«Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα, δεν θα τους συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου» – Κ.Π ΚΑΒΑΦΗΣ

Ο ιδανικός σύμμαχός μας είναι ο ίδιος ο εαυτός μας. 

Πόση άραγε αλήθεια και «μαγεία» κρύβουν οι θαυμάσιοι αυτοί στίχοι του μεγάλου μας ποιητή!

Πράγματικά, σαν βγούμε στον πηγαιμό προς την δική μας Ιθάκη—για το δικό μας θαυμάσιο ταξίδι της ζωής μας—τα μόνα εμπόδια που θα συναντήσουμε είναι αυτά που εμείς οι ίδιοι στήνουμε μπροστά μας και τα κάνουμε να φαίνονται ανυπέρβλητα και να μας τρομοκρατούν.

Λαιστρυγόνες, οι ανθρωποφάγοι και οι απειλητικοί Κύκλωπες, είναι αντίστοιχα  οι ανασφάλειές μας και τα αρνητικά συναισθήματα που επιτρέπουμε να κατακλύζουν την ψυχή μας και να απαξιώνουν την ημέρα μας δίνοντάς της το μαύρο χρώμα τής απαισιόδοξιας και την εφιαλτική μορφή τής απελπισίας και γεμίζοντάς την με φθόνο και ψυχική μιζέρια.

Αν και η κάθε ημέρα μας είναι μοναδική και ανεπανάληπτη και μας καλεί να την απολαύσουμε με ό,τι αυτή περιλαμβάνει—χαρά, λύπη, ευκολίες, αντιξοότητες—να την ζήσουμε αληθινά και ουσιαστικά, εμείς επιτρέπουμε στην «αδούλευτη ψυχή μας» να αφήνει τα «μυθικά τέρατα» να «μαυρίζουν» τα λεπτά, τις ώρες, τις μέρες, τους μήνες, τα χρόνια τής ζωής μας.

Μέσα μας, όμως, έχουμε την δύναμη να αντιμετωπίσουμε και να απομακρύνουμε κάθε αρνητικό συναίσθημα που απειλεί να μας «κατασπαράξει». Μέσα μας βρίσκεται η απόφαση που θα μας κατευθύνει να «ξεριζώσουμε» τις φοβίες μας και τις ανασφάλειές μας και με εφόδια τη θέλησή μας, τον ανθρωπισμό μας και την καθάρια σκέψη μας θα επιτρέψουμε να προβάλει η ομορφιά τού «ιδανικού» ανθρώπου που σχηματοποιείται μέσα μας, κάθε μέρα όλο και πιο πολύ και είναι αυτός που αντιτάσσεται στην ύπνωση των «σειρήνων», στη μαζοποιήση, στην ψυχική αποψίλωση και στην ατροφία του συναισθήματος που «μαστίζουν» την εποχή μας.

Αυτός ο ιδανικός εαυτός μας γνωρίζει το δίκαιο, ξέρει να αγαπά ουσιαστικά, έχει μάθει να προσφέρει χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα, έχει μάθει να αγωνίζεται και να θέλγεται από τα ουσιώδη, να χειραγωγεί τους φόβους του και να πορεύεται με την αλάνθαστη πυξίδα τού καθαρού μυαλού και της «ξαστερης» καρδιάς του.

Ας επιτρέψουμε, λοιπόν, στον ιδανικό μας εαυτό να βγει στην επιφάνεια και να διεκδικήσει τα όνειρά του κατά την διάρκεια της θαυμάσιας διαδρομής της ζωής μας. 

Ας του επιτρέψουμε να νιώσει την ελευθερία τής στιγμής.
Ας επιτρέψουμε στη ζωή να μας ξαφνιάζει, να μας ξυπνάει, να μας τρομάζει.
Ας μην της κλεινουμε την πόρτα. Εμπόδια θα συναντήσουμε πολλά, άλλα μικρά, άλλα μεγάλα, θα πονέσουμε, θα κλάψουμε, θα νιώσουμε προδωμένοι, λυπημένοι, θυμωμένοι, φοβισμένοι… Δεν νοείται ζωή χωρίς συναίσθημα… όμως ας μην αφήσουμε το φόβο να μας νικήσει και να μας καταστρέψει.

Ας  φροντίσουμε τον εαυτό μας, ας τον θωρακίσουμε, ας τον αγαπήσουμε πραγματικά και τότε αυτός δεν θα επιτρέψει σε κανένα «μυθικό τέρας» να αμαυρώσει τη μέρα μας.

Ας μάθουμε να ζούμε και όχι απλά να υπάρχουμε

Συγγραφή Άρθρου

Καλλιόπη Κωστέα
Μphil Ψυχολογίας,University of Glasgow,UK.
Μaster practitioner in eating disorders and Obesity.
Συντονίστρια σχολών γονέων. 
Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού.

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Σύνδρομο της άδειας φωλιάς (Empty Nest Syndrome)
Σύνδρομο άδειας φωλιάς

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους γονείς το σύνδρομο της άδειας φωλιάς.
Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που λαμβάνουν χώρα μετά την ανεξαρτητοποίηση τών παιδιών τους.

Μαρία Μοντεσσόρι (Maria Montessori 1870-1952)
Μαρία Μοντεσσόρι

Η Μαρία Θέκλα Αρτεμισία Μοντεσσόρι γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1870 στο Κιαραβάλε της Ιταλίας. Το 1896 αποφοιτά από την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Ρώμης με τις ειδικότητες της παιδιάτρου και της ψυχιάτρου έχοντας, ήδη, κλινική εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών της με παιδιά με νοητική υστέρηση.

Ο δεκάλογος της θεωρίας της Μοντεσσόρι που πρέπει να γνωρίζουν γονείς και παιδαγωγοί
Μοντεσσόρι

1. Μην αγγίζετε ένα παιδί παρά τη θέλησή του.

2. Μην μιλάτε με άσχημο τρόπο σε ένα παιδί και μην χρησιμοποιείτε άσχημα λόγια όταν αναφέρεστε σε αυτό κατά την απουσία του.

Διαταραχή του πόνου
ψυχική διαταραχή

Η αιώνια σχέση σώματος και νου έχει επισημανθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια πριν, μέσα από τις σοφές ρήσεις των αρχαίων Ελλήνων (νους υγιής εν σώματι υγιεί), και έχει απασχολήσει την επιστήμη,την θρησκεία αλλά και την φιλοσοφία, αρκετές φορές.

Πώς μπορούν οι γονείς να ενισχύσουν τα κίνητρα του παιδιού τους για μάθηση
μητέρα-παιδί

Η γνώση είναι δύναμη – Francis Bacon
Ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι η μόρφωσή τους. Η ενεργή συμμετοχή τους στη διδακτική διαδικασία μέσω της μελέτης του παιδιού στο σπίτι, για να είναι βοηθητική και αποτελεσματική, πρέπει να πληροί ορισμένες προυποθέσεις ώστε ο ρόλος τους να συμβάλλει στην ενίσχυση της σχολικής επίδοσης αλλά και στην προσωπική επιτυχία του ατόμου.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.