Η παρούσα μελέτη διερευνά τους δημογραφικούς, γνωστικούς και καταστασιακούς παράγοντες που επηρεάζουν την ηθική συλλογιστική λήψης αποφάσεων ελληνόφωνων πληθυσμών.

Η έρευνα διενεργείται από τον φοιτητή ψυχολογίας Μουρατίδη Χρίστο, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας γνωστικής ψυχολογίας κι ακαδημαϊκή υπεύθυνη του τμήματος ψυχολογίας Δρ. Κουτσιμανή Παναγιώτα-Βασιλική, στα πλαίσια του μαθήματος "Research Methods" του προπτυχιακού προγράμματος "BASc in Applied Psychology" του Mediterranean College, σε συνεργασία με το University of Derby.

Η μελέτη εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ:

α) της ικανότητας εργασιακής μνήμης (working memory) του ατόμου,
β) του γνωστικού αναστοχασμού (cognitive reflection), της τακτικής λήψης αποφάσεων (decision making style), της πίεσης χρόνου και των διαφορετικών τύπων ηθικών διλημμάτων με τις ηθικές κρίσεις.

Για να συμμετάσχετε στην έρευνα, θα σας ζητηθεί να εκτελέσετε δύο διαφορετικές εργασίες και να συμπληρώσετε τρία ερωτηματολόγια ψηφιακά χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Qualtrics.

Η συμμετοχή στις εν λόγω εργασίες θα ζητήσει από εσάς να επαναλάβετε γραπτώς τους αριθμούς που θα σας παρουσιαστούν. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες σας παρέχονται παρακάτω. Αυτή η αξιολόγηση θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά.

Η συμμετοχή σε αυτή την έρευνα δεν είναι υποχρεωτική. Εξαρτάται από εσάς, και μόνο από εσάς, αν θα συμμετάσχετε.

Ωστόσο, για να συμμετάσχετε σε αυτή την έρευνα, θα πρέπει να:

  • είστε άπταιστος ομιλητής της ελληνικής,
  • είστε μεταξύ 18 και 65 ετών
  • χωρίς πρόσφατο ιστορικό γενικής νοσηλείας ή διάγνωσης με ψυχολογική διαταραχή (όπως ΔΕΠΥ, διατροφική διαταραχή, ψύχωση, αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και τα λοιπά.).
  • δεν πρέπει να πάσχετε από χρόνιες σοβαρές οπτικές παθήσεις όπως επιληψία ή φωτοευαισθησία.
  • δεν πρέπει να βρίσκεστε υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλης ουσίας.

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να συμμετάσχετε, θα σας δοθεί ένα ενημερωτικό δελτίο για να το κρατήσετε και θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε την συμμετοχή σας με ένα έντυπο συγκατάθεσης, του οποίου θα λάβετε επίσης ως αντίγραφο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είστε ελεύθεροι να αποσυρθείτε από την παρούσα έρευνα οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της συμμετοχής σας, χωρίς την υποχρέωση να εξηγήσετε τον λόγο της αποχώρησής σας. Ωστόσο, πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα παράθυρο χρονικού περιορισμού στο οποίο μπορείτε να αποσυρθείτε μετά τη διεξαγωγή της έρευνας, το οποίο είναι εντός 2 εβδομάδων.

Για οποιοδήποτε ζήτημα, μπορείτε να επικοινωνήσετε ελεύθερα με την ερευνητική ομάδα μέσω των παρακάτω διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

Φοιτητής: Μουρατίδης Χρίστος: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνος κι Επόπτρια της Έρευνας:
Δρ. Κουτσιμανή Παναγιώτα: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η ανωνυμία των δεδομένων σας θα διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή με τη χρήση ενός μοναδικού κωδικού που θα συνθέσετε μόνοι σας και θα αποτελείται από τα τρία τελευταία γράμματα του επωνύμου σας και τα τρία τελευταία ψηφία του αριθμού τηλεφώνου σας. Έτσι, σε περίπτωση που επιλέξετε να αποσυρθείτε από τη μελέτη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον κωδικό, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να αναγνωρίσουν με ασφάλεια τα δεδομένα σας και να μην σας συμπεριλάβουμε στην έρευνά μας. Καμία από τις πληροφορίες σας, ή τον μοναδικό προσωπικό σας κωδικό, δεν θα κοινοποιηθεί σε τρίτους και θα παραμένει πάντα σε πλήρη ανωνυμία εντός των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου μας.

Εάν σας ενδιαφέρει η ηθική και θα θέλατε να συνεισφέρετε στην έρευνα, ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο: ΕΡΕΥΝΑ ΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr