Ακρόαση άρθρου......

Χριστούγεννα… αναμφίβολα, μία υπέροχη εποχή που δίνει έναυσμα σε όλους μας να σκεφτούμε πιο θετικά, πιο αισιόδοξα και να αποτινάξουμε –έστω και για λίγο- τη μιζέρια της καθημερινότητας. Είναι μία περίοδος που γεμίζει τον καθένα από εμάς με ανάμεικτα συναισθήματα, από τη χαρά και τη λαχτάρα μέχρι τη μελαγχολία και τη στεναχώρια. Η μελαγχολία απορρέει τις περισσότερες φορές από τον αναλογισμό που κάνουμε στο τέλος της χρονιάς, σκεπτόμενοι τις προσωπικές μας επιτυχίες και αποτυχίες, τις παραλείψεις και τα λάθη μας. 

Το τέλος της χρονιάς, μας φέρνει πάντοτε αντιμέτωπους με το πέρασμα του χρόνου που γίνεται ακόμα πιο εμφανές. Ο άνθρωπος σκέφτεται πως μεγαλώνει κατά ένα χρόνο και αναλογίζεται όλα αυτά που έπραξε μέσα στη διάρκεια της χρονιάς.  Τα Χριστούγεννα και οι ημέρες των γιορτών αυξάνουν τα κρούσματα κατάθλιψης και μελαγχολίας, ακριβώς επειδή έρχεσαι πιο έντονα αντιμέτωπος με τον εαυτό σου, με όλα εκείνα που ήθελες και δεν κατάφερες, με τα λάθη που ήθελες να αποφύγεις και όμως, έπραξες.

Είναι ακόμα περισσότερο διάχυτο το αίσθημα της ζήλιας που παρατηρείται σε πολλά άτομα, απόρροια της  συνεχούς παρακολούθησης της ευτυχισμένης και γιορτινής διάθεσης των άλλων, φαινόμενο που γίνεται ακόμα περισσότερο έκδηλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μειονεκτικά, επειδή θα επιθυμούν και οι ίδιοι να είναι το ίδιο χαρούμενοι και να απολάμβαναν το κατανυκτικό κλίμα της εποχής. 

Κανένας δεν πρέπει να υποχρεώνει κανέναν να είναι χαρούμενος με τη βία, ειδικά όταν η διάθεση του άλλου ανθρώπου δεν του το επιτρέπει. Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί πως όπως ο καθένας από εμάς μπορεί να περάσει αυτές τις ημέρες όσο πιο ξέγνοιαστα και ανέμελα γίνεται, έτσι και σε άλλους ανθρώπους δεν μπορεί να αφαιρείται το δικαίωμα να έχουν τη διάθεσή τους με την πρόφαση πως δεν εναρμονίζεται με το γιορτινό κλίμα των ημερών. Και φυσικά, κανένας δεν πρέπει να εμπιστεύεται απόλυτα την ‘’ευτυχισμένη’’ ζωή των άλλων, διότι δεν γνωρίζει πόσο επιτηδευμένη ή ολίγον παραποιημένη μπορεί να είναι η ευτυχία που παρατηρεί σε φωτογραφίες ή άλμπουμ. 

Είναι σημαντικό να αναλογιστεί κάποιος: Σε ποιες ενέργειες θα μπορούσα να προβώ για να κάνω αυτές τις γιορτές πραγματικά αξέχαστες; Πώς θα μπορούσα, λίγο πριν το τέλος του χρόνου, να πράξω κάτι πραγματικά αξιόλογο;

Και όμως, μπορείς να κάνεις σημαντικά πράγματα πριν αποχαιρετήσεις τη χρονιά και να αλλάξεις τη ζωή σου.

Μίλησε με τον εαυτό σου, επαίνεσέ τον για τα σωστά και δεσμεύσου πως δε θα επαναλάβεις ξανά τα ίδια λάθη.
Δεσμεύσουν πως το νέο έτος θα τον αγαπήσεις λίγο περισσότερο και δε θα επιτρέψεις στην περιρρέουσα τοξικότητα να τον μολύνει. Σκέψου τους ανθρώπους της ζωής σου; ανθρώπους που αγαπάς πραγματικά και για κάποιους λόγους παρεξηγήθηκες και απομακρύνθηκες.
Αν θέλεις να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και να πάρεις ένα τηλέφωνο, κάνε το.
Μην αφήσεις εγωισμούς και πείσματα να σε απομακρύνουν εντελώς από ανθρώπους που αγαπάς ή σου λείπουν.
Μη διστάσεις να πεις το ‘’σε αγαπώ’’, το ‘’μου έλειψες’’ ή το συγγνώμη . Ακόμα και η έκβαση του αποτελέσματος δεν είναι θετική, θα έχεις μάθει ότι οι ανθρώπινες σχέσεις αξίζουν περισσότερο από τα πείσματα και τις κακίες.

Είναι σημαντικό να παλεύεις για τις σχέσεις που πιστεύεις πως αξίζουν και για τους ανθρώπους που επιθυμείς να παραμείνουν στη ζωή σου. Και αυτό είναι ένα μάθημα που μπορείς να πάρεις ακόμα και αυτές τις τελευταίες ημέρες αυτής της χρονιάς.

Μην ξεχάσεις επίσης πως η κάθε ημέρα που είμαστε ζωντανοί και γεροί είναι μία ευκαιρία να αγωνιστούμε για όλα αυτά που θέλουμε και –γιατί όχι – και να τα κατακτήσουμε. Η κάθε μέρα σε αυτή τη ζωή είναι μία γιορτή και όχι μόνο αυτές οι εορταστικές μέρες που διανύουμε. Είναι στο χέρι σου, στο χέρι μας, η ζωή αυτή να γεμίσει με ευτυχία..

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο, Καλή μας Χρονιά!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.