενηλίκων και σχεδόν οι μισοί από τους μαθητές και σπουδαστές αναβάλλουν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους. 

Συναίσθημα και επιλογή του κατάλληλου συντρόφου
επιλογή συντρόφου

Με τα ποσοστά των διαζυγίων να είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα είναι δεδομένο ότι η κατάκτηση μίας δυνατής και ολοκληρωμένης σχέσης προϋποθέτει την επιλογή του σωστού συντρόφου, για τους σωστούς λόγους και στο σωστό χρόνο. Απαιτεί επομένως υπευθυνότητα, ωριμότητα, ειλικρίνεια και βεβαίως συνειδητοποίηση των βασικών προτεραιοτήτων σας.

Ανησυχείτε υπερβολικά για την υγεία σας;
άγχος υγείας

Είναι φυσιολογικό οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στην ζωή τους να αισθανθούν αγωνία για την υγεία τους γιατί αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που αισθάνονται καθημερινά έντονο άγχος για την υγεία τους με αποτέλεσμα να επηρεάζει την ζωή τους αρνητικά, γιατί νιώθουν έντονη αγωνία, κρίσεις πανικού, σκέφτονται ότι είναι ανίκανοι να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα και έχουν συχνά πεσμένη διάθεση.

Απελευθερώνει η δύναμη της συγχώρεσης;
συγχώρεση

Όλοι σας είναι πιθανόν να έχετε πληγωθεί από τις πράξεις ή τα λόγια των κοντινών σας ανθρώπων. Μπορεί οι γονείς σας να ήταν επικριτικοί σε κάθε σας προσπάθεια. Μπορεί ο σύντροφος σας να είχε παράλληλη σχέση, μπορεί ακόμα οι συνάδελφοι σας να προσπάθησαν να σαμποτάρουν την επαγγελματική σας σταδιοδρομία.

Πώς να ελέγξετε το θυμό σας πριν σας κυριεύσει;
έλεγχος θυμού

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που μπορεί να εκδηλωθεί σαν αντίδραση απέναντι σε μια απειλή, σε μια αποτυχία ή ματαίωση επαγγελματικών ή προσωπικών στόχων καθώς και σε μια αρνητική κριτική. Ακόμη είναι πιθανόν να υποκρύπτονται κάτω από τις εκδηλώσεις θυμού συναισθήματα μοναξιάς, λύπης ή φόβου. Αυτό είναι μια υγιής αντίδραση.

Βρείτε ειδικό για Διαταραχές Διατροφής

Ο μοναδικός εξειδικευμένος κατάλογος στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).