αντιμετώπιση-υπερφαγίας

Η αιτία που παχαίνουμε είναι ότι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες τροφής από αυτές που χρειάζεται το σώμα μας με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να τις αφομοιώσει. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε πώς ορισμένοι άνθρωποι καταναλώνουν υπέρογκες ποσότητες φαγητού και δεν παχαίνουν; Η απάντηση βρίσκεται στη λειτουργία του υποσυνειδήτου!

Το πόση τροφή από αυτή που τρώμε πρέπει να μετατραπεί σε και να χρησιμοποιηθεί σαν ενέργεια και πόση να αποθηκευτεί σαν λίπος είναι αποκλειστική απόφαση του υποσυνείδητου νου.

Τα περισσότερα διατροφικά προβλήματα σχετίζονται με επιδράσεις που έχει δεχτεί ο ασυνείδητος νους, οι οποίες έχουν προσαρμόσει αυτόματα το σύστημά μας να λειτουργεί και να μεταβολίζει με έναν συγκεκριμένο ρυθμό.

Όλα αυτά αποτελούν και την αιτία που όλες οι δίαιτες καταλήγουν σε αποτυχία. Ο λόγος είναι ότι για ένα μερικό διάστημα υπερισχύει η συνειδητή μας αποφασιστικότητα και επιθυμία να ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις οδηγίες του εκάστοτε διαιτολόγου, επιθυμία όμως που διαρκεί άθελά της για μικρό χρονικό διάστημα. Τα κιλά μπορεί να χαθούν είναι όμως δεδομένο ότι θα τα ξαναπάρουμε. Πίσω από αυτή την διαδικασία κρύβεται η ισχυρή λειτουργία του υποσυνείδητου η οποία υπερισχύει του συνειδητού. Οι δίαιτες λοιπόν μπορεί να κερδίζουν μικρές μάχες, αλλά πολύ σπάνια θα κερδίσουν τον πόλεμο.

Η δίαιτα αποτελεί μια συγκρουσιακή κατάσταση ανάμεσα στο συνειδητό και το ασυνείδητο του ατόμου, καθώς από την μια υπάρχει η επιθυμία του συνειδητού νου και από την άλλη το τι πρέπει να γίνει. Ο μόνος τρόπος για να επέλθει η αλλαγή είναι μέσω θεραπευτικής αγωγής που θα στοχεύει σε αλλαγές στον πυρήνα των ασυνείδητων αυτών προγραμματισμών.

Από τη βρεφική ηλικία ακόμη η κατανάλωση τροφής αποτελεί μια βαθιά εξαρτησιακή σχέση η οποία συνδέεται με συναισθήματα ασφάλειας, αγάπης, φροντίδας, αποδοχής λόγω της σύνδεσης με την μητέρα και τον πατέρα. Στην μετέπειτα ζωή τα συναισθήματα αυτά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς της ζωής.

Υπάρχουν ορισμένοι ψυχοσυναισθηματικοί παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με την επιθυμία του ατόμου να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες φαγητού. Συγκεκριμένα, η ταύτιση με κάποιο άτομο που θαυμάζουμε υποσυνείδητα και το οποίο μπορεί να είναι υπέρβαρο, συναισθήματα απόρριψης τα οποία μας οδηγούν στην κατανάλωση τροφής με σκοπό να βιώσουμε και πάλι τα πρώιμα συναισθήματα ασφάλειας και αποδοχής της βρεφικής μας ηλικίας, συναισθήματα «κενού», συναισθήματα ανασφάλειας, ανάγκη για αυτοτιμωρία, ανάγκη να τιμωρήσουμε τον σύζυγο σε περιπτώσεις που είναι αυταρχικός και βίαιος, τρόπος αποφυγής του σεξ καθώς το άτομο γίνεται μη θελκτικό, έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να κατανοήσουμε ότι η παχυσαρκία δεν προέρχεται από παθολογικά αίτια αλλά βασίζεται σε ψυχοσυναισθηματικούς παράγοντες και είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε επιμελώς με όλα εκείνα τα αρνητικά συναισθήματα που τον οδηγούν στην υπερκατανάλωση τροφής ή τα αρνητικά συναισθήματα που προέρχονται από την υπερφαγία. Η υπερβολική κατανάλωση τροφής αποτελεί ουσιαστικά έναν τρόπο να εξωτερικεύσει το άτομο συναισθήματα που υπάρχουν ήδη μέσα του και που στην πραγματικότητα προέρχονται από άλλες βαθύτερες καταστάσεις.

Συγγραφή Άρθρου

Κυριακή Λέντζιου

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Τροφή και Σώμα

Θεωρείται αξίωμα ότι το σώμα μας είναι το αποτύπωμα της ψυχής...

Βρείτε ειδικό για Διαταραχές Διατροφής

Ο μοναδικός εξειδικευμένος κατάλογος στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Κλινική Υπνοθεραπεία: Θα λειτουργήσει σε μένα;
Κλινική Υπνοθεραπεία

Κύρια ερώτηση που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν είναι «Θα λειτουργήσει σε μένα;». Οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνούσαν ότι αυτό είναι ίσως το βασικό ζήτημα για όποιον σκέφτεται να επιλέξει την υπνοθεραπεία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται και από την έρευνα, ότι η υπνοθεραπεία όχι μόνο οδηγεί σε αποτελέσματα, αλλά πολλές φορές κατορθώνει ναεπιτύχει αυτό που άλλες θεραπείες δεν κατόρθωσαν!

Παχαίνουν τα συναισθήματα; Βιολογική Vs Συναισθηματική πείνα!
συναισθηματική ή βιολογική πείνα

Πόσες φορές έχετε γυρίσει στο σπίτι από τη δουλειά και έχετε πιάσει τον εαυτό σας να τρώει ακατάπαυστα; Πόσες φορές σας ακυρώθηκε μια έξοδος και μείνατε σπίτι τρώγοντας υπερβολικές ποσότητες φαγητού; Πόσες φορές μαλώσατε με το σύντροφό σας και το πρώτο που κάνατε μόλις κλείσατε το τηλέφωνο ήταν να ανοίξετε το ψυγείο; Θυμάστε την τελευταία φορά που δεν μπορέσατε να πείτε αυτά που αισθάνεστε και κατατρέξατε αυθόρμητα στο ψυγείο;

Σωματική Άσκηση, Μεταβολισμός και Υποσυνείδητο! Μια συλλογική εργασία…για την απώλεια βάρους

Οι επιλογές των ατόμων όσον αφορά τη διατροφή (τόσο γενικά όσο και κάθε μέρα) καθορίζονται τόσο από βιολογικούς όσο και από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες. Η λήψη τροφής δεν ικανοποιεί μόνο τις βιολογικές ανάγκες τις πείνας και της δίψας, αλλά και ενέργειας συμβολικές, ηθικές και πολιτισμικά καθορισμένες.

Μετατραυματικό Στρες (PTSD): Απαλλαγείτε! Η Κλινική Υπνοθεραπεία ως μοντέλο θεραπείας

Η υπνοθεραπεία αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες και τεκμηριωμένες μορφές θεραπείας για τους πάσχοντες από μετατραυματικό στρες. Η διαταραχή μετατραυματικού στρες – Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που προκύπτουν από ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή ενός ατόμου.

Αντιμετωπίζοντας την Αϋπνία με Κλινική Ύπνωση!

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η ύπνωση μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για αυτό. Το να μπορεί κάποιος να κοιμηθεί ευχάριστα και ήρεμα το βράδυ είναι απαραίτητο για αυτόν έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά ολόκληρη τη μέρα.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.