Πρόσκληση συμμετοχής σε έρευνα με θέμα: Μπορεί να βελτιωθεί η υπερακουσία;

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Βασιλική Μαρία Ηλιάδου

Φορέας Χρηματοδότησης: Η μελέτη πραγματοποιείται στα πλαίσια Διπλωματικής Εργασίας μεταπτυχιακών σπουδών.
Υπεύθυνος Επεξεργασίας: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Στοιχεία υπεύθυνων μελέτης:
Αντωνία Κωνσταντίνου | Email: antoniakn @auth.gr 
Βασιλική Μαρία Ηλιάδου | Email: viliad @auth.gr 

Στο παρόν κείμενο σας παραθέτουμε πληροφορίες αναφορικά με τη μελέτη που διεξάγουμε για την διερεύνηση της ύπαρξης ωφέλειας ή μη στην υπερακουσία ύστερα από εξατομικευμένο πρόγραμμα ακουστικής εκπαίδευσης.

Σας προσκαλούμε να λάβετε μέρος καθώς η συμμετοχή είναι εθελοντική.

Μπορείτε να συζητήσετε τις πληροφορίες αυτού του εντύπου σε περίπτωση που το επιθυμείτε, με όποια/ον νιώθετε άνετα. Δεν χρειάζεται να αποφασίσετε άμεσα. Μπορείτε να αποφασίσετε αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε αφού πρώτα το σκεφτείτε ή και το έχετε συζητήσει με τους οικείους σας. Σας παρακαλούμε να το μελετήσετε προσεκτικά, γνωρίζοντας πως οι υπεύθυνοι της μελέτης βρίσκονται στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις αν το επιθυμείτε.

Για συμμετοχή στην μελέτη μεταβείτε στην παρακάτω διεύθυνσηΕρωτηματολόγιο Υπερακουσίας.

Σκοπός της έρευνας: Γιατί κάνουμε αυτήν την μελέτη;

Η μελέτη πραγματοποιείται για να διερευνήσει αν οι ασθενείς με υπερακουσία μπορούν να παρατηρήσουν θετικές αλλαγές στα συμπτώματά τους ύστερα από ένα χρονικό διάστημα ακουστικής εκπαίδευσης. Για να είναι ορθά τα αποτελέσματα, θα πρέπει να τα ελέγξουμε ακολουθώντας την επιστημονική μεθοδολογία.

Η παρούσα μεταπτυχιακή έρευνα αποτελεί μέρος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαταραχή Ακουστικής Επεξεργασίας» του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σκοπός της μελέτης είναι:

1. Η διερεύνηση του αν υπάρχει ωφέλεια στους ασθενείς με υπερακουσία σε ενοχλητικούς ήχους ύστερα από ακουστική εκπαίδευση.
2. Αν υπάρχει στα αποτελέσματα επίδραση της ηλικίας και του φύλου.

Διαδικασία: Τι θα συμβεί αν συμμετάσχω;

Εφόσον δώσετε τη συγκατάθεσή για συμμετοχής σας στην έρευνα, το πρώτο βήμα που θα ακολουθηθεί είναι ο ανιχνευτικός έλεγχος της περιφερειακής ακοής. Όλοι οι συμμετέχοντες θα συμπληρώσουν ένα σύντομο ερωτηματολόγιο υπερακουσίας. Από το σκορ σε αυτό θα φανεί η ύπαρξη ή μη υπερακουσίας. Τυχαιοποιημένα θα γίνει ο διαχωρισμός των συμμετεχόντων με υπερακουσία σε δύο ομάδες. Η πρώτη θα ακολουθήσει ακουστική εκπαίδευση, ενώ η δεύτερη όχι, ώστε στο τέλος να συγκριθούν τα αποτελέσματα. Η ακουστική εκπαίδευση θα είναι εξατομικευμένη, θα περιλαμβάνει τους ενοχλητικούς για κάθε συμμετέχοντα ήχους και θα δοθούν από την ερευνήτρια σαφείς οδηγίες για τη θεραπεία.

Δεδομένα: Τι δεδομένα θα συλλεχθούν και πόσο θα διατηρηθούν;

Η προστασία της ιδιωτικότητάς σας είναι καθήκον μας. Η συγκατάθεση σας είναι απαραίτητη και ουσιαστική για την ορθή διεξαγωγή της ερευνητικής διαδικασίας. Τα προσωπικά σας στοιχεία, που θα συμπληρώσετε παρακάτω, είναι εμπιστευτικά και δεν αφορούν οτιδήποτε άλλο εκτός της παρούσας μελέτης. Όλα τα στοιχεία της έρευνας διατηρούνται με ασφάλεια από τον ερευνητή, ο οποίος είναι ο μόνος που έχει πρόσβαση σε αυτά. Υπάρχει η πιθανότητα, τα ανώνυμα δεδομένα που θα συλλέξουμε να συμπεριληφθούν σε ακαδημαϊκές μελέτες και δημοσιεύσεις.

Μετά την συλλογή των ερευνητικών δεδομένων για τις ανάγκες της εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας, θα ακολουθήσει η ανάλυση και ερμηνεία τους από τον ερευνητή. Τα στοιχεία δε θα διατηρηθούν για διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που απαιτείται για την υλοποίηση των ερευνητικών σκοπών. Οι συμμετέχοντες μπορούν εάν το επιθυμούν, να ζητήσουν ένα αντίγραφο της εργασίας, μετά την επιτυχή υποστήριξή της.

Θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι εφαρμόζουμε τη νομοθεσία που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 28 Μαΐου 2018 και η οποία ορίζει ότι η χρήση αυτών των δεδομένων επιτρέπεται για σκοπούς επιστημονικής έρευνας. 

Ποιος θα παραλάβει ή σε ποιον θα διανεμηθούν τα προσωπικά δεδομένα που θα συλλεχθούν;

Τα προσωπικά δεδομένα δεν προβλέπεται να διαβιβασθούν σε τρίτη χώρα ή σε διεθνή οργανισμό.

Κίνδυνοι: Η συμμετοχή μου μπορεί να είναι επικίνδυνη;

Η συμμετοχή σε αυτήν την έρευνα δεν αναμένεται να προκαλέσει δυσφορία ή να εκθέσει τους συμμετέχοντες σε κίνδυνο καθώς δεν υπάρχουν κίνδυνοι συνδεόμενοι με την έρευνα. Η πιθανότητα πρόκλησης δυσφορίας στο πλαίσιο της συλλογής δεδομένων δεν διαφοροποιείται από αυτή που αφορά σε οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα. Υπάρχει πιθανότητα κάποιοι συμμετέχοντες να βρουν ιδιαίτερα απαιτητική ή και χρονοβόρα τη συμμετοχή στο θεραπευτικό πρόγραμμα, διότι απαιτείται συνέπεια σε αυτό. Ωστόσο, θα υπάρχει καθοδήγηση και υποστήριξη από την ερευνήτρια καθ’ όλο το χρονικό διάστημα. Η διαδικασία θα είναι απλή και αφορά στην ακρόαση ηχητικών ερεθισμάτων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη μέρα. Αν κάποιος συμμετέχοντας θεωρήσει απαιτητική την όλη διαδικασία μπορεί να αποσυρθεί.

Οφέλη: Θα συμβεί κάτι ευεργετικό σε εμένα;

Υπάρχει η πιθανότητα να βελτιωθούν τα συμπτώματα σας, εφόσον υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση θα ενισχυθεί η επιστημονική έρευνα για παροχή βοήθειας σε άτομα με βουητά στα αυτιά.

Κοινοποιώντας τα αποτελέσματα: Θα μου πείτε τι μάθατε από εμένα;

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, η ερευνήτρια θα μπορεί να σας ενημερώσει για το τι μάθαμε από την έρευνα στο σύνολο της, σε περίπτωση που το επιθυμείτε. Στη συνέχεια, μέσω της συγγραφής άρθρων, θα ενημερώσουμε και το ευρύ κοινό για τη μελέτη που κάναμε αλλά και για τα ευρήματα μας.

Συγκατάθεση: Μπορώ να επιλέξω να μην συμμετέχω στην μελέτη ή να αλλάξω γνώμη;

Η συμμετοχή σας δεν επιβάλλεται. Μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας να αποσύρετε τη συμμετοχή σας.
Η συγκατάθεση δίνεται για διάστημα ίσο με αυτό που απαιτείται για την υλοποίηση των ερευνητικών σκοπών.

Πως διαχειριζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα και ποια είναι τα δικαιώματά σας;

Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας βασίζεται στην συγκατάθεσή σας. Τα προσωπικά στοιχεία θα είναι κωδικοποιημένα και προστατευμένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, στον οποίο πρόσβαση έχει μόνο ο ερευνητής με τη χρήση του προσωπικού της κωδικού ασφαλείας, καθώς είναι ο μόνος εξουσιοδοτημένος να τα εξετάσει.

Έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε από την Επιστημονικά Υπεύθυνη πρόσβαση ή διόρθωση ή μπορείτε να προβάλλετε αντίρρηση στην επεξεργασία αυτών ή να ασκήσετε το δικαίωμα φορητότητας των προσωπικών σας δεδομένων. Για οποιαδήποτε διερεύνηση ή καθοδήγηση όσον αφορά στα δικαιώματά σας, θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε με την Επιστημονικά Υπεύθυνη στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ή τηλεφωνώντας στο 6942427880 (ή 2310994739). Οποιαδήποτε αιτούμενη μεταβολή στα προσωπικά δεδομένα που θα συλλεχθούν θα ολοκληρωθεί μέσα σε 30 ημέρες από την ημέρα επικοινωνίας σας με την Επιστημονικά Υπεύθυνη.

Εάν τελικά αποφασίσετε να λάβετε μέρος σε αυτήν τη μελέτη θα λάβετε ένα αντίγραφου αυτού του εντύπου.

Για συμμετοχή στην μελέτη μεταβείτε στην παρακάτω διεύθυνσηΕρωτηματολόγιο Υπερακουσίας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr