Ακρόαση άρθρου......

Το να έχετε ακεραιότητα σημαίνει να φέρνετε τον εσωτερικό σας εαυτό στον εξωτερικό σας κόσμο. Παρομοίως με το διάσημο σχόλιο του Justice Stewart σχετικά με την πορνογραφία – «ίσως να μην μπορώ να την ορίσω, αλλά την αναγνωρίζω όταν τη βλέπω» - έτσι και η ακεραιότητα είναι κάτι που δεν μπορούμε εύκολα να ορίσουμε, αλλά που αναγνωρίζουμε όταν τη βλέπουμε.

 

Φαίνεται ότι οι άνθρωποι είτε την έχουν, είτε δεν την έχουν.

Γενικά συνδυάζουμε τη λέξη με εκείνους που φαίνεται να έχουν μια ισχυρή ηθική πυξίδα, σαφείς και συνεπείς αρχές και μια τολμηρή ειλικρίνεια για τον εαυτό τους. Είναι ένα μέρος του χαρακτήρα τους.

Η ακεραιότητα ως ψυχολογική διαδικασία

Αλλά η ακεραιότητα είναι στην πραγματικότητα πιο περίπλοκη. Υπάρχει άλλη μια πλευρά, η οποία συχνά παρερμηνεύεται ή εξετάζεται μόνο επιφανειακά. Η λέξη προέρχεται από τη λατινική λέξη integritas, η οποία σημαίνει ολόκληρος ή πλήρης. Συγγενεύει με τη λέξη integrate, δηλαδή ενσωματώνω.

Αυτή είναι η πλευρά που με συναρπάζει πιο πολύ: Η ακεραιότητα ως μια ψυχολογική διαδικασία, η ενοποίηση της εξωτερικής και εσωτερικής μας ζωής – δύο πλευρές που ενώνονται, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο, σταθερό εγώ. Στην κοινωνία μας μια τέτοια ενοποίηση μπορεί να είναι δυσεύρετη.

Αποκτήστε το βιβλίο Το υποσυνείδητο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Πολλοί από εμάς, πιστεύω, είναι αποσυνδεμένοι από τον εσωτερικό τους πυρήνα, ενώ άλλοι από εμάς σπάνια τον φανερώνουμε. Αντί αυτού, υιοθετούμε βιαστικά έναν κοινωνικό χαρακτήρα, ο οποίος μας καθοδηγεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, και με τον καιρό γίνεται όλο και περισσότερο αυτός που πιστεύουμε πως είμαστε.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτή την ενοποίηση και να αναπτύξουμε αυτήν την ακεραιότητα; Μπορούμε να αλλάξουμε τις ζωές μας, ώστε να γίνουμε σαν αυτούς τους ανθρώπους που θαυμάζουμε  και σεβόμαστε, οι οποίοι φαίνονται τόσο αυθεντικοί και ειλικρινείς; Πιστεύω ότι μπορούμε!

Εδώ θα βρείτε μερικές προτάσεις για να ξεκινήσετε:

Βήμα 1: Ανακαλύψτε τον εσωτερικο Εαυτό σας

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Εάν η ακεραιότητα έχει να κάνει με τον εξωτερικό κόσμο να αντικατοπτρίζει πραγματικά τον εσωτερικό σας κόσμο, το πρώτο βήμα είναι να αφιερώσετε χρόνο και σκέψη και να στρωθείτε στην εξερεύνηση και ανακάλυψη του ποιος πραγματικά είστε: Ποιος είναι ο μοναδικός, εσωτερικός σας εαυτός; Ποια είναι τα χαρίσματα που μόνο εσείς κατέχετε και τα οποία μπορείτε να προσφέρετε στον κόσμο και στους γύρω σας;

Υπάρχουν διάφορα βήματα για να το ανακαλύψετε:

Βρείτε και ορίστε την αίσθηση του σκοπού σας

Θυμάμαι ξεκάθαρα μια διάλεξη από ένα βουδιστή μοναχό, ο οποίος είπε ότι, ενώ οι πιο πολλοί άνθρωποι συσχετίζουν το Βουδισμό με μια βαθιά στοχαστική, διαλογιστική ζωή, η πραγματικότητα δε θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική. Επειδή οι Βουδιστές πιστεύουν στη μετενσάρκωση, είπε ο μοναχός, το να είσαι άνθρωπος είναι η καλύτερη ευκαιρία που θα μπορούσες να έχεις.

Άλλες μορφές ζωής δεν έχουν αυτό που έχετε – δηλαδή την ικανότητα να ελέγχουν τη ζωή τους, να έχουν επιλογές, να καθορίζουν το πεπρωμένο τους - μόνο οι άνθρωποι τις έχουν.

Το να είσαι άνθρωπος, είπε ο μοναχός, είναι ένα δώρο, το οποίο πρέπει να εκτιμήσουμε και να κατανοήσουμε. Εκμεταλλευτείτε το χρόνο σας και αυτήν την ευκαιρία στον κύκλο της ζωής. Δράστε και δράστε θαρραλέα.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Μιλούσε για τη δράση, αλλά υπονοούσε και τον σκοπό: Με αυτή τη μοναδική ικανότητα να διαλέγετε και να ελέγχετε, τι θέλετε πραγματικά να κάνετε με την ευκαιρία και το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας;

Ενώ μερικοί από εμάς γνωρίζουμε από νωρίς τις κλήσεις και το πάθος μας, για τους πιο πολλούς από εμάς αυτή η ανακάλυψη έρχεται μόνο μέσω μιας διαδικασίας εξερεύνησης, ταξιδεύοντας από ένα δρόμο μόνο για να οπισθοχωρήσουμε στο τέλος και να πάρουμε έναν άλλο. Και αυτό είναι τελείως αποδεκτό. Αυτό που δεν έχει κανένα νόημα είναι απλά να καθόμαστε στον καναπέ και να περιμένουμε ότι, με κάποιο τρόπο απλώς θα το κατανοήσουμε.

Αλλά ακόμα και το να καθόμαστε στον καναπέ, δεν είναι αυτό με το οποίο πολλοί από εμάς μπορούμε να κολλήσουμε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι, ποτέ δεν αφιερώνουμε χρόνο ή δεν έχουμε το θάρρος να θέσουμε τέτοιες ερωτήσεις εξ αρχής. Αντί αυτού, συμβιβαζόμαστε πρόωρα.

Θέτουμε τις προσδοκίες μας για τον εαυτό μας και τη ζωή μας πολύ χαμηλά. Σπρώχνουμε τέτοια θέματα στην άκρη και είμαστε τόσο απασχολημένοι με τη ζωή μας που δεν τη ζούμε πραγματικά.

Η αφετηρία, λοιπόν, για να δημιουργήσετε μια ζωή με ακεραιότητα είναι να θέσετε αυτές τις ερωτήσεις σχετικά με τον σκοπό και τις ευκαιρίες, και να τις διατηρείτε πάντα στο μυαλό σας. Να είστε πρόθυμοι να αναγνωρίσετε και έπειτα να εξερευνήσετε τα πάθη σας, τον προορισμό της ζωής σας και τα κίνητρά σας.

Ψάξτε σκόπιμα και θέστε προτεραιότητες. Καθίστε μόνο με τον εαυτό σας και αποφασίστε, ποιο είναι το νόημα της δουλειάς και των σχέσεών σας, αντί να αποδέχεστε απλώς ότι έχετε.

Ξεδιαλέξτε πρέπει και θέλω

Η υποβολή αυτών των μεγάλων ερωτήσεων ενεργοποιεί τη διαδικασία ανακάλυψης, αλλά τώρα άλλες ψυχολογικές και συναισθηματικές προκλήσεις μπορεί να δημιουργηθούν. Μπορεί να μπερδευτείτε, να συγχυστείτε ή να πελαγώσετε από τις επιλογές.

Μπορεί να δυσκολευτείτε να αναγνωρίσετε, τι πραγματικά νιώθετε, μπορεί να εμφανιστούν συναισθήματα ενοχής και αυτοκριτικής, καθώς παλεύετε να διαχωρίσετε τους αντικρουόμενους κανόνες και τις προσδοκίες που προέρχονται από τους γονείς σας και την κοινωνία. Είστε υπερβολικά μέσα στο κεφάλι σας.

Αποκτήστε το βιβλίο Νίκησε την αυτοκριτική, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Λάβετε υπόψη σας την καρδιά σας, αντί το στομάχι σας: Από εκεί προέρχεται το πάθος και η αίσθηση του σκοπού – τα θέλω σας και οι επιθυμίες σας και οι εκρήξεις ενθουσιασμού – αντί τα συντηρητικά  ''πρέπει'' που κουνάνε το δάκτυλό τους και επιπλήττουν.

Αυτή η μετάβαση από τα πρέπει προς τα θέλω είναι ένα θέμα κυριολεκτικής επανασυντόνισης του εγκεφάλου σας, αλλάζοντας τον τόπο προέλευσης των πληροφοριών που λαμβάνετε για τον εαυτό σας. Απαιτεί να ακούτε προσεκτικά την καρδιά σας και έπειτα, όπως είπε και ο μοναχός, να δράσετε.

Κάθε φορά που ακούτε και δράτε με βάση τις παρορμήσεις του ενστίκτου και της καρδιάς σας, όσο δύσκολο και αν είναι, αυτή η πηγή πληροφόρησης θα γίνεται ακόμα πιο δυνατή στο μυαλό και στη ζωή σας. Αλλά για άλλη μια φορά, απαιτεί θάρρος – αυτό το βασικό υλικό της ακεραιότητας – να απομακρυνθείτε από το πλήθος και να ακούσετε τη δικιά σας εσωτερική φωνή.

Ορίστε τις αξίες σας και τα οράματά σας

Έχουμε σκοπό και ταλέντο και καρδιά – αλλά μόνο αυτά δε φτάνουν. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε μια ναρκισσιστική, άπληστη ή παρορμητική ζωή, αντί σε μια ζωή με ακεραιότητα. Το τελικό βήμα σε αυτήν τη διαδικασία ανακάλυψης είναι να φιλτράρετε αυτές τις πληροφορίες με βάση τις δικές σας αξίες -  το όραμά σας για μια «καλή» ζωή και ένα «καλό» άτομο, για τα οποία μπορείτε να είσαστε περήφανοι.

Το κλειδί εδώ είναι οι δικές σας αξίες, και όχι απλά να αντιγράφετε αυτές των άλλων. Όπως ο σκοπός, έτσι και οι αξίες, πρέπει να ανακαλυφθούν και να εξελιχθούν. Αλλά όπως και ο σκοπός, έτσι και αυτά απαιτούν να τα έχετε συνέχεια στο μυαλό σας και με πρόθεση να αποφασίσετε, πως θέλετε να είναι αυτές οι αξίες και αυτά τα οράματα.

Η πρόκληση εδώ είναι να διαμορφώσετε ωμές αξίες σε σαφείς αρχές συμπεριφοράς: Για παράδειγμα, το να λέτε ότι η οικογένεια είναι σημαντική μπορεί να είναι μια αξία για εσάς, αλλά είναι πολύ αόριστο, και δε φτάνει για να σας δώσει μια σαφή πορεία. Τι σημαίνει για εσάς να εκτιμάτε πραγματικά την οικογένεια;

Πώς ενσωματώνεται η οικογένεια στις άλλες προτεραιότητες της ζωής σας; Πώς ορίζει η εκτίμηση της οικογένειας τον τρόπο με τον οποίο τους συμπεριφέρεστε, που συνδέεστε καθημερινά μαζί τους;

Και πάλι, οι απαντήσεις μπορούν να εμφανιστούν μόνο, αν θέσετε στον εαυτό σας αυτές τις δύσκολες ερωτήσεις. Αυτά που σκέφτεστε είναι αυτό που γίνεστε. Σκεφτείτε με πρόθεση.

Εφόσον πήρατε το χρόνο και είχατε το κουράγιο να εξερευνήσετε το εσωτερικό σας τοπίο, έχετε να αντιμετωπίσετε τώρα το δεύτερο βήμα αυτής της διαδικασίας: Να το μεταφέρετε στην καθημερινή σας εξωτερική ζωή.

Βήμα 2: Η εξωτερική σας ζωή πρέπει να αντικατοπτρίζει την εσωτερική σας ζωή

Κατά κάποιο τρόπο, η δύσκολη ψυχολογική δουλειά έχει γίνει. Τώρα έχει να κάνει με τη μετάφραση και την εφαρμογή: Πως εκφράζω την εσωτερική μου ζωή;

Πάρτε ξεκάθαρες αποφάσεις

Φανταστείτε την εσωτερική σας ζωή ως βάση, πάνω στην οποία χτίζετε την εξωτερική σας ζωή. Χτίζετε είναι η λέξη κλειδί, γιατί δείχνει ότι πρέπει να δράτε με πρόθεση. Θέλετε να πάρετε ξεκάθαρες αποφάσεις με βάση το φίλτρο των αξιών σας, την αίσθηση του σκοπού σας, το ένστικτό σας και τις επιθυμίες σας.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι αποφάσεις θα είναι εύκολες: Θα αναλάβετε μια λιγότερη αγχωτική δουλειά, ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας, για παράδειγμα, ή θα κάνετε μια πιο αγχωτική δουλειά, η οποία όμως πληρώνεται πιο καλά, ώστε να μπορείτε να προσφέρετε περισσότερα στα παιδιά σας, όπως μια πανεπιστημιακή μόρφωση; Δύσκολο.

Και πάλι, ψάξτε στις δικές σας προτεραιότητες και στο όραμά σας. Πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε.

Αυτό που δε θέλετε να συμβεί είναι να παρασυρθείτε, να μην είστε συνειδητοί, ή να αφήσετε τη ζωή και τις περιστάσεις να σας αποσπάσουν. Η ακεραιότητα απαιτεί να αποφεύγετε αυτόματα το εύκολο ή δημοφιλές μονοπάτι.

Μείνετε αφοσιωμένοι σε αυτά που πιστεύετε

Αυτό αφορά την επίγνωση και την επιμέλεια, το να αφουγκράζεστε τον εαυτό σας και να αναρωτηθείτε: Ζω τη δικιά μου ζωή; Είμαι περήφανος για τη ζωή μου έως τώρα με βάση τους στόχους μου και τις προσδοκίες μου; Αυτό αφορά το «θάρρος των πεποιθήσεών σας» για το οποίο οι άνθρωποι μιλάνε τόσο συχνά – η προθυμία να πατήσουν πόδι και να μιλήσουν.

Παρόλο που είναι δύσκολο στην αρχή, και αυτή η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη με την εξάσκηση και όταν ανακαλύπτετε ότι, αυτά που φοβόσασταν ότι θα συμβούν, σπάνια συμβαίνουν.

Μείνετε ανοιχτοί στην αλλαγή

Να αφουγκράζεστε τις εσωτερικές σας φωνές, και όταν η εσωτερική σας ζωή αλλάξει, όπως πιθανότατα θα κάνει, αφιερώστε χρόνο για να ξεδιαλέξετε και να κοσκινίσετε και να αποφασίσετε, τι θα κρατήσετε και τι θα αφήσετε. Αλλά μετά ενσωματώστε, να είστε γενναίοι, και καλωσορίστε την καινούργια σας εκδοχή στην καθημερινότητά σας.

Η αποδοχή και η υιοθέτηση της αλλαγής είναι αυτό που κρατάει την εσωτερική σου και την εξωτερική σου ζωή σε ισορροπία.

Η δημιουργία ακεραιότητας δεν είναι μια επιβεβλημένη πορεία στη ζωή, και δεν έχει να κάνει με το να μην είσαστε καλύτεροι, να προσπαθείτε πιο πολύ και να ακολουθείτε άλλο ένα πρέπει. Έχει να κάνει με την ειλικρίνεια προς τον εαυτό σας και το να έχετε το θάρρος να ακούτε και να αποδέχεστε αυτά που σας λένε η καρδιά και η ζωή σας, ώστε να μπορείτε να γίνετε πληρέστερα αυτοί που ήδη είστε.

Έχει να κάνει με τη σύνδεσή σας με τον εαυτό σας.

Αδειοδοτημένη μετάφραση από το άρθρο 6 Steps to leading a life of integrity

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Sophia Andrianaki

andrianaki sofiaΣυνεργάτης, αρθρογράφος του Psychology.gr.
Μετάφραση, επιμέλεια ξενόγλωσσων άρθρων.